İçeriğe atla

6. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali

6. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali
Ev sahibi ülke Sovyetler Birliği
Tarih28 Temmuz - 5 Ağustos 1957
SloganBarış ve Dostluk İçin
ŞehirMoskova
Katılımcılar130 ülkeden 34.000 kişi
Sonraki7. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali
Önceki5. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali

6. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali 28 Temmuz - 5 Ağustos 1957 tarihleri arasında Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'da yapıldı.

130 ülkeden 34.000 kişinin katıldığı festivalin sloganı "Barış ve Dostluk İçin" idi. Sovyetler Birliği'nde düzenlenen ilk Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali idi.[1]

Nikita Hruşçov'un başlattığı, Hruşçov Çözülmesi olarak bilinen reformlar Sovyetler Birliği'nde bazı değişikliklere neden oldu. Yabancıların ziyarete gelmeleri ve insanların, sadece gözetim altında ve gruplar halinde olsa da, yabancılarla görüşmeleri artık mümkündü. Festivalde Sovyet yabancı dil öğrencileri tercümanlık yaptılar. Bu, siyasi değişikliklerden sonra mümkün oldu.

Bu festivalin ardından ülkedeki Afro-Rusyalı nüfusta önemli bir artış oldu. Fiziki görünümleri, doğum tarihleri ve babalarının olmaması nedeniyle, bu Afrika kökenli melez çocuklara "festival çocukları" dendi.[]

Türkiye'den katılım

Türkiye gençliği 6. Festivalde tarihsel Türkiye Komünist Partisi (TKP) aracılığıyla temsil edildi. Türkiye delegasyonu içinde Anjel Açıkgöz (Hayk Açıkgöz'ün eşi), Gün Benderli, Mari İhmalyan (Jak İhmalyan'ın eşi), Necil Togay, Sona İhmalyan (Vartan İhmalyan'ın eşi) ve Yıldız Sertel bulunuyordu.[2][3]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Moscow marks 50 years since youth festival" (İngilizce). 15 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Benderli, Gün (2003). Su Başında Durmuşuz. İstanbul: Belge Yayınları. s. 125. ISBN 975-344-272-6. 
  3. ^ İhmalyan, Vartan (1989). Bir Yşam Öyküsü (2 bas.). İstanbul: Cem Yayınevi. s. 155. ISBN 975-406-075-4. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

Vartan İhmalyan, Türkiye Ermenisi yazar.

<span class="mw-page-title-main">Jak İhmalyan</span>

Jak İhmalyan Türkiye Ermenilerinden ressam.

Benderli Ali Paşa,, II. Mahmud saltanatında 26 Mart 1821 - 30 Nisan 1821 tarihleri arasında bir ay üç gün Sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır. Yunan Ayaklanması'nı gizlice desteklediği gerekçesi ile 22 Nisan 1821'de Fener Patriği Grigoryos'un asılmasına ferman buyurmuştur. Ancak bu irade sonrasında 30 Nisan'da Kıbrıs'a sürülmüş ve idam edilmiştir. Tarihte padişah emri ile idam olunan 44. ve son Sadrazamdır.

<span class="mw-page-title-main">Damad Mehmed Ali Paşa</span> 183. Osmanlı sadrazamı

Damad Mehmed Ali Paşa (1813-1868), Abdülmecid saltanatında 3 Ekim 1852 - 14 Mayıs 1853 tarihleri arasında yedi ay on iki gün sadrazam olmuş; 6 kez kaptan-ı derya görevi ve diğer yüksek devlet görevleri yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nadejda Krupskaya</span> Rus devrimci ve siyasetçi

Nadejda Konstantinovna Krupskaya, Rus kadın devrimci. Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Lenin'in eşi. Sovyetler Birliği Eğitim Halk Komiseri (bakan) yardımcısı (1929-1939). SSCB Bilimler Akademisi onursal üyesi (1931).

Abidin Dino Türk ressam, karikatürist, yazar ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu</span>

Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu (DDGF) sol eğilimli uluslararası bir gençlik örgütüdür. Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası hükûmet dışı gençlik örgütü olarak tanınmıştır. Kendini "antiemperyalist, sol kanat" olarak tanımlayan DDGF 1945 yılında Londra'da kuruldu. II. Dünya Savaşı sonrasının tarihsel koşullarında geniş bir yaygınlığa ulaştı. Ancak Soğuk Savaş'ın başlamasıyla Batılı örgütlerin önemli bir kısmı federasyondan ayrıldı. Federasyon genellikle Genç Komünist Enternasyonalin ardılı olarak görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali</span> Uluslararası gençlik etkinliği

Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali, 1947'den beri Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu tarafından organize edilen, Uluslararası Öğrenciler Birliği ile ortaklaşa gerçekleştirilen ve başka katılımlarla da oluşturulan bir Uluslararası Festival Hazırlık Komitesi tarafından yürütülen etkinliktir.

<span class="mw-page-title-main">İlerici Gençler Derneği</span> TKP çizgisini benimseyen gençler tarafından 1976da İstanbulda kurulan gençlik ve öğrenci örgütü

İlerici Gençler Derneği 1975 yılında Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP) gençlik temsilcileri arasında yapılan birlik görüşmelerinin başarıyla sonuçlanamaması üzerine TKP çizgisini benimseyen gençler tarafından 5 Ocak 1976 tarihinde İstanbul'da kurulan gençlik ve öğrenci örgütüdür.

Sadullah Sadi Efendi ; din alimi, şair, Sahn-ı Seman Medresesi'nde müderris, kadı, Osmanlı Devleti müftüsü/şeyhülislamı.

Türkiye Genç Komünistler Birliği (TGKB), gençlik içinde ilk olarak Halkın Kurtuluşu, ardından Türkiye Devrimci Komünist Partisi (TDKP) görüşleri doğrultusunda faaliyet yürüten gençlik örgütü. Tüzüğünde "Komünizm okulu" olarak tanımlanan TGKB, örgütsel olarak bağımsız hareket eden, ancak siyasal ve ideolojik olarak TDKP'ye bağlı bir komsomol örgütlenmesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de antikomünizm</span>

Türkiye'de antikomünizm, kapitalist görüşlere karşı olan ve aksinin gerçekleşebileceğini öneren komünizm düşüncesine karşı olarak komünist sistem ve görüşlerin Türkiye'de yayılımını engelleme çalışmalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kurtuluş Savaşı'nda Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkileri</span> Türk-Sovyet politik ve askeri ilişkileri

Türk Kurtuluş Savaşı'nda Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkileri, Türk Kurtuluş Savaşı döneminde Sovyetler Birliği ve Türkiye hükûmetleri arasındaki politik ve askerî ilişkilerdir. 1917'deki Ekim Devrimi sonrasında kurulan Sovyetler Birliği dünyadaki tüm komünist ayaklanmalara destek vermiş, bununla birlikte sömürgeci ve emperyalist müdahalelere karşı da mücadele etmiştir. Ekim Devrimi'nin ardından Sovyetlerde Rus İç Savaşı (1918-1922) sürerken aynı yıllarda Anadolu'da Türk Kurtuluş Savaşı (1919-1922) devam etmekteydi. Bu dönemde yeni kurulan Sovyetler, kendi gibi İtilaf Devletlerinin önde gelenleriyle savaşan Türkiye heyeti ile diplomatik ilişkiler geliştirdi ve Türkiye'ye para, silah ve mühimmat yardımı gönderdi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkileri, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerdi.

12. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali, 27 Temmuz - 3 Ağustos 1985 tarihleri arasında Moskova'da düzenlenen bir festivaldi. Festivale 157 ülkeden 26.000 kişi katıldı. Festivalin sloganı "Antiemperyalist Dayanışma, Barış ve Dostluk İçin" idi.

<span class="mw-page-title-main">3. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali</span>

3. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali 5-19 Ağustos 1951 tarihlerinde Doğu Almanya'nın başkenti Doğu Berlin'de yapıldı ve Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu tarafından düzenlendi.

5. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali 31 Temmuz – 15 Ağustos 1955 tarihleri arasında Polonya Halk Cumhuriyetinin başkenti Varşova'da düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">4. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali</span>

4. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali 2-14 Ağustos 1953 tarihleri arasında Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlendi.

10. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali, 28 Temmuz - 5 Ağustos 1973 tarihleri arasında o zamanki Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin başkenti Berlin'de düzenlendi.