İçeriğe atla

5 cm Granatwerfer 36

Salzburg'daki bir sergide sergilenen 5 cm Granatwerfer 36

5 cm leichter Granatwerfer 36 (5 cm leGrW 36) Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif sınıf bir havandır.

Tarihçesi

Havanın geliştirilmesine 1934'te Rheinmetall-Borsig AG tarafından başlandı ve 1936'da hizmet içi kullanıma kabul edildi. Amaçlanan rolü, bir el bombasının fırlatma menzilinin ötesindeki direniş noktalarına saldırmaktı. 1938 yılına kadar karmaşık bir teleskopik görüş kullandı. 1941'de “Granatwerfer” 36, amaçlanan rolü için fazla karmaşık olarak görülüyordu. Çok hafif bir mermi ateşlemekte ve menzili çok kısaydı. Müfreze havanı olarak görev almış ve 3 kişilik bir ekip tarafından kullanılmıştır. Üretim 1941'de sonlandırıldı. Ancak, 1945'e yani İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar ikinci hat ve garnizon birimleriyle kullanımda kaldı. 1944-1945 yılları arasında havan için mühimmat stokları azaldıkça, gerçek havanların kaybının ortaya çıkmasıyla, Almanlar genellikle Atlantik Duvarı'nda Fransızlara ait ve Maginot Hattından çıkartılan ve Sovyetlerden ele geçirilen 50 mm havan toplarını kullandılar. 50 mm savaşın geri kalanında popüler olmaya devam etti, çünkü iki adam tarafından kolayca taşınabiliyordu ve piyadeye, manga veya mangada hazır bulunan diğer tüm silahlardan daha büyük bir vuruş gücü ve menzil yeteneği sağladı. Silah için 1939'dan 1943'e kadar toplamda 22.112.000 mermi üretildi.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  • Gander, Terry and Chamberlain, Peter. Weapons of the Third Reich: An Encyclopedic Survey of All Small Arms, Artillery and Special Weapons of the German Land Forces 1939-1945. New York: Doubleday, 1979 0-385-15090-3

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 251</span>

Sd.Kfz. 251 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli zırhlı personel taşıyıcı (ZPT).

<span class="mw-page-title-main">Panzer 38(t)</span> II.Dünya savaşında kullanılmış Çek tankı

Panzerkampfwagen 38(t) (Zırhlı muharebe aracı 38(t)), Çekoslovakya tarafından LT-38 adıyla imal edilen ve Almanların Çekoslovakya'yı ele geçirmesinden sonra Alman ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanktır. Üreticilerin TNH serileri , TNHPS, LTP ve LTH adlandırmaları vardır. Alman ordusu içerisinde mühimmat envanter tanımı SdKfz.140 (özel amaçlı taşıt 140)'tır.

<span class="mw-page-title-main">7,5 cm PaK 40</span> Alman Yapımı Tanksavar Topu

7,5 cm PaK 40, 7,5 sm çapında, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından, II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, en başarılı tanksavar toplarından biriydi. 1939-1941 yılları arasında Rheinmetall firması tarafından üretildi.

<span class="mw-page-title-main">2 cm FlaK 30</span>

FlaK 30 (Fliegerabwehrkanone 30) ve bunun gelişmiş modeli FlaK 38 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif kalibre uçaksavar silahıydı. Bu silah, birçok çeşidi geliştirilen Almanların ana uçaksavar silahı idi. En dikkat çekici modeli dört adet Flakvierling 38 topunun bir arada olan FlaK 38 modeliydi. 1940 yılların başlarında 3.7 cm FlaK 43 modeliyle baş edemedi ve yerini bu silaha bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">7,62 cm PaK 36(r)</span> Alman Yapımı Tanksavar Topu

PaK 36(r) (7,62 cm Panzerabwehrkanone 36(russisch)) Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanksavar silahıydı. Silah aslında Sovyet yapımı 76-mm tümen topu M1936 (F-22)'nin değiştirilmiş modeliydi.

<span class="mw-page-title-main">7,5 cm PaK 97/38</span> Alman Yapımı Tanksavar Topu

PaK 97/38, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanksavar silahıydı. Silahın namlu kısmı Fransız yapımı Canon de 75 modèle 1897 topuna ve kundağı ise Alman 5 cm PaK 38 e aitti.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm FlaK 18/36/37/41</span> Alman Tanksavar Ve Uçaksavar Topu

8,8 cm FlaK ya da bilinen adıyla Alman "Seksensekizlik" topu, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hem tanksavar hem de uçaksavar olarak kullanılan meşhur bir silahtı. Aslında bu ad 8,8 sm FlaK 18, 36 ya da 37 ve FlaK 41 ve 43 modellerinin genelinde kullanılmıştır. FlaK kelimesi Almanca Fl(ieger)a(bwehr)k(anone) ya da Fl(ug)a(bwehr)K(anone) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyordu ve uçaksavar manasına geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">2,8 cm sPzB 41</span>

2,8 cm sPzB 41 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif kalibre uçaksavar tüfeğiydi. Resmi olarak ağır sınıf tanksavar tüfeği, ama ismini daha da açacak olursak hafif sınıf tanksavar topu diyebiliriz.

<span class="mw-page-title-main">152-mm top-obüs M1937 (ML-20)</span>

152-mm obüs-top model 1937 (ML-20), SSCB tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hem obüs ve hem de top olarak kullanılabilen bir silahtı. II. Dünya Savaşı boyunca kullanılan top savaşın ardından uzun süre Kızıl Ordu servisinde kaldı ve 20. yüzyılın ortaları ve sonlarına doğru birçok çatışmada kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">152-mm obüs M1938 (M-10)</span> Silah modeli

152-mm obüs model 1938 (M-10), (Rusça 152-мм гаубица образца 1938 года (М-10SSCB tarafından geliştirilen 152.4 mm çapında obüs sınıfında bir tür ateşli silahtı. Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">76-mm tümen topu M1936 (F-22)</span>

76-mm tümen topu model 1936 (F-22) SSCB tarafından geliştirilen II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından 1936 yılından itibaren kullanılan bir top türüydü. Bu top SSCB ile Japonya arasındaki Uzak Doğu cephesinde, Kış Savaşında ve Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında kullanılmıştır. Birçok F-22 topu Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından savaşın ilk yıllarında ganimet olarak alınmış geliştirilerek Sovyet kuvvetlerine karşı kullanılmıştır.

PAW 600 boşluklu imha hakkı veya diğer adıyla şekilli patlayıcı başlıklı tanksavar mermisi atan hafif sınıf bir topçu sistemiydi.

<span class="mw-page-title-main">28 cm SK L/50 topu</span>

28 cm SK L/50 (SK - Schnelladekanone L - Länge ; Alman donanmasının Birinci ve İkinci Dünya Savaşı'nda kullandığı bir donanma topudur. İlk etapta deniz kullanımı için geliştirilen top, I. Dünya Savaşı'nın ardından karada da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hava savunma savaşı</span> saldırgan hava araçlarının etkinliğini azaltmak ya da tamamen yok etmek için alınan tedbirler

Hava savunma savaşı, saldırgan hava araçlarının etkinliğini azaltmak ya da tamamen yok etmek için alınan tedbirler bütünü olarak tanımlanabilir. Bu tedbirler hem hava hem de kara silah sistemlerini, ilgili algılayıcı sistemleri, komuta ve kontrol düzenlemelerini ve pasif önlemleri içermektedir. Bulundukları yer neresi olursa olsun, Deniz, Kara ve Hava Kuvvetlerini korumak olarak algılanabileceği gibi, ana vatan'ın savunması için de birçok ülke tarafından kullanılmaktadır. NATO, hava araçları ile yapılan hava savunmayı, karşı hava savunma, deniz ya da yerden yapılanı ise hava savunma savaşı olarak isimlendirmiştir. Füze ile savunma hava savunmanın bir kolu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 250</span>

Sd.Kfz. 250 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve DEMAG şirketi tarafından üretilen hafif zırhlı ve yarı paletli bir araçtır. Kendisinden biraz büyük olan Sd.Kfz. 251 modeline benzemektedir. "Sd.Kfz. 250" modeli 4 adet dingilli, "Sd.Kfz. 251" ise 6 dingillidir. Sd.Kfz. 251 modeli 3 ton yük kapasitesine, Sd.Kfz. 250 ise bir ton yük kapasitesine sahipti. Önden bakıldığı zaman iki araçta birbirine çok benzemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">15 cm Kanone 18</span>

15 cm Kanone 18 İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılan bir Alman ağır topuydu.

kurzer 8 cm Granatwerfer 42, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif sınıf bir havandır. Paraşütçüler tarafından kullanılmak üzere daha kısa namlulu standart Alman 8 cm GrW 34 orta sınıf havacı havanının hafifletilmiş bir versiyonu olarak geliştirildi, ancak silahın eksiklikleri ortaya çıktıkça Granatwerfer 36ın yerini aldı. kz 8 cm GrW 42,aynı boyuttaki bir havana göre üç buçuk kat daha ağır bir bomba atabilir ayrıca yarı yarıya daha hafif bir yapıya sahipti. Taşımak için standart üç parçaya ayrılırdı.

Bofors 75 mm Model 1934 İsveçli Bofors tarafından üretilen ve yurt dışında geniş çapta satılan bir dağ topu idi. Model 1934, İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya, Belçika, Hollanda ve Çin tarafından kullanıldı. Almanya, savaştan önce değerlendirme ve eğitim için az sayıda silah (12) satın aldı ve bunlara 7,5 cm Gebirgshaubitze 34 adını verdi. Belçika’nın işgali sırasında Almanlar tarafından ele geçirilen ki adları o zaman Canon de 75 mle 1934 olan toplara daha sonra, 7.5 cm Gebirgskanone 228(b) adı verildi. Daha sonraki model 1936 Bulgaristan’dan satın alındı.

Bu liste içine topların, araçların ve gemilerin de dahil olduğu II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın askerî ekipmanları listesidir. 2. Dünya Savaşı 1939'da başlayıp 1945'te biten küresel bir savaştı. 1930'dan itibaren Avrupa'da artan siyasi istikrarsızlıkların ardından, Avrupa'ya hakim olmayı amaçlayan Almanların, 1 Eylül 1939'da Polonya'ya saldırması, II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı oldu. Avrupa'daki savaş Almanların 8 Mayıs 1945'te Müttefikler'e kayıtsız şartsız teslim olmasıyla sona erdi.
Almanlar, silahları için birçok tip tanımı kullandı. Bazı durumlarda tip tanımı ve seri numaraları bir silahı tanımlamak için yeterliydi fakat bazen aynı zamanda aynı silaha ait farklı tasarımlar geliştirilir ve bunlar kısmen benzer tasarımlara sahip olurdu.