İçeriğe atla

5 Eylül 2016 Suriye saldırıları

5 Eylül 2016 Suriye saldırısı
Suriye İç Savaşı
BölgeTartus, Humus, Şam ve Haseke; Suriye
Tarih5 Eylül 2016
Saldırı türü
İntihar saldırısı
SilahlarBombalı araç ve patlayıcı kemer[1]
Ölü48–53 ölü (en az bir saldırgan da öldü)[1][2]
Örgüt(ler)Irak ve Şam İslam Devleti

5 Eylül 2016 Suriye saldırısı, Suriye'nin Tartus, Humus, Şam ve Haseke kentlerinde eş zamanlı düzenlenen intihar saldırıları. Tartus'taki bir sahil yolu üzerinde patlatılan bombalı araç ve bölgede toplanan kalabalığın içine giren intihar saldırganının kendini patlatması sonucu en az 5 kişi öldü. Eş zamanlı olarak başka bir bombalı aracın Humus'un Zahra bölgesinde Suriye Ordusu'na bağlı bir kontrol noktasına çarpması sonucu 2 asker öldü. Haseke'de Asayiş Güçlerine bağlı kontrol noktasının yakınlarında patlatılan motosiklete döşenen bomba sonucu en az 5 kişi öldü. Kısa süre sonra Şam'da da bombalı araç saldırısı düzenlendi.[1][2] Son iki patlamanın Rus donanma üssünü hedeflediği ifade edildi.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Multiple bomb blasts in Syrian cities kill at least 12". AP. 5 Eylül 2016. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2017. 
  2. ^ a b "String of deadly bomb attacks target government held areas in Syria". Middle East Eye. 5 Eylül 2016. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2017. 
  3. ^ "'38 feared dead and 50 injured' after twin explosions rock major Russian naval base". Daily Star. 31 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki intihar saldırıları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de 59 intihar saldırısı gerçekleşti. Bunların 36'sı PKK, 10'u Irak ve Şam İslam Devleti, 6'sı TAK, 5'i Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, 3'ü ise el-Kaide'nin Türkiye yapılanmasına mensup kişiler tarafından düzenlenmişti. Toplamda eylemciler dâhil 626 kişinin öldüğü saldırılarda, 9 Mart 2003'teki saldırdaki hariç, saldırganların tamamı ölmüş ve 44 saldırıda eylemci dışında da ölenler oldu. Saldırılar 20 ile yayılırken en çok saldırı 16 kezle İstanbul'da gerçekleşmişti. Bu saldırıların yanı sıra, beşi PKK biri ise Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi mensubu olan eylemciler tarafından düzenlenmesi planlanan saldırılar, farklı sebeplerden ötürü eylemcilerin üzerindeki patlayıcıların infilak etmesi sonucu gerçekleştirilemedi ve saldırganlar öldü.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin illeri</span>

Suriye, üniter bir devlet olup idari olarak on dört ile bölünmüştür. En yüksek idari bölüm olan il Suriye'de Arapça محافظة muhafaza olarak adlandırılır. On dört il, Arapça منطقة mıntıka olarak adlandırılan altmış ilçeye, ilçeler de Arapça ناحية nahiye diye adlandırılan 206 bucağa bölünmüştür. Bucaklar, en küçük idari birim olan köyleri içinde barındırır.

<span class="mw-page-title-main">TAK (örgüt)</span> 2004te kurulan yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt

TAK tam adı ile Kürdistan Özgürlük Şahinleri, 29 Temmuz 2004 yılında kurulan, Türkiye'nin metropollerinde, turistik bölgelerinde sivillere, askerî hedeflere karşı bombalı saldırı, intihar saldırısı, sabotaj ve kundaklama türünde stratejik ve sansasyonel saldırılar düzenleyen yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Asıf Şevket</span> Büşra Esedin kocası

Asıf Şevket Suriyeli siyasetçi. Eylül 2011'den bombalı saldırıda öldürüldüğü 18 Temmuz 2012 tarihine kadar Suriye savunma bakan yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'nın kronolojisi</span>

Suriye İç Savaşı'nın kronolojisi, Suriye İç Savaşı'nın önemli olaylarının verildiği tarihsel süreci kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Humus Cephesi</span> Suriye İç Savaşında Humus ilindeki çatışmalar

Suriye İç Savaşı Humus Cephesi, Suriye İç Savaşı'nda Humus ilindeki çatışmaları kapsamaktadır.

Bu maddede, 2016 yılında Türkiye'de gerçekleşen olaylar yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ağustos 2011 Çukurca saldırısı</span>

Ağustos 2011 Çukurca Saldırısı veya 2011 Çukurca PKK pususu, 17 Ağustos 2011'de PKK'nın, Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde, Hakkâri-Çukurca kara yolunun 12. ve 15. kilometrelerinde bulunan Vali Erdoğan Gürbüz Çeşmesi yakınlarında PKK'lıların önceden döşediği mayınların zırhlı askeri araçların geçişi sırasında patlatması ile gerçekleştirdiği saldırılar sonucu 1'i köy korucusu, 11 asker ölmüş, 4 asker de yaralanmıştır. PKK'lılar olay mahaline birden fazla mayın ve bomba düzeneği yerleştirmiş, ilk mayınlı saldırıların ardından kirpi tipi zırhlı araçlardan inen askerler çatışmaya katıldığı sırada PKK'lılar bölgeye yerleştirdikleri birden fazla mayın ve bombalarla uzaktan patlatmak suretiyle saldırılarını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Mart 2016 İstanbul saldırısı</span> Terör Saldırısı

Mart 2016 İstanbul saldırısı, 19 Mart 2016'da yerel saatle 10.55'te Türkiye'nin İstanbul şehrinin Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde Irak ve Şam İslam Devleti ile bağlantılı Mehmet Öztürk'ün üzerindeki patlayıcıyı patlaması sonucu meydana gelen bombalı intihar saldırısı. Saldırı sonucu; 3'ü Amerikan-İsrail vatandaşı, 1'i İran vatandaşı ve 1'i saldırgan olmak üzere 5 kişi öldü, 36 kişi yaralandı. 12 Ocak'ta gerçekleştirilen Sultanahmet saldırısının ardından, 2016 yılında İstanbul'da meydana gelen ikinci bombalı intihar saldırısıdır.

<span class="mw-page-title-main">2016 Aden saldırıları</span>

2016 Yemen saldırıları, 25 Mart 2016'da Yemen'in Aden şehrinde güvenlik noktalarına bomba yüklü araçlarla düzenlenen iki bombalı intihar saldırısı. Saldırılar sonucunda iki saldırgan ile birlikte 26 kişi öldü.

1 Mayıs 2016'da, Gaziantep'in Şehitkamil ilçesindeki Demokrasi Meydanı'nın bulunduğu bölgede yer alan Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü binasının bulunduğu bölgede bir intihar saldırısı gerçekleştirildi. Irak ve Şam İslam Devleti mensubu İsmail Güneş'in gerçekleştirdiği tespit edilen saldırıda, tamamı polis olmak üzere saldırganla birlikte 4 kişi öldü, aralarında sivillerin de bulunduğu 23 kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Bombalı araç</span>

Bombalı araç veya bomba yüklü araç, bir araç içine yerleştirilen ve patlatılan patlayıcılardır. Genellikle yaygın olarak suikast, terör veya gerilla savaşlarında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Irak İslam Devleti</span> silahlı cihatçı Selefi örgüt (2006-2013)

Irak İslam Devleti, el-Kaide'ye bağlı olarak Irak'ta faaliyet gösteren silahlı cihatçı Selefi örgüttür.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası</span> 2011deki protestolar

Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası, Suriye İç Savaşı'nın 15 Mart 2011'deki protestolarla başlayan ve 29 Temmuz 2011'de Özgür Suriye Ordusu'nun kuruluşuyla silahlı çatışmalara dönüşen safhası.

<span class="mw-page-title-main">Kamışlı Muharebesi (2016)</span>

Kamışlı Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında paramiliter güç olan Asayiş Güçleri ve hükûmete bağlı Ulusal Savunma Kuvvetleri arasında şehir savaşı türünde gerçekleşen silahlı çatışma. Tarafların ateşkes imzalaması ile sona ermiştir.

Suriye İç Savaşı'na Türkiye'nin müdahalesi veya Suriye İç Savaşında Türkiye, 2011 yılından bu yana devam eden Suriye İç Savaşına kara bağlantısı olmamasına karşın müdahale eden Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya ile birlikte güneyde en uzun kara sınırına sahip Türkiye'nin sınırları içerisinde iç savaş ile direkt bağlantılı olarak olayların meydana gelmesi ve bölgesel huzurun bozulması ile buna gerekçe olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin doğrudan müdahalesi ile devam eden bir dizi askerî kara ve hava harekâtı anlamına gelmektedir. NATO'nun bir üyesi olarak Türkiye sınırlarını koruma hakkına doğrudan sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mayıs 2016 Diyarbakır bombalı saldırısı</span>

Mayıs 2016 Diyarbakır bombalı saldırısı Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 10 Mayıs 2016 Salı günü yerel saatle 10: 50'de zırhlı bir polis aracını hedef alan bombalı saldırı. Yakın zamanda tutuklanmış yedi PKK şüphelisi polis aracında bulunmaktaydı. PKK'nın silahlı kanadı olan HPG tarafından gerçekleştirilen saldırı sonucu 3 kişi öldü, 12'si polis olmak üzere en az 45 kişi yaraladı. Araç, PKK'lı olduğu iddiası ile gözaltına alınan 7 şüpheliyi rutin sağlık kontrolüne götürüyordu.

<span class="mw-page-title-main">2008 Şam bombalı saldırısı</span>

2008 Şam bombalı araç saldırısı, 27 Eylül 2008'de Suriye'nin başkenti Şam'da meydana gelen bir saldırıdır. Patlamada 17 kişi öldü, 14 kişi yaralandı. Başkentin Sidi Kabat banliyösünde sabah saat 8.45'te 200 kilogram patlayıcı yüklü bir araç patladı. Patlama, İran ve Lübnan'daki Şii hacılar arasında popüler olan Sit Zeinab tapınağına giden bir kavşakta, Şam Uluslararası Havalimanı'na giden yol üzerindeki bir güvenlik tesisinden yaklaşık 100 metre uzakta meydana geldi.

Arapça, Suriye'nin resmi dilidir ve ülkede en çok konuşulan dildir. Günlük yaşamda, özellikle batıda Levanten ve kuzeydoğuda Mezopotamya olmak üzere birçok modern Arap lehçesi kullanılmaktadır. Arap Dili ve Dilbilin Ansiklopedisine göre, ülkede Arapça'ya ek olarak, konuşmacı sayısına göre şu diller konuşulmaktadır: Kürtçe, Türkçe, Aramice, Çerkesçe, Çeçence, Ermenice ve Yunanca. Bu dillerin hiçbiri resmi statüye sahip değildir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin ilçeleri</span>

Suriye'nin 14 ili, Şam şehri de dahil olmak üzere 65 ilçeye ayrılmıştır. İlçeler ayrıca 281 bucağa ayrılmıştır. Her ilçe, ilçe başkentiyle aynı adı taşır.