İçeriğe atla

505. Bužim Tugayı

505 Bužim Şövalyevi Tugayı
505. Viteška Bužimska brigada
Etkin15 Ağustos 1992 (32 yıl önce) (15 Ağustos 1992)
ÜlkeBosna-Hersek Bosna-Hersek Cumhuriyeti
SınıfıBosna Hersek-Cumhuriyeti Ordusu
TipiPiyade
KarargâhBužim
SavaşlarıBosna Savaşı
Komutanlar
KomutanlarIzet Nanić

505. Bužim Şövalyevi Tugayı (505. Viteška Bužimska brigada), Tuğgeneral Izet Nanić komutasında olan ve 5. Kolordu'nun bir parçası olan tugaydı. 505. Tugay, Bosna-Hersek'in rahmetli cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç tarafından, kazandığı birçok zafer nedeniyle Bosna Savaşı sırasında en seçkin tugay olarak onurlandırılmıştı.[]

505. Tugay, kuruluşundan 1995'teki ölümüne kadar İzet Nanić tarafından komuta edildi. 505. tugay, Bosna savaşı boyunca Sırp Cumhuriyeti'nden Bosna topraklarının yaklaşık 300 km2'sini kurtardı.[1]

Tarihi

Tugay, 15 Ağustos 1992'de kuruldu ve ilk olarak "105. Bužim Krajina Piyade Tugayı" olarak adlandırıldı, ancak 1 Nisan'da adı ''505. Buzim Tugayı'' olarak değiştirildi. Düzenlendiği gün, tugayda 97 subay, 140 astsubay ve 1.452 asker vardı ve bunların üçte biri piyade veya av silahlarıyla donanmıştı. 14 Aralık'ta cumhurbaşkanlığı kararı ile tugay "Şövalyevi" unvanını aldı.[2] Tugay, ilk savaş deneyimini 21 Nisan 1992 tarihinde Sırp askerlerin Bosanska Krupa'yı ele geçirmek amacıyla saldırdığı zaman kazandı. Tugayın ilk büyük zaferi ise Munja '93'te, tugaydan 360 zayıf silahlı savaşçının Sırp Cumhuriyeti Ordusu'ndan iyi tahkim edilmiş ve iyi silahlanmış bir tugaya karşı savaştığı ve kazandığı zaman elde edildi. Savaşta 150 Sırp askeri öldürülürken, 505. Tugay'dan sadece 17 asker öldürülmüştü.[3]

Tugay komutanı Izet Nanić, 5 Ağustos 1995'te Fırtına Harekatı sırasında yaşanan Bihaç Kuşatması'nda öldürüldü. Ölümünden sonra Altın Zambak Nişanı ve Kurtuluş Savaşı Kahramanı Nişanı ile ödüllendirildi.

Önemli eylemleri ve başarıları

  • Munja Operasyonu '93
  • Kaplan Operasyonu '94
  • Operasyon Breza '94
  • Sana '95 Operasyonu

Kayıpları

505. Bužim Tugayı'nda 462 ölü, 2.514 yaralı ve 189 kayıp/yakalanmış savaşçı ve yaşlı vardı.[2]

Yeniden düzenlenen birimler

Tugay yeniden düzenlendi ve şu birimler eklendi:

  • 1. Bužim T.O Müfrezesi
  • 2. Bužim T.O Müfrezesi
  • 3. Bužim T.O Müfrezesi
  • Özel Kuvvetler Birimi "Hamze"
  • Özel Kuvvetler Birimi "Gazije"
  • Bužim T.O Müfrezesinden bağımsız birimler

Kaynakça

  1. ^ "Who was Izet Nanić?". The Cyber Bedouin (İngilizce). 16 Aralık 2021. 17 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 
  2. ^ a b Peti Korpus 1992-1995.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "505. Bužimska viteška brigada: Neprobojni bedem Krajine". inmedia.ba (Boşnakça). 5 Ocak 2017. 1 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balaklava Muharebesi</span>

Balaklava Muharebesi, 25 Ekim 1854'te meydana gelen, Kırım Savaşı sırasında Ruslar ile Kırım'ın Sivastopol kentini kuşatan Osmanlı Devleti - Birleşik Krallık - Fransız İmparatorluk ittifak kuvvetleri arasındaki muharebedir. İttifak kuvvetlerinin amacı Sivastopol'un limanı ve kalesini ele geçirmekti. Muharebenin bir tarafının bu üç değişik devlet tarafından oluşması, Alma Muharebesi'nde kazanılan ittifak zaferinin ardından meydana geldi.

<span class="mw-page-title-main">Türk Tugayı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir tugayı

Türk Tugayı, Kore Savaşı sırasında 1950'den 1953'e kadar Birleşmiş Milletler Ordusunun komutası altında savaşmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir tugayı. Amerika Birleşik Devletleri 25. Piyade Tümeni'ne bağlı olan Türk Tugayı birçok operasyonda savaştı ve Kunu-ri Muharebesinden sonra Kore ile ABD tarafından Birlik Takdirnameleriyle ödüllendirildi. Türk Tugayı muharebe hüneri, inatçı savunması, göreve bağlılığı ve cesaretiyle ün kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Tugay</span> alaydan büyük, tümenden küçük olan askeri taktik birliği

Tugay, alaydan büyük, tümenden küçük askeri taktik birim. Personel sayısı ihtiyaçlara göre değişmekle beraber 5.000 askerden oluşan askerî birliklerdir. Organizasyonunda piyade bölüklerinden, tank gücüne, istihkâm bölüğüne her türlü ikmal ve muhabere birimine sahiptir. Tugayın en önemli özelliği, kendi kendine yetebilen en küçük askerî birlik olmasıdır. Komutanı Tuğgeneral'dir.

Zığındere Muharebeleri, Çanakkale Savaşları'nın Seddülbahir Cephesi'nin sağ kanadında İngiliz taarruzlarıyla 28 Haziran 1915 tarihinde başlayan, 5 Temmuz 1915 günü sonlanan muharebelerdir. Müttefik taarruzu, Zığındere'nin doğu ve batı yakalarındaki sırtlardaki Osmanlı mevzilerini ele geçirmeyi hedeflemiştir. Batı kesimde Osmanlı mevzileri ele geçirilmiş ancak, doğu yakadaki sırtlardaki hedeflerin gerisinde kalınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Savaşı</span>

Hırvatistan Savaşı ya da Hırvatistan Bağımsızlık Savaşı, 1991-1995 yılları arasında Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan etmiş Hırvat hükûmetine bağlı birliklerle Sırp kontrolü altındaki Yugoslav Halk Ordusu (JNA) ve yerel Sırp güçleri arasında gerçekleşen savaş. JNA Hırvatistan'daki operasyonlarını 1992 yılında bitirdi. Hırvat kaynaklarında Domovinski rat olarak adlandırılan bu savaş Sırp kaynaklarında genellikle Rat u Hrvatskoj olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">Rasim Delić</span>

Rasim Deliç. Boşnak asker. Yugoslav ordusunda dağılma öncesi görev yaptıktan sonra, parçalanma sırasında 8 Haziran 1993'te Bosna Ordusu'nun başına geçti. Sırplara karşı Saraybosna, Tuzla ve daha pek çok şehri savundu, başarı kazandı. Rütbeyi resmi olarak alamasa da fahri mareşal olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Balkan Savaşı</span> Balkan Birliği ile Osmanlı Devleti arasında 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913 tarihleri arasında gerçekleşen savaş

Birinci Balkan Savaşı, 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913'te Bulgaristan Krallığı, Sırbistan Krallığı, Yunanistan Krallığı ve Karadağ Krallığı'ndan oluşan Balkan Birliği'nin Osmanlı Devleti'ne karşı başlattığı savaş. Bu savaş ile Balkan devletleri, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki topraklarının büyük bir bölümünü ele geçirmiştir. Bu savaş sonucunda Osmanlı Devleti Edirne ve Kırklareli'ne kadar olan Midye-Enez Hattı'nın batısındaki tüm topraklarını Balkan devletlerine bırakmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Alman Kara Kuvvetleri</span>

Alman Kara Kuvvetleri, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin kara kuvvetleridir. Geleneksel Alman Ordusu 1955 yılında yeni yapılanmaya gitti ve Batı Almanya'nın ordusu olan Bundeswehr bünyesinde kara kuvvetleri kuruldu. Daha öncesinde hava kuvvetleri ve kara kuvvetleri aynı branş içindeydi. Almanya'nın Yeniden Birleşmesi'nden sonra Doğu Almanya Ordusu Batı Almanya Ordusu'na katıldı ve bugünkü Alman Kara Kuvvetleri oluştu.

<span class="mw-page-title-main">Batı Bosna Özerk Bölgesi</span>

Batı Bosna Özerk Bölgesi veya Batı Bosna, 1993 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'in kuzeybatısında var olan ve tanınmayan küçük bir devletti. Başkenti Velika Kladuša kasabasından ve yanı sıra birkaç yakın köyden oluşuyordu. Bosna Savaşı sırasında Fikret Abdić'in Aliya İzzetbegoviç'in merkezi hükûmetine karşı uyguladığı ayrılıkçı siyasetin bir sonucu olarak ilan edildi. 1995 yılında kısa bir süre için Batı Bosna Cumhuriyeti olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">2506. Tugay</span>

2506. Tugay 1960 yılında, Fidel Castro yönetimindeki Küba hükûmetini devirmek için CIA desteğiyle Kübalı sürgünler tarafından kurulan birlik. Birlik 17 Nisan 1961 günü başarısız Domuzlar Körfezi Çıkarmasını gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1. Komando Tugayı</span> Kayseride bulunan tugay

1. Komando Tugayı veya bilinen adıyla Hava İndirme Tugayı, Türk Kara Kuvvetleri'ndeki 16 komando tugayından biri ve Türkiye'nin ilk komando tugayıdır. 4. Kolordu komutası altında olup karargâhı Kayseri'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Tatsinskaya Taarruzu</span>

Tatsinskaya Taarruzu, bir Sovyet tank kolordusunun, Stalingrad'da kuşatılan Mihver kuvvetlerin havadan ikmali için Luftwaffe tarafından kullanılan Tatsinskaya Havaalanı'nın ele geçirilmesi operasyonudur. Havaalanı, Stalingrad'daki Pitomnik Havaalanı'na sefer yapan iki havaalanından biridir. Harekât, General Vasili Badanov komutasındaki 24. Tank Kolordusu tarafından 1942 yılı Aralık ayı sonlarında, Küçük Satürn Harekâtı'nın son aşaması olarak gerçekleştirilmiştir. Sovyet kuvvetleri, taarruz ettikleri Tatsinskaya havaalanını ele geçirerek 300'den fazla uçağı yerde imha ettiler. Ağır tank kayıplarına karşın General Badanov'un başarısı parlak bir stratejik zafer olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Željko Ražnatović</span> sırp askeri komutanı ve suçlu; Slovenya, Yugoslavya Federal Halk Cumhuriyeti’nde doğdu

Željko Ražnatović, daha çok Arkan olarak bilinir, Sırp bir gangster, politikacı, spor yöneticisi, paramiliter komutan ve Yugoslav Savaşları sırasında Sırp Gönüllü Muhafızları ya da bilinen adıyla Arkan'ın Kaplanları olarak adlandırılan Sırp paramiliter gücünün lideriydi.

Sırp Cumhuriyeti Ordusu, kendi kendini Sırp ayrılıkçı cumhuriyeti ilan eden Sırp Cumhuriyeti'nin (SC) ordusuydu. 1992'den 1995'e kadar Bosna Savaşı sırasında aktif olarak, Bosna-Hersek'i oluşturan iki taraftan biri olan SC'nin silahlı kuvvetleri olarak varlığını sürdürdü ve 2005 yılında Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri'ne entegre edildi. VRS kuvvetleri, Koridor 92 Operasyonu, Vrbas '92 Operasyonu, Bura Operasyonu ve Örümcek Operasyonu dahil olmak üzere bir dizi harekâta katıldı; Saraybosna kuşatması'na ve Srebrenica Katliamı'na da karıştılar.

<span class="mw-page-title-main">Izet Nanić</span> Bosnalı tugay komutanı

Izet Nanić Boşnak ordusunda Yugoslav savaşı sırasında tugay komutanıydı.

7. Müslüman Tugayı Bosna-Hersek Cumhuriyeti Ordusu'nda (ARBiH) bir tugaydı. Sık sık Sırp ve Hırvat medyası tarafından yanlış yorumlandı ve El-Mudzahid olarak bilinen Arap gönüllüler - 1992-95 Bosna Savaşı sırasında savaşan çeşitli İslam ülkelerinden yabancı savaşçılar - ile karıştırıldı. 7. Tugay 1000'den fazla yerel askere sahipti ve Bosna Ordusu'nun 3. Kolordusunun bir parçasıydı. Ancak, El-Mudzahid ise bağımsız bir müfrezeydi.

1. Bihaç Piyade Tugayı 19 Eylül 1992'de Kamenica'da Bihać yakınlarında kuruldu ve o zamanki Tuğgeneral Atıf Dudaković komutasındaki Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu'nun, 5. Kolordusu'nun bir parçası oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat Savunma Konseyi</span>

Hırvat Savunma Konseyi, 1991 ve 1996 yılları arasında Bosna-Hersek'te var olan ve tanınmayan bir devlet olan Hırvat Hersek-Bosna Cumhuriyeti'nin resmi askeri oluşumuydu. HVO, Bosna-Hersek'teki Hırvatlar'ın ana askerî gücüydü.

<span class="mw-page-title-main">Bosanska Krajina'da Boşnaklar arası çatışma</span>

Boşnaklar Arası Savaş, Saraybosna'da Aliya İzzetbegoviç'in liderliğindeki Bosna-Hersek Cumhuriyeti Ordusu ile Velika Kladuşa'da Fikret Abdiç'in liderliğindeki Batı Bosna Özerk Bölgesi arasında 1993 ile 1995 yılları arasında yaşanan iç savaşı ifade etmektedir. Savaş, Bosna-Hersek Cumhuriyeti Ordusu'nun zaferiyle ve Batı Bosna Özerk Bölgesi'nin lağvedilmesiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Bosna Özerk Bölgesi Halk Savunması</span>

Batı Bosna Özerk Bölgesi Halk Savunması Yugoslav Savaşları'ndan birisi olan Bosna Savaşı'nda (1992-1995) savaşan Fikret Abdić tarafından kurulan ve yönetilen bir paramiliter birimdi. Batı Bosna Özerk Bölgesi'nin (APZB) fiilî ordusu olarak görev yapmıştır.