İçeriğe atla

502. Ağır tank taburu (Almanya)

Alman 502. Ağır tank taburu II. Dünya Savaşında ağır tanklarla donatılmış bağımsız tank taburuydu. Tabur aynı zamanda Tiger I tanklarıyla donatılan ilk tank birliğidir. Doğu Cephesinde savaşmış ve en başarılı Alman ağır tank taburudur. 1400 tank ve çeşitli türlerde 2000 silah imha etmişti.

Oluşumu

502. Tabur 1942 Bamberg'de 35. Panzer Eğitim Taburundan oluşturulmuştur. (Almanca: Panzer-Ersatz-Abteilung 35). İlk Tiger I tankları 23 Ocak 1942 tarihinde Hitler'in emriyle Leningrad Kuşatmasına gönderilmişti. 29 Ağustos 1942'de 502. Tabur Leningrad'a ulaştı ve hemen savaş için konuşlandırıldı. Zamanın en büyük tanklarına sahip oldukları için tank mürettebatınının yaka ablemlerinde Mamut arması vardı.

Harekâtlar

502. Tabur Tiger I tanklarıyla ilk kez 16 Ekim 1942'de Leningrad yakınlarında Ladoga Gölünde çatışmaya girdi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tiger I</span> Alman Ağır Tank

Tiger I, 1942'den itibaren Afrika'da ve Sovyetler Birliği'nde, genellikle bağımsız ağır tank taburlarında faaliyet gösteren, II. Dünya Savaşı'nın bir Alman ağır tankıydı. Alman Ordusu'na 8,8 cm KwK 36 topunu monte eden ilk zırhlı savaş aracını verdi. Ağustos 1942 ile Ağustos 1944 arasında 1.347 adet üretildi. Ağustos 1944'ten sonra Tiger I'in üretimi, Tiger II lehine kademeli olarak durduruldu.

<span class="mw-page-title-main">Panzer IV</span> Alman Orta Sınıf Tank

Panzerkampfwagen IV, yaygın olarak bilinen adıyla Panzer IV, Nazi Almanyası tarafından 1930'ların sonlarında geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında yaygın olarak kullanılan orta sınıf tank. Tankın ordu envanter numarası Sd.Kfz. 161'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kursk Muharebesi</span> Alman-Sovyet muharebesi

Kursk Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde, Alman kuvvetlerinin Kursk çıkıntısına karşı 1943 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında giriştikleri genel taarruzdur. II. Dünya Savaşı sırasında yapılmış en büyük tank çarpışmalarından biri ve bir günde en fazla kayıp verilmiş hava çatışmaları bu muharebede gerçekleşmiştir. Almanların Doğu Cephesi'nde gerçekleştirdiği son stratejik taarruzdur. Sonucundaki Sovyet zaferi, Doğu Cephesi'nde inisiyatifi Sovyetlere vermiştir ve savaşın sonuna kadar da öyle kalmıştır.

<i>Blitzkrieg</i> piyade ve hava desteğinin hızlı, ezici bir kuvvet yoğunluğunu kullanarak düşmanı kırmak, yerinden oynatmak ve dengesini bozmak için sürpriz saldırısı

Blitzkrieg ya da yıldırım harbi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrinidir. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir. I. Dünya Savaşı'nda uygulanan siper savaşı yöntemine karşı geliştirilmiştir. Tankların, uçakların ve zehirli gazların gelişmesiyle siper savaşları terk edilmeye başlanmış, daha çok hareketli savunmaya geçilmiştir. Almanların bütün savaş araçları bu doktrin üzerine üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Panther (tank)</span> Alman yapımı II. Dünya Savaşı orta sınıf tankı

Panzerkampfwagen V, Alman yapımı II. Dünya Savaşı orta sınıf tankı. Doğu cephesinde Almanların Pzkpfw III ve ilk nesil Pzkpfw IV tanklarının Sovyet T-34 tanklarına karşı etkisiz kalması dolasıyla üretilmiştir. Panzer III ve Panzer IV tankları ile değiştirilmeleri öngörülse de savaşın sonuna kadar o tanklarla ve üst bir model olan Tiger I tankları ile beraber kullanılmışlardır. Panther, zırh, ateş gücü ve hareketlilik faktörlerinin hepsine sahip bir tanktır. Bundan dolayı birçok otorite tarafından II. Dünya savaşı'nın en iyi tankı olarak kabul edilirler. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 171'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tiger II</span> II. Dünya Savaşında kullanılmış Alman ağır tankı

Tiger II veya tam adıyla Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B, İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış bir Alman ağır tankıdır. Tiger I'in halefi olan Tiger II'nin tasarımı, ağır tank Tiger I'de kullanılan kalın zırhı orta tank Panther'de kullanılan eğimli zırh ile birleştirmişti. Tank yaklaşık 70 ton ağırlığındaydı ve 100 ile 185 milimetre kalınlığında ön zırh ile korunuyordu. Ana silah olarak uzun namlulu 8,8 cm KwK 43 L/71 tanksavar topuna sahipti. Şasi tasarımı aynı zamanda Jagdtiger tanksavar aracında da kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sturmtiger</span> Alman tankı

Sturmtiger, II. Dünya Savaşı'nda kullanılan ve Tiger I şasesi üzerine inşa edilen ve büyük bir roket fırlatıcısı ile donatılan Alman taarruz topudur. Resmi tanımlaması Sturmmörserwagen 606/4 mit 38 cm RW 61'dir. Piyade birliklerine kentsel alan çatışmalarında destek vermek amacıyla üretildi. Üretiminde cephede ağır hasar görmüş Tiger tankları kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kliment Voroşilov (tank)</span> Sovyetler Birliği tarafından üretilen ağır sınıf topçu tankı

Kliment Voroşilov (KV) Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ağır sınıf tank serisinin verilen genel isimdir. Adını Sovyet savunma bakanı ve politikacı Kliment Voroşilov'dan almıştır. Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht'ın Sovyetleri işgali sırasında Alman zırhlı araçlarına rakip olabilecek tankların başında geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Michael Wittmann</span> II. Dünya Savaşı döneminde bir panzer komutanı

Michael Wittmann, II. Dünya Savaşı döneminde bir panzer komutanı. Müttefikler tarafından daha sonra dünya genelinde Kara Baron diye anıldı.

Schwere Panzerabteilung, II. Dünya Savaşı'nda Tiger I ve daha sonraları Tiger II panzerlerinden oluşan ağır zırhlı birlikler. Taburun asıl planlanma amaçı, yapılan taarruzlarda düşman savunma hatlarını yarmaktı. Savaşın son zamanlarında kalın zırhı ve muazzam ateş gücüyle saldırıya geçen düşman zırhlılarına karşı daha etkili savunma kabiliyetine sahip olduğu görüldü. Bu taburlara en seçkin birlikler gözüyle bakılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Otto Carius</span> 2. Dünya Savaşında Alman tank komutanı

Otto Carius,, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Heer Tank Komutanı. Otto Carius, savaş esnasında 150'den fazla tankı yok etmiştir. Meşe Yapraklı Şövalye Demir Haçı madalyasını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Knispel</span>

Kurt Knispel, II. Dünya Savaşı sırasında Südetli Alman Heer tankçısı.

Halbe Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın sonlarında Doğu Cephesi'nde gerçekleşen bir çatışmadır. General Theodor Busse komutasındaki Alman 9. Ordu'sunun, Berlin Harekâtı sırasında Sovyet kuvvetlerince bir savaş gücü olarak imha edilmesiyle sonuçlanan muharebedir, 24 Nisan - 1 Mayıs 1945 tarihleri arasında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">501. Ağır Panzer Taburu</span>

501'inci Ağır Panzer Taburu, ağır tanklarla donatılmış bir Alman ağır Panzer Abteilung'du. Tabur, Tiger I ağır tankını kullanan ikinci üniteydi ve 1944'ün ortalarında Tiger II'lere geçiş yaptı.

<span class="mw-page-title-main">503. Ağır Panzer Taburu</span>

503'üncü Ağır Panzer Taburu, ağır tanklarla donatılmış bir Alman ağır Panzer Abteilung'du. Tabur, Tiger I ağır tankını kullanan ikinci üniteydi ve 1944'te Tiger II'lere geçiş yaptı.

101. SS Ağır Panzer Taburu Waffen-SS'e bağlı, ağır tanklarla donatılmış bir Alman ağır Panzer Abteilung'du. Önceleri Tiger I kullanan tabur, 1944 sonlarında Tiger II'lere geçiş yapması ile adı 501. SS Ağır Panzer Taburu olarak değiştirildi. 1945'te savaşı sonunda dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">1. Panzer Tümeni (Wehrmacht)</span>

1. Panzer Tümeni II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu Wehrmacht'ta zırhlı bir birlikti.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın savaş araçları listesi</span>

Wehrmacht, 2. Dünya Savaşı sırasında geniş çeşitlilikte savaş araçları kullanmıştır.