İçeriğe atla

500 serisi Shinkansen

500 serisi Nozomi Shinkansen

500 serisi Shinkansen (Japonca新幹線500系 Shinkansen 500-kei), yüksek hızlı demiryolu hatlarından sefer yapmak için geliştirilen bir Japon Shinkansen maglevidir. Tren, 1997 yılında hizmete girmiş olup West Japan Railway Company tarafından Tōkaidō ve Sanyō shinkansen hatlarında işletilmektedir.[1] 320 km/s kapasiteye sahip olacak şekilde tasarlandılar, ancak nihayet 2010'da birincil Nozomi hizmetinden emekli olana kadar 300 km/s hızında çalıştırıldılar. Tren setleri daha sonra yenilenmiş ve Shin-Ōsaka ve Hakata arasındaki tüm istasyonlar Kodama hizmetine indirildi.

Genel tasarım konsepti Alman endüstriyel tasarımcı Alexander Neumeister tarafından denetlendi.[2] Şasi, daha yumuşak, daha güvenli bir sürüş için bilgisayar kontrollü aktif süspansiyon kullanır ve gelişmiş stabilite için vagonların arasına yalpalama damperi takılmıştır.[3] Her orijinal tren setindeki 16 vagonun tümü, maksimum 18,24 MW (24,460 bg) gücündeki elektrik motorları ile donatılmıştır.Her tren tahmini olarak 5 milyar yen'e mal oldu ve sadece dokuz tanesi üretildi. Yolcu konforunu artırırken enerji tüketimini %15 azaltmak, hızları %10 artırmak ve gürültü seviyelerini azaltmak için biyomimikri kullandı. Bu, trenin ön tarafının yalıçapkını gagası şekline getirilmesiyle yapıldı.[4]

Kaynakça

  1. ^ JR全車両ハンドブック2006 (Japonca). Japonya: Neko Publishing. 2006. 
  2. ^ 新幹線 車両大全. Tokyo: Ikaros Publications Ltd. Kasım 2011. ss. 96-121. ISBN 978-4-86320-526-0. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 30 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Nisan 2021. 
  4. ^ Warson, Skipper Chong (2 Ocak 2018). "Looking deeper into biomimicry: how nature inspires design". Medium. 25 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yüksek hızlı demiryolu</span> Konvansiyonel sistemlerden önemli ölçüde daha hızlı ve gelişmiş demiryolu taşımacılığı ve teknoloji ile geliştirilmiş altyapı sistemleri

Yüksek hızlı demiryolu (YHD), kendine özgü ray sistemi ve bu sisteme entegre özel raylı taşıtları ile geleneksel demiryolu trafiğinden önemli ölçüde daha hızlı ulaşıma imkân tanıyan demiryolu taşımacılığı türüdür. Dünya çapında bir tek geçerli standart tanım bulunmamakla birlikte, 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yaygın olarak yüksek hızlı demiryolu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Metrosu</span> İzmirde hizmet veren metro sistemi

İzmir Metrosu, Türkiye'nin İzmir'de hizmet veren metro sistemidir. Sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, işletmecisi ise İzmir Metro A.Ş.'dir. Sistemde biri işletmede, biri inşa hâlinde, üçü ise proje aşamasında olan beş hat bulunmaktadır. Sistemin ilk hattı olan ve ilk aşaması 22 Mayıs 2000'de hizmete giren M1 hattı üzerinde yirmi dört istasyon bulunmaktadır. Bu hat üzerindeki son genişletme 4 Mart 2024'te tamamlanmış ve 2018'de hatta 120 milyon yolcu taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Hızlı Tren</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan yüksek hızlı tren hizmeti

Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">TCDD HT65000</span> Yüksek hızlı tren seti

TCDD HT 65000, İspanyol demiryolu aracı üreticisi CAF tarafından üretilmiş olup azami ve operasyonel hızı 250 km/saat olan bir hızlı tren setidir. TCDD Taşımacılık tarafından Yüksek Hızlı Tren hatlarında, özellikle de Ankara – İstanbul YHT ve İstanbul – Konya YHT hatlarında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M6 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M6 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Levent son istasyonu ise Boğaziçi Üniversitesi/Hisarüstü olan metro hattıdır. 19 Nisan 2015'te Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu'nun birlikte katıldıkları törenle hizmete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şinkansen</span> Japon yüksek hızlı demiryolu ağı

Şinkansen, Japonya'da Japan Railways tarafından işletilen yüksek hızlı demiryolu ağıdır. Ağın en yüksek işletme hızı 240–320 km/h arasında olup, kuzeyde Hokkaido'da devam eden bir bağlantı inşaatı ile birlikte Honshu ve Kyushu adalarındaki çoğu büyük şehri birbirlerine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M9 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M9 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Ataköy, son istasyonu ise Olimpiyat olmak üzere toplam 14 istasyondan oluşan ve 17,2 km uzunluğunda olan bir yer altı metro hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Central Japan Railway Company</span> Şirket

Central Japan Railway Company veya JR Central , Japonya merkezli bir demiryolu şirketidir. Şirket, 1 Nisan 1987 tarihinde kurulmuş olup Japan Railways'in yedi şirketinden biridir. Şirketin merkezi Nagoya'nın Nakamura semtinde bulunan JR Central Towers'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">West Japan Railway Company</span> demiryolu şirketi ve Japan Railwaysin yedi şirketinden biri

West Japan Railway Company veya JR West , Japonya merkezli bir demiryolu şirketidir. Şirket, 1 Nisan 1987 tarihinde kurulmuş olup Japan Railways'in yedi şirketinden biridir. Şirketin merkezi Osaka'nın Kita semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tōhoku Shinkansen</span> Japonyade 674,9 km uzunluğunda shinkansen demiryolu hattı

Tōhoku Shinkansen, Japonya'da East Japan Railway Company tarafından işletilen bir shinkansen demiryolu hattıdır. Hat 674,9 km uzunluğunda olup ülkenin en uzun shinkansen hattıdır ve Tokyo ve Aomori şehirlerini birbirine bağlamaktadır. Hattın aynı zamanda Yamagata ve Akita olmak üzere iki mini-shinkansen hattı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tōkaidō Ana Hattı</span> Japonyada demir yolu

Tōkaidō Ana Hattı, Japonya'daki ana demiryolu hatlarından biridir. Hat 713,6 km uzunluğunda olup Tokyo ve Kobe şehirlerini birbirlerine bağlamaktadır. Yüksek hızlı Tōkaidō Shinkansen hattına büyük ölçüde paralellik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sanyō Shinkansen</span>

Sanyō Shinkansen, Japonya'da West Japan Railway Company tarafından işletilen bir shinkansen demiryolu hattıdır. Hat 553.7 km uzunluğunda olup Osaka ve Fukuoka kentlerini birbirine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tōkaidō Shinkansen</span> Japan Railway Company tarafından işletilen bir shinkansen demiryolu hattı

Tōkaidō Shinkansen, Japonya'da Central Japan Railway Company tarafından işletilen bir shinkansen demiryolu hattıdır. 1 Ekim 1964 tarihinde açılmış olup dünyanın ilk yüksek hızlı demiryolu hattıdır. Hat 515.4 km uzunluğunda olup Tokyo ve Osaka kentlerini birbirine bağlamaktadır. Hat ilk açıldığında maksimum işletme hızı 200 km/saat iken günümüzde 300 km/saat'in üzerinde işletilebilmektedir. Japonya'da en sık kullanılan Shinkansen hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">L0 serisi</span> Japon yapımı yüksek hızlı maglev treni

L0 serisi, Central Japan Railway Company tarafından geliştirilen bir maglev yüksek hızlı demiryolu trenidir. L0 serisi trenler JR-Maglev sistemini kullanmaktadırlar. Mitsubishi Heavy Industries ile JR Central'ın bir yan kuruluşu olan Nippon Sharyo tarafından 14 adet deneysel araç üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Chūō Shinkansen</span>

Chūō Shinkansen, Japonya'da Tokyo ve Nagoya arasında inşaat halinde olan bir maglev demiryolu hattıdır. Hattın 2027 yılında tamamlanması planlanmakta olup daha sonra Osaka'ya kadar uzatılması düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kyūshū Shinkansen</span>

Kyūshū Shinkansen, Japonya'da Kyushu Railway Company tarafından işletilen bir shinkansen Demiryolu hattıdır. Hat 256.8 km uzunluğunda olup Fukuoka ve Kagoshima kentlerini birbirine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M1 (İzmir Metrosu)</span> İzmir Metrosu hattı

M1 Metro Hattı, İzmir Metrosu'nun batıda Narlıdere Kaymakamlık ile doğuda Evka 3 arasında hizmet veren 27 km uzunluğundaki metro hattıdır. Yirmi dört istasyonu bulunan hat, İzmir Metrosu'nun işletmede olan tek hattıdır. 22 Mayıs 2000'de hizmete giren hattaki son genişletme 4 Mart 2024'te tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Hokkaidō Shinkansen</span>

Hokkaidō Shinkansen, Japonya'da Hokkaido Railway Company tarafından işletilen bir shinkansen demiryolu hattıdır. Hat 148,9 km uzunluğunda olup Seikan Tüneli aracılığı ile Aomori ve Hakodate şehirlerini birbirine bağlamaktadır. Hattın 2030 yılında Sapporo'ya kadar uzatılması planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hokuriku Shinkansen</span>

Hokuriku Shinkansen, Japonya'da East Japan Railway Company ve West Japan Railway Company tarafından işletilen bir shinkansen demiryolu hattıdır. Hat, 1 Ekim 1997 tarihinde 1998 Kış Olimpiyatları için açılmış olup başlangıçta Nagano Shinkansen olarak adlandırıldı. Hat 345,5 km uzunluğunda olup Tokyo ve Kanazawa şehirlerini birbirine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">0 serisi Shinkansen</span> Japon hızlı tren tipi

0 serisi trenler, 1964'te açılan Japonya'nın Tōkaidō Shinkansen yüksek hızlı hattında çalışmak üzere inşa edilen ilk nesil Şinkansen tren setleriydi Kalan son tren setleri 2008 yılında geri çekildi.