İçeriğe atla

5. Uluslararası İstanbul Bienali

5 Ekim - 9 Kasım 1997 tarihlerinde "Yaşam, Güzellik, Çeviriler/Aktarımlar ve Diğer Güçlükler Üstüne" temasıyla gerçekleşmiş olan 5. Uluslararası İstanbul Bienali'dir. Küratörlüğü Rosa Martínez tarafından yapılan bienal, İKSV tarafından düzenlenmiştir.[1]

Küratör

Rosa Martínez

Mekânlar

Sanatçılar[2]

Eija-Liisa Ahtila

Ana Laura Aláez

Helena Almeida

Halil Altındere

Janine Antoni

Kutluğ Ataman

Vahap Avşar

Şükran Aziz

Semiha Berksoy

Meta Isæus Berlin

Eva Eszter Bodnár

Oscar Bony

Louise Bourgeois

Rebecca Bournigault

Daniel Buetti

Patrick van Caeckenbergh

Cai Guo-Qiang

Maurizio Cattelan

Johan Creten

Dorothy Cross

Yael Davids

Diller+Scofidio

Jimmie Durham

Olafur Eliasson

Tracey Emin

Türkan Erdem

Chohreh Feyzdjou

Michel François

Simryn Gill

Leszek Golec & Tatiana Czekalska

Felix Gonzalez-Torres

Joseph Grigely

Yolanda Gutiérrez

Federico Guzmán

CM von Hausswolff

Irit Hemmo

Juan Fernando Herrán

Richard Hoeck

Carsten Höller

IRWIN

Bedi İbrahim

Ann Veronica Janssens

Soo-Ja Kim

Sophia Kosmaoglou

Oleg Kulik

KÜLTÜR

Antal Lakner

Moshekwa Langa

Leonilson

Anna Lindal

Ann Lislegaard

Lani Maestro

Elahe Massumi

Cristina Mateus

Matthew McCaslin

Ana Mendieta

Antoni Miralda

Şükran Moral

Mariko Mori

Nikos Navridis

Shirin Neshat

Rivane Neuenschwander

Roberto Obregón

Orlan

Ebru Özseçen

Marta Maria Pérez Bravo

Manuel Piña

Liza May Post

Eglė Rakauskaitė

Flávia Ribeiro

Pipilotti Rist

Chryssa Romanos

Lotty Rosenfeld

Beverly Semmes

Stahl Stenslie (Cortex)

Jana Sterbak

Eve Sussman

Bülent Şangar

Sam Taylor-Wood

Lin Tian-Miao

Grazia Toderi

Eulàlia Valldosera

Laura Vickerson

Mark Wallinger

Martin Weber

Maaria Wirkkala

Kaynakça

  1. ^ "5. Uluslararası İstanbul Bienali". bienal.iksv.org. 21 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2023. 
  2. ^ "5. Uluslararası İstanbul Bienali". bienal.iksv.org. 21 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Modern</span> modern sanat galerisi

İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, İstanbul'un Karaköy semtinde 2004 yılında kurulmuş modern sanat müzesi.

Mengü Ertel,, grafik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Bienali</span> İKSV tarafından iki yılda bir düzenlenen çağdaş sanat etkinliği

İstanbul Bienali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından iki yılda bir düzenlenen çağdaş sanat etkinliğidir. 1987'ye kadar Uluslararası İstanbul Festivali bünyesinde gerçekleştirilen plastik sanat sergileri, bu tarihte İstanbul Bienali adı altında ayrı bir etkinlik haline gelmiştir.

10. Uluslararası İstanbul Bienali, İstanbul'da 2007 sonbaharında düzenlenen bir çağdaş sanat bienalidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Sanat Vakfı</span> kültür sanat vakfı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Nejat Eczacıbaşı önderliğinde kurulmuş kâr amacı gütmeyen ve kamu yararına çalışan bir kültür kurumudur. Vakfın temel amaçları İstanbul'u dünya kültür-sanat başkentleri arasında ön sıralara taşımak, kültür ve sanat yoluyla ulusal ve evrensel, geleneksel ve çağdaş değerler arasında sürekli ve kalıcı bir etkileşim sağlamak ve kültür politikalarının oluşturulmasında etkin rol oynamaktır.

4. Uluslararası İstanbul Bienali, İKSV tarafından düzenlenen, resmî açılışı 10 Kasım 1995 tarihinde yapılan, 11 Kasım - 10 Aralık 1995 tarihlerinde gerçekleşmiş olan sanat bienalidir. Bienalin sanat yönetmenliği René Block tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Film Festivali</span> Film Festivali

İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Venedik Bienali Türkiye Pavyonu</span>

Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, her yıl dönüşümlü olarak sanat ve mimarlık sergileri düzenleyen ve ulusal temsil modelini benimseyen Venedik Bienali’nde 1991 yılından beri Türkiye’yi temsil eden sergi mekânıdır. Türkiye Pavyonu’nu 2007 yılından bu yana İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) düzenlemektedir. Sanat bienali için Türkiye Pavyonu'na davet edilecek sanatçı ve sanatçıları belirleyecek küratör, iki yılda bir değişen Venedik Bienali Türkiye Pavyonu Danışma Kurulu tarafından önerilir. Mimarlık bienalinde sergilenecek projeler içinse, 2016 yılından beri ulusal bir açık çağrı yapılmakta, bu çağrıya başvuruların seçici kurul tarafından iki aşamalı değerlendirmesi sonucunda pavyonda sergilenecek proje belirlenmektedir. Bienal, her yıl mayıs ayında açılır.

1987 yılında Beral Madra'nın koordinatörlüğünde düzenlenen "I. Uluslararası Çağdaş Sanat Sergileri", bugünkü İstanbul Bienali'nin birincisidir. "Geleneksel Yapılarda Çağdaş Sanat" temasını seçen bienal, Ayasofya'nın hamamı, Aya İrini, Askerî Müze, Resim ve Heykel Müzesi gibi yapılarda düzenlenmiştir.

Aydan Murtezaoğlu, ağırlıklı olarak fotoğraf ve yerleştirme sanatı alanında çalışan bir görsel sanatçıdır. İstanbul'da yaşamakta ve çalışmaktadır.

Ayşe Erkmen,, Türk çağdaş sanatçı ve akademisyen.

1989 yılında Beral Madra'nın koordinatörlüğünde "Geleneksel Mekanlarda Çağdaş Sanat" temasıyla düzenlenen 2. Uluslararası İstanbul Bienali'dir.

17 Ekim – 30 Kasım 1992 tarihlerinde Vasıf Kortun'un küratörlüğünde "Kültürel Farklılığın Üretimi" temasıyla Feshane'de düzenlenen sanat etkinliği.

17 Eylül - 30 Ekim 1999 tarihlerinde "Tutku ve Dalga" temasıyla gerçekleşmiş olan 6. Uluslararası İstanbul Bienali'dir. Küratörlüğü Paolo Colombo tarafından yapılan bienal, İKSV tarafından düzenlenmiştir. Bienal'in temasının adı İstanbul'un büyük seslerinden olan Antonis Diamantidis'ten gelmiştir. Diamantidis, Rumca "tutku" anlamına gelen "Dalga" ya da Dalgas sahne adıyla bilinirdi.

22 Eylül - 30 Ekim 2001 tarihlerinde "Egokaç—Gelecek Oluşum için Egodan Kaçış" temasıyla gerçekleşmiş olan 7. Uluslararası İstanbul Bienali'dir. Küratörlüğü Yuko Hasegawa tarafından yapılan bienal, İKSV tarafından düzenlenmiştir.

20 Eylül - 16 Kasım 2003 tarihlerinde "Şiirsel Adalet" temasıyla gerçekleşmiş olan 8. Uluslararası İstanbul Bienali'dir. Küratörlüğü Dan Cameron tarafından yapılan bienal, İKSV tarafından düzenlenmiştir.

16 Eylül - 30 Ekim 2005 tarihlerinde "İstanbul" temasıyla gerçekleşmiş olan 9. Uluslararası İstanbul Bienali'dir. Küratörlüğü Charles Esche ve Vasıf Kortun tarafından yapılan bienal, İKSV tarafından düzenlenmiştir. 9. Uluslararası İstanbul Bienali'nin geçmiş bienallerden farkı, iki temel proje çevresinde şekillendirmesidir. İstanbul bienaliyle eş zamanlı olarak Hollanda'nın Eindhoven kentinde bulunan Van AbbeMuseum'da da bir sergi gerçekleştirildi. Eindhoven sergisi, geçmiş İstanbul bienallerinde yer almış sanatçıların işlerine müzenin sabit koleksiyonu dahilinde yer vererek uluslararası bir sanat müzesi bağlamında “başka yerde olma” fikrini öne çıkardı. Böylece serginin, sabit sanat müzesi bağlamı ve geçici bienal etkinliği arasındaki hiyararşiye dair sorular ortaya atması amaçlanmıştır.

12. İstanbul Bienali, 2011 sonbaharında İstanbul'da düzenlenmiş bir çağdaş sanat bienalidir.

D16. İstanbul Bienali, 2019 sonbaharında İstanbul'da düzenlenmiş çağdaş sanat bienalidir.

18. İstanbul Bienali, normalde 2024'te gerçekleşmesi planlanan, ancak küratör seçim sürecine dair skandallar ve ardından gelen şeffaflık ve çıkar çatışması talepleri sonrası 2025'e ertelenen İstanbul Bienali edisyonudur. İlk olarak 2023'ün Temmuz ayında bienalin 14 Eylül–17 Kasım 2024 arasında gerçekleşeceği ve küratörlüğünü Iwona Blazwick'in üstleneceği açıklanmıştır. Hemen ardından, küratör seçim sürecinde, danışma kurulu oylamasıyla seçilip önerilmiş olan küratör Defne Ayas'ın İKSV yönetimi tarafından reddedilerek onun yerine aynı danışma kurulu içinde yer alan Iwona Blazwick'in göreve getirildiği ortaya çıkmış ve bu durum, danışma kurulunun diğer üyelerinden bağımsız küratör Agustín Pérez Rubio, küratör/sanat kuramcısı Selen Ansen ve sanatçı Sarkis'in istifa etmeleri ve çeşitli kişi ve gruplardan şeffaflık çağrıları dahil olmak üzere birçok tepkiye yol açmış, Ekim 2023'te Türkiye'den katılacak sanatçılardan Ateş Alpar, Bengü Karaduman, Kerem Ozan Bayraktar ve Yaşam Şaşmazer "sanat ortamına yönelik hissettikleri sorumluluk sebebiyle" bienalden çekildiklerini açıklamışlardır. İKSV, sanatçıların tepkisi ve çekilmeleri konusunda hiçbir yorumda bulunmamış, bir süre sonra İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer açıklama yapmadan görevinden ayrılmış ve en nihayetinde bienal 2025 yılına ertelenmiştir.