İçeriğe atla

5. Ana Jet Üssü

5. Ana Jet Üssü
Etkin1947-günümüz
Ülke Türkiye
BağlılıkTürk Hava Kuvvetleri
TipiHava kuvvetleri
GöreviKaradeniz hava sahasını korumak
BüyüklükTugay
ParçasıTürk Silahlı Kuvvetleri
KarargâhAmasya - Merzifon
SavaşlarıKıbrıs Harekâtı
Türkiye-PKK çatışması
Komutanlar
KomutanTuğgeneral Halil Uğur Serin
F-16

5. Ana Jet Üssü, Amasya'nın Merzifon ilçesinde konuşlu olup Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına bağlıdır. Karadeniz Bölgesi'nin hava savunmasından sorumludur. Hava savunma sistemlerinin baskılanıp imha edilmesinde görev alan SEAD sistemi bu birlikte bulunmaktadır.[1][2]

Birimler

  • 151. Filo (Tunç): F-16C/D - HARM Filosu[3]
  • 203. Filo Arama-Kurtarma (Melek)[4]- AS-532UL Cougar Mk.1+

Envanter

General Dynamics F-16 Fighting Falcon ABD TürkiyeAvcı uçağı F-16C
F-16D
Eurocopter Cougar  Avrupa BirliğiGenel maksat helikopteri AS-532UL Cougar Mk.1+

Kaynakça

  1. ^ "Dakika dakika Barış Pınarı Harekâtı". sabah.com.tr. Sabah. 10 Ekim 2019. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2022. 
  2. ^ "'Tunç filo' koruyacak!". gazetevatan.com. Gazete Vatan. 29 Ağustos 2013. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2022. 
  3. ^ "F-16 Units - TuAF 151 Filo". f-16.net (İngilizce). 19 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2022. 
  4. ^ "Türk Hava Kuvvetlerinin kurtarıcı kanatları: Melek Filo". www.aa.com.tr. 21 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mürted Hava Meydanı</span>

Mürted Hava Meydanı Ankara ilinin 35 km kuzey batısında, Kahramankazan ilçesi yakınında yer alan, Türk Hava Kuvvetlerinin bir hava meydanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Etimesgut Havalimanı</span>

Etimesgut Havaalanı, Ankara'nın 10 km batısında yer alan havaalanıdır. Türk Hava Kurumu ve Türk Hava Kuvvetleri tarafından ortaklaşa kullanılmaktadır. Uluslararası Savunma Endüstri Fuarı (IDEF) ve sivil havacılık fuarları (Airshow) bazı yıllarda burada düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları</span> Türkiyenin bayrak taşıyıcı hava yolu

Türk Hava Yolları, Türkiye'nin ulusal, bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. Merkezi İstanbul'da bulunan şirketin uçuş ağı Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika, Okyanusya, Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar uzanmaktadır. 2015 yılında 61,2 milyon, 2018 yılında 75,2 milyon, 2019 yılında 74,3 milyon, 2020 yılında 28 milyon, 2021 yılında 44,8 milyon yolcu taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava gücü

Türk Hava Kuvvetleri, Türkiye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3. kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri, barışta hava sahasını korumak ve gözetlemek, savaşta ise kara ve deniz kuvvetlerine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetleri'nin karargâhı Ankara'da bulunmaktadır. 2024 sayımlarına göre envanterinde 537 uçak ve 78 helikopter ile birlikte çok sayıda insansız hava aracı bulundurmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında en kalabalık insansız hava aracı filosuna sahiptir. Göktürk-1 ve Göktürk-2 isimli uydular da hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Göktürk-3 ise geliştirme aşamasındadır.

2. Hava Kuvveti Komutanlığı, 2003-2014 yılları arasında Türk Hava Kuvvetleri'nin komutası altında Doğu hava sahasını koruyan kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri'nin 2 ana hava kuvvetinden biriydi. Karargâhı Diyarbakır'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Akın Öztürk</span> Türk asker

Akın Öztürk, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar TB2</span> Baykar Savunma tarafından geliştirilen orta-düşük irtifa insansız hava aracı

Baykar Bayraktar TB2 ,Türkiye merkezli Baykar Savunma tarafından üretilen silahlı insansız hava aracıdır. 14 Haziran 2014 tarihinde tam yüklü olarak gerçekleştirilen uçuş testinde 27.030 fit (8.240 m) irtifaya çıkmış, 5-6 Ağustos'ta gerçekleştirilen uçuş testinde ise tam yüklü olarak 18.000 fit (5.500 m) feet irtifada 4.040 km yol kat ederek 24 saat, 34 dakikalık uçuş gerçekleştirmiştir. 17 Aralık 2015'te iki adet Roketsan MAM-L güdümlü füzesi yüklü şekilde yapılan atış testinde %100 isabet ile hedefleri vurabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı</span> Türk Hava Kuvvetlerinin ana muharip unsurlarını tek bir çatı altında toplayan ordu büyüklüğündeki askerî birlik

Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı, tüm muharip unsurları bünyesinde toplayarak Türkiye hava sahasını korumak ve savaş şartlarında gereken hava operasyonlarını gerçekleştirmekle görevli kuvvettir. Karargâhı Eskişehir'dedir. Türk Hava Kuvvetleri'nin ana hava kuvvetidir. Bünyesinde 8 Ana Jet Üssü, 1 Tanker Üssü, 1 Füze Üssü ve 1 İnsansız Uçak Sistemleri (İUS) bulunmaktadır, bu üslere bağlı 6 Av-Önleme Filosu, 7 Av-Bombardıman Filosu, 2 Foto/Keşif Filosu, 1 Havada Yakıt İkmal Filosu, 1 F-16 Eğitim Filosu, 1 Jet Muharebe Eğitim Filosu, 1 Silah ve Taktikler Filosu, 1 Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Filosu, 1 Akrotim Filosu ve kuvvet komutanlığına doğrudan bağlı 2 İrtibat ve Arama-Kurtarma Filosu bulunmaktadır. Ayrıca, NATO/CAOC-6 karargahına ev sahipliği yapan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığına bağlı yedek hava meydanları, radar mevzi komutanlıkları, üslere bağlı hava savunma birlikleri ve arama-kurtarma kolları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abidin Ünal</span> Türk asker

Abidin Ünal (1953) Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

8. Ana Jet Üssü Türkiye hava sahasını koruyan kuvvetin karargâhı Diyarbakır'dadır. Diyarbakır Havalimanı'nın hemen yanındadır. Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı'na bağlıdır. Görevi terörle mücadele için kara birliklerine gereken ateş desteği sağlamak ve güney sınırlardan gelebilecek tehditlere karşı hava sahasını savunmaktır.

<span class="mw-page-title-main">9. Ana Jet Üssü</span>

9. Ana Jet Üssü, Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde konuşlu bulunup Batı Karadeniz, Trakya, Marmara ve Ege hava sahasından sorumludur. 1951 yılında Türkiye'nin ilk jet üssü olarak kurulmuştur. Mart 1952'de 8 adet F-84G getirilmesinin ardından yıl sonuna kadar tüm filolar jet uçakları ile donatılmıştır. 1994 yılında F-16 C/D uçaklarıyla modernize edilmiştir. 191. Kobra Filo 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı'na, 1999 yılında ise Kosova Harekâtı'na katılmıştır. 15 Temmuz sonrası 2018'de duraklatılan 191. filo, 2021 yılında tekrar aktif hale getirilmiştir. Daha sonra pilot açığı nedeniyle 192. Filo kapatılmış ve 192. Filo'ya ait uçaklar 191. Filo bünyesi altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">3. Ana Jet Üssü</span>

3. Ana Jet Üssü, Konya'da konuşlu olup Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına bağlıdır. Üste her yıl birçok ülkenin hava kuvvetlerinin katıldığı Anadolu Kartalı tatbikatı düzenlenmektedir. Aynı zamanda NATO üssü olarak da kullanılmaktadır. Türkiye'nin tarafsız kaldığı Irak Savaşı sürecinde NATO tarafından getirilen AWACS'lar burada üslenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Küçükakyüz</span> Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı

Hasan Küçükakyüz, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar Akıncı</span> Baykar Savunma tarafından seri üretimde olan HALE sınıfı insansız hava aracı

Baykar Bayraktar Akıncı, Türkiye merkezli savunma sanayi firması Baykar Savunma tarafından geliştirilmiş, yüksek irtifa uzun dayanıklılık (HALE) sınıfı sahip silahlı insansız hava aracıdır. İlk kez 29 Ağustos 2021 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Pençe operasyonları</span> Kuzey Irakta Türk askeri operasyonları

Pençe operasyonları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak'a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde PKK'ya karşı başlattığı sınır ötesi harekât olan Kararlılık Harekâtı'nın devamı olan operasyonlardır. Pençe Operasyonu, Pençe-2 Operasyonu, Pençe-3 Operasyonu ve Pençe-Kaplan Operasyonu olarak dört aşamada devam etmiştir. Pençe-Kartal Operasyonu ile Mahmur'un ve Sincar'ın da vurulduğu bir hava taarruzu düzenlenmiştir. Operasyonlar süresince TSK Kuzey Irak'ta Hakurk, Sinat-Haftanin bölgelerine askerî üs kurarak ilerlemekte ve bölgeye yerleşmektedir. Türk yapımı balistik füze olan Bora da ilk kez bu operasyonlar süresinde denenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">14. İnsansız Uçak Sistemleri Üssü</span>

14. İnsansız Uçak Sistemleri Üssü, Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına bağlı olarak Batman'da bulunur. Türk Hava Kuvvetleri'nin ilk ve tek insansız uçak hava üssüdür. Görevi Irak ve Suriye sınırları hava sahasının güvenliğini sağlamak ve kontrol altında tutmaktır.

<span class="mw-page-title-main">1. Ana Jet Üssü</span>

1. Ana Jet Üssü, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'na bağlıdır. Eskişehir'de bulunur. Yerli olarak üretilen ve geliştirilen silah ve mühimmatların denemelerinin yapıldığı 401.Test Filo Komutanlığı bu üste bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">401. Test Filosu</span>

401. Test Filo, Türk Hava Kuvvetleri'nin kullandığı veya kullanacağı her türlü mühimmat ve sistemin testlerini gerçekleştiren, Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı diğer filolardan elektronik sistem bakımından daha farklı uçaklar kullanan ve envantere girecek her türlü mühimmat ile optik/elektronik sistemin nasıl kullanılacağının kılavuzlarını hazırlayan, 1. Ana Jet Üs Komutanlığı'na bağlı Eskişehir Hava Üssü'nde konuşlu filo.

151.Filo, çağrı adı "Tunç" olan filo Merzifon'daki 5. Ana Jet Üssü'nde bulunur. HARM füzesine sahip olan Türkiye'deki tek filodur. 1940 yılında ilk önce Çorlu'da üstlendiler. İlk adı "Kasırga" olan filo, ilk yıllarında Spitfire kullandı. Ardından P-47 C/D uçağına ve 1972 yılında da F-5 uçağına geçtiler. 1997 yılında F-16 Block 40 Fighting Falcon uçağına geçiş yapan filo, günümüzde de aktif olarak hizmet vermektedir. Filonun büyüklüğü Alay seviyesindedir. Ayrıca filo Suriye İç Savaşı'ndaki S-300 Hava Savunma Sistemleri'ni imha etmek amacıyla bölgeye ilk önce giden uçak filosudur.Anadolu Kartalı Tatbikatı'nda Türkiye'yi temsil etmektedir.

Pençe Kılıç Hava Harekâtı , 19 Kasım 2022 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan hava operasyonudur.