İçeriğe atla

47/32 (taarruz topu)

Semovente L40 da 47/32

Birleşik Devletler Ordudonatım Müzesi'nde sergilenen 47/32 taarruz topu, Aberdeen, Maryland
Çeşidi Kundağı motorlu top
Taarruz topu
Uyruğu  İtalya
Hizmet geçmişi
Hizmet 1942–45
Kullanıcılar
Kullanıldığı savaşlar İkinci Dünya Savaşı
Üretim tarihi
Üretici Fiat-SPA-Ansaldo
Üretildiği tarih 1941-1943
Üretim adedi 282[1]
Çeşitleri Carro comando platone
Carro comando compagnia
Özellikler
Ağırlık 6.500 kg (14.300 lb)[2]
Uzunluk 3.820 mm (12 ft 6 in)[2]
Genişlik 1.860 mm (6 ft 1 in)[2]
Yükseklik 1.690 mm (5 ft 7 in)[2]
Namlu Çapı 47 mm (1,9 in)
Mürettebat 3 kişi (komutan, sürücü, yükleyici)


Zırhı
  • Ön: 30 mm (1,2 in)
  • Yanlar: 14,5 mm (0,57 in)
  • Arka: 6 mm (0,24 in)
Ana silahı 1 × 47 mm Breda 47/32 tanksavar topu
70 mermi[3]
Diğer silahları 1 × 8 mm Breda Mod. 38 makineli tüfek
Motor SPA 18VT Sıralı dört silindirli benzin motoru
68 PS (50 kW), 2500 dev/dak[2]
Kaldırma kapasitesi 10.46 PS/ton
Süspansiyon donanımı Torsiyon çubuklu bojiler
Harekat menzili 200 km (120 mi)[2]
Azami hızı Yol: 42 km/sa (26 mph)[2]
Arazi: 25 km/sa (16 mph) arazi[2]

Semovente L40 da 47/32 veya Semovente 47/32 su L6/40, II. Dünya Savaşı sırasında hizmet görmüş bir İtalyan kundağı motorlu toptur. Bu araçta bir adet 47/32 tanksavar topu, Fiat L6/40 hafif tank şasisi üzerinde üstü açık, kutu benzeri bir üstyapıya monte edilmiştir. Bazıları ana silah yerine telsiz konulmuş komuta ve kontrol araçları olarak üretildi. 8 mm'lik makineli tüfek, bu varyantlarda normal bir 47/32 topuymuş gibi görünmelerini sağlamak için sahte bir namlu içine konularak kullanıldı. 1941'den itibaren yaklaşık 300 adet araç üretildi. Semovente da 47/32 Doğu Cephesinde kullanılan en ağır silahlı İtalyan zırhlı aracıydı.

47 mm'lik top 1941 şartları için yeterliydi ancak bu araçlar sahaya ulaştığında zaten güncelliğini kaybetmiş ve düşman orta sınıf tanklarına karşı etkisiz kalmıştı, özellikle bu nedenle başarılı olamamıştır[4].

Eylül 1943'teki İtalyan ateşkesinden sonra Alman Ordusu, kendi kullanımları için elde kalan 47/32 KMT'leri ele geçirdi. Wehrmacht envanter adı StuG L6 47/32 630 (i) idi. Bu araçlardan bazıları partizan karşıtı operasyonlar kapsamında, Almanya'nın Hırvat kukla devletine[5] ve Sloven Muhafızlarına tahsis edilirken, İtalya içerisinde tank ve taarruz topu mürettebatının atış ve sürüş eğitimlerinde kullanılmıştır.

Varyantlar

  • Semovente L40 da 47/32 : 70 mermi kapasiteli, radyo bulundurmayan standart varyant.
  • Carro comando platone per semovente da 47/32: 47 mermi kapasiteli, Marelli RF 1 CA telsiz seti ile donatılmış müfreze komuta ve kontrol aracı[4]. Standart varyanttan görsel olarak tek tek farkı bir radyo antenidir.
  • Carro comando compagnia per semovente da 47/32: Marelli RF 1 CA ve RF 2 CA modeli iki adet radyo seti ile donatılmış tugay komuta ve kontrol aracı[4]. Telsizlere yer açmak için 47 mm'lik ana silah çıkarılmış, onun yerine ana silah görünümü verilmiş 8 mm'lik makineli tüfek yerleştirilmiştir[4]. Bu varyant sahte namlunun yanı sıra ikiz radyo antenine de sahiptir.

Kaynakça

notlar
  1. ^ Cappellano and Battistelli 2012, s. 27.
  2. ^ a b c d e f g h Cappellano and Battistelli 2012, s. 46.
  3. ^ Pignato 2004, s. 26.
  4. ^ a b c d Cappellano and Battistelli 2012.
  5. ^ Mahé (Nisan 2011). "Le Blindorama : La Croatie, 1941 - 1945". Batailles & Blindés (Fransızca), 42. Caraktère. ss. 4-7. 
Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Panzer III</span> Savaş Tankı

Panzerkampfwagen III, II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış olan Alman savaş tankıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu topçu sistemi</span> Başka bir aracın çekişine ihtiyaç duymadan kendi başına hareket edebilen toplara denir

Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 251</span>

Sd.Kfz. 251 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli zırhlı personel taşıyıcı (ZPT).

<span class="mw-page-title-main">M8 Greyhound</span>

M8 Greyhound Amerikalı Ford Motor Firması tarafından II. Dünya Savaşı sırasında üretilen 6x6 zırhlı arabadır. Avrupa ve Uzak Doğu'da görev yapan Amerikan Ordusu ve Britanya Ordusu birlikleri tarafından savaşın sonuna kadar kullanılmıştır. Çok geniş şekilde ihraç edilen araç 2007 yılında bile birçok Üçüncü Dünya ülkesi tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Schwerer Panzerspähwagen</span> II. Dünya savaşında kullanılan Alman zırhlı araç

Schwere Panzerspähwagen, Nazi Almanyası döneminde Alman ordusu Wehrmacht'ın II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı 6 veya 8 tekerlekli zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer 38(t)</span> II.Dünya savaşında kullanılmış Çek tankı

Panzerkampfwagen 38(t) (Zırhlı muharebe aracı 38(t)), Çekoslovakya tarafından LT-38 adıyla imal edilen ve Almanların Çekoslovakya'yı ele geçirmesinden sonra Alman ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanktır. Üreticilerin TNH serileri , TNHPS, LTP ve LTH adlandırmaları vardır. Alman ordusu içerisinde mühimmat envanter tanımı SdKfz.140 (özel amaçlı taşıt 140)'tır.

<span class="mw-page-title-main">M2 (orta tank)</span>

M2 Amerikan Ordusu için Rock Island Tophanesi tarafından II. Dünya Savaşı sırasında çok az sayıda üretilen orta sınıf bir tanktır. Zayıf tasarımlı, ince zırhlı ve yetersiz silahlarından ötürü bu tank ileride üretilecek M3 Lee ve M4 Sherman tanklarına örnek olmuştur. M2 servise girdiği zaman çoktan eskimiş bir tanktı ve Avrupa harekâtı sırasında Alman tankları karşısında çok kötü sonuçlar aldı. Bu yüzden cephe görevlerinden geri çekildi ve eğitim tankı oldu.

<span class="mw-page-title-main">M8 (kundağı motorlu obüs)</span>

M8 75 mm kundağı motorlu obüs, Amerikan Ordusu'nun II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı kendinden hareketli obüs toplarından biridir. M8 Scott adıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">M3 Lee</span> Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tank

M3 Orta Tank Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanktır. İngilizler bu tanka general Robert E. Lee ye itafen "General Lee" demiştir. Daha sonra İngilizler tarafından yeni taretli modeline ise general Ulysses S. Grant ye itafen "General Grant" adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mk II kruvazör tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Mk II Kruvazör Tank (A10), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı. Mk I Kruvazör Tankı ile beraber tasarlandı. Kardeşinden daha ağır ve bu türün daha çok piyade tankı versiyonu olarak üretildi. Pratikte piyade tankı olarak düşünülse de, bu tank için "ağır kruvazör" tanımını kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Crusader tankı</span> Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı araç

Mk VI Kruvazör tankı, Crusader (A15), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Özellikle Britanya ordusu tarafından Kuzey Afrika Cephesi'nde kullanılan en önemli zırhlı araçtı. Toplamda 5.300 adetten fazla üretildi.

<span class="mw-page-title-main">M3 Stuart</span>

M3 Hafif Tank ABD tarafından üretilen ve müttefik ülkeleri olan Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Amerikan Ordusu tarafından Avrupa, Kuzey Afrika Cephesi ve Pasifik Cephesi'nde kullanılmıştır. General Stuart veya Stuart adını İngilizler vermiştir. Bu ad Amerikan İç Savaşı sırasında savaşan General J.E.B. Stuart'tan gelmektedir. Bu ad hem M3 hem de M5 Hafif Tank için kullanılmış, İngilizler gayriresmî olarak Honey adını da koymuştur. Amerikan Ordu kaynaklarında bu tanklara resmi olarak M3 Hafif Tank ve M5 Hafif Tank denilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Type 59</span>

Type 59 Ana muharebe tankı, her yerde bulunan Sovyet T-54A tankının Çin kopyasıdır. İlk araç 1958'de üretildi ve 1959'da hizmete alındı. Bununla birlikte 1963'te seri üretime başlandı. Yaklaşık 9500 tank yapıldı ve üretimi 1980'de durduruldu ve yaklaşık 5500 tank Çin Silahlı Kuvvetleri envanterindedir. Type 59, 2000'lere kadar Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun belkemiğini oluşturdu. Type 59-I ve Type 59-II varyantları ise 2002'de servise girdi.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 250</span>

Sd.Kfz. 250 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve DEMAG şirketi tarafından üretilen hafif zırhlı ve yarı paletli bir araçtır. Kendisinden biraz büyük olan Sd.Kfz. 251 modeline benzemektedir. "Sd.Kfz. 250" modeli 4 adet dingilli, "Sd.Kfz. 251" ise 6 dingillidir. Sd.Kfz. 251 modeli 3 ton yük kapasitesine, Sd.Kfz. 250 ise bir ton yük kapasitesine sahipti. Önden bakıldığı zaman iki araçta birbirine çok benzemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Autoblindo Fiat-Ansaldo</span>

Autoblindo 40, 41 ve 43, Fiat-Ansaldo tarafından üretilen ve II.Dünya Savaşı'nda hizmet gören İtalyan zırhlı araçlarıdır. Bu araçların büyük çoğunluğu, taret üzerinde 20 mm'lik top, eşeksenli 8 mm'lik makineli tüfek ve gövdenin arkasına monte edilmiş ikinci bir 8 mm'lik makineli tüfekle donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">75/18 (taarruz topu)</span>

Semovente da 75/18, İkinci Dünya Savaşı'nda hizmet görmüş İtalyan taarruz topu ailesidir. M13/40, M14/41 ve M15/42 orta sınıf tank şasileri üzerinde 75 mm'lik 75/18 dağ topu ile donatılmıştır. ilk 60 adedi M13/40 şasisi üzerinde, ardından 1941'den 1943'e kadar 162 adedi de M14/41 şasisi üzerinde üretilmiştir. 75/18 taarruz topları, P26/40 ağır tankı envantere girene kadar orta tankların eksiğini geçici olarak tamamlayan ve halihazırda hizmette olan tanklara ve piyade birliklerine ateş desteği sağlayan araçlar olarak tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">M11/39</span>

Carro Armato M(edio)11/39 (İta. Orta Savaş Tankı, 11 ton, 1939), İkinci Dünya Savaşı'nın başında İtalya Kraliyet Ordusu tarafından 1939-1940 yılları arasında kullanılan bir orta tanktır. Kuzey Afrika cephesindeki sınırlı hizmetinin ardından, Aralık 1940'tan itibaren tank birlikleri genelinde yerini M13/40 tankı almıştır.