İçeriğe atla

47'liler

Kontrol Edilmiş
47'liler
YazarFüruzan
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürRoman
Yayım1974
YayımcıYapı Kredi Yayınları
Sayfa465

47'liler, Füruzan'ın 1974 yılında yayımlanan romanı.

1968 öğrenci hareketlerini ve 12 Mart dönemini yaşayan genç kuşağı bir anne-kız ilişkisi çerçevesinde konu alır. Adını, çoğu 1947 doğumlu olan gençlerin doğum yılından alır.

Yazarın ilk romanı olan eser, ilk kez yayımlandığın evrimci gençlerden yoğun ilgi gördü.[1] 1975 Türk Dil Kurumu roman ödülüne değer görüldü.

Kitap, 1986’da S. Pirvanova çevirisiyle Bulgaristan'da yayımlandı. 2014'te 40. yılı dolayısıyla Yapı Kredi Yayınları tarafından "Kırk yedi'liler (40 yaşında)" başlığı ile özel bir basımı yapıldı.[2]

Konusu

Romanın ana karakteri Emine, üniversitede okurken 1968 dönemi öğrenci hareketlerine katılmış, 12 Mart muhtırasını takiben yapılan tutuklamalar sırasında içeri alınmış ve işkence görmüştür. Hikâye karakterin serbest kalmasından sonra geçmişini hatırlaması ve anılarıyla hayatını anlamlandırmaya çalışmasını içerir.

Emine'nin anıları Erzurum'da geçirdiği çocukluk yıllarının, Cumhuriyet'in ilk öğretmen nesillerinden olan anne ve babasının sorunlu idealizminin, eve yardım için gelen Anadolu'lu halkın, üniversite için İstanbul'a gelmesinin, burada tanıştığı öğrenci arkadaşlarının ve kendi dönemindeki solcu gençliğin etkinliklerinin bir portresini çizer. Bu portre sürekli olarak karakterin hapiste gördüğü işkencenin oldukça detaylı anlatımlarıyla kesilir.

Roman, Emine'nin özgür ve işkencesiz bir hayata yeniden alışıp dışardaki hayata katılacağı mesajıyla biter.[3]

Kaynakça

  1. ^ Soyşekerci, Hülya (23 Mayıs 2014). ""Kırk Yedi'liler" kırk yaşında". Cumhuriyet. 7 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2024. 
  2. ^ Sezer, Sennur (10 Nisan 2014). "Füruzan'ın 'Kırk yedi'liler'i 40 yaşında". Evrensel.net. 7 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2024. 
  3. ^ İpek Çelik. "47'liler - Furuzan". Angelfire. 11 Ocak 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rudyard Kipling</span>

Joseph Rudyard Kipling, İngiliz şair, roman ve hikâye yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Hülya Koçyiğit</span> Türk sinema ve dizi sanatçısı

Hülya Koçyiğit ; Türk sinema, televizyon ve dizi oyuncusudur. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçilmiştir. 1991-1992 yıllarında kurucusu olduğu SO-DER'e başkan seçilmiştir. Bu kurumdaki görevini 4 yıl sürdürmüş olmakla beraber hâlen yönetim kurulunda görev yapmaktadır. Türkan Şoray, Fatma Girik ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Filiz Akın</span> Türk sinema sanatçısı ve yazar

Filiz Akın veya doğum adıyla Suna Akın, Türk sinema oyuncusu, yazar ve sunucudur. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Fatma Girik ile birlikte "Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası" olarak tasvir edilmekte ve Türk sinemasının bir dönemine damgasını vurmuş önemli kadın oyunculardan biri kabul edilmektedir. Türk sinemasının "asil, modern, kentli ve zarif yüzü" olarak sinema tutkunlarının hayranlığını kazanan Filiz Akın, "beyaz perdenin Avrupai yüzü, kolejli kızı, sarışın yıldızı" gibi sıfatlarla da tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Emin Bülent Serdaroğlu</span> Türk futbolcu ve Fecr-i Âti şairi

Emin Bülent Serdaroğlu, Galatasaray Lisesi mezunu eski Türk futbolcu ve Fecr-i Ati şairidir.

<span class="mw-page-title-main">Hamilelik</span> Sperm ile yumurtanın döllenmesi ile meydana gelen fetusun kadın organ ve dokularında değişiklikler meydana getirdiği, doğuma kadar geçen yaklaşık 9 aylık dönem

Hamilelik veya gebelik, erkekten gelen sperm ile kadının yumurtalıklarından atılmış olan yumurtanın döllenmesi ile meydana gelen fetusun kadın organ ve dokularında değişiklikler meydana getirdiği, doğuma kadar geçen yaklaşık 9 aylık dönem.

<span class="mw-page-title-main">Peyami Safa</span> Türk yazar ve gazeteci

Peyami Safa, Türk yazar ve gazeteci. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu ve Yalnızız gibi psikolojik türdeki eserleriyle Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında ön plana çıktı. Yaşamı ve fikrî hayatındaki değişimlerini eserlerine de yansıttı. Server Bedi takma adıyla birçok roman kaleme aldı. Cingöz Recai tiplemesini Fransız yazar Maurice Leblanc'ın Arsen Lüpen karakterinden esinlenerek yarattı. Aynı zamanda çeşitli kurumlarda gazetecilik mesleğini sürdürdü ve ağabeyi İlhami Safa ile birlikte Kültür Haftası gibi çeşitli dergiler çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Gezmiş</span> Türk Marksist–Leninist öğrenci lideri

Deniz Gezmiş, Türk Marksist-Leninist öğrenci lideridir.

Kadının Adı Yok, Duygu Asena'nın yazdığı, 1987 yılında basılan kitap.

<i>Dokuzuncu Hariciye Koğuşu</i> Peyami Safa tarafından yazılan otobiyografik roman.

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Peyami Safa'nın ilk baskısı 1930 yılında yapılmış otobiyografik romanı.

<i>Hatırla Sevgili</i> Türk televizyon dizisi (2006–2008)

Hatırla Sevgili, Sis Yapım imzalı, 2006-2008 yılları arasında atv'de yayımlanan dram, romantik ve tarihî türdeki Türk televizyon dizisidir. 2 sezondan oluşan dizi, 68. bölümü ile final yaparak sona erdi.

Adnan Binyazar, Türk yazar, eleştirmen, eğitimci.

Gün Zileli, Türk anarşist yazar.

<span class="mw-page-title-main">Füruzan</span> Türk yazar (1932–2024)

Füruzan doğum adı ile Feruze Çerçi, Türk yazar, senarist ve yönetmen.

<i>Ölesiye Yaşamak</i>

Alman yazar Erich Maria Remarque'nin 1956 yılında yayımladığı romanı. Weimar Cumhuriyeti'nin enflasyon döneminde yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gençlik</span> insan hayatının ergenlikten başlayıp orta yaşa dek süren dönemi

Gençlik, bebeklikten yetişkinliğe kadar olan dönemi anlatmak için kullanılan terim. Bu terimin fizyolojik, demografik, sosyolojik durumu yansıtmada bir altkültür olarak kullanılmasında ergenlik, teenager, grup etkileşimi üzerinde durulur. Eğitim ve toplumsal hareketler araştırmalarında belirtilen bir toplumsal adlandırmadır.

<span class="mw-page-title-main">Tankut Öktem</span> Türk heykeltıraş

Tankut Öktem, Türk heykeltıraştır.

<i>Leylanın Evi</i> Zülfü Livanelinin 2006da yayımlanan romanı

Leyla'nın Evi, Zülfü Livaneli'nin 2006 yılında yayımlanan romanı.

Mihri Rasim ya da bilinen ismiyle Mihri Müşfik Hanım, Türk ressam.

<i>Bize Nasıl Kıydınız</i>

Bize Nasıl Kıydınız, Emine Şenlikoğlu'nun yazdığı romandır. İlerleyen zamanlarda da birbiri ardına baskıları yapılmıştır. Romanın baş karakteri, Rabia adlı bir geç kızdır ve ailesinin parçalanması ve kendisinin ilk gençlik yılları anlatılır.

<span class="mw-page-title-main">Steve Ditko</span> Amerikalı karikatürcü (1927 – 2018)

Steve Ditko, Amerikalı yazardır. Birçok önemli süper kahraman yaratmış ve çok büyük çizgi roman şirketlerinde çalışmış çizgi roman çizeridir. Marvel Comics ve DC Comics Çizgi Roman Şirketleri'nde görev almış olan Ditko Örümcek Adam, Hawk and Dove, The Question, Mr. A., Dr. Strange vb. karakterleri yaratmış ve birçok çizgi roman serisinde yer almıştır.