İçeriğe atla

44 gün

44 gün
EditörlerSeidcalal Seidmuratov
Ekber Koşalı
YazarHosiyat Rustam
ÇevirmenlerRahmat Babacan
İntikam Yaşar
DilAzerbaycanca
Özbekçe
YayımcıArjuman media
Sayfa140

44 gün (Özbekçe: 44 kun), Özbek şairesi Hasiyat Rustamova'nın yazdığı makale, günlük ve destandan oluşan kitabı. Kitabın ana teması Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki 44 gün süren savaştır.

Yayınlanması

Eser Özbekistan'ın Taşkent kentinde faaliyet gösteren Azerbaycan Kültür Merkezi'nin girişimiyle 2021 yılında yayımlanmıştır. Ganira Paşayeva ve şair-çevirmen Fahriyar kitaba edebi tavsiyelerde bulunmuştur.[1]

Konusu

Kitap VI bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm "O kızın adı Lala'ydı" destanıyla başlıyor.[2][3] Bundan sonra "44 gün huzursuz günler" ve "Karabağ rüyalarıma giriyor" gibi günlüklerden oluşan bir bölüm de var. Kitapta ayrıca modern Azerbaycanlı yazarlar, "Karabağ rüyalarıma giriyor" bölümünde Hosiyat Rustamova'ya ithaf edilen anılarını yazmışlardır. Son bölüm ise şairenin biyografisine ayrılmıştır.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ "Tanınmış özbək şairi Xasiyyət Rüstəmin "44 gün" kitabı Azərbaycanın Vətən müharibəsindən bəhs edir - AZƏRTAC – Azərbaycan Dövlət İnformasiya Agentliyi". web.archive.org. 19 Eylül 2021. 19 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  2. ^ ""Adı Lalə idi o qızın"". medeniyyet.az (İngilizce). 12 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2024. 
  3. ^ "Türk ruhlu, Azərbaycan sevdali Xasiyyət Rüstəm poeziyası". Olaylar.az (Azerice). 29 Ocak 2024. 29 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2024. 
  4. ^ "Gədəbəydə özbəkistanlı şairənin "44 gün" adlı kitabının təqdimatı olub – FOTOLAR". TürkMedia.az (Azerice). 25 Ağustos 2021. 12 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2024. 
  5. ^ "Gədəbəydə özbəkistanlı şairin "44 gün" adlı kitabının təqdimatı keçirilib". azerbaijan-news.az (Azerice). 1 Ocak 1970. 12 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karabağ FK</span> Azerbaycanlı Futbol Kulübü

Karabağ FK, Ağdam kentinde kurulmuş bir Azerbaycan futbol takımıdır. 1993 yılında Karabağ'ın Ermeniler tarafından işgal edilmesinden sonra kulüp sürgün edilmiştir. Bu yüzden Karabağ, sportif etkinliklerini Ağdam kenti işgalden kurtulana kadar Bakü'de devam ettirdi. Ağdam kenti 20 Ekim 2020'de işgalden kurtulduktan sonra artık maçlarını İmaret Arena'da oynamayı planlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Mübariz İbrahimov</span> Azerbaycan ulusal kahramanı

Mübariz Ağakerim oğlu İbrahimov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin askeriydi, gedikli subay olarak görev yapmaktaydı. İbrahimov, 2010 yılında ölümünden sonra Azerbaycan'da yılın adamı ve Azerbaycan ulusal kahramanı unvanlarına layık görüldü.

Azerbaycan'da ilk televizyon 14 Şubat 1956'da yayına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hurşidbanu Natevan</span>

Hurşidbanu Natevan, Azerbaycanlı şair.

Aliyar Aliyev Azerbaycan'ın Millî Kahramanı; Karabağ savaşında ölmüştür.

Elgiz Kerimov, Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı; Karabağ savaşı şehidi.

Gültekin Asgerova, Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı ve Azeri hekim.

Allahverdi Bağırov ya da tam adıyla Allahverdi Teymur oğlu Bağırov,, Azeri asker. Karabağ Savaşı'na katkılarından ötürü Azerbaycan hükûmetince kendisine Azerbaycan Ulusal Kahramanı unvanı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Dağlık Karabağ Savaşı</span> Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan savaş

İkinci Dağlık Karabağ Savaşı, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı veya 44 Günlük Savaş Dağlık Karabağ'da Türkiye destekli Azerbaycan ile Ermenistan ve onun desteklediği tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti arasında yaşanmış silahlı çatışmalardır.

Hikmet İzzet oğlu Mirzayev, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Korgenerali, Azerbaycan Kara Kuvvetlerinin Komutanı.

Zaur Cavanşir (Mammadov) ; Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Tümgenerali, 2020 Karabağ Savaşının komutanlarından biri, "Vatan Savaşı Kahramanı".

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ'da barışı koruma operasyonları</span> Dağlık Karabağda barışı koruma operasyonları

Dağlık Karabağ'da barışı koruma misyonu 2020 Dağlık Karabağ savaşı sonrasında Dağlık Karabağ bölgesinde devam eden barışı koruma operasyonlarını ifade eder. Ermenistan ve Azerbaycan güçleri arasındaki ateşkesi izlemeyi amaçlayan operasyon Rusya ve Türkiye tarafından yürütülüyor.

<span class="mw-page-title-main">Gündüz Seferli</span> Azerbaycan askeri subayı

Gündüz Ağemmed oğlu Seferli, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin özel kuvvetlerinde görev yapan bir Azeri askeri subayıdır. 2020 Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Şuşa Muharebesi zamanı Azerbaycan özel kuvvetlerinin komutanlarından biri oldu ve faaliyetine göre Vatan Savaşı Kahramanı unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Zaur Guliyev</span> Azerbaycan askeri subayı

Zaur Hikmet oğlu Guliyev, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Deniz Kuvvetlerine bağlı Deniz Piyade Taburunda görev yapan bir Azeri askeri subayıdır. 2020 Dağlık Karabağ Savaşı sırasında askeri faaliyetine göre Vatan Savaşı Kahramanı unvanını aldı.

Ramiz Vagif oğlu Kasımov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Hava Kuvvetlerinde yarbay olarak görev yapan bir Azeri askeri subayıydı. 2016 Nisan çatışmaları, Temmuz 2020 Azerbaycan–Ermenistan sınır çatışmaları ve İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sırasında görev yapmıştır. Kasımov İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sırasında ölmüş, ölümünden sonra Vatan Savaşı Kahramanı unvanını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şahruddin Muhammedaliyev</span>

Şahruddin Muhammedoğlu Muhammedaliyev Azerbaycan premier ligi kulübü Karabağ'da kaleci olarak oynayan profesyonel futbolcudur. Rusya'da doğdu, Azerbaycan millî takımında oynuyor

<span class="mw-page-title-main">Han kızı pınarı</span>

Han kızı pınarı, Şuşa'nın Çöl Qala semtinde Han kızı Nateva'nın sarayının yanında bulunan bir pınardır. Pınar, 19. yüzyılda son Karabağ Hanı'nın kızı Hurşidbanu Natevanın parasıyla yaptırılmıştır.

Zaur Zeynalabdul oğlu Rustamov — Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Tümgenerali, "Karabağ" Nişanlı komutanı

<span class="mw-page-title-main">2020 İran'daki Azerbaycan'a destek eylemleri</span>

2020 İran'daki Azerbaycan'a destek eylemleri 2020'deki Tovuz Çatışmaları ve İkinci Karabağ Savaşı sonrasında Güney Azerbaycanlıların Azerbaycan'a destek, İran ve Ermenistan'a karşı eylemleridir.

Azerbaycan İslami Direniş Hareketi veya Hüseyinciler (Hüseynçilər), Azerbaycan'da faaliyet gösteren radikal İslamcı bir silahlı örgüttür. Örgütün, İran tarafından kurulduğu ve destek verdiği iddia edilmektedir.