İçeriğe atla

42 (sayı)

42, 41'den sonraki ve 43'ten önceki çift tam sayıdır. Popüler kültürde Otostopçunun Galaksi Rehberi kitabında hayat, evren ve her şeye dair nihai sorunun cevabı olarak tanıtılması nedeniyle dikkat çekmiştir.

Matematikte 42

  • Bir çift sayıdır.
  • Toitent Fonksiyonu'nun ilk 11 sayısının toplamıdır.
  • Heptadekagonal sayıların üçüncüsüdür.
  • Amerikan ve Uluslararası Matematik Olimpiyatlarında elde edilebilen en yüksek puandır.
  • Pi sayısının 242.422. basamağından sonraki 8 sayı 42424242 şeklindedir.
  • İlk basamak üzeri ikinci basamak ikinci basamak üzeri ilk basamağa eşittir, yani 42 = 24 = 16'dır. Bu özellik iki basamaklı sayılar içinde sadece 42 ve 24'te vardır.
  • Onluk sistemdeki 42'nin İkili sayı sistemindeki karşılığı 101010'dur.

Bilimde 42

  • Molibden'in atom numarasıdır.
  • Köpek ve Kurtların sahip olduğu diş sayısıdır.
  • Suyun kırılma açısıdır.
  • 10! (10 Faktöriyel) saniye tam olarak 42 güne eşittir.
  • İki elektron arasındaki yerçekimi kuvvetinin elektriksel itmeye oranı 4,17 x 1042'dir.
  • Bir gökkuşağının renkli kısmı ile kavis yapan yayının orta noktası arasındaki açıdır.

Dinlerde 42

  • Lao Tsu tarafından yazılmış Tao Te Ching antik elyazmasının 42. bölümünde evrenin açıklaması yer alır.
  • Gutenberg Kutsal Kitabı'nın her sayfasında 42 satır vardır.
  • Ma'at'ın 42 öğüdü vardır. Ayrıca Eski Mısır inancında 42 tanrı ve tanrıça bulunur, bunlar ölen kişiye hepsi birer tane olmak üzere 42 soru sorarlar, bu soruların her biri Ma'at'ın birer öğüdünü konu alır. Eğer kişi 42 sorunun her birine doğru cevap verirse mutlu olacağı yere gider.
  • Kutsal Kitap'ta Canavar'ın (kötülüğün vücut bulmuş hali olan kişi ya da şey) dünya üzerinde egemenliğini sürdüreceği ay sayısı.

Edebiyatta 42

  • Douglas Noel Adams'ın (DNA) yazdığı Otostopçu'nun Galaksi Rehberi kitabına göre 42, hayat, evren ve her şeye dair nihai sorunun cevabıdır.
  • Google'a (tırnak işaretleri olmadan) "the answer to life, the universe, and everything" yazılırsa Google hesap makinesi 42 cevabını verir.
  • Kitaplardan başka bir tanesinde ise hayat, evren ve her şeye dair nihai sorunun "6 kere 9 kaç eder" olduğu söylenmektedir; ayrıca 6 x 9, 13 tabanında 42 sonucunu vermektedir.
  • Aynı serinin radyo programlarında Arthur Dent soru ile cevabın uyuşmamasını "evrende bir şeylerin temelden yanlış olması" teorisiyle açıklamıştır.
  • Alice Harikalar Diyarında kitabında mahkemenin 42. kuralı bir milden uzun olan herkesin derhal mahkemeyi terk etmesini söyler.

Televizyon dizilerinde 42

  • "42", Britanya bilimkurgu dizisi olan Doctor Who dizisinin 3. sezonundaki bir bölüm.
  • Lost dizisinde Numbers isimli bölümde ortaya çıkan ve dizi boyunca sık sık tekrarlanan, dizideki esrarını koruyan "4 8 15 16 23 42" serisinin son sayısıdır.

Siyasette 42

Plakada 42

Konya'nın plakasıdır.

Başka Alanlarda 42

İlgili Araştırma Makaleleri

Sayı, sayma, ölçme ve etiketleme için kullanılan bir matematiksel nesnedir. En temel örnek, doğal sayılardır. Sayılar, sayı adı (numeral) ile dilde temsil edilebilir. Daha evrensel olarak, tekil sayılar rakam adı verilen sembollerle temsil edilebilir; örneğin, "5" beş sayısını temsil eden bir rakamdır. Yalnızca nispeten az sayıda sembolün ezberlenebilmesi nedeniyle, temel rakamlar genellikle bir rakam sisteminde organize edilir, bu da herhangi bir sayıyı temsil etmenin organize bir yoludur. En yaygın rakam sistemi Hint-Arap rakam sistemidir, bu sistem on temel sayısal sembol, yani rakam kullanılarak herhangi bir negatif olmayan tam sayının temsil edilmesine olanak tanır. Sayılar sayma ve ölçme dışında, etiketlerde, sıralamada ve kodlarda kullanılmak için de sıklıkla kullanılır. Yaygın kullanımda, bir rakam ile temsil ettiği sayı net bir şekilde ayrılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Pisagor</span> İyonyalı filozof, matematik ve gökbilimci

Sisamlı Pisagor, Antik İyonya'nın en ünlü düşünürlerinden birisidir. Yunan düşünür ve Pisagorculuğun kurucusudur. Siyasal ve dinsel öğretilerini daha çok Magna Graecia'da yayan Pisagor, önce Platon ve Aristo'nun felsefelerini sonra ise tüm Batı felsefesini etkiledi. Yaşam öyküsünün çoğu halk efsaneleriyle gölgelendirilmiştir, ancak Sisam adasında bir mücevher oymacısı olan Mnesarchus'un oğlu olduğu neredeyse kesindir.

<span class="mw-page-title-main">Douglas Adams</span> İngiliz bilim kurgu ve mizah yazarı

Douglas Noel Adams, İngiliz bilimkurgu yazarı.

Matematikte reel sayılar kümesi, Fransızca réel “gerçek” den gelmektedir. Oranlı sayılar kümesinin evrim sürecinden elde edilen bir varsayım kombinasyonudur. Reel sayılar kümesi sembolüyle gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Cantor'un köşegen yöntemi</span> teorem

Georg Cantor'un doğal sayılar ile reel sayıların birebir eşlemesinin yapılamayacağını göstermek için geliştirdiği yöntem. Böyle bir eşlemenin yokluğu sonsuz elemanlı kümelerin büyüklüklerinin karşılaştırılması kavramının gelişimi açısından son derece önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Aritmetik</span> temel matematik dalı

Aritmetik; matematiğin sayılar arasındaki ilişkiler ile sayıların problem çözmede kullanımı ile ilgilenen dalı. Aritmetik kavramı ile genellikle sayılar teorisi, ölçme ve hesaplama kastedilir. Bununla birlikte bazı matematikçiler daha karmaşık çeşitli işlemleri de aritmetik başlığı altında değerlendirirler.

2 (iki) bir sayı, rakam ve gliftir. 1'den sonraki ve 3'ten önceki doğal sayıdır. En küçük ve hatta yegâne çift asal sayıdır. Bir dualitenin temelini oluşturduğundan, birçok kültürde dini ve manevi öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kromozom</span> Dnaların kendini protein kılıfla kaplamasından sonra oluşan Dna sarmalı topluluğu

Kromozom, ; DNA'nın "histon" proteinleri etrafına sarılmasıyla, yoğunlaşarak oluşturduğu, canlılarda kalıtımı sağlayan genetik birimlerdir. Kromozomlar mikrometre boyutunda olup hücre bölünmesinin metafaz aşamasında ışık mikroskobu ile görüntülenebilmektedirler.

Eğitimsel ölçme, genel anlamda ölçme, bir olguya anlamlı sayı ya da semboller atama işlemidir. Eğitsel ölçme ise bu olguların öğrenme ürün ya da sürecine göre kazanımları kapsar. Eğitimsel ölçmelerin amacı ölçülmesi amaçlanan öğrenme yapılarının görgül kestirimlerini sağlamaktır. Bu amaca yönelik olarak değişik ölçme modelleri geliştirilmiştir.

<i>Otostopçunun Galaksi Rehberi</i> Douglas Adams tarafından yazılan beş kitaplık bilim kurgu serisi

Otostopçunun Galaksi Rehberi, İngiliz yazar Douglas Adams tarafından yazılan mizahi bilimkurgu serisidir. İlk olarak 1978'de BBC'de bir radyo programı olarak yayımlanan fenomenleşmiş seri; daha sonra sahne gösterisi, kitap serisi, televizyon dizisi ve çizgi roman olarak farklı formlarda uyarlanmıştır. Bu uyarlamaların çoğunu serinin fikir babası Adams bizzat üstlenmiştir. Adams, her uyarlamada hikâyeyi biraz daha değiştirmiştir, bu nedenle de uyarlamalarda birbiri arasında tutarsızlıklara rastlanılsa da asıl hikâye hep aynı kalmıştır.

e sayısı veya Euler sayısı, matematik, doğal bilimler ve mühendislikte önemli yeri olan sabit bir reel sayı, doğal logaritmanın tabanı. e sayısı aşkın bir sayıdır, dolayısıyla irrasyoneldir ve tam değeri sonlu sayıda rakam kullanılarak yazılamaz. Yaklaşık değeri şöyledir:

<span class="mw-page-title-main">Googolplex</span> sayı

Googolplex,  sayısına verilen isimdir.

Googol, matematikteki büyük sayılardan biridir ve 10100'e eşittir. Başka bir deyişle 1 googol, 1 rakamına yüz sıfır ekleyerek yazılır. Bu terim Amerikalı matematikçi Edward Kasner'ın yeğeni Milton Sirotta (1929–1980) tarafından 1938 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Milton bu sırada dokuz yaşındaydı. Kasner bu kavramı Matematik ve Hayal Gücü adlı kitabında da ele almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sonsuz</span> matematik ve fizikte herhangi bir sonu olmayan şeyler ve sayılar

Sonsuz, eski Yunanca Lemniscate kelimesinden gelmektedir, çoğunlukla matematik ve fizikte herhangi bir sonu olmayan şeyleri ve sayıları tarif etmekte kullanılan soyut bir kavramdır.

<i>Gençlik Rehberi</i>

Gençlik Rehberi (Osmanlıca: گنچلك رهبرى, Said Nursî'nin eseri. Risale-i Nur koleksiyonunun müstakil kitaplarında geçen gençlik, iman ve ahiret konulu kitapçıklardan derlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">BCD kodu</span>

BCD kodu, bilgisayar ve elektronik sistemlerinde onluk tabandaki (decimal) sayıların ikilik tabana (binary) dönüştürülmesi için kullanılan sayısal kodlama metodudur. Bu dönüştürme işlemi yapılırken öncelikle sayının her bir basamağı tek tek ikilik tabana çevrilir ve ardından her basamağın karşılık geldiği binary değerler sırasıyla birleştirilerek sayının BCD Kodu ile gösterimi elde edilir.

Kıyamet günü, hesap günü ya da mahşer günü ; dünyanın sonunun geleceğine ve tüm insanların mahşerde toplanarak hesap vereceğine inanılan zaman. "Dünya merkezli evren" anlayışında dünyanın sonu, evrenin de sonu olarak algılanmıştır. Kıyametin zamanı ile ilgili çok sayıda inanç, öngörü ve kehanet bulunmaktadır. Zerdüştlük, Hristiyanlık ve İslam gibi dinlerde ölülerin dirilerek mahşerde toplanacağına, hayattayken yaptıkları iyilik ve kötülükler için hesap vereceklerine ve haklarında hüküm verileceğine, bunun sonucunda iyilerin cennete, kötülerin ise cezalarını çekmek üzere cehenneme gideceğine inanılır. Apokalypse terimi ile eş anlamlı olarak kullanılır.

Otostopçunun Galaksi Rehberi Douglas Adams tarafından yazılan Otostopçunun Galaksi Rehberi bilimkurgu serisindeki altı kitaptan ilkidir. Roman, ilk olarak 12 Ekim 1979'da Londra'da yayımlanmıştır. İsmini serideki evrende bulunan, otostopçular için bir rehber kitabından alır.

Hayat, Evren ve Her Şey, Douglas Adams tarafından yazılan Otostopçunun Galaksi Rehberi isimli bilimkurgu serisinin üçüncü kitabıdır. Kitabın adı seride sıkça bahsedilen "hayat, evren ve her şeyin cevabı"na atıfta bulunmaktadır.