İçeriğe atla

414'ler

414'ler, 1982 ve 1983'te Los Alamos Ulusal Laboratuvarı, Sloan-Kettering Kanser Merkezi ve Security Pacific National Bank'takiler de dahil olmak üzere düzinelerce yüksek profilli bilgisayar sistemine giren Milwaukee'den bir grup bilgisayar korsanıydı.

Geçmiş

Adlarını memleketleri Milwaukee, Wisconsin'de 414 telefon alan kodunu kullanan IBM sponsorluğundaki Explorer Post'tan alan altı genç olarak tanımlandılar. Yaşları 16 ile 22 arasında değişiyordu ve birçoğu IBM'in sponsor olduğu bir Explorer Scout programında bir araya geldi.

414'ler, o zamanlar bilgisayar korsanlarının profilini karşılıyor olarak tanımlandı: "Genç, erkek, zeki, yüksek motivasyonlu ve enerjik". Neal Patrick, tek motivasyonunun, olmaması gereken yerlere girmek ve orada fark edilmeden kalmak olduğunu iddia etti. Başka bir üye, Tim Winslow, matematik öğretmeninin okula getirdiği bir teletiple bilgisayar öğrenmeye başladı.

Birçoğu onları zararsız ve şakacı olarak gördü. 414'lerin kendileri tamamen zararsız değillerdi, 3 Haziran 1983'te[1] yanlışlıkla fatura kayıtlarını silerek Sloan-Kettering'de 1.500 dolar değerinde hasar verdiler.[2] Patrick ve 414'ler, uzmanların diğerlerinin tekniklerini kopyalayabileceğini ve gerçek hasar verebileceğini fark ettiğinden, gerçek bir endişe yarattı.[3]

Girdikleri sistemler yalnızca Digital Equipment Corporation'ın (DEC) VMS ve RSTS/E işletim sistemlerini çalıştırıyordu. Ucuz kişisel bilgisayarlar, analog modemler ve çeşitli devre mülk sistemlerinde oturum açmak için DEC'in üretici kılavuzlarında yayınlanan ortak veya varsayılan parolaları kullanmak gibi basit bilgisayar korsanlığı teknikleri kullandılar. 414'ler, sistemler için idari gözetim ve parola bakımı eksikliğinden yararlandı.

Olağandışı bilgisayar korsanlığı faaliyetlerini bildirenler arasında, elektronik bir hırsızlığı keşfeden, davetsiz misafirler için bir mesaj bırakan ve telefon dinlemeleri yapan ve sonunda aramaları Milwaukee'ye kadar takip eden FBI ile temasa geçen bir yönetici olan Chen Chui de vardı. O sırada 22 yaşında olan Gerald Wondra, FBI tarafından ilk ziyaret edilen kişiydi. Wondra, annesiyle birlikte bir Milwaukee banliyösü olan West Allis'te yaşıyordu. Wondra, "meraklı olduğunu, sadece eğlendiğini" söyledi.

FBI soruşturması

414'ler, 1983'te FBI tarafından araştırıldı ve tanımlandı. Winslow (20), Wondra (21) ve Patrick (17) FBI ajanları tarafından ziyaret edildi. 414'lerin üyelerinin çoğu, faaliyetlerini durdurmak ve tazminat ödemek için çeşitli anlaşmalarda yargılanmadı.[4] Winslow, Wondra ve başka bir sanık suçlandı ve her biri iki "taciz edici telefon görüşmesi yapmak" suçlamasıyla suçlarını kabul etti.[5] Patrick, reşit olmadığı için, kovuşturma riski altında değildi ve halkın dikkatini çeşitli televizyon programlarında görünmek için kullandı. 8 Kasım 2020'de FBI'a yapılan Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası talebi "Duyarlı Belge Yok" olarak geri döndü.[6]

Medya

O zamanlar medyada geniş bir şekilde yer aldı ve Rufus King Lisesi'nde bir öğrenci olan 17 yaşındaki Neal Patrick, Ağustos 1983'te CBS Morning News, The Phil Donahue Show'da göründü ve Newsweek'in 5 Eylül 1983 kapağında yer aldı.[7] NBC'nin The Today Show programına katıldığı sırada pişmanlık duyup duymadığı sorulduğunda, "Geçmişte, bu sistemlere erişmenin bu kadar kolay olmamasını gerçekten isterdim" yanıtını verdi.

Haber kapsamının bir sonucu olarak, kongre üyesi Dan Glickman bilgisayar korsanlığı hakkında bir soruşturma ve yeni yasalar çağrısında bulundu.[8] Neal Patrick, 26 Eylül 1983'te ABD Temsilciler Meclisi önünde bilgisayar korsanlığının tehlikeleri hakkında ifade verdi ve o yıl Meclis'e bilgisayar suçlarıyla ilgili altı yasa tasarısı sunuldu.[9]

Belgesel

The 414s: The Original Teenage Hackers adlı bir belgesel, 2015 Sundance Film Festivali'ndeki yarışmada gösterildi ve CNN tarafından dağıtım için seçildi.[10] Film, orijinal 414'lerden bazılarıyla, bilgisayar korsanlığının ilk günlerini ve ardından gelen medyanın ilgisini yansıtan günümüz röportajlarını içeriyor.[11][12]

Kaynakça

  1. ^ Profits of Deceit: Dispatches from the Front Lines of Fraud. 1990. s. 35. 
  2. ^ Elmer-DeWitt (29 Ağustos 1983). "The 414 Gang Strikes Again". Time. s. 75. 28 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2021. 
  3. ^ Enter Magazine, March 1984
  4. ^ "Computer User Sentenced". The New York Times. Associated Press. 1 Mayıs 1984. 16 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2006. 
  5. ^ "TWO WHO RAIDED COMPUTERS PLEADING GUILTY". The New York Times. Associated Press. 17 Mart 1984. 22 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2021. 
  6. ^ "FBI: The 414 Gang". MuckRock (İngilizce). 8 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2020. 
  7. ^ "Beware: Hackers at play". Newsweek. 5 Eylül 1983. ss. 42-46, 48. 
  8. ^ "Timeline: The U.S. Government and Cybersecurity". The Washington Post. 16 Mayıs 2003. 16 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2006. 
  9. ^ Bailey (April 1984). "Attacks on Computers: Congressional Hearings and Pending Legislation". 1984 IEEE Symposium on Security and Privacy. Oakland, CA, USA: IEEE: 180-186. doi:10.1109/SP.1984.10012. ISBN 978-0-8186-0532-1. 17 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2021. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2021. 
  11. ^ "Sundance 2015: Short Films". Indiewire. 9 Aralık 2014. 10 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2015. 
  12. ^ "Sundance Institute". sundance.org. 15 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2015. 

Dış Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">IBM</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

IBM, merkezi Armonk, New York, ABD'de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden biridir. 410.000'i aşkın çalışanı ile 170'ten fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösterdiği alanlar arasında bilgisayar, middleware ve donanım üretimi, yazılım, internet barındırma hizmeti, kuantum hesaplama, bulut depolama, bulut bilişim, bulut veritabanı, yapay zekâ, otomasyon, robotik, sunucu servisleri, danışmanlık ve AR-GE bulunmaktadır. Dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Kişisel bilgisayar</span>

Kişisel bilgisayar veya PC, şahsi kullanımına yönelik özel olarak tasarlanmış, herhangi bir uzman veya operatörün yardımı olmadan kişilerin kendi başlarına kullanabileceği bilgisayar türü. Masaüstü bilgisayarlar, dizüstü (laptop) bilgisayarlar ve tablet bilgisayarlar, PC'lere örnek olarak verilebilir. Kişisel bilgisayarlar evde, büroda veya mobil olarak kullanılabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Hacker</span> bilgisayar alanında uzmanlaşmış kişi

Hacker ya da bilgisayar korsanı, hedefine standart dışı yollarla ulaşan, bilgi teknolojisi alanında yetenekli kişidir. Terim, popüler kültürde bilgisayar sistemlerine girmek ve normalde erişemeyecekleri verilere erişmek için hata veya açık bilgisine sahip bir kişiler olan güvenlik korsanları ile ilişkilendirilmiştir. Hack kavramının olumlu bir örneği ise yasal durumlarda meşru kişiler tarafından da kullanılmasıdır. Örneğin, kolluk kuvvetleri bazen suçlular ve diğer kötü niyetli kişiler hakkında delil toplamak için bilgisayar korsanlığı tekniklerini kullanır. Bu teknikler arasında kimliklerini çevrimiçi ortamda maskelemek ve suçlu gibi davranmak için anonimlik araçlarını kullanmak yer almaktadır. Benzer şekilde, gizli istihbarat teşkilatları da işlerini yasal olarak yürütürken bilgisayar korsanlığı tekniklerini kullanabilirler. Bilgisayar korsanlığı ve siber saldırılar, kolluk kuvvetleri ve güvenlik kurumları tarafından yasa dışı ve yasadışı olarak kullanılmakta ve devlet aktörleri tarafından yasal ve yasadışı savaşın bir silahı olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Dennis Ritchie</span> Amerikalı bilgisayar bilimci

Dennis MacAlistair Ritchie, uzun süre birlikte çalıştığı arkadaşı Ken Thompson ile birlikte C programlama dilini ve Unix işletim sistemini yazan saygın Amerikalı bilgisayar bilimcisi. 1983'te Turing Ödülü'nü, 1999'de Ulusal Teknoloji Madalyası ödülünü aldı. 12 Ekim 2011'de ölmüştür.

Legion of Doom (LOD), 1980'lerde başlayıp 1990'ların sonları ve 2000'li yılların başlarında çok güçlü ve hacking kültüründe itibar sahibi bir hacker grubudur. İsimleri Challenge of the Super Friends adlı bir Amerikan anime televizyon dizisine bile konu olmuştur.

NEC Corporation, merkezi Minato, Tokyo'da bulunan bir Japon çok uluslu bilgi teknolojisi ve elektronik şirketidir. Şirket, 1983 yılında NEC olarak yeniden markalaşmadan önce Nippon Electric Company, Limited olarak biliniyordu. Ticari kuruluşlara, iletişim hizmetleri sağlayıcılarına ve devlet kurumlarına BT ve ağ çözümleri sağlar ve 1980'lerden bu yana PC-8000 serisi ile Japonya'daki en büyük PC satıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Masaüstü bilgisayar</span>

Masaüstü bilgisayar, sabit bir konsol veya masa üzerine uygun yapıda tasarlanan kişisel bilgisayar türüdür. Bu bilgisayarlar çeşitli türlerde parçaların birleştirilmesiyle çok farklı biçimde oluşturulabilirler. Boyutları büyük ve ağır olması sebebiyle çevresel faktörlerden daha az zarar görürler. Diğer kişisel bilgisayarlara göre yüksek güç harcarlar ve daha az maliyete sahiptirler. Ayrıca performans olarak öndedirler ancak yavaş yavaş Dizüstü bilgisayarlar performansta da öne geçmeye başlamıştır lakin ısınma sorunu vardır. Günümüzde pek çok masaüstü bilgisayarın ayrı klavye, fare ve ekranı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Anaçatı bilgisayar</span>

Bir anaçatı bilgisayar milyonlarca kullanıcıya eş zamanlı olarak farklı hizmetler verebilen, büyük, güçlü ve pahalı bir bilgisayardır. Anaçatı bilgisayarların gücü şu nedenlerden kaynaklanmaktadır:

<span class="mw-page-title-main">Unix benzeri</span>

Unix benzeri işletim sistemi, resmi bir UNIX markası olmamasına karşın Unix sistemine benzer şekilde çalışan işletim sistemleridir. Unix benzeri bir yazılım, Unix komut ve kabuğuna benzer işlevlere sahiptir. Bu terimin kullanımı için bir standart yoktur ve bir yazılımın veya işletim sisteminin Unix benzeri olarak adlandırılıp adlandırılamayacağı üzerine farklı görüşler vardır.

Bilgi teknolojisi (IT), genellikle bir işletme veya başka bir girişim bağlamında veri veya bilgi depolamak, almak, iletmek, çalışmak ve işlemek için bilgisayarların kullanılmasıdır. Bilgi Teknolojisi, bilgi ve iletişim teknolojisinin (ICT) bir alt kümesi olarak düşünülür. 2012'de Zuppo, her hiyerarşi düzeyinin "bilgi aktarımını ve çeşitli elektronik ortamdaki iletişim türlerini kolaylaştıran teknolojilerle ilişkili olması nedeniyle bir derece ortaklık içerdiği" bir BİT hiyerarşisini önermişti.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı saat</span>

Akıllı saat bir bilgisayar sistemi ile entegre edilmiş kol saati ve giyilebilir bilgisayardır. Akıllı saat halen giyilebilir teknoloji ürünlerinin en iyisi olarak bilinmektedir. İlk modelleri basit hesap makinesi, çeviri ve oyun gibi ekstralara sahip olan akıllı saatlerin modern modelleri daha çok "giyilebilen bilgisayarlar" olarak tanımlanmaktadır. Modern akıllı saatler günlük kullanım için yerel bir dokunmatik ekran arayüzü, ilişkili bir akıllı telefon uygulaması yönetimi ve telemetri sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar bilimi tarihi</span>

Bilgisayar bilimi tarihi, modern dijital bilgisayarların ortaya çıkışından çok daha öncelere dayanmaktadır. Abaküs gibi sabit sayısal görevleri hesaplamak için kullanılan makineler, antik çağlardan beri çarpma ve bölme gibi hesaplamalara yardımcı olmuştur. Hesaplamalar yapmaya yaran algoritmalar, antik çağlardan beri, hatta gelişmiş bilgi işlem ekipmanlarının geliştirilmesinden önce bile var olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Motorola 68000</span>

Motorola 68000, 16/32 bitlik CISC mikroişlemcisidir ve 1979'da Motorola Semiconductor Ürünleri Bölümü tarafından üretilmiştir

<span class="mw-page-title-main">Carnivore (yazılım)</span>

DCS1000 olarak yeniden adlandırılan Carnivore, e-posta ve elektronik iletişimleri izlemek için tasarlanmış Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından uygulanan bir sistemdir. Hedef kullanıcının tüm İnternet trafiğini izleyebilen özelleştirilebilir bir paket dinleyicisi kullanmıştır. Carnivore, Ekim 1997'de uygulamaya konmuştur. 2005 yılına kadar yerini geliştirilmiş ticari yazılımlara bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">DEF CON</span> Las Vegas siber güvenlik kongresi, DEF CON

DEF CON, her yıl Las Vegas, Nevada'da düzenlenen dünyanın en büyük ve en dikkate değer hacker kongrelerinden biridir. İlk DEF CON, Haziran 1993'te gerçekleşti ve bugün DEF CON'daki birçok katılımcı, bilgisayar güvenliği uzmanları, gazeteciler, avukatlar, federal hükûmet çalışanları, güvenlik araştırmacıları, öğrenciler ve yazılım, bilgisayar mimarisi, donanım değişikliği, konferans rozetleri ve "saldırıya uğrayabilecek" diğer her şeye genel olarak ilgi duyan bilgisayar korsanları içeriyor. Etkinlik, bilgisayar ve bilgisayar korsanlığıyla ilgili konuların yanı sıra siber güvenlik zorlukları ve yarışmalar hakkında birkaç konuşmacıdan oluşur. Etkinlik sırasında düzenlenen yarışmalar son derece çeşitlidir ve en uzun Wi-Fi bağlantısını (aircrack-ng) oluşturmaktan Nevada sıcaklığında bir birayı soğutmanın en etkili yolunu bulmaya kadar değişebilir.

Patrick Colonel Suppes bilim felsefesine, ölçüm teorisine, kuantum mekaniğinin temellerine, karar teorisine, psikolojiye ve eğitim teknolojisine önemli katkılarda bulunan Amerikalı bir filozoftur. Stanford Üniversitesi'nde Lucie Stern Fahri Felsefe Profesörüydü ve Ocak 2010'a kadar yine Stanford'da Üstün Zekalılar için Eğitim Programı Direktörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Coherent (işletim sistemi)</span>

Coherent, artık feshedilmiş olan Mark Williams Company (MWC) tarafından geliştirilip satılan olup IBM PC uyumlu cihazlar ve diğer mikro bilgisayarlar için Unix işletim sisteminin bir klonudur. Geçmişte, işletim sistemi tescilli bir üründü, ancak 2015 yılında BSD-3-Madde lisansı altında piyasaya sürülen açık kaynak haline geldi.

IBM anaçatı bilgisayar işletim sistemlerinin tarihçesi, IBM'in anaçatı bilgisayar tedarikindeki tarihi üstünlüğü sebebiyle tüm anaçatı bilgisayar işletim sistemlerinin tarihçesinde önemli bir yere sahiptir. IBM anaçatı bilgisayarları, IBM'in veya üçüncü partilerin ürettiği işletim sistemlerini kullanır.