F-16 Fighting Falcon, çok amaçlı, tek jet motorlu, 4. nesil savaş uçağı. General Dynamics şirketi tarafından, ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilmiştir. Hafif avcı uçağı olarak tasarlanmış olmasına rağmen birçok başka amaç için de kullanılmakta olan avcı uçağıdır. Geniş kullanım alanı ve yüksek manevra kabiliyeti sayesinde birçok ülkeye ihraç edilmiştir. Faal olarak çeşitli ülkeler tarafından kullanılmaktadır. II. Dünya Savaşı sonrası üretilen uçaklar içinde, MiG-21'den (10,000+) ve F-4 Phantom-II'den (5.195) sonra en çok üretilen 3'üncü savaş uçağıdır. Temmuz 2016 itibarıyla 4.573 adet üretilmiştir.
JDAM Boeing tarafından üretilen müşterek doğrudan taarruz mühimmatıdır. Kuyruk bölümünde bulunan INS/GPS sistemleri sayesinde uçaktan bırakıldıktan sonra hedefin belirlenen koordinatına doğru uçuşunu bağımsız olarak gerçekleştiren sistemdir. Pilota, yoğun bulutlu ve sisli/dumanlı ortamlarda, düşman hava savunma sistemlerinin etkili menziline girmeden, güvenli bir mesafeden taarruz edebilme kabiliyeti kazandıran müşterek doğrudan taarruz mühimmatı JDAM, halen mevcut serbest düşüşlü mühimmatıları, hedefi büyük bir doğrulukla güdümleyerek birer akıllı mühimmat haline getirmektedir.
Mürted Hava Meydanı Ankara ilinin 35 km kuzey batısında, Kahramankazan ilçesi yakınında yer alan, Türk Hava Kuvvetlerinin bir hava meydanıdır.
Türk Hava Kuvvetleri, Türkiye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3. kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri, barışta hava sahasını korumak ve gözetlemek, savaşta ise kara ve deniz kuvvetlerine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetleri'nin karargâhı Ankara'da bulunmaktadır. 2024 sayımlarına göre envanterinde 537 uçak ve 78 helikopter ile birlikte çok sayıda insansız hava aracı bulundurmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında en kalabalık insansız hava aracı filosuna sahiptir. Göktürk-1 ve Göktürk-2 isimli uydular da hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Göktürk-3 ise geliştirme aşamasındadır.
1. Hava Kuvveti Komutanlığı 2003-2014 yılları arasında Türk Hava Kuvvetleri'nin komutası altında Batı hava sahasını koruyan kuvvetiydi. Türk Hava Kuvvetleri'nin 2 ana hava kuvvetinden biriydi. Karargâhı Eskişehir'deydi.
Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı, tüm muharip unsurları bünyesinde toplayarak Türkiye hava sahasını korumak ve savaş şartlarında gereken hava operasyonlarını gerçekleştirmekle görevli kuvvettir. Karargâhı Eskişehir'dedir. Türk Hava Kuvvetleri'nin ana hava kuvvetidir. Bünyesinde 8 Ana Jet Üssü, 1 Tanker Üssü, 1 Füze Üssü ve 1 İnsansız Uçak Sistemleri (İUS) bulunmaktadır, bu üslere bağlı 6 Av-Önleme Filosu, 7 Av-Bombardıman Filosu, 2 Foto/Keşif Filosu, 1 Havada Yakıt İkmal Filosu, 1 F-16 Eğitim Filosu, 1 Jet Muharebe Eğitim Filosu, 1 Silah ve Taktikler Filosu, 1 Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Filosu, 1 Akrotim Filosu ve kuvvet komutanlığına doğrudan bağlı 2 İrtibat ve Arama-Kurtarma Filosu bulunmaktadır. Ayrıca, NATO/CAOC-6 karargahına ev sahipliği yapan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığına bağlı yedek hava meydanları, radar mevzi komutanlıkları, üslere bağlı hava savunma birlikleri ve arama-kurtarma kolları da bulunmaktadır.
Abidin Ünal (1953) Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.
KORAL (mobil elektronik harp sistemi) Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanıp üretilmiştir. Ana yüklenici Aselsan olup 50 alt yüklenici ile birlikte geliştirilmiştir. KORAL hizmete girmeden önce 1000 farklı testten geçmiştir. Testleri başarı ile tamamlayan KORAL hava kuvvetleri komutanlığına Şubat 2016'da teslim edilmiştir.
9. Ana Jet Üssü, Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde konuşlu bulunup Batı Karadeniz, Trakya, Marmara ve Ege hava sahasından sorumludur. 1951 yılında Türkiye'nin ilk jet üssü olarak kurulmuştur. Mart 1952'de 8 adet F-84G getirilmesinin ardından yıl sonuna kadar tüm filolar jet uçakları ile donatılmıştır. 1994 yılında F-16 C/D uçaklarıyla modernize edilmiştir. 191. Kobra Filo 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı'na, 1999 yılında ise Kosova Harekâtı'na katılmıştır. 15 Temmuz sonrası 2018'de duraklatılan 191. filo, 2021 yılında tekrar aktif hale getirilmiştir. Daha sonra pilot açığı nedeniyle 192. Filo kapatılmış ve 192. Filo'ya ait uçaklar 191. Filo bünyesi altına alınmıştır.
TUSAŞ Hürjet, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ tarafından geliştirilmekte olan, turbofan motorlu, ileri seviye jet eğitimi ve yakın hava desteği uçağıdır.
Boeing F/A-18E veya F/A-18F Super Hornet, McDonnell Douglas F/A-18 Hornet'i temel alan çift motorlu, taşıyıcı özellikli, çok amaçlı savaş uçağı varyantlarıdır. F/A-18E tek kişilik ve F/A-18F tandem koltuk çeşitleri, F/A-18C ve D Hornet'in daha büyük ve daha gelişmiş türevleridir.
GÖKTUĞ, Türk Hava Kuvvetleri'nin havadan havaya füze gereksinimini yerli ve millî imkânlarla karşılamak ve hâlihazırda Türk Hava Kuvvetleri'nin bu gereksinimini karşılamakta olan Amerikan üretimi AIM-9 Sidewinder (görüş-içi) ve AIM-120 AMRAAM (görüş-ötesi) füzelerinden oluşan AIM havadan havaya füze ailesinin yerini almak amacıyla Türkiye tarafından 2013 yılında geliştirilmesine başlanan bir havadan havaya füze ailesidir. Bu füze ailesi, TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilmekte olup kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlığa (IIR) sahip görüş-içi Bozdoğan (füze) ve aktif radar güdümlü görüş-ötesi Gökdoğan (füze) olmak üzere iki çeşit füzeden oluşmaktadır. Her iki füze de 2020 itibarıyla yer testlerinin tamamını başarıyla geçerken Bozdoğan füzesi 7 Nisan 2021'de 401. Test Filo tarafından gerçekleştirilen havada canlı hedefe atış testini de başarıyla geçmiştir.
10. Ana Jet Üssü, Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına bağlı olarak Adana'nın İncirlik bölgesinde görev yapan komutanlık. Bünyesinde bulunan 101. Havada Yakıt İkmali Filosu aracılığıyla savaş uçaklarına havada yakıt ikmali yaparak dost uçakların görev süresini arttırır. Ayrıca belli zamanlarda başka komutanlıklardan üsse intikal eden savaş uçakları sayesinde Doğu Akdeniz'de ve Türkiye'nin güney sınırında güvenliğin tesis edilmesine katkı sağlar.
1. Ana Jet Üssü, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'na bağlıdır. Eskişehir'de bulunur. Yerli olarak üretilen ve geliştirilen silah ve mühimmatların denemelerinin yapıldığı 401.Test Filo Komutanlığı bu üste bulunmaktadır.
Bozdoğan Kısa menzilli ve görüş-içi kızılötesi arayıcı başlıklı, GÖKTUĞ füze ailesine mensup bir havadan havaya füze.
Türk Yıldızları, Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde bulunan ulusal akrotim gösteri ekibidir. 7 Kasım 1992’de kurulmuştur.
Nüfuz Edici Bomba ya da kısaltılmış adıyla NEB, Türk Hava Kuvvetleri'nin, yer altı ve yer üstü hedeflerine karşı kullanacağı ardışık delici harp başlığı teknolojisine sahip ağır sınıf bomba gereksinimini yerli ve milli olanaklarla karşılamak üzere TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilmiş ve envantere girmiş bir hava - yer mühimmatıdır. Yapısal olarak Mk-84 genel maksat bombasıyla çok büyük benzerlikler gösterir.
Minyatür Bomba, Türk Hava Kuvvetleri'nin çoklu taşıma salanından atılabilen GBU-39 muadili bomba gereksinimini yerli ve milli olanaklarla karşılamak için ASELSAN ana yükleniciliğinde ve TÜBİTAK SAGE işbirliğinde; TUSAŞ MMU, F-16, TUSAŞ Hürjet, Bayraktar Akıncı ve TUSAŞ Aksungur platformlarında kullanılmak üzere Aralık 2012'de geliştirilmeye başlanan ve 2021 yılında Türk Hava Kuvvetleri envanterine girecek olan bir hava - yer mühimmatıdır.
Çoklu Taşıma Salanı; F-16, TUSAŞ TF-X, TUSAŞ HÜRJET, TUSAŞ AKSUNGUR ve Baykar AKINCI'nın silah platformlarına takılarak 4 adet minyatür bombanın tek bir silah platformu işgal ederek taşınabilmesine olanak veren ASELSAN üretimi bir askeri aparattır.
101. Havada Yakıt İkmali Filo Komutanlığı ya da çağrı koduyla Asena Filo; bünyesinde bulunan 7 adet KC-135R uçağıyla Türk Hava Kuvvetleri'nin havada yakıt ikmali görevlerini icra eden, 10. Tanker Üs Komutanlığı'na bağlı İncirlik Hava Üssü'nde konuşlu filo.