İçeriğe atla

4. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali

4. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali
Ev sahibi ülke Romanya
Tarih2-14 Ağustos 1953
SloganHayır! Bizim neslimiz ölüme ve yıkıma hizmet etmeyecek!
ŞehirBükreş
Katılımcılar111 ülkeden 30.000+ kişi
Sonraki5. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali
Önceki3. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali

4. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali 2-14 Ağustos 1953 tarihleri arasında Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlendi.

111 ülkeden 30.000'den fazla gencin katıldığı festival yeni inşa edilen 23 Ağustos Stadyumunda yapıldı. Festivalin sloganı "Hayır! Bizim neslimiz ölüme ve yıkıma hizmet etmeyecek! " idi.

Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu bu festivali, Batı Almanya'da 3. festival delegesi Philipp Müller'in bir gösteri sırasında öldürülmesi ve ABD'de Julius ve Ethel Rosenberg'in Sovyetler Birliği adına casusluktan hüküm giyip idam edilmesi örneklerinde olduğu gibi, komünistlerin zulme uğradıkları bir dönemde yükselen antikomünizme karşı düzenledi. Festivalin diğer hedefleri, Kore Savaşını protesto etmek ve Fransız sömürgeleri olan Cezayir ve Vietnam'daki sömürgecilik karşıtı hareketleri desteklemekti. Bu durumda festival ve hazırlık etkinlikleri savaş karşıtı gösterilere dönüştü.

Festivalin spor programında bir atletizm yarışması[1] ve dans gösterileri yer alıyordu.[2]

Türkiye delegasyonun fotoğrafında "Türk gençlerinden dünya gençlerine barış ve dostluk selamları" yazılı flama altında (soldan sağa) Yıldız Sertel, Gün Benderli, Romanyalı iki genç, Erem Esen ve Kemal Dayan görülüyor.[3]

Türkiye'den katılım

Bu festivalde Türkiye gençliği TKP aracılığıyla temsil edildi. Delegasyon Erem Esen, Gün Benderli, Kemal Dayan ve Yıldız Sertel'den oluşuyordu.[3][4]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "World Student Games". GBR Athletics. Athletics Weekly. 30 Ocak 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  2. ^ Revolutionary Bodies. University of California Press. 2019. s. 80. doi:10.1525/luminos.58/. ISBN 978-0-520-97190-5. 
  3. ^ a b Benderli, Gün (2003). Su Başında Durmuşuz. İstanbul: Belge Yayınları. s. 239-40. ISBN 975-344-272-6. 
  4. ^ Alper, Osman Rauf (1995). Mülteci Komünist. İstanbul: Timaş Yayınları. s. 188. ISBN 975-362-185-X. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fidel Castro</span> 1959dan 2008e kadar Kübanın lideri

Fidel Alejandro Castro Ruz ( söylenişi), Kübalı Marksist-Leninist devrimci ve Küba Devrimi'nin önderi. Yaşamı boyunca ve ölümünden sonra çeşitli liderler ve muhalif kesimlerce diktatör olarak da nitelendirilmiştir. Devrim sonrasında, 1959-76 arasında Küba başbakanlığı, 1976-2008 arasında da Küba devlet başkanlığı yaptı. 1961 ile 2011 yılları arasında da Küba Komünist Partisi Birinci Sekreterliği görevini yürüttü. Uluslararası alanda ise 1979-1983 ve 2006-2008 yılları arasında Bağlantısızlar Hareketi'nin Genel Sekreterliğini yaptı. Lakabı İspanyolcada At anlamına gelen "El Caballo"dur.

Laz Aziz Ahmet Paşa II. Mahmud saltanatında 10 Nisan 1811 - 5 Eylül 1812 tarihleri arasında bir yıl dört ay yirmi beş gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Benderli Ali Paşa,, II. Mahmud saltanatında 26 Mart 1821 - 30 Nisan 1821 tarihleri arasında bir ay üç gün Sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır. Yunan Ayaklanması'nı gizlice desteklediği gerekçesi ile 22 Nisan 1821'de Fener Patriği Grigoryos'un asılmasına ferman buyurmuştur. Ancak bu irade sonrasında 30 Nisan'da Kıbrıs'a sürülmüş ve idam edilmiştir. Tarihte padişah emri ile idam olunan 44. ve son Sadrazamdır.

Köprülüzade Numan Paşa veya Köprülüzade Damat Numan Paşa, III. Ahmed saltanatında, 16 Haziran 1710 - 18 Ağustos 1710 tarihleri arasında iki ay sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Kanlı Pazar (1969)</span> İstanbulda sosyalistlerin Amerikan 6. Filosunu protestosu sırasında yaşanan olaylar (1969)

Kanlı Pazar, 16 Şubat 1969 tarihinde İstanbul Taksim Meydanı'nda ABD'nin 6. Filo'sunu protesto etmek için 76 gençlik örgütünün toplandığı sırada meydana gelen olaylardır. Tarihçi Feroz Ahmad ise olayı "organize bir faşist şiddet örneği" olarak nitelemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu</span>

Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu (DDGF) sol eğilimli uluslararası bir gençlik örgütüdür. Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası hükûmet dışı gençlik örgütü olarak tanınmıştır. Kendini "antiemperyalist, sol kanat" olarak tanımlayan DDGF 1945 yılında Londra'da kuruldu. II. Dünya Savaşı sonrasının tarihsel koşullarında geniş bir yaygınlığa ulaştı. Ancak Soğuk Savaş'ın başlamasıyla Batılı örgütlerin önemli bir kısmı federasyondan ayrıldı. Federasyon genellikle Genç Komünist Enternasyonalin ardılı olarak görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali</span> Uluslararası gençlik etkinliği

Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali, 1947'den beri Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu tarafından organize edilen, Uluslararası Öğrenciler Birliği ile ortaklaşa gerçekleştirilen ve başka katılımlarla da oluşturulan bir Uluslararası Festival Hazırlık Komitesi tarafından yürütülen etkinliktir.

<span class="mw-page-title-main">I. Yezîd</span> Emevîlerin ikinci halifesi

Yezîd bin Muâviye, Emevîlerin ikinci halifesi.

<span class="mw-page-title-main">John Reed (gazeteci)</span> Amerikalı gazeteci ve yazar (1887 – 1920)

John Reed, Amerikalı şair, gazeteci, yazar ve komünist aktivist. Moskova'daki Kremlin Duvarı Mezarlığı'nda gömülü olan tek Amerikalıdır.

<span class="mw-page-title-main">İlerici Gençler Derneği</span> TKP çizgisini benimseyen gençler tarafından 1976da İstanbulda kurulan gençlik ve öğrenci örgütü

İlerici Gençler Derneği 1975 yılında Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP) gençlik temsilcileri arasında yapılan birlik görüşmelerinin başarıyla sonuçlanamaması üzerine TKP çizgisini benimseyen gençler tarafından 5 Ocak 1976 tarihinde İstanbul'da kurulan gençlik ve öğrenci örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Irkçılık-Turancılık Davası</span> Dava

Irkçılık-Turancılık Davası, 7 Eylül 1944'te başlayan ve 29 Mart 1945'e kadar süren, Türk siyasetinde önde gelen 23 ismin Irkçılık-Turancılık suçlamasıyla yargılandığı sürecin adıdır. Toplam 65 oturum sürmüştür. Yargılama sonucunda Zeki Velidi Togan, Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Reha Oğuz Türkkan, Cihat Savaş Fer, Nurullah Barıman, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal çeşitli cezalara çarptırıldılar.

Türkiye Genç Komünistler Birliği (TGKB), gençlik içinde ilk olarak Halkın Kurtuluşu, ardından Türkiye Devrimci Komünist Partisi (TDKP) görüşleri doğrultusunda faaliyet yürüten gençlik örgütü. Tüzüğünde "Komünizm okulu" olarak tanımlanan TGKB, örgütsel olarak bağımsız hareket eden, ancak siyasal ve ideolojik olarak TDKP'ye bağlı bir komsomol örgütlenmesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de antikomünizm</span>

Türkiye'de antikomünizm, kapitalist görüşlere karşı olan ve aksinin gerçekleşebileceğini öneren komünizm düşüncesine karşı olarak komünist sistem ve görüşlerin Türkiye'de yayılımını engelleme çalışmalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik merkeziyetçilik</span> sosyalist partilerin uyguladığı liderlik yöntemi

Demokratik merkeziyetçilik, siyasi bir partide çeşitli kararların alınması amacıyla yapılan tartışmalar sırasında, her konunun herhangi kısıtlama olmaksızın tartışılabileceğini fakat çoğunlukça hemfikir olunan bir kararın alınmasından sonra bu kararın uygulanmasında birlik sağlanması gerektiğini savunan Marksist-Leninist ilkeyi ifade eden terimdir. Bu ilke, dünyadaki pek çok komünist partinin parti genel çizgisi olarak kabul görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkileri, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerdi.

<span class="mw-page-title-main">3. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali</span>

3. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali 5-19 Ağustos 1951 tarihlerinde Doğu Almanya'nın başkenti Doğu Berlin'de yapıldı ve Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu tarafından düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Gürol Sözen</span>

Gürol Sözen Türk ressam, yazar, heykeltıraş, sanat tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">6. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali</span>

6. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali 28 Temmuz - 5 Ağustos 1957 tarihleri arasında Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'da yapıldı.

5. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali 31 Temmuz – 15 Ağustos 1955 tarihleri arasında Polonya Halk Cumhuriyetinin başkenti Varşova'da düzenlendi.

10. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali, 28 Temmuz - 5 Ağustos 1973 tarihleri arasında o zamanki Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin başkenti Berlin'de düzenlendi.