İçeriğe atla

4. Altın Koza Film Festivali

1972 Adana Altın Koza Film Festivali, 23 Eylül-30 Eylül 1972 tarihleri arasında düzenlenen film festivali.

Festival jürisinin ilk oylamasında Yılmaz Güney'in Baba filmi En İyi Film, Yılmaz Güney ise En İyi Erkek Oyuncu seçilmişti. Ancak Adana Büyükşehir Belediye Başkanı' nın duruma itirazı sonrası yeniden toplanan jüri, ilk oylamada ikinci olan Yılmaz Duru'nun Kara Doğan filmini En İyi Film, Yaralı Kurt filmindeki performansıyla da Cüneyt Arkın'ı da En İyi Erkek Oyuncu seçtiğini belirtti.[1] Cüneyt Arkın ödülü reddetti.[2]

Jüri

Ödüller

Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması

ÖdülFilmKazanan
En İyi FilmKara DoğanYılmaz Duru
En İyi 2. FilmYaralı KurtLütfi Ömer Akad
En İyi 3. FilmIrmakLütfi Ömer Akad
En İyi YönetmenKara DoğanYılmaz Duru
En İyi Kadın OyuncuZehraHülya Koçyiğit
En İyi Erkek OyuncuYaralı KurtCüneyt Arkın
En İyi Yardımcı Kadın OyuncuKara GünMuhterem Nur
En İyi Yardımcı Erkek OyuncuIrmakOsman Alyanak
En İyi Görüntü YönetmeniKara DoğanAli Uğur
En İyi SenaryoKara DoğanSabahat Duru
En İyi StüdyoAcar Film

Kaynakça

  1. ^ Yılmaz Güney Hakkında Hiç Bilinmeyen Gerçek Ne 10 Nisan 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., odatv.com, 9 Eylül 2011.
  2. ^ Altın Koza Bir Kara Festival Oldu 22 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Milliyet, 6 Ekim 1972.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Kürt kökenli Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cüneyt Arkın</span> Türk sinema sanatçısı ve doktor (1937–2022)

Cüneyt Arkın asıl adıyla Fahrettin Cüreklibatır, Türk doktor, oyuncu, senarist, yapımcı ve yönetmendir. Arkın, 1963-2021 yılları arasında 330 sinema filmi, dizi ve tiyatro oyununda rol aldı. Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası Türkan Şoray, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile çevirdiği birçok aşk filminde başrolü paylaştı ve yakışıklı esas jön rollerine hayat verdi. Arkın; Malkoçoğlu, Kara Murat ve Battal Gazi gibi birçok tarihî filmde "yenilmez kahramanı" ve toplumsal filmlerin "iyi kalpli", "yiğit direnişçisi", "yardımsever" ve "adaletli" karakterlerini canlandırdı. Aralarında Deli Şahin, Dünyayı Kurtaran Adam, Gırgır Ali ve Son Kahramanlar gibi birçok filmin senaristliğini ve yönetmenliğini üstlenen Arkın; Küskün Çiçek, Vatandaş Rıza ve Kartal Murat gibi filmlerin yapımcısı olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Adana Altın Koza Film Festivali</span> her yıl Türkiyenin Adana şehrinde düzenlenen uluslararası film festivali

Adana Altın Koza Film Festivali, her yıl Türkiye'nin Adana şehrinde düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivalde, jüri tarafından seçilen filmlere, çalışanlarına ve oyuncularına "Altın Koza" heykelciği ödülü verilmektedir. Festival, ilk olarak 15-22 Mayıs 1969 tarihleri arasında Altın Koza Film Festivali adıyla düzenlenmiştir. 2009 yılında Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali adını alan festival, 2016 yılında ise adını, Uluslararası Adana Film Festivali olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kadir İnanır</span> Türk sinema sanatçısı

Kadir İnanır, Türk oyuncu ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Ümit Ünal</span> Türk yönetmen, senarist ve yazar

Ümit Ünal, Türk yönetmen, senarist ve yazar.

<i>Dondurmam Gaymak</i> 2005 yapımı Türk sinema filmi

Dondurmam Gaymak, senaryo yazarlığını ve yönetmenliğini Yüksel Aksu'nun üstlendiği 2005 yapımı sinema filmi.

Aytaç Arman, asıl adıyla Veysel İnce, 22 Haziran 1949, Adana - 26 Şubat 2019, İstanbul), Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Duru</span>

Yılmaz Duru, Türk oyuncu, yapımcı, yönetmen, senarist ve dansçı.

<span class="mw-page-title-main">İrfan Atasoy</span> Türk oyuncu, yapımcı, senarist ve yönetmen

İrfan Atasoy, Türk oyuncu, yapımcı, senarist ve yönetmendir.

<i>Ağıt</i> (film) Yılmaz Güneyin 1971 yapımı filmi

Ağıt, yönetimi ve senaryosu Yılmaz Güney'e ait, 1971 yılında çekilmiş Türk filmi.

<span class="mw-page-title-main">17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali</span>

17. Adana Altın Koza Film Festivali, 20-26 Eylül 2010 tarihleri arasında, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen film festivalidir. Festival kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nın sonuçları Adana Merkez Park Amfi Tiyatro'da düzenlenen ödül töreninde açıklandı. CNN Türk'ten canlı yayınlanan gecenin sunuculuğunu Öykü Serter ve Oktay Kaynarca yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Pelin Esmer</span>

Pelin Esmer, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

<i>Mağlup Edilemeyenler</i> (film, 1976) 1976 filmi

Mağlup Edilemeyenler, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1976 yapımı bir Türk filmidir. Film, 13. Antalya Film Festivali'nde Cüneyt Arkın "En Başarılı Erkek Oyuncu" ödülünü almıştır.

Gani Turanlı, Türk görüntü yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Altın Koza En İyi Film Ödülü</span>

Altın Koza En İyi Film Ödülü, 1969 yılından beri düzenlenen Adana Altın Koza Film Festivali'nin "Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması" kapsamında en iyi film dalında verilen ödülüdür. Festivalin en prestijli ödülüdür. İlk kez 1969 yılında Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Altın Koza Film Festivali, Avrupa ve Asya'nın en köklü film festivallerinden biri, Türkiye'nin ise en eski film festivallerinden biridir. Bu ödülü ilk defa, 1969 yılındaki 1. Altın Koza Film Festivali kapsamında Metin Erksan'ın yönettiği Kuyu filmi kazanmıştır.

<i>Yaralı Kurt</i> film

Yaralı Kurt, 1972 yapımı Türk filmi. Lütfi Ömer Akad'ın yönettiği filmde, başrollerde Cüneyt Arkın, Ahmet Mekin ve Şükran Yamakoğlu oynamıştır. Graham Greene tarafından yazılan Satılmış Adam adlı kitabın uyarlamasıdır.

<i>Sarmaşık</i> (film)

Sarmaşık, Tolga Karaçelik'in yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği 2015 yapımı Türk filmidir. Başrollerinde Nadir Sarıbacak, Hakan Karsak ve Kadir Çermik'in yer aldığı filmde, "bir armatörün iflas edip ortadan kaybolmasının ardından, deniz hukuku gereği gemide kalmak zorunda olan ve hiçbir yere gidemeyen beş gemici ile bir kaptanın arasındaki hiyerarşik mücadeleyi" anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altın Koza En İyi Erkek Oyuncu Ödülü</span>

Altın Koza En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, ilk kez 1969 yılında düzenlenen Adana Altın Koza Film Festivali'nde en iyi oyunculuk performansı sergileyen erkek oyunculara verilen ödüldür. Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Altın Koza Film Festivali, Avrupa ve Asya'nın en köklü film festivallerinden biri, Türkiye'nin ise en eski film festivallerinden biridir. Bu ödülü ilk defa, 1969 yılındaki 1. Altın Koza Film Festivali kapsamında Seyyit Han: Toprağın Gelini filmindeki oyunculuğu ile Yılmaz Güney kazanmıştır.

Altın Koza En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Türkiye'nin Adana şehrinde her yıl düzenlenen Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında jüri tarafından seçilen yardımcı roldeki erkek oyuncuya verilen bir ödüldür.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney'in kazandığı ve aday gösterildiği ödüller listesi</span>

Yılmaz Güney'in kazandığı ve aday gösterildiği ödüller listesi, Kürt kökenli Türk yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu ve yazar Yılmaz Güney'in kazandığı ve aday gösterildiği ödüllerin bir listesidir.