İçeriğe atla

3M-54 Kalibr

3M-54 Kalibr

3M-54E1
Çeşidi Seyir füzesi
Gemisavar füzesi
Denizaltısavar füzesi
Karadan karaya füze
Uyruğu  Rusya
Hizmet geçmişi
Hizmet 2012-günümüze
Kullanıcılar Kullanıcılar
Kullanıldığı savaşlar Suriye İç Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Novator Tasarım Bürosu
Özellikler
Ağırlık 1,300-1780-2300 kg
Uzunluk 6.2-8.9 m
Namlu Çapı 0.533 m

Savaş başlığı Konvansiyonel veya nükleer başlık [1]
Savaş başlığı ağırlığı 500 kg

Motor Çok kademeli sıvı yakıtlı roket
Turbojet
Harekat menzili 50-2,500 km[2]
Seyir irtifası 50-150 m[3]
Azami hızı 0.8-2.5-2.9 mach
Kılavuz sistemi Ataletsel güdüm, terminal
aktif radar evleme,
uydu ve TERCOM

3M-54 Kalibr (Rusça3M-54 Калибр; NATO rapor adı: SS-N-27 "Sizzler" veya SS-N-30A), Rus yapımı bir kara saldırı ve gemisavar seyir füzesidir. 3M-54, 3M-54E, 3M-54TE ve 3M-54AE, hedefe yönelik uçbirim yaklaşımında süpersonik bir sprint yapan ve hedefin savunma sistemlerinin tepki vermesi gereken zamanı azaltan ikinci bir aşamaya sahiptir. 3M-54E1, tüm uçuş sırasında sadece sesaltı hızlarda uçar ancak menzili süpersonik varyantlardan daha uzundur.

Kullanıcılar

3M-54 Kalibr kullanıcıları

Kaynakça

  1. ^ "صواريخ روسية غيرت مفهوم المعركة وأخافت العالم" (Arapça). YouTube. 5 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2018. 
  3. ^ Packing a Punch: Buyan-M Corvettes Built for Russian Navy 1 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Strategic-Culture.org, 26 September 2016
  4. ^ Newsweek, article “China’s Carrier Killers” 12 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Oct. 4, 2010
  5. ^ Pandit, Rajat (4 Ağustos 2008). "India to acquire new undersea cruise missiles". Times of India. 21 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2018. 
  6. ^ Strategy Page, article Iranian Submarine Launched Missiles 29 Mayıs 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Aug. 30, 2006
  7. ^ Vietnam Buys Deadly New Missiles Capable of Hitting China 3 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Thediplomat.com, 30 April 2015

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çin</span> Doğu Asyada bir ülke

Çin, resmî adıyla Çin Halk Cumhuriyeti (Çince:

<span class="mw-page-title-main">FIM-92 Stinger</span>

FIM-92 Stinger alçak irtifadaki düşman uçak ve helikopterlerine karşı kullanılan, bir kişi tarafından taşınabilen, omuzdan ateşlenen, hedeften yayılan kızılötesi ve morötesi ışınlarla yönelen, pasif güdümlü ateşle-unut tipi hava savunma füze sistemidir. Tek personel tarafından MANPADS kullanılması, yüksek isabet ve tahrip özelliği gibi sebeplerle kara birliklerinin hava savunmasında önemli bir yere sahiptir. Kaideye monte batarya sistemleri oluşturulabilir. Ayrıca helikopter ve her çeşit kara aracına monte edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-17</span>

MiG-17 Fresco, 1949 yılında Mikoyan Gurevich bürosu tarafından geliştirilen tek motorlu, subsonik ve tek kişilik bir uçaktır. MiG-15'in geliştirilmiş versiyonudur. Bu uçakla ilk kez AAM füzeleri kullanılmıştır. Ayrıca 70lerin başında ilk süpersonik savaş uçaklarının geliştirilmesine kadar ABD savaş uçakları için ciddi bir tehditti, ancak süpersonik uçakların servise girmesiyle birlikte teknolojik geçerliliklerini kaybetmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Çin Halk Kurtuluş Ordusu</span> Çin Halk Cumhuriyetinin askeri gücü

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) silahlı kanadı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin başlıca askeri gücüdür. PLA beş hizmet kolundan oluşur: Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Roket Kuvvetleri ve Stratejik Destek Kuvvetleri. Merkezi Askeri Komisyon'un (CMC) liderliği altındadır ve başkanı başkomutan olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">AIM-54 Phoenix</span> Sadece F-14 Tomcat uçağında kullanılan ABD yapımı uzun menzilli havadan havaya füze

AİM-54 Phoenix, ABD tarafından yapılan radar güdümlü uzun menzilli hava-hava füzesidir.

<span class="mw-page-title-main">İslam dünyası</span> Müslüman çoğunluklu ülkeleri, yerleri ve bölgeleri kapsayan tanım

İslam dünyası veya Müslüman dünyası, İslâmî bir devlet yapısına sahip ülkeler ile birlikte nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerin tümünü ifade eden bir kavramdır. Bu, İslâm'ın dini inançlarına ve yasalarına veya İslam'ın uygulandığı toplumlara bağlı olan herkesi kapsamaktadır. Günümüzde İslam ülkelerinin tek çatı altında toplandığı tek uluslararası kurum, İslâm İşbirliği Teşkilatı'dır. Modern bir jeopolitik anlamda bu terimler, dahil edilmek için üzerinde anlaşmaya varılmış kriterler olmamasına rağmen, İslâm'ın yaygın olduğu ülkeleri ifade etmektedir. Müslüman çoğunluklu ülkeler terimi, genellikle ikinci anlamda kullanılan bir alternatif terimdir.

<span class="mw-page-title-main">FGM-148 Javelin</span>

FGM-148 Javelin, personel tarafından taşınabilen, lazer güdümlü, sahip olduğu savaş başlığı çarpma tetikli yüksek ısı yayan patlayıcı içeren güdümlü bir tanksavar füzesidir. Personelin taşıdığı fırlatıcı tüp sayesinde lazerli elektronik işaretleme kullanılarak hedefe kilitlenir. Ateşle ve unut diye tabir edilen anti-tank füzesidir. Bütün zırhlı kara araçları, düşük hızlı hava araçları, bina, siper ve koruganlara kullanımı uygundur.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Hindistan Silahlı Kuvvetleri, Hindistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Hindistan Kara Kuvvetleri, Hindistan Hava Kuvvetleri, Hindistan Hava Savunma Kuvvetleri, Hindistan Sahil Güvenlik ve Hindistan Deniz Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Salgınlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Salgın, bulaşıcı bir hastalığın belirli bir popülasyondaki çok sayıda insana kısa sürede yayılmasıdır. Örneğin meningokok enfeksiyonlarında ardışık iki hafta boyunca 100,000 insanda 15 ve üzeri vaka görülmesi bir salgın olarak kabul edilir.

Çin'deki insan bağışıklık yetmezlik virüsünün (HIV) bugünkü yayılımı çoğunlukla damar içi uyuşturucu kullanımı ve fuhuş yollarıyla gerçekleşmiştir. Çin'de HIV'den etkilenen insanların sayısı tahminen 430.000 ile 1,5 milyon arasındadır ya da toplam nüfusunun yaklaşık %0,1'i. 2012 itibarıyla CIA World Factbook, 15-49 yaş grubunda Çin Halk Cumhuriyeti'nde HIV/AIDS ile yaşayan yetişkinlerin yüzde oranının %0,1 olduğu tahminine vardı; bu değer Japonya'nınkiyle aynı ve Birleşik Krallık (%0,2) ve Avusturya (%0,3) gibi birçok Avrupa Birliği ülkesinden daha düşüktür. 2001'de yayımlanan bir Birleşmiş Milletler raporuna göre ülkede HIV'in yayılımındaki ana etkenler, uyuşturucu kullanıcıları arası iğne paylaşımı ve kan bağışı ile ilgili sorunlar. Örneğin, 1990'lar boyunca Çin'in birçok kırsal bölgesinde yapılan hatalı kan toplama programları sonucunda yüksek sayıda insan HIV'le enfekte oldu.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de enerji</span>

Çin'de enerji veya Çin'in enerji politikası, Çin hükümetinin enerjiye ve enerji kaynaklarına dair tasarladığı politikadır. Ekonominin büyümesini sürdürebilmek için yeterli enerji desteğinin mevcut bulundurmak, Çin hükûmeti için 1949'ten bu yana çekirdek endişe oluşturmuştur. Hollanda merkezli bir araştırma ajansına göre Çin, dünyanın en büyük sera gazı yayıcısıdır. Buna rağmen Çin'deki kişi başı salınımlar, gelişmiş ülkelerden yine çok daha düşüktür. Ek olarak Çin, dünyanın en büyük yenilenebilir enerji üreticisidir.

<span class="mw-page-title-main">H-25</span>

H-25, Sovyetler Birliği yapımı bir hafif havadan karaya füzedir. H-23 füzesinin lazer güdümlü varyantı üzerinden geliştirilmiştir. Radarsavar varyantı ise H-25MP olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">H-29</span> Sovyetler Birliği yapımı bir havadan karaya füzedir

H-29, Sovyetler Birliği yapımı bir havadan karaya füzedir. Füze, endüstriyel binalar, depolar ve köprüler gibi daha büyük hedeflere ve altyapıya karşı kullanılmak üzere tasarlanmış olup 10,000 tona kadar olan gemiler, sertleştirilmiş uçak sığınaklarına ve beton pistlerine de kullanılabilmektedir.

P-700 Granit, Sovyetler Birliği yapımı bir gemisavar seyir füzesidir. Karadan karaya ve denizaltıdan fırlatılabilen varyantlardı da bulunmaktadır ve yer hedeflerine karşı da kullanılabilmektedir.

P-800 Oniks, Sovyetler Birliği yapımı bir süpersonik gemisavar seyir füzesidir. 1980'lerde geliştirilmiş olup P-270 Moskit ve P-700 Granit'in de yerini almıştır. P-800, Rus-Hint ortak BrahMos süpersonik füzesinin temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Reformu</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Reformu beş temel konuyu kapsamaktadır: üyelik kategorileri, beş daimi üyenin sahip olduğu veto sorunu, bölgesel temsil, genişletilmiş bir Konseyin büyüklüğü ve çalışma yöntemleri ve Güvenlik Konseyi-Genel Kurul ilişkisi. Üye Devletler, bölgesel gruplar ve diğer Üye Devlet çıkar grupları, bu tartışmalı konuda nasıl ilerleneceği konusunda farklı pozisyonlar ve öneriler geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkistan İslam Partisi (Suriye)</span>

Türkistan İslam Partisi (Suriye); Suriye İç Savaşı'nda askeri varlık gösteren örgüt, Türkistan İslam Partisi'nin Suriye koludur. TİP Suriye'de aktif olmakla birlikte, örgütün liderliği Çin, Afganistan ve Pakistan'da bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Maniraptoromorpha</span> dinozor kladı

Maniraptoromorpha, Ornitholestes, Compsognathidae ve Maniraptoriformes gibi taksonları içeren coelurosaurian theropod dinozorlarının bir dalıdır. En azından yukarıda bahsedilen Ornitholestes ile Maniraptoriformes gruplandırmasında destek gösteren birkaç filogenetik analiz yapılmıştır. Bu grup, onu "Vultur gryphus 'u içeren ve Tyrannosaurus rex 'i hariç tutan en kapsayıcı klad" olarak tanımlayan Andrea Cau tarafından seçildi.

Horasis, merkezi Zürih, İsviçre'de bulunan bağımsız, uluslararası bir düşünce kuruluşudur. 2005 yılında Dünya Ekonomik Forumu'nun eski yöneticisi Frank-Jürgen Richter tarafından kurulan Horasis, sürdürülebilir yükselen piyasaların yenilenmesine ve gelişimine kendini adamıştır. Portekiz'in Cascais şehrinde her yıl düzenlenen Horasis Küresel Toplantısı, şirketleri ve toplumları ilgilendiren konulara odaklanan hükûmet yetkililerinin, bilim insanlarının ve aydınların, iş insanlarıyla bir araya geldiği bir toplantıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Hindistan ilişkileri</span>

Çin-Hindistan ilişkileri, Çin Halk Cumhuriyeti ile Hindistan Cumhuriyeti devletleri arasında sürdürülen ikili ilişkilerdir. Binlerce sene öncesine dayanan bu ilişkiler, tarih boyunca barışçıl bir şekilde sürdürülmüştür, ancak modern çağda, özellikle de Çin Komünist Partisi'nin Çin'de iktidara gelmesinden beri, bu ilişki kimi zaman aksiliklere uğramıştır. İki ülke birbiriyle ekonomik işbirliği girişimlerinde bulunmaya çalışırken, sınır anlaşmazlıkları ile iki ülkede var olan ekonomik milliyetçilik eğilimleri, bu iki ülke arasında gerilim üretmiş unsurlar teşkil etmiştir.