İçeriğe atla

37. İsrail Hükûmeti

37. İsrail Hükûmeti
  • VI. Netanyahu Hükûmeti
Yitzhak Herzog ve 37. İsrail Hükûmeti'nin bakanları
Genel Bakış
Kuruluş29 Aralık 2022
Sona ermeGörevde
Ülke İsrail
Bakanlıklar32

37. İsrail Hükûmeti veya VI. Netanyahu Hükûmeti İsrail Devleti'nin görevdeki hükûmetidir. 1 Kasım 2022'de yapılan yasama seçimleri sonrasında kurulan 6 partili bir koalisyon hükûmetidir.

Arkaplan

2018-2022 İsrail siyasi krizi sürecinde 4 yılda 5 seçim yapılmış ve 36. İsrail Hükûmeti'nin düşüşünden sonra yapılan 2022 İsrail yasama seçimleri ile 25. Knesset seçilmiştir.

Hükûmet kuruluşu

Kasım 2022 İsrail Hükûmet kuruluşu
İsrail
← Mayıs 2021Kasım 2022
 
Aday Binyamin NetanyahuYair Lapid
Parti LikudYeş Atid
Seçim oylaması 6429[1]

Önceki Başbakan

Yair Lapid
Yeş Atid

Hükûmet kuruluşundan sonraki Başbakan

Binyamin Netanyahu
Likud

Koalisyon kurmak için görüşmeler 3 Kasım 2022'de başladı. Şas ve Yahadut Torah partileri 4 Kasımda birlikte hareket edeceklerini duyurdular. Netanyahu kendisi ise görüşmelere 6 Kasım'da başlamııştır. Binyamin Netanyahu ilk olarak Yahadut Torah partisinin Degel HaTorah grubunun lideriyle görüşmüştür ve sonrada Yahadut Torah'ın genel başkanıyla görüşmüştür. Bu sırada Tzionut Datit genel başkanı Bezalel Smotrich ve Otzma Yehudit genel başkanı Itamar Ben-Gvir görüşerek Otzma Yehudit'in Tzionut Datit'in bulunmadığı bir koalisyon girmeyeceğini duyurarak sonuçlanmıştır. 7 Kasım'da Netanyahu, Kamu Güvenliği Bakanlığı'na genişletilmiş yetkiler verilip kendisine verilmesini ve Yitzhak Wasserlauf'a Eğitim Bakanlığı veya Ulaştırma ve Yol Güvenliği Bakanlığının verilmesini isteyen Ben-Gvir ile bir araya geldi. Netanyahu'nun tüm müttefikleri arasındaki en önemli talep, Knesset'in Yüksek Mahkeme kararlarını görmezden gelmesine izin verilmesiydi.[b] Netanyahu, koalisyonu boykot etmekle tehdit ettikten sonra 8 Kasım'da Noam'ın lideri ve onun tek milletvekili Avi Maoz ile bir araya geldi. Avi Maoz, Haredi hahamlığının Ağlama Duvarı'nın tam kontrolünü ele alması ve okul kitaplarında anti-Siyonist ve Yahudi karşıtı olarak gördüğü içeriğin kaldırılmasını talep etti.

Notlar

  1. ^ Yahadut Torah, Agudat Yisrael ve Degel HaTorah partilerinin aynı ad altında bir parti olarak hareket ettği bir partidir.
  2. ^ Ayrıca bakınız: 2023 İsrail yargı reformu

Kaynakça

  1. ^ Cohen, Gilad; Azulay, Moran (10 Kasım 2022). "נתניהו הגיע ל-64 ממליצים, ויקבל את המנדט. בן גביר להרצוג: "אני לא גזען"". Ynet (İbranice). 22 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Knesset</span> İsrail Devletinin parlamentosu

Knesset İsrail devletinin yasama organıdır. Knesset kelimesi İbranice "meclis" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Şimon Peres</span> 9. İsrail devlet başkanı

Şimon Peres, İsrailli siyasetçi ve İsrail Devleti'nin 9. Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Binyamin Netanyahu</span> 9. İsrail başbakanı

Binyamin "Bibi" Netanyahu (; İbranice: 

<span class="mw-page-title-main">Ezer Weizman</span> 7. İsrail Cumhurbaşkanı

Ezer Weizman İsrailli siyasetçi, asker ve İsrail Devleti'nin 1993 - 2000 yılları arası 7. Başkanı. Weizman, aynı zamanda İsrail Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Bakanlığı da yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avigdor Liberman</span> İsrail savunma bakanı

Avigdor Levi Liberman, İsrailli siyasetçi, siyasi parti lideri eski bakan.

<span class="mw-page-title-main">Wye Nehri Memorandumu</span>

Wye Nehri Memorandumu, İsrail ile Filistin Ulusal Yönetimi arasında Oslo II Anlaşması'nı uygulamak amacıyla ABD aracılığıyla Maryland'in doğu kıyılarındaki Wye Nehri civarında yapılan memorandum. Bill Clinton'ın evsahipliğini yaptığı dokuz gün süren bir zirve sonucunda İsrail ve FKÖ arasındaki bu memorandum Washington, DC'deki Beyaz Saray'da 23 Ekim 1998'de imzalanmıştır. Genel anlamda memorandum, Oslo II Antlaşması'nın yerine getirilmesiyle ilgili taraflara düşen karşılıklı sorumluluklara açıklık getirmekteydi. Daha detaylı olarak, Oslo II Antlaşması'nda belirtilen İsrail askerlerinin geri çekilmesi ile ilgili aşamaların ne zaman uygulanacağı ve çekilmenin miktarına değinilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">2015 İsrail yasama seçimi</span>

2015 İsrail yasama seçimi, 2 Aralık 2014'te İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Koalisyon Hükûmeti içindeki muhalif isimlerden Adalet Bakanı Tzipi Livni ile Maliye Bakanı Yair Lapid'i görevden alıp, İsrail Parlamentosu Knesset'i mümkün olan en kısa sürede feshedeceğini açıkladı. Olaylar sonrasında normal şartlarda Kasım 2017'de yapılması gereken seçim erkene alınmış ve 17 Mart 2015 erken seçim tarihi olarak belirlenmiştir. Yair Lapid'in görevden alınmasıyla beraber bazı bakanlar da görevlerinden istifa ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Naftali Benet</span> 13. İsrail başbakanı

Naftali Benet, İsrailli siyasetçi, siyasi parti lideri ve 13 Haziran 2021'den 30 Haziran 2022'ye kadar İsrail başbakanı. 2013-2019 yıllarında Diaspora İşleri Bakanı ve 2019-2020 yıllarındaysa Savunma Bakanı olarak görev yapan Benet, 2012-2018 yılları arasında Yahudi Yurdu partisine liderlik etmiştir ve Yeni Sağ partisine 2018'den beri başkanlık etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yaakov Litzman</span> Ultra Ortodoks İsrail politikacısı

Yaakov Litzman İsrailli politikacı ve bakan.

<span class="mw-page-title-main">34. İsrail hükümeti</span>

34. İsrail hükûmeti 2015 İsrail parlamento seçimleri sonrası kurulan mevcut İsrail hükûmeti. Başbakan Benjamin Netanyahu'nun önderliğinde kurulan koalisyonda Likud, Yahadut HaTora HaMeuhedet, Shas, Kulanu ve HaBayit HaYehudi olmak üzere 5 parti yer almıştır.

Yahadut HaTora HaMeuhedet İsrail merkezli siyasi parti ittifakı. Degel HaTorah ile Agudat Yisrael partilerinin birleşimi sonucu ortaya çıkan ittifak, 2022 İsrail parlamento seçimlerinde 7 milletvekili ile parlamenoya girdi

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (İsrail)</span> Kurum

İsrail Dışişleri Bakanlığı İsrail hükûmetinin en önemli bakanlıklarından biridir. Bakanlığın rolü, İsrail'in dış politikasını uygulamaktır ve diğer ülkelerle ekonomi, kültür ve bilim alanlarında ilişkiler kurmaktır. Dış İşleri Bakanlığı, Kudüs’ün Givat Ram adlı muhitinde bulunan hükûmet yerleşkesindedir. Yisrael Katz şu anki Dışişleri Bakanıdır.

İsrail'de seçimler, yurt geneli nispi temsile dayanmaktadır. Seçim barajı 3.25% ve Knesset'te partilerin sandalye sayısı aldıkları oyla orantılıdır. Knesset seçimleri dört yıllık bir dönem için yapılmaktadır ama birçok hükûmet, bu dört yıllık dönemi tamamlayamamıştır. İsrail'de erken seçimler oldukça sık bir şekilde gerçekleşmektedir. İsrail çoklu parti sistemine sahiptir ve genelde koalisyonlar tarafından hükûmetler oluşturulur. Bunun en büyük nedeni hiçbir partinin, seçimlerde tek başına iktidar olacak sandalyeye sahip olamamasıdır. Sadece 1969 seçimleri öncesi birkaç partinin bir araya gelmesiyle oluşan ittifak, HaMa'arakh (hiza), kısa bir dönem için çoğunluğu elinde tutmuştur. İsrailli vatandaşların oy verme yaşı 18'dir. Seçimler, Merkezi Seçim Komitesi tarafından yönetilmektedir ve Knesset Seçim Kanunu'na göre yapılmaktadır.

İsrail İşçi Partisi, genelde HaAdova olarak bilinen, sosyal demokrat ve Siyonist olan İsrailli bir siyasi partidir. İsrail işçi Partisi 1968 yılında, Mapai, Ahdut HaAvoda ve Rafi’nin birleşmesinden doğmuştur. 1977 yılına kadar, bütün İsrail Başbakanları İşçi hareketiyle ilişkili olmuştur. Partinin günümüzdeki lideri Yair Golan’dır.

<span class="mw-page-title-main">2022 İsrail yasama seçimi</span> 1 Kasım 2022de 25. Knessetin 120 milletvekilinin 120sini belirleyen seçim

2022 İsrail yasama seçimleri 1 Kasım 2022 tarihinde düzenlenen ve 25. Knesset'in 120 yeni üyesini belirlemiş olan seçimlerdir. Seçimin normalde 2026'da yapılması beklenirken 2018-2022 İsrail siyasi krizi sebebiyle erkene alınmıştır. Seçime 40 parti katıldığı halde sadece 10 parti seçim barajı olan %3,25'i geçebilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv'de 2022 İsrail yasama seçimleri</span>

Tel Aviv'de 2022 İsrail yasama seçimleri 1 Kasım 2022 tarihinde düzenlenen seçimlerdir. Seçimlerin normalde 2026'da yapılması beklenirken 2018-2022 İsrail siyasi krizi sebebiyle erkene alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kah (siyasi parti)</span> İsraildeki aşırı milliyetçi eski bir parti (1971-1994)

Kah, İsrail'de eski bir radikal aşırı sağcı siyasi partiydi. Parti, 1971 yılında haham ve teolog Meir Kahane tarafından kurulmuş olup Kahane tarafından güçlü bir şekilde temsil edilmiş ve bu nedenle partinin Ortodoks Yahudi aşırı milliyetçi ideolojisine Kahanizm adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kahanizm</span>

Kahanizm, İsrail'de Kah partisi ve Yahudi Savunma Birliği'nin kurucusu Meir Kahane'nin görüşlerine dayanan dindar bir Siyonist ideolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Otzma Yehudit</span>

Otzma Yehudit, İsrail'de aşırı sağcı bir siyasi partidir. Parti, 13 Kasım 2021 tarihinde Ulusal Birlik'ten ayrılması sonucu kurulmuş olup ideolojik kökenleri yasaklanan Kah partisine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İtamar Ben-Gvir</span>

İtamar Ben-Gvir, 2022 yılından bu yana Ulusal Güvenlik Bakanı olarak görev yapan İsrailli avukat ve siyasetçi. Aşırı sağcı Otzma Yehudit partisinin lideridir.