İçeriğe atla

35. Akademi Ödülleri

35. Akademi Ödülleri
YerSanta Monica Civic Auditorium
Tarih8 Nisan 1963
Sunucu(lar)Frank Sinatra
YapımcıArthur Freed
YönetmenRichard Dunlap
Akılda Kalanlar
En İyi FilmLawrence of Arabia
En Fazla Dalda
Ödül Alan
Lawrence of Arabia (7)
En Fazla Dalda
Aday Olan
Lawrence of Arabia (10)
Televizyon Yayını
YayınABC
 < 34.Akademi Ödülleri36. > 

35. Akademi Ödülleri, 1962'nin en iyi filmlerini ödüllendirmek amacıyla 8 Nisan 1963'te, Frank Sinatra'nın ev sahipliğinde , Santa Monica, California'daki Santa Monica Civic Oditoryumu'nda gerçekleştirildi.

En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ı, Joan Crawford ve Bette Davis arasında uzun süredir devam eden rekabetin son perdesine sahne oldu. Önceki yılın sürpriz hitlerineen biri olan Küçük Bebeğe Ne Oldu? 'da ilk kez birlikte rol almışlardı. Davis, tekerlekli sandalye kullanan ve yetişkinliğinde onun ününü gölgede bırakan kız kardeşini küçük düşüren bir çocuk yıldız olan ana karakter rolüyle Oscar'a aday gösterildi, oysa Crawford aday değildi.[1]

Crawford, aday gösterilen diğer aktrislere, tören gecesi müsait olmadıkları takdirde nezaketen onların yerine ödüllerini kabul edeceğini söyledi. Davis, rakibi bunu sık sık yaptığı için itiraz etmedi, ancak tören gecesi Crawford, Broadway’de olan Anne Bancroft adına ödülü neşeyle kabul etmek için sahneye çıktığında kızdı. Davis, Crawford'un diğer Oscar seçmenlerine onu gölgede bırakmak için The Miracle Worker yıldızına oy vermelerini söylediğine inanıyordu. İkisi arasında yeniden alevlenen husumet, Crawford'un Hush...Hush, Sweet Charlotte kadrosundan ayrılmasına neden oldu. Hush...Hush, Sweet Charlotte, Küçük Bebeğe Ne Oldu?’nun planlı bir devamıydı; ve bir daha asla büyük roller almayacaktı.[1]

16 yaşındaki Patty Duke, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar’ını kazandı ve o zamanlar için ödülü kazanan en genç kişi oldu. (Bu rekor daha sonra kırılacaktı) [2]

Ödüller

Adaylıklar 25 Şubat 1963'te açıklandı. Her kategoride kazananlar ilk olarak listelenir ve kalın metinle vurgulanır.[3]

En İyi FilmEn İyi Yönetmen
En İyi Erkek OyuncuBest En İyi Kadın Oyuncu
En İyi Yardımcı Erkek OyuncuEn İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
En İyi Hikâye ve Senaryo (Ekran için yazılmış)En İyi Senaryo (Başka bir materyalden uyarlanmış)
Yabancı Dilde En İyi Film En İyi Belgesel Film
  • Black Fox
    • Alvorada
En İyi Kısa Belgesel FilmEn İyi Kısa Film
  • Dylan Thomas
    • The John Glenn Story
    • The Road to the Wall
  • Heureux Anniversaire
    • Big City Blues
    • The Cadillac
    • The Cliff Dwellers
    • Pan
En İyi Kısa Animasyon FilmiEn İyi Özgün Müzik
  • The Hole
    • Icarus Montgolfier Wright
    • Now Hear This
    • Self Defense ... for Cowards
    • A Symposium on Popular Songs
En İyi Müzik (Uyarlama)En İyi Şarkı
  • Meredith Willson's The Music Man – Ray Heindorf
    • Billy Rose's Jumbo – Georgie Stoll
    • Gigot – Michel Magne
    • Gypsy – Frank Perkins
    • The Wonderful World of the Brothers Grimm – Leigh Harline
En İyi Ses MiksajıEn İyi Yapım Tasarımı, Siyah ve Beyaz
  • To Kill a Mockingbird – Art Direction: Alexander Golitzen and Henry Bumstead; Set Decoration: Oliver Emert
    • Days of Wine and Roses – Art Direction: Joseph C. Wright; Set Decoration: George James Hopkins
    • The Longest Day – Art Direction: Ted Haworth, Léon Barsacq and Vincent Korda; Set Decoration: Gabriel Béchir
    • Period of Adjustment – Art Direction: George Davis and Edward Carfagno; Set Decoration: Henry Grace and Richard Pefferle
    • The Pigeon That Took Rome – Art Direction: Hal Pereira and Roland Anderson; Set Decoration: Samuel M. Comer and Frank R. McKelvy
En İyi Yapım Tasarımı, RenkliEn İyi Sinematografi, Siyah ve Beyaz
  • Lawrence of Arabia – Art Direction: John Box and John Stoll; Set Decoration: Dario Simoni
    • Meredith Willson's The Music Man – Art Direction: Paul Groesse; Set Decoration: George James Hopkins
    • Mutiny on the Bounty – Art Direction: George Davis and Joseph McMillan Johnson; Set Decoration: Henry Grace and Hugh Hunt
    • That Touch of Mink – Art Direction: Alexander Golitzen and Robert Clatworthy; Set Decoration: George Milo
    • The Wonderful World of the Brothers Grimm – Art Direction: George Davis and Edward Carfagno; Set Decoration: Henry Grace and Richard Pefferle
En İyi Sinematografi, RenkliEn İyi Kostüm Tasarımı, Siyah ve Beyaz
En İyi Kostüm Tasarımı, RenkliEn İyi Film Kurgusu
  • The Wonderful World of the Brothers Grimm – Mary Wills
En İyi Özel Efektler
  • The Longest Day – Görsel Efektler Robert MacDonald; Ses Efektleri Jacques Maumont

Onursal Akademi Ödülleri

Jean Hersholt İnsani Yardım Ödülü

  • Steve Brody

Sunucular

Çoklu adaylıklar ve ödüller

Notlar

A^: Arabistanlı Lawrence'ın ön prodüksiyonu sırasında yapımcı Sam Spiegel ve yönetmen David Lean, Michael Wilson'ın orijinal senaryosundan memnun değildi, bu nedenle Spiegel, Bolt'un A oyununun film haklarını almak istediği için Spiegel oyun yazarı Robert Bolt'tan senaryoyu yeniden yazmasını istedi. Her Mevsimin Adamı . Bolt, senaryoyu iyi diyalog ve karakter derinliğinden yoksun buldu. Esasen tüm senaryoyu TE Lawrence'ın kitabı The Seven Pillars of Wisdom'ı başlangıç noktası olarak kullanarak yazdı. Bolt tüm senaryoyu yeniden yazarken, Wilson'ın orijinal senaryosunda bulunan tüm karakterlerin karakterizasyonunu hala korudu. O sırada kara listeye alındığı için Bolt'un Arabistanlı Lawrence'ın tek yazarı olarak kabul edilmesine karar verildi, Wilson değil. Wilson'a adaylık, 26 Eylül 1995'te Akademi Yönetim Kurulu tarafından verildi ve WGA'da o zamanlar kara listeye alınan yazarın senaryo kredisini Bolt ile paylaştığını tespit ettikten sonra.

Kaynakça

  1. ^ a b Longworth (10 Mart 2017). "Did Bette and Joan Really Have a Feud?". Slate. 1 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2017. 
  2. ^ "Oscar-winning former child star Patty Duke dies, age 69". USA TODAY. 29 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2016. 
  3. ^ "The 35th Academy Awards (1963) Nominees and Winners". oscars.org. 26 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2016. 
  4. ^ "The Music Man". IMDb. 19 Haziran 1962. 15 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akademi Ödülleri</span> filmler kapsamında her yıl düzenlenen ödül töreni

Akademi Ödülleri veya popüler adıyla Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. Ödüller, Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez verilir. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir. Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "Akademi Liyakat Ödülü" olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman "Oscar" lakabıyla anılır. Heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

<i>Perde Açılıyor</i> film

All About Eve, Joseph L. Mankiewicz tarafından yazılan ve yönetilen ve Darryl F. Zanuck tarafından üretilen 1950 yapımı Amerikan drama filmidir. Mary Orr'un 1946 tarihli kısa hikâyesi "The Wisdom of Eve"ye dayanıyor, ancak Orr filmde bir ekran kredisi almıyor.

<i>Arabistanlı Lawrence</i> (film) Lawrence Of Arabia 1962 Yapımlı Oscar Filmdir

Lawrence of Arabia, 1962 yapımı Oscarlı filmdir. T. E. Lawrence'ın Bilgeliğin Yedi Sütunu kitabından uyarlanmıştır. Filmin yönetmenliğini David Lean, yapımcılığını Sam Spiegel yapmıştır. Başrolünde Peter O'Toole vardır. Ömer Şerif ve Alec Guinness filmde rol almıştır. Amerikan Film Enstitüsü'nün hazırladığı AFI's 100 Yılı... 100 Film listesinde 1998'de beşinci, 2007'de yedinci sırada yer almaktadır. Ayrıca Peter O'Toole'un Arabistanlı Lawrence rolünde gösterdiği Premiere Magazine'in Tüm zamanların en iyi 100 performansı listesinin ilk sırasındadır.

<i>Küçük Bebeğe Ne Oldu?</i>

Küçük Bebeğe Ne Oldu?, 1962 ABD yapımı psikolojik gerilim filmidir. Özgün adı What Ever Happened to Baby Jane? olan film çevrildikten dört yıl sonra Türkiye'de sinemalarda gösterilmiş, 1987'de ise TRT-2 televizyonunda özgün adının tam çevirisiyle, yani Bebek Jane'e Ne Oldu? adıyla da yayına verilmiştir.

20. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 1947 yılının en iyi filmlerine verilen ödüllerdir. Ödül töreni 20 Mart 1948 Cumartesi günü Los Angeles'taki Shrine Auditorium'da düzenlendi. Tören Agnes Moorehead ve Dick Powell tarafından sunuldu.

Anne V. Coates, İngiliz film editörü. 60 yıllık kariyerinde sinema tarihinde yer etmiş birçok yapımda çalıştı.

<i>Zoraki Turist</i>

Zoraki Turist, Lawrence Kasdan tarafından yönetilen ve William Hurt, Kathleen Turner ve Geena Davis'in oynadığı 1988 Amerikan dram filmidir. John Williams tarafından atıldı. Filmin senaryosu Kasdan ve Frank Galati tarafından 1985'te Anne Tyler'ın aynı adlı romanından uyarlandı.

<i>Hush...Hush, Sweet Charlotte</i>

Hush...Hush, Sweet Charlotte Robert Aldrich tarafından yönetilen ve yapımcılığını üstlendiği 1964 Amerikan psikolojik gerilim filmidir. Bette Davis, Olivia de Havilland, Joseph Cotten, Agnes Moorehead ve son filminde olan Mary Astor oynamaktadır. On yıllar önce sevgilisinin faili meçhul cinayetinden şüphelenilen orta yaşlı bir Güneyli kadını ve yerel yönetimin evini yıkmasına karşı kuzenini çağırdıktan sonra başına gelen tuhaf olayları anlatır. Senaryo, Henry Farrell ve Lukas Heller tarafından Farrell'in yayınlanmamış kısa öyküsü "What Ever Happened to Cousin Charlotte?"’dan uyarlanmıştır.

18. Akademi Ödülleri, II. Dünya Savaşı'ndan sonra düzenlenen ilk törendi. Bu nedenle tören, savaş sırasında yapılan törenlerden daha gösterişli oldu. Savaş yıllarında dağıtılan alçı heykelciklerin yerini altın kaplamalı bronz heykelcikler aldı. Yönetmen Billy Wilder'ın acımasız ve sosyal açıdan önemli draması The Lost Weekend en fazla ödülü aldı. Hem En İyi Film Akademi Ödülü'nü hem de Altın Palmiye'yi kazanan ilk film oldu. Joan Crawford, zatürree olduğunu iddia ederek törene katılmadı. Ancak ödülü kazandı ve ödül o gece yataktayken kendisine verildi.

19. Akademi Ödülleri 13 Mart 1947'de gerçekleşti. En İyi Film ödülünün kazananı Hayatımızın En Güzel Yılları, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra üç farklı askerî birlikten dönen ve normal hayata uyum sağlamaya çalışan üç gazinin hayatlarıyla ilgilidir.

21. Akademi Ödülleri töreni 24 Mart 1949 tarihinde yapılmıştır ve Akademi Ödülleri tarihi bakımından birçok ilki barındırır. İlk kez Hollywood dışı bir yapım (Hamlet) En İyi Film ödülünü kazandı ve ilk kez bir kişi Oscar ödüllü bir performansta kendini yönetti.

<i>Sudden Fear</i>

Ani Korku, David Miller tarafından yönetilen ve katil bir adamla evlenen başarılı bir kadının hikâyesinin anlatıldığı 1952 Amerika yapımı kara film ve gerilim filmidir. Filmin başrollerinde Joan Crawford ve Jack Palance oynadı. Lenore J. Coffee ve Robert Smith'in senaryosu, Edna Sherry'nin aynı adlı romanına dayanıyordu.

27. Akademi Ödülleri, 1954'te vizyona giren filmler için verildi. En İyi Film ödülünü On the Waterfront kazandı ve filmin yapımcılığını Sam Spiegel, yönetmenliğini Elia Kazan üstlendi. Film, on iki ödüle aday gösterilmiş ve sekizini kazanmıştı. Böylece sekizer Oscar kazanan diğer filmler olan Rüzgar Gibi Geçti (1939) ve From Here to Eternity (1953) filmlerinin rekoruna ortak olmuştu, ancak diğer filmlerin on üç adaylığı vardı.

<span class="mw-page-title-main">30. Akademi Ödülleri</span>

30. Akademi Ödülleri töreni 1957'nin en iyi filmlerini ödüllendirmek için 26 Mart 1958'de düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">31. Akademi Ödülleri</span>

31. Akademi Ödülleri töreni, 1958'in en iyi filmlerini ödüllendirmek için 6 Nisan 1959'da düzenlendi. Yapımcı Jerry Wald, törenin yayınında sürenin aşılmadığından emin olmak için törenden kesintiler yapmaya başladı. Çok fazla kesinti yaptı ve tören 20 dakika erken sona erdi. Ardından Jerry Lewis zamanı doldurma girişiminde bulundu. En sonunda NBC bir spor şovunun yeniden yayınlanmasını kesti.

34. Akademi Ödülleri, 1961 yılının en iyi filmlerini ödüllendirmek amacıyla 9 Nisan 1962'de Santa Monica, California'daki Santa Monica Civic Oditoryumu'nda yapıldı.Törenin ev sahipliğini Bob Hope yaptı; bu, Hope'un Oscar'lara ev sahipliği yaptığı 13. tören oldu.

36. Akademi Ödülleri, 1963'ün en iyi filmlerini ödüllendirmek amacıyla 13 Nisan 1964'te Santa Monica, California'daki Santa Monica Civic Oditoryumu'nda gerçekleştirildi. Jack Lemmon törenin ev sahipliğini yaptı.

41. Akademi Ödülleri, Los Angeles'taki Dorothy Chandler Pavilion'da yapılan ilk ödül töreniydi ve 14 Nisan 1969'da verildi. 11. Akademi Ödülleri'nden bu yana ilk kez bir tören ev sahibi olmadan yapıldı.

42. Akademi Ödülleri, 7 Nisan 1970'te Los Angeles, California'daki Dorothy Chandler Pavilion'da sahiplerine verildi. Üst üste ikinci yıl tören resmi bir ev sahibi olmadan yapıldı. Ödüller "Friends of Oscar" olarak adlandırılan on yedi kişi tarafından verildi: Bob Hope, John Wayne, Barbra Streisand, Fred Astaire, Jon Voight, Myrna Loy, Clint Eastwood, Raquel Welch, Candice Bergen, James Earl Jones, Katharine Ross, Cliff Robertson, Ali MacGraw Barbara McNair, Elliott Gould, Claudia Cardinale ve Elizabeth Taylor bu kişilerdi. Bu yıl uydu aracılığıyla uluslararası bir izleyici kitlesine yayınlanan, ancak yalnızca Kuzey Amerika dışında yayınlanan ilk Akademi Ödülleri töreniydi. Etkinliği canlı yayınlayan tek ülkeler Meksika ve Brezilya oldu.

Robert Oxton Bolt, Arabistanlı Lawrence, Doktor Jivago ve Her Devrin Adamı senaryolarını yazmasıyla tanınan İngiliz oyun yazarı ve iki kez En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü sahibi bir senarist.