İçeriğe atla

34. Waffen-SS Gönüllü Grenadiye Tümeni Landstorm Nederland

34. SS Gönüllü Grenadier Tümeni "Landstorm Nederland"
Etkin12 Mart 1943 - 5 Mayıs 1945
Ülke Nazi Almanyası
Sınıfı Waffen SS
TipiPiyade
BüyüklükTümen
SavaşlarıII. Dünya Savaşı
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Martin Kohlroser

34. SS Gönüllü Grenadier Tümeni "Landstorm Nederland" (34. SS-Freiwilligen-Grenadier-Division „Landstorm Nederland“ (niederländische Nr. 2)), II. Dünya Savaşı'nda Waffen-SS tümenlerinden biri. SS Gönüllü Grenadier Tugayı "Landstorm Nederland"'ın tümene dönüştürülmesiyle oluşturulmuştu. Hollanda'da yaşayan Alman kökenli gönüllülerden oluşturulmuş ve batı cephesinde savaşmıştır. Fakat tümen hiçbir zaman gerçek bir tümen oluşturabilecek asker sayısına ulaşamamıştır.

Komutanlar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Waffen-SS tümenleri Waffen-SS emrindeki bütün tümenlerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">5. Waffen-SS Panzer Tümeni Wiking</span>

5. SS Panzer Tümeni "Wiking", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Başlarda bir piyade tümeni olan birlik ileriki zamanlarda zırhlı tümen olmuştur. Tümen'in üyeleri Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya, Estonya, Hollanda, Belçika'dan gelen gönüllülerden oluşmaktadır. Tümen II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde savaşmıştır. Tümen Mayıs 1945'te Avusturya'da Amerikan birliklerine teslim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">6. Waffen-SS Dağ Tümeni Nord</span>

6. SS Dağ Tümeni "Nord", II. Dünya Savaşı'nda Waffen-SS'e bağlı Alman askerî birliğiydi. 1941'de iki SS "Totenkopf" alayından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">14. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Galizien</span>

14. SS Waffen Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında çoğunlukla Galiçya bölgesinden gönüllülerden kurulan Nazi Almanyası silahlı birliği. Birlik bünyesinde Ukraynalıların yanı sıra Slovaklar ve Çekler, hatta Hollandalılar da yer almıştır. 1943 yılında kurulmuştur, Brodi Muharebesi'nde büyük kayıplarlar yaşamıştır. Yeniden kurulan birlik Slovakya, Yugoslavya ve Avusturya’da savaştı. Savaşın sona ermesiyle mensupları ABD ve İngiliz silahlı kuvvetlerine teslim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">29. Waffen-SS Grenadiye Tümeni RONA</span>

29. SS Waffen Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında Waffen SS bünyesinde Rus işbirlikçilerden oluşan Nazi Almanyasına bağlı silahlı kuvvet. 1944 yılında Rusya Halkının Özgürlük Ordusu isminin kısaltması olan RONA ismini alır. Komutanları Bronislaw Kaminski Vladislavoviç'in ismine atfen Kaminski Tümeni olarak da çağrılmıştır. Tümen Hitler'in emriyle sadece Sovyet partizanlarına karşı kullanılmış ve birlik mensuplarının sadakatinden şüpheler olduğu için lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">33. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Charlemagne</span> II. Dünya Savaşı sırasında Fransız faşist gönüllülerden oluşan birlikler

33. SS Waffen Grenadier Tümeni "Charlemagne", II. Dünya Savaşı sırasında Fransız faşist gönüllülerden oluşan birliklerdir. İlk olarak Wehrmacht'a bağlıydı. O zamanki adı Bolşevizm Karşıtı Fransız Gönüllüleri Lejyonu idi. Daha sonra daha da önem verilen Waffen-SS tümenlerine bağlandı. Bağlanma sırasında adı da değişti. Charlemagne adını aldı. Bu ad Almanlar ile Fransızların ortak yaşadığı Carolingian İmparatorluğu'ndan gelir. Bu orduya en fazla katılım 1944 yılında gerçekleşti. 1944 yılında yapılan tahminlere göre 11.000-7.400 kişilik bir bünyeye sahipti. 1945 yılının mayıs ayında Berlin Muharebesi sonucunda dağıltıldı. Korlin'de vermiş olduğu mücadele sonucunda 4.800 savaşçısını kaybetti. Berlin'de vermiş olduğu mücadelede Führerbunker'e kadar ev ev, sokak sokak çatıştı ve nihayetinde teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">27. Waffen-SS Gönüllü Grenadiye Tümeni Langemarck</span>

27. SS Gönüllü Grenadier Tümeni "Langemarck", II. Dünya Savaşı sırasında Belçika'nın Flaman bölgesinde yaşayan gönüllü faşistlerin Flaman Milliyetçi Cephe'de örgütlenerek oluşturduğu Heinrich Himmler'e bağlı Waffen-SS tümenleri'nden bir tanesidir. Bu gönüllü tümen kurulduktan sonra Doğu Cephesi'ne gönderildi. Berlin Muharebesi bittiği gün Müttefik Devletleri'ne teslim olmuştıur.

<span class="mw-page-title-main">29. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Italia</span>

29. SS Waffen Grenadier Tümeni "Italia", II. Dünya Savaşı sırasında İtalya kralı Benito Mussolini'nin görevine son verilerek hapse atılmasının ardından Nazi Almanyası'nın onu kurtararak kurmuş olduğu İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'nden devşirilen insanlardan oluşan tümendir. Kurulduktan sonra bu tümen Heinrich Himmler'in kontrölündeki Waffen-SS tümenleri'ndeki 38 tümenden bir tanesi oldu. Kuruluşunun ardından İtalya Cephesi'ndeki savaşlara girdi. 30 Nisan 1945 tarihinde Gorgonzola'daki Amerikan birliklerine teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">26. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Hungaria</span>

26. SS Waffen Grenadier Tümeni Division "Hungaria", Müttefik Devletler'e teslim olmaya çalışan Macaristan Krallığı'nı işgal ederek durduran Nazi Almanyası'nın kurmuş olduğu tümendir. 38 Waffen-SS tümeninden biridir. Tümenin bünyesinde 3.000'i sivil, 5.000'i ise Macar Ordusu'ndan olmak üzere toplam 8.000 asker vardır. Daha sonra bu sayı 13.000'ne varacaktır. Bazı kaynaklara göre 29 Ocak 1945 yılında tümen "Hungaria" unvanı almıştır. Kuruluşundan itibaren Kızıl Ordu'ya karşı savaşmıştır. Mayıs 1945 yılında ise Avusturya'da bulunan Amerikan Ordusu'na teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">31. Waffen-SS Gönüllü Grenadiye Tümeni Böhmen Mähren</span>

31. Gönüllü Grenadier Tümeni "Böhmen-Mähren", II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından kurulan ve Macarlardan oluşan birliklerdir. Milislerin çoğu Backa bölgesinden geldiği için bu tümene Eylül 1944 yılında Batschka denmiştir. Kış aylarında bu tümen Silezya'da Kızıl Ordu tarafından kuşatıldı. Daha sonra teslim oldular. Son birlikler ise Mayıs 1945 yılında Kralovehradecky bölgesindeki Müttefik Devletler'e teslim oldu. Böylece bu tümen dağıldı.

<span class="mw-page-title-main">32. Waffen-SS Gönüllü Grenadiye Tümeni 30. Januar</span>

32. SS Gönüllü Grenadier Tümeni "30. Januar", 1944 yılının son günlerinde kurulan Waffen-SS tümenlerinden bir tanesidir. Bu tümenin adı olan 30. Januar'ın Türkçesi 30 Ocak'tır. Anlamı Adolf Hitler'in Almanya şansölyesi olduğu tarih olmasıdır. Kızıl Ordu'ya karşı savaştı. Mayıs 1945'te Amerikan birliklerine teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">19. Waffen-SS Grenadiye Tümeni</span>

19. SS Waffen Grenadier Tümeni "Letonya Nr. 2", II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından işgal edilen Letonyalı gönüllülerden oluşan 38 Waffen-SS tümeninden biridir. Bu tümen 15. SS Waffen Grenadier Tümeni'yle birlikte Letonyalılardan oluşan ikinci Waffen-SS tümenidir. Bu tümen Ocak ayında beri kuşatma altında oldukları Kurlandiya'da Almanya'nın teslim olmasıyla birlikte Kızıl Ordu'ya teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">15. Waffen-SS Grenadiye Tümeni</span>

15. SS Waffen Grenadier Tümeni "Lettische Nr. 1", II. Dünya Savaşı sırasında işgal edilen Letonya'daki yerli halktan oluşan 38 Waffen-SS tümeninden biridir. II. Dünya Savaşı'nın son bölümünde tümen bölünmüştü. Bir kısmı Berlin Muharebesi'nde savaştı. Başka bir kısmı Elbe nehri'ne yakın Güterglück'teki Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'na teslim oldu. Bir kısmı ise Nisan 1945'te güney Schwerin'de bulunan Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'na teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">20. Waffen-SS Grenadiye Tümeni</span>

20. SS Waffen Grenadier Tümeni "Estnische Nr. 1" Genellikle Estonyalı milliyetçilerden oluşturulan Waffen-SS tümenlerinden biridir. Tümen 1944 yılına kadar yerel isyanları bastırma görevini üstlendi. 1944 yılı sonrasında ise Kızıl Ordu ilerlemesini durdurmak için savaştı. Ancak Estonya'nın Sovyetler Birliği işgali altına girmesi nedeniyle başarılı olamadı. 1945 yılı ve savaşın sonuna kadar çeşitli bölgelerde Sovyet ilerlemesini durdurmak için çabaladıysa da sürekli geri çekilmek zorunda kaldı. Tümen, Savaş sonunda Müttefik cephelerine doğru geri çekilerek teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kārlis Aperāts</span>

Kārlis Aperāts ; II. Dünya Savaşı sırasında Waffen-SS içerisindeki 15. SS Waffen Grenadier Tümeni Letonya Nr. 1'de SS-Standartenführer olarak görev yapmış Letonyalı asker. Kendisine Nazi Almanyası tarafından askerî personele cesaret veya başarılı liderlik için verilen en üst ödül olan Şövalye Haçı verildi.

<span class="mw-page-title-main">23. Waffen-SS Dağ Tümeni Kama</span>

23. SS Waffen Dağ Tümeni ''Kama'' II.Dünya Savaşı sırasında Waffen SS'e hizmet etmiş 38 tümenden biridir ve Anti Partizan operasyonları yapmış bir tümendir. Hiçbir zaman Wehrmacht'ın bir parçası olmamıştır. Savaş sonrasın Nürnberg Mahkemelerinde Waffen SS, Savaş suçları ve insanlığa karşı büyük suçlara karışması nedeniyle bir suç örgütü ilan edildi. Tümen Alman subaylar ve Bosnalı Müslüman askerlerden oluşuyordu. Kama balkan çobanlar ve köylüler kullanılan küçük bir hançerdir. 19 Haziran 1944'te kurulan 13. SS Waffen Dağ Tümeni "Handschar" subayları etrafında kuruldu ancak tümen hiçbir zaman tam gücüne ulaşamadı ve eylemleri bir oluşum olarak görülmedi.

<span class="mw-page-title-main">23. Waffen-SS Gönüllü Panzergrenadier Tümeni Nederland</span>

23. SS Freiwilligen-Panzergrenadier "Nederland" Tümeni, II. Dünya Savaşı esnasında Nazi Almanyası ordusu Waffen SS'in parçası olan 1941 yılında kurulmuş bir panzergrenadier tümeni. Mayıs 1945 'te Amerikan Birliklerine teslim oldular.

<span class="mw-page-title-main">Jürgen Wagner</span> Alman general

Jürgen Wagner , II. Dünya Savaşı'nda sırasında 3.Reich Almanya'sının Waffen SS'inde bir Alman generaliydi. Meşe Yapraklı ve Kılıçlı Demir Haç Şövalye Haçı'nın sahibiydi.

30. SS Waffen Grenadier Tümeni "Russische Nr. 2" olarak bilinen tümen 1944 Ağustosunda Belaruslu gönüllülerin katılımıyla 30. Tümen ismiyle kuruldu 9 Mart 1945'te şu anki ismini aldı Almanyanın kaybetmesiyle sağ kalabilenler Amerika ya teslim oldular ve birçoğu Sovyetler Birliğin'deki akrabalarının yanına gönderildi

<span class="mw-page-title-main">Tannenberg Hattı Muharebesi</span>

Tannenberg Hattı Muharebesi veya Mavi Tepeler Savaşı Narva Muharebesi ile Leningrad Cephesi arasındaki askeri bir çatışmaydı. 25 Temmuz - 10 Ağustos 1944 tarihleri arasında stratejik açıdan önemli Narva Kıstağı için savaştılar. Savaş, İkinci Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde yapıldı. Sovyet Estonya Operasyonunun stratejik amacı, Finlandiya ve Doğu Prusya'nın işgali için uygun bir üs olarak Estonya'yı yeniden işgal etmekti. Waffen-SS kuvvetleri, SS Nordland Tümeni, SS Langemarck Tümeni, Nederland SS Tümeni ve Valon Lejyonu'ndan 24 gönüllü piyade taburunu içeriyordu. Piyadelerin kabaca yarısı SS'nin 20. Waffen Grenadier Tümeni'nin personelinden oluşuyordu. 22.250 kişilik Alman kuvveti 136.830 Sovyet askerini durdurdu. Başarısız olan bu taarruzun devamında 14 Eylül'de Sovyet 1., 2. ve 3. Baltık Cepheleri tarafından Riga Taarruzu ve daha sonra 17 Eylül'de 3. Baltık Cephesi, Peipus Gölü ile Võrtsjärv Gölü'nü birleştiren Emajõgi Nehri Cephesinden Tallinn Taarruzunu başlatıp Almanları geri çekilmeye zorladı.