İçeriğe atla

34

Binyıllar: 1. binyıl
Yüzyıllar:
Onyıllar:
Yıllar:
Çeşitli takvimlerde 34
Miladi34
XXXIV
Ab urbe condita787
Asur4784
BahâîMÖ 1810 – MÖ 1809
BengalMÖ 559
Berberi984
BirmanyaMÖ 604
Bizans5542 – 5543
Budist578
Discordian1200
Ermeni-
Etiyopya26 – 27
Fransız cumhuriyetçiMÖ 1758 – MÖ 1757
HicrîHÖ 606 – HÖ 605
Hint
 - Kali Yuga3135 – 3136
 - Shaka SamvatN/A
 - Vikram Samvat90 – 91
Holosen takvimi10034
İbrani3794 – 3795
İran– 1 BP – 587 BP
JucheMÖ 1877
KıptiMÖ 250 – MÖ 249
Kore2367
Tayland güneş577

Olaylar

Doğumlar

  • 4 Aralık - Aulus Persius Flaccus, Romalı şair ve hicivci (ö. 62)

Ölümler

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Ahit</span> Kitâb-ı Mukaddesin ikinci kısmı

Yeni Ahit veya Yeni Antlaşma, Kitab-ı Mukaddes'in Eski Ahit'in ardından gelen ve Grekçe kaleme alınmış olan ikinci kısmına Hristiyanların verdiği isimdir. İnançlı Yahudilerce "Yeni Ahit" kabul edilmez. Hristiyanlarca kutsal kabul edilen 27 kitapçıktan oluşan bir kitap bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Pavlus</span> Erken Hristiyan din adamı ve misyoner (MS y. 5–65)

Pavlus veya Tarsuslu Saul, İsa'nın vaazlarını ve öğretilerini 1. yüzyıl dünyasında pagan inanışındaki Roma dünyasına öğreten bir Hristiyan elçi. Hristiyan olmadan önce tutuculuklarıyla tanınan Ferisilerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Petrus</span> İsanın 12 havarisinden biri ve geleneğe göre 1. Katolik Kilisesi papası (MÖ 1-MS 65)

Simun Petrus, İsa'nın on iki havarisinden biridir. İsa'nın diğer bir havarisi olan Andreas'ın kardeşidir.

Misyonerlik, dar anlamıyla herhangi bir dini öğretiyi yabancı ülkelerde yaymakla yükümlü din görevlilerini tanımlamada kullanılır. Daha geniş anlamıyla ise başkalarını belirli bir öğretiye, özellikle dini bir öğretiye ikna etmeye çalışan, onları bu öğretiye çekme amacını üstlenen kişileri tanımlamada kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Elçilerin İşleri</span>

Elçilerin İşleriResullerin İşleri ya da Havarilerin İşleri, Yuhanna İncili'nden sonra gelir. İsa'nın öğretilerinin Yeruşalim'den (Kudüs) Anadolu'ya, oradan da Roma'ya yayılışını anlatır. Bu nedenle, Grekçe Kutsal Yazılarda yer alan mektuplar ile İnciller arasında bir köprü kurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1. Korintliler</span> Yeni Ahitte bulunan ve Pavlusun MS 53–54te Efeste yazdığı mektup

Korintlilere 1. Mektup ya da Pavlus'un Korintoslulara 1. Mektubu Yunanca Kutsal Yazıların bir kitabıdır. Sadece 1. Korintoslular olarak da adlandırılmaktadır. Bu mektup elçi Pavlus'un değişik cemaatlere ya da kişilere yazdığı 14 mektubun biridir. Pavlus bu mektubu Korintos (Korint) şehrinde oturan Hristiyanlara yazdı. Pavlus, büyük ihtimalle mektubun başlangıcında değinilen Sostenis'e mektubu dikte etti.

<span class="mw-page-title-main">2. Korintliler</span> Yeni Ahitte bulunan ve Pavlusun MS 55te Makedonyada yazdığı mektup

Korintlilere 2. Mektup ya da Pavlus'un Korintoslulara 2. Mektubu Yunanca Kutsal Yazıların bir kitabıdır. Sadece 2. Korintoslular olarak da adlandırılmaktadır. Bu mektup elçi Pavlus'un değişik cemaatlere ya da kişilere yazdığı 14 mektubun biridir. Pavlus bu mektubu Korintos (Korint) şehrinde oturan Hristiyanlara yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Galatyalılara Mektup</span> Pavlusun MS 53–54 Efeste yazdığı ve İsanın gelişiyle Musa Kanununun kullanımdan kalktığını tasdik eden Yeni Ahit mektubu

Galatyalılara Mektup ya da Pavlus'un Galatyalılara Mektubu Yunanca kutsal yazıların bir kitabıdır. Sadece Galatyalılar olarak da adlandırılmaktadır. Bu mektup elçi Pavlus'un değişik cemaatlere ya da kişilere yazdığı 14 mektubun biridir. Pavlus bu mektubu Galatya Eyaletinde yaşayan Hristiyanlara yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pavlus'un mektupları</span> Yeni Ahitte Pavlusun yazdığı kitaplar

Pavlus'un mektupları, Yeni Ahit'te yer alan, yazarı ya da yazdıranının Pavlus (Παῦλος) olduğu düşünülen 14 kitaptan oluşan bölümdür. Hemen hemen her mektubun başında yazar kendisini tanıtmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Pavlus Kilisesi (Tarsus)</span> Mersin illinin Tarsus ilçesindeki tarihî kilise

Aziz Pavlus Kilisesi veya Aziz Paulos Anıt Müzesi, Mersin ilinin Tarsus ilçesinde yer alır. Geleneğe göre Aziz Pavlus Kilisesi'nin inşa tarihi 1102'dir, ancak mevcut yapı, kubbesiz bir bazilika, çok daha sonra Ortodoks Arap - Rum Cemaati tarafından 1862'de inşa edildi. Rum Kırımı ve Mübadele sorunu'ndan dolayı kilisenin cemaati yok olmuştur ve ziyaretçilerinin sayısı azalmıştır. 1992-1993 yıllarında ise Vatikan tarafından Aziz Pavlus Sempozyumu ve Ayini düzenlenmiştir. Hristiyanlarca kutsal kabul edilen kilise, hac yeri olarak ziyaret edilmektedir. Bina toplam alanı 460 m2 dir. Yapı malzemesi genellikle kesme taş olup iç boyutlar 19.30 m × 17.50 m dir.

<span class="mw-page-title-main">Timoteos</span>

Timoteos, erken Hristiyan evanjelist ve Efes'in ilk episkoposu.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Pavlus Su Kuyusu</span>

Aziz Pavlus Su Kuyusu, Mersin ilinin Tarsus ilçesinde bulunan ve Hristiyan azizlerinden Pavlus'a ait olduğu öne sürülen bir su kuyusudur.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 46</span>

Papirüs 46 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. ayrıca Chester Beatty II adı altında da tanınır. Bu el yazması Pavlus'un mektuplarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Koloselilere Mektup</span> Geleneğe göre Pavlusa atfedilen ama araştırmacılara göre başkasının yazdığı Yeni Ahit mektubu

Koloselilere Mektup ya da Pavlus'un Koloseliler'e Mektubu, Yunanca Kutsal Yazılara ait bir kitaptır. Sadece Koloseliler olarak da adlandırılmaktadır. Bu mektup elçi Pavlus'un, değişik cemaatlere ya da kişilere yazdığı 14 mektuptan biridir. Pavlus bu mektubu, Kolose şehrinde oturan Hristiyanlar'a yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Silas</span> Pavlus ve Petrusun yardımcısı

Silas ya da Silvanus MS 1. yüzyılda yaşamış, Pavlus ve Petrus ile birlikte misyon faaliyetlerine katılmış bir Hristiyan Yahudisi.

<span class="mw-page-title-main">Trofimos</span> Pavlusun yardımcısı

Trofimos (Grekçe:Τρόφιμος) veya Efesli Trofimos Üçüncü misyonerlik seyahatinin bir bölümünde Pavlus'a eşlik eden bir Hristiyan.

<span class="mw-page-title-main">Tihikos</span> Kutsal Kitapta adı geçen kişi (Elçilerin İşleri 20:4)

Tihikos, Trofimos ile birlikte Havari Pavlus'a misyon seyahatlerinde eşlik eden Asyalı bir Hristiyan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Aristarhus</span>

Aristarhus, Yeni Ahit'in birkaç bölümünde adı geçen Selanikli bir Hristiyan, Pavlus'un yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Gayus</span> Pavlusun yol arkadaşı

Makedonyalı Gayus, Yeni Ahit'te bahsi geçen Pavlus’un yol arkadaşı bir Romalı.

Selanikli Yason, ismi Yeni Antlaşma’da Havarilerin İşleri 17:5-9 ve Romalılara 16:21’de geçen, Yahudilikten dönen erken dönem Hristiyan imanlısıdır. Ortodoks ve Katolik Kiliseleri’nce aziz kabul edilir. Yortusu Katolik Kilisesi’nde Temmuz 12, Ortodoks Kilisesi’nde Nisan 29’dur.