
Süvari, tekil bir atlı asker veya bu atlı askerlerin oluşturduğu birlikleri kapsayan askerî sınıf. Geçmişte daha çok ani baskınlarda ve vurucu saldırılarda kullanılırdı. Sözcüğün kökeni Farsça سوار suvâr = at kelimesinden gelir.
Waffen-SS tümenleri Waffen-SS emrindeki bütün tümenlerin listesidir.

Paul Hausser, Alman general. Nazi döneminde SA komutanı ve Uzun Bıçaklar Gecesinden sonra Waffen SS komutanı olarak görev yaptı. Özellikle II. Dünya Savaşında SS Panzer Kolordusunun komutanı olarak tanınır.

13. SS Waffen Dağ Tümeni "Handschar", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Tümenin ismi olan Handschar, tümenin amblemiydi. Adı Hançer Birliği olmasına rağmen birliğin sembolü aynı zamanda Bosna-Hersek'in sembolü olan pala'dır. Ülkede yaşayan Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlar'dan kurulmuştur. II. Dünya Savaşı sırasında Balkanlardaki komünist Partizanlara karşı savaşması için Kudüs Baş Müftüsü Emin el-Hüseyni'nin girişimi ile kuruldu. Himmler, Boşnakları etkilemek için Almanya'dan kaçan yahudilerin Orta Doğuda bir devlet kurmasından çekinen ve bu sebeple Nazilere sempati duyan Kudüs müftüsü Emin el-Hüseyni'den yararlanmıştır.

8. SS Süvari Tümeni "Florian Geyer", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri.

5. SS Panzer Tümeni "Wiking", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Başlarda bir piyade tümeni olan birlik ileriki zamanlarda zırhlı tümen olmuştur. Tümen'in üyeleri Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya, Estonya, Hollanda, Belçika'dan gelen gönüllülerden oluşmaktadır. Tümen II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde savaşmıştır. Tümen Mayıs 1945'te Avusturya'da Amerikan birliklerine teslim olmuştur.

Waffen-SS, Nazi Partisi'nin yarı askeri Schutzstaffel (SS) örgütünün muharebe koluydu. Oluşumları arasında Nazi Almanyası'ndan gelenler, Alman işgali altındaki Avrupa'dan ve işgal edilmemiş topraklardan gelen gönüllüler ve askerler vardı. Mayıs 1945'te dağıtıldı.

2. SS Panzer Kolordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Waffen-SS teşkilatına bağlı olarak faaliyet gösteren panzer kolordusu.

Theodor Wisch, II. Dünya Savaşı sırasında Waffen-SS generali ve 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler" komutanı. Theodor Wisch SS Brigadeführer ve Waffen-SS Tümgeneraliydi.

1. Kazak Süvari Tümeni, II. Dünya Savaşında Alman ordusunun hizmetinde bulunmuş Rus Kazaklarından oluşturulan SS tümeniydi. Doğu cephesinde çoğunluğu sovyet savaş esiri ve Kızıl Ordu'nun ilerleyişinden kaçan Don kazaklarından oluşturulan tümenidir. Bazıları zaten Wehrmacht için çalışıyordu. 1945'te tümen Waffen-SS'ye transfer edildi. 1945 savaş sonunda birlik dağıldı.

37. SS Gönüllü Süvari Tümeni "Lützow", Şubat 1945'te 8. SS Süvari Tümeni "Florian Geyer" ve 22. SS Gönüllü Süvari Tümeni "Maria Theresia"'dan geriye kalan birliklerden oluşturulmuştu. Aynı zamanda bu tümende Almanya ve Macaristan'da yaşayan etnik Alman kökenli 16-17 yaşlarında genç erkeklerden oluşturulan 8. SS keşif taburu da vardı.

29. SS Waffen Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında Waffen SS bünyesinde Rus işbirlikçilerden oluşan Nazi Almanyasına bağlı silahlı kuvvet. 1944 yılında Rusya Halkının Özgürlük Ordusu isminin kısaltması olan RONA ismini alır. Komutanları Bronislaw Kaminski Vladislavoviç'in ismine atfen Kaminski Tümeni olarak da çağrılmıştır. Tümen Hitler'in emriyle sadece Sovyet partizanlarına karşı kullanılmış ve birlik mensuplarının sadakatinden şüpheler olduğu için lağvedilmiştir.

26. SS Waffen Grenadier Tümeni Division "Hungaria", Müttefik Devletler'e teslim olmaya çalışan Macaristan Krallığı'nı işgal ederek durduran Nazi Almanyası'nın kurmuş olduğu tümendir. 38 Waffen-SS tümeninden biridir. Tümenin bünyesinde 3.000'i sivil, 5.000'i ise Macar Ordusu'ndan olmak üzere toplam 8.000 asker vardır. Daha sonra bu sayı 13.000'ne varacaktır. Bazı kaynaklara göre 29 Ocak 1945 yılında tümen "Hungaria" unvanı almıştır. Kuruluşundan itibaren Kızıl Ordu'ya karşı savaşmıştır. Mayıs 1945 yılında ise Avusturya'da bulunan Amerikan Ordusu'na teslim oldu.

25. SS Grenadier Tümeni "Hunyadi", Macaristan işgal edildikten sonra Almanların buradaki Macarları eğiterek oluşturduğu Waffen-SS tümenlerinden biridir. Eğitilenler Kraliyet Macar Ordusu'ndaki 3. Honved Tümeni askerlerdi. Daha sonra tümen 15. yüzyıldaki önemli Macar komutanlardan biri olan János Hunyadi'nin soyadını aldı. Kızıl Ordu'ya karşı savaşan bu tümen başarılı olamayınca Avusturya'ya çekildi. Berlin Muharebesi ile birlikte tümen Avusturya'daki Amerikan kuvvetlerine teslim oldu.

22. SS Gönüllü Süvari Tümeni "Maria Theresia", II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'ndeki Kızıl Ordu birliklerine karşı kurulan 38 Waffen-SS tümeninden biri olan süvari tümenidir. Bu süvari birliği Romanya ve Macaristan'da Sovyetlere karşı savaştı. Tümenin adı 1740-1780 tarihleri arasında Habsburg devletini yöneten imparatoriçeden gelir. Her ne kadar o dönemdeki kayıtlarda Maria Theresia yoksa da daha sonra bu tümen bu ad ile anıldı.

16. SS Panzergrenadier Tümeni "Reichsführer-SS", 38 Waffen-SS tümenleri'nden bir tanesidir. Tümen II. Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesi'nde Market Garden Harekât'yla ve İtalya Cephesi'nde 17 Ağustos 1944 yılında gerçekleşen ve 560 sivilin öldürülmesiyle sonuçlanan Sant'Anna di Stazzema Katliamı ile ünlendi. Savaşın bitmesiyle Avusturya'daki Klagenfurt kentindeki İngiliz kuvvetlerine teslim oldu.

19. SS Waffen Grenadier Tümeni "Letonya Nr. 2", II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından işgal edilen Letonyalı gönüllülerden oluşan 38 Waffen-SS tümeninden biridir. Bu tümen 15. SS Waffen Grenadier Tümeni'yle birlikte Letonyalılardan oluşan ikinci Waffen-SS tümenidir. Bu tümen Ocak ayında beri kuşatma altında oldukları Kurlandiya'da Almanya'nın teslim olmasıyla birlikte Kızıl Ordu'ya teslim oldu.

21. SS Waffen Dağ Tümeni "Skanderbeg", II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından işgal edilen bölgelerde meydana gelen partizanlara karşı oluşturulmuş 38 Waffen-SS tümeninden biridir. Bu tümenin dağ birliği olarak kurulmasının sebebi partizanların dağlarda olmasıdır. Tümenin adı Osmanlı'nın Arnavutluk'a işgaline karşı savaşan Skanderbeg, Türkçesi İskender Bey'den gelir. Tümen hiçbir zaman Wehrmacht'ın bir parçası olmamıştır. Nürnberg mahkemelerinde Waffen SS'e katılımı nedeniyle ve savaş suçları sebebiyle suç örgütü ilan edilmiştir. Sembolü ise Arnavutluk'un bayrağında da olan çift başlı kartaldır.

23. SS Waffen Dağ Tümeni ''Kama'' II.Dünya Savaşı sırasında Waffen SS'e hizmet etmiş 38 tümenden biridir ve Anti Partizan operasyonları yapmış bir tümendir. Hiçbir zaman Wehrmacht'ın bir parçası olmamıştır. Savaş sonrasın Nürnberg Mahkemelerinde Waffen SS, Savaş suçları ve insanlığa karşı büyük suçlara karışması nedeniyle bir suç örgütü ilan edildi. Tümen Alman subaylar ve Bosnalı Müslüman askerlerden oluşuyordu. Kama balkan çobanlar ve köylüler kullanılan küçük bir hançerdir. 19 Haziran 1944'te kurulan 13. SS Waffen Dağ Tümeni "Handschar" subayları etrafında kuruldu ancak tümen hiçbir zaman tam gücüne ulaşamadı ve eylemleri bir oluşum olarak görülmedi.

23. SS Freiwilligen-Panzergrenadier "Nederland" Tümeni, II. Dünya Savaşı esnasında Nazi Almanyası ordusu Waffen SS'in parçası olan 1941 yılında kurulmuş bir panzergrenadier tümeni. Mayıs 1945 'te Amerikan Birliklerine teslim oldular.