İçeriğe atla

33. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Charlemagne

33. SS Waffen Grenadier Tümeni "Charlemagne"
Charlemagne
Etkin1944–1945
ÜlkeFransa Vichy Fransası
Bağlılık Nazi Almanyası[1]
Sınıfı Waffen-SS
TipiPiyade
BüyüklükTümen
SavaşlarıII. Dünya Savaşı

33. SS Waffen Grenadier Tümeni "Charlemagne", II. Dünya Savaşı sırasında Fransız faşist gönüllülerden oluşan birliklerdir. İlk olarak Wehrmacht'a bağlıydı. O zamanki adı Bolşevizm Karşıtı Fransız Gönüllüleri Lejyonu idi. Daha sonra daha da önem verilen Waffen-SS tümenlerine bağlandı. Bağlanma sırasında adı da değişti. Charlemagne adını aldı. Bu ad Almanlar ile Fransızların ortak yaşadığı Carolingian İmparatorluğu'ndan gelir. Bu orduya en fazla katılım 1944 yılında gerçekleşti. 1944 yılında yapılan tahminlere göre 11.000-7.400 kişilik bir bünyeye sahipti.[2] 1945 yılının mayıs ayında Berlin Muharebesi sonucunda dağıltıldı. Korlin'de vermiş olduğu mücadele sonucunda 4.800 savaşçısını kaybetti. Berlin'de vermiş olduğu mücadelede Führerbunker'e kadar ev ev, sokak sokak çatıştı ve nihayetinde teslim oldu.

Charlemagne Tümeni'ndeki askerler tarafından giyilen kol rozeti

Komutanlar

  • Albay Roger Labonne (Ağustos 1941 - Mart 1942)
  • Binbaşılar Lacroix/Demessine (Nisan 1942 - Mayıs 1943)
  • SS-Oberfuhrer Edgar Puaud (1 Haziran 1943 - Ağustos 1943)
  • SS-Obersturmbannführer Paul Gamory-Dubourdeau (Ağustos 1943 - 31 Temmuz 1944)
  • SS-Hauptsturmführer Erich Kostenbader (1 Ağustos 1944 - Ağustos 1944)
  • SS-Oberführer Edgar Puaud (Ağustos 1944 - 28 Şubat 1945)
  • SS-Brigadeführer Gustav Krukenberg (28 Şubat 1945 - 24/25 Nisan 1945)
  • SS-Standartenführer Walter Zimmermann (24/25 Nisan 1945 - 8 Mayıs 1945)[3]

Kaynakça

  1. ^ Herbert, Tint (1972). French Foreign Policy since the Second World War. Weidenfeld and Nicolson, p. 112, ISBN 978-0-297-99488-6.
  2. ^ Bishop, Chris (2005) p. 186.
  3. ^ Bishop, Chris. The Essential Vehicle Identification Guide - Waffen-SS Divisions 1939-1945, Amber Books Ltd. 2007, s. 180.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1. Waffen-SS Panzer Tümeni Leibstandarte SS Adolf Hitler</span>

1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri. Bu tümenin görevi Adolf Hitler'i korumaktı. Bu birlikteki bütün askerler Aryan felsefesine göre seçiliyorlardı. Nazi Partisine bağlılığını ispatlamış ve Hitler için ölmeyi göze alabilecek sadık ve cesur üyelerden oluşuyordu. Her birlikte olduğu gibi bu birlikte de Aryan felsefesinin yanı sıra güçlü bir fiziki yapı aranıyordu.

<span class="mw-page-title-main">2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich</span>

2. SS Panzer Tümeni "Das Reich", Waffen-SS'e bağlı 38 tümenden biri. II. Dünya Savaşı'nda Nazi ordusunun en deneyimli ve zorlu şartlarda eğitilmiş, sert çatışmalara katılmış tümenlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">3. Waffen-SS Panzer Tümeni Totenkopf</span> Waffen SSe bağlı 38 tümenden biri.

3. SS Panzer Tümeni "Totenkopf", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri.

<span class="mw-page-title-main">13. Waffen-SS Dağ Tümeni Handschar</span>

13. SS Waffen Dağ Tümeni "Handschar", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Tümenin ismi olan Handschar, tümenin amblemiydi. Adı Hançer Birliği olmasına rağmen birliğin sembolü aynı zamanda Bosna-Hersek'in sembolü olan pala'dır. Ülkede yaşayan Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlar'dan kurulmuştur. II. Dünya Savaşı sırasında Balkanlardaki komünist Partizanlara karşı savaşması için Kudüs Baş Müftüsü Emin el-Hüseyni'nin girişimi ile kuruldu. Himmler, Boşnakları etkilemek için Almanya'dan kaçan yahudilerin Orta Doğuda bir devlet kurmasından çekinen ve bu sebeple Nazilere sempati duyan Kudüs müftüsü Emin el-Hüseyni'den yararlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Matthias Kleinheisterkamp</span> Nazi Almanyasının Waffen SS generali

Matthias Kleinheisterkamp, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Waffen SS generali.

<span class="mw-page-title-main">8. Waffen-SS Süvari Tümeni Florian Geyer</span> Waffen SSe bağlı 38 tümenden biri

8. SS Süvari Tümeni "Florian Geyer", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri.

<span class="mw-page-title-main">5. Waffen-SS Panzer Tümeni Wiking</span>

5. SS Panzer Tümeni "Wiking", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Başlarda bir piyade tümeni olan birlik ileriki zamanlarda zırhlı tümen olmuştur. Tümen'in üyeleri Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya, Estonya, Hollanda, Belçika'dan gelen gönüllülerden oluşmaktadır. Tümen II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde savaşmıştır. Tümen Mayıs 1945'te Avusturya'da Amerikan birliklerine teslim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">10. Waffen-SS Panzer Tümeni Frundsberg</span>

10. SS Panzer Tümeni "Frundsberg", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. 1943 yılının başında müttefiklerin Fransa istilasına karşı yedek güç olarak oluşturuldu. Buna rağmen ilk askeri kampları 1944'te Ukrayna'da kuruldu. Ukrayna'da başarılı çatışmalardan sonra Fransa ve Arnhem'e müttefiklere karşı savaşmak için batıya gönderildiler. Tümen daha sonra savaşın sonunda Berlin'in güneyine Lausitz bölgesinde savaşmak için Pomeranya'ya gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">Walter Krüger (SS subayı)</span>

Walter Krüger, SS-Obergruppenführer und General der Waffen-SS. Friedrich-Wilhelm Krüger'in ağabeyi.

<span class="mw-page-title-main">6. Waffen-SS Dağ Tümeni Nord</span>

6. SS Dağ Tümeni "Nord", II. Dünya Savaşı'nda Waffen-SS'e bağlı Alman askerî birliğiydi. 1941'de iki SS "Totenkopf" alayından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">14. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Galizien</span>

14. SS Waffen Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında çoğunlukla Galiçya bölgesinden gönüllülerden kurulan Nazi Almanyası silahlı birliği. Birlik bünyesinde Ukraynalıların yanı sıra Slovaklar ve Çekler, hatta Hollandalılar da yer almıştır. 1943 yılında kurulmuştur, Brodi Muharebesi'nde büyük kayıplarlar yaşamıştır. Yeniden kurulan birlik Slovakya, Yugoslavya ve Avusturya’da savaştı. Savaşın sona ermesiyle mensupları ABD ve İngiliz silahlı kuvvetlerine teslim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">11. Waffen-SS Gönüllü Panzergrenadier Tümeni Nordland</span>

11. SS Gönüllü Panzergrenadier Bölümü Nordland, II. Dünya Savaşı sırasında Norveçli faşist gönüllüleri kapsayan Waffen-SS tümenleri'nden bir tanesidir. Bazı kaynaklarda lejyonun adı SS-Panzergrenadier-Divison 11 (Germanische) olarak geçer. Bu gönüllü lejyon Balkanlar'da partizanlara karşı ve Doğu Cephesi'nde Sovyetler Birliği'ne karşı savaştı. Dağılması ise lejyonun son savaşı olan Berlin Muharebesi ile gerçekleşti. Bu savaş sırasında 80.000 kişi esir alındı. Bu esirler Sibirya'ya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">35. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Polizei</span>

35. SS ve Polis Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında oluşturulan otuz sekiz Waffen-SS tümeninden biriydi. İlk kurulduğunda devlet yetkililerini korumak amacı vardı. Ancak daha sonra savaş Berlin'in kapısına gelince Theodor Busse'nin komuta ettiği 9. Ordu'ya bağlandı. 9. Ordu'nun emrinde Seelow Tepeleri Muharebesi ve Halbe Muharebesi'ne katıldı. Halbe Muharebesi'nde kuşatmayı yarma harekâtından çıkabilenler Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'na, çıkamayanlar Kızıl Ordu'ya teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">27. Waffen-SS Gönüllü Grenadiye Tümeni Langemarck</span>

27. SS Gönüllü Grenadier Tümeni "Langemarck", II. Dünya Savaşı sırasında Belçika'nın Flaman bölgesinde yaşayan gönüllü faşistlerin Flaman Milliyetçi Cephe'de örgütlenerek oluşturduğu Heinrich Himmler'e bağlı Waffen-SS tümenleri'nden bir tanesidir. Bu gönüllü tümen kurulduktan sonra Doğu Cephesi'ne gönderildi. Berlin Muharebesi bittiği gün Müttefik Devletleri'ne teslim olmuştıur.

<span class="mw-page-title-main">16. Waffen-SS Panzergrenadier Tümeni Reichsführer SS</span> SS tümeni

16. SS Panzergrenadier Tümeni "Reichsführer-SS", 38 Waffen-SS tümenleri'nden bir tanesidir. Tümen II. Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesi'nde Market Garden Harekât'yla ve İtalya Cephesi'nde 17 Ağustos 1944 yılında gerçekleşen ve 560 sivilin öldürülmesiyle sonuçlanan Sant'Anna di Stazzema Katliamı ile ünlendi. Savaşın bitmesiyle Avusturya'daki Klagenfurt kentindeki İngiliz kuvvetlerine teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">15. Waffen-SS Grenadiye Tümeni</span>

15. SS Waffen Grenadier Tümeni "Lettische Nr. 1", II. Dünya Savaşı sırasında işgal edilen Letonya'daki yerli halktan oluşan 38 Waffen-SS tümeninden biridir. II. Dünya Savaşı'nın son bölümünde tümen bölünmüştü. Bir kısmı Berlin Muharebesi'nde savaştı. Başka bir kısmı Elbe nehri'ne yakın Güterglück'teki Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'na teslim oldu. Bir kısmı ise Nisan 1945'te güney Schwerin'de bulunan Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'na teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">28. Waffen-SS Gönüllü Grenadiye Tümeni Wallonien</span> Nazi işgali altındaki Belçika bölgesi Valonyadaki faşist birlikler

Wallonien Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından işgal edilen Belçika'nın üç bölgesinden bir tanesi olan Valonya'daki faşistlerden oluşan birliklerdir. Bu gönüllü birlikler sadece Doğu Cephesi'nde Kızıl Ordu'ya karşı savaştı. Waffen-SS tümenleri'nden bir tanesidir.

Else Krüger, II. Dünya Savaşı sırasında Martin Bormann'ın 1942 sonundan itibaren sekreteriydi. Hamburg-Altona'da doğdu.

Gustav Krukenberg Waffen-SS'in üst düzey üyesi; Nisan 1945'teki Berlin Savaşı'ndaki SS Tümeni Charlemagne ve SS Tümeni Nordland'in kumandanıydı. Krukenberg, Sovyet Kızıl Ordu birliklerine teslim olmasının ardından Sovyet mahkemesi tarafından mahkûm edilmiştir. 11 yıllık mahkûmiyetin ardından serbest bırakılmış ve 23 Ekim 1980'de Almanya'da ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz Özgür Kolordusu</span>

İngiliz Özgür Kolordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda Waffen-SS'in, Almanya tarafından işe alınan İngiliz ve Dominyon savaş esirlerinden oluşan bir birimiydi. Birim başlangıçta Aziz George Lejyonu olarak biliniyordu. İngiliz tarihçi Adrian Weale tarafından yapılan araştırma, bu birime ait olan 54 kişi tespit etti, bazıları sadece birkaç günlüğüne üyeydi. Hiçbir zaman 27 kişiden fazlasına ulaşmadı.