İçeriğe atla

300 Yıl Camii

Koordinatlar: 6°29′03″K 101°39′22″D / 6.48417°K 101.65611°D / 6.48417; 101.65611
300 Yıl Camii
มัสยิด 300 ปี
300 Yıl Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumNarathiwat, Tayland
Koordinatlar6°29′03″K 101°39′22″D / 6.48417°K 101.65611°D / 6.48417; 101.65611
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimMalay
Tay
Çin
Tamamlanma1634

300 Yıl Camii (Taycaมัสยิด 300 ปี, romanizeMatsayit Sam Roi Pi), Tayland'ın Narathiwat iline bağlı Lubo Sawon köyünde bulunan bir camidir. Cami, 1634 yılında bölgeye yerleşen Müslümanlar için inşa edilmiş olup Tayland'ın en eski camisidir.[1]

Tarihçe

300 Yıl Camii, 1643 yılında güney Tayland'ı etkileyen Pattan Sultanlığı döneminde inşa edildi. Tayland'da daha sonra camiyi turistik bir cazibe merkezi haline getirmek için çabalar sarf edildi. Koruma altındaki tarihi yapılar listesinde yer alan yapı, halen cami olarak asıl dini amacına hizmet etmektedir.[2]

Mimarisi

Cami, sinek kuşu ağacından ve demirağacından yapılmıştır ve Çin, Tay ve Malaylardan çeşitli mimari tarzları birleştirmektedir. Çivi o dönemde icat edilmediği için ahşabı yerinde tutmak için bunun yerine takozlar kullanıldı. Orijinal çatı, palmiye yapraklarından yapılmıştır ve daha sonra pişmiş toprak kiremitlerle değiştirilmiştir. Cami iki binadan oluşmaktadır. Daha küçük olan yapı mihrap ve minarenin bulunduğu yerdir ve üç kat çatılıdır. Daha büyük bina, Tay tarzı üçgen çatı ile daha fazla Tay mimari etkisine sahiptir. Her iki binanın duvarlarında Tay, Çin ve Malay desenlerinin gravürleri bulunmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Cultural Learning Resources Map". 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "The 300 Years Mosque in Narathiwat to Be Developed as a Cultural Learning Center" (İngilizce). Foreign Office, The Government Public Relations Department. 13 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2023. 
  3. ^ "มัสยิด 300 ปี (มัสยิดวาดีอัลฮูเซ็น หรือ มัสยิดตะโละมาเนาะ)". thai.tourismthailand.org (Tayca). 6 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nusretiye Camii</span> İstanbulda cami

Nusretiye Camii, İstanbul'un Tophane semtinde bulunan 19. yüzyılda inşa edilmiş selatin camidir. Halk arasında daha çok “Tophane Camii” olarak anılır.

İbrahim Ağa Camii, İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Eski İmaret Camii</span>

Eski İmaret Camii veya Pantepoptes Manastırı Kilisesi İstanbul'un Zeyrek semtinde Doğu Roma döneminden kalma dinî yapıdır. 1081- 1087 yılları arasında inşa edildiği tahmin ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Sinop)</span>

Sinop Alaeddin Camii, Sinop ilinde, şehir merkezinde yer alan Selçuklu devri yapısı.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya (İznik)</span> Türkiyenin Bursa şehrinde yer alan bir cami

İznik Ayasofya Camii veya İznik Ayasofya Orhan Camii veya eskiden Azize Sofya Kilisesi, İznik'in tam ortasında, surlarla çevrili kentin dört kapısından gelen yolların kesiştiği yerde inşa edilmiş olan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mimarisi</span> Osmanlı mimarisine genel bakış

Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun beylik olarak kurulup, imparatorluk olarak yayıldığı ve hüküm sürdüğü dönemlerde inşa ettiği veya fikir öncülüğü yaptığı mimari üslupları ve eserleri kapsar. Osmanlı mimarisi kendinden önce gelen Erken dönem Anadolu Türk mimarisi, Selçuklu mimarisi, Bizans mimarisi, İran mimarisi ve Memlük mimarisi'nden etkilenmiştir. Osmanlı mimarisinin, Akdeniz ile Ortadoğu mimari geleneklerinin sentezi olduğunu düşünen mimarlık eleştirmenleri de vardır. Her ne kadar farklı dönemlerdeki ihtiyaca ve teknolojiye göre farklı yapı türleri inşa edildiyse de, genelde Osmanlı'nın hakim olduğu bölgelerde camiler ve çevresinde yapıların inşa edilmesi sıklıkla rastlanan bir olguydu. Camiler, çevrelerine yapılan sosyal yapılarla birlikte bir külliye teşkil ediyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Karaali Camii</span>

Karaali Camisi, Uşak ilinin Mendepazarı mevkiinde bulunmaktadır. İnşa tarihi tam olarak bilinmeyen camiyi Kara Ali adlı şahsın yaptırdığı söylenmektedir. Binada hicri 975, miladi 1567-1568 tarihli bir kitabe olsa da, yapının mimari özellikleri 16. yüzyıl üslup özelliklerine sahip değildir. Bu durumda minarenin daha önceki bir camiden kaldığı, şimdiki caminin de 19. yüzyılın ilk yarısında büyük bir onarımla günümüzdeki görünümüne kavuştuğu ileri sürülmektedir.

TBMM Camii Kompleksi, TBMM kompleksindeki milletvekillerine ve meclis çalışanlarının kullanımı için inşa edilmiş bir cami ve camiyle birlikte inşa edilmiş kitaplık binası ile meydanı içeren yapı grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Konak Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Konak Camii, bilinen diğer adıyla Yalı Camii, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir camidir. Konak ilçesinde, kent merkezindeki Konak Meydanı'nda konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Selimiye Camii</span> Üsküdar Mahallesinde bir cami

Büyük Selimiye Camii, Osmanlı Padişahı III. Selim tarafından Barok ve Osmanlı mimarisi tarzlarında yaptırılmış, İstanbul'un Üsküdar semtinde bulunan tarihi cami.

<span class="mw-page-title-main">Pattani (il)</span> Taylandın güneyinde Malezya sınırına yakın idari bölge

Pattani İli veya Pattani Bölgesi, adını baş yerleşim birimi Pattani'den alan Tayland'ın güneyinde Malezya sınırına yakın idari bölge.

<span class="mw-page-title-main">Narathiwat (il)</span> Tayland ili

Narathiwat, Tayland'ın illerinden biridir. İl, Malay Yarımadası'nda Tayland Körfezi'nin güneybatısında yer almakta olup güneyde Malezya ile komşudur. Aynı zamanda Tayland'ın Müslüman çoğunluklu dört ilinden biridir. Yüzölçümü 4,475.0 km² olan ilin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 774,799'dur. İlin merkezi Narathiwat'tır.

<span class="mw-page-title-main">Sarayönü Camii</span> Kuzey Lefkoşada yer alan bir cami

Sarayönü Camii, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir camidir. Mevcut cami 1902 yılında tamamlanmış olup, daha önce aynı yerde bulunan bina kiliseden camiye çevrilmişti. Tarihsel olarak Lefkoşa'nın idari merkezi niteliğindeki Sarayönü Meydanı'nda yer almış olan caminin meydanla bağlantısı 1960'larda kesildi.

Bu liste; Ankara'daki camiler hakkında bir listedir.

Kvirike Camii Güneybatı Gürcistan'daki özerk cumhuriyet Acara Özerk Cumhuriyeti'nde yer alan bir cemaatsel camidir. 1861 yılına tarihlenen yapı, günümüzdeki camiler arasında Acara'daki en eski camilerden biridir. Bina, bol miktarda dekoratif ahşap oyma ile süslenmiştir. Cami, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Eski Cami</span> Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan kentin en eski camisi

Tarsus Eski Cami Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan bir kentin en eski camisidir. 12. yüzyıldan kalma bir Gotik kilise binasının dönüştürülmesiyle oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa Devlet Tarih ve Mimari Koruma Alanı</span>

Şuşa Devlet Tarihi ve Mimari Koruma Alanı, bir Azerbaycan devlet koruma alanıdır. Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinin Şuşa Rayonu sınırları içinde yer alan koruma alanı Azerbaycan'ın geçici Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii (Konya)</span> Konya, Türkiyede bir cami

Konya Selimiye Camii, Türkiye'nin Konya şehrinde bulunan bir camidir. Osmanlı döneminde 16. yüzyılda tamamlanmıştır.

Etimesgut Camii veya diğer adıyla Etimesgut Zırhlı Birlikler Camii; Ankara'nın Etimesgut ilçesinde bulunan bir camidir. 1965 yılında inşaatı tamamlanan yapı, Türkiye'deki ilk modern tasarımlı camilerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Krue Se Camii</span>

Krue Se Camii, Tayland'ın Pattani kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılda inşa edilmiş olup Orta Doğu ve Avrupa tarzı bir mimariye sahiptir.