İçeriğe atla

3. Yeşilçam Ödülleri

3. Yeşilçam Ödülleri
Tarih23 Mart 2010
YerLütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı, İstanbul
ÜlkeTürkiye
Sunucu(lar)Cansu Dere ve Sinan Tuzcu
YapımcıTÜRSAK
TV yayın bilgileri
TV KanalıNTV
 < 2009  2011

3. Yeşilçam Ödülleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı'nın (TÜRSAK) organizasyonu ile düzenlenen Yeşilçam Ödülleri'nin üçüncüsüdür. 3. Yeşilçam Ödülleri'nin 11 kategorideki 5'er adayı, Cansu Dere ve Sinan Tuzcu'nun sunduğu, 22 Şubat 2010 tarihinde Ghetto'da düzenlenen basın toplantısında açıklandı.[1] Ödül töreni ise 23 Mart 2010'da yapıldı ve televizyonda canlı yayınla NTV'de yayınlandı.

Elemeler

Ödül töreninin ilk aşamasında, aday aday filmleri, 750 kişilik bir jüri tarafından değerlendirildi. Jüride, filmerin yaratıcıları da yer almasına rağmen, hiçbir dalda kendi filmlerine oy kullanamadılar. Yapılan değerlendirme sonucu, her kategoride en çok oyu alan beşer aday belirlendi. İkinci aşamada, 2500 kişiden oluşan bir jüri yer almaktadır ve jüri üyeleri, ilk jürinin seçtiği her daldaki beşer aday arasından her dalın birincilerini belirlendi.

Kategorilerine Göre Adaylar ve Kazananlar

  Kazanan
KategoriAdaylar
En iyi film Güneşi GördümHayat Varİki Dil Bir BavulNefes: Vatan SağolsunPandora’nın KutusuVavien
En iyi yönetmen Levent Semerci
Nefes: Vatan Sağolsun
Mahsun Kırmızıgül
Güneşi Gördüm
Reha Erdem
Hayat Var
Yağmur Taylan
Durul Taylan
Vavien
Yeşim Ustaoğlu
Pandora'nın Kutusu
Zeki Demirkubuz
Kıskanmak
En iyi kadın oyuncu Binnur Kaya
Vavien
Demet Evgar
Güneşi Gördüm
Meral Çetinkaya
Karanlıktakiler
Nergis Öztürk
Kıskanmak
Nesrin Cavadzade
Dilber'in Sekiz Günü
Şerif Sezer
Deli Deli Olma
En iyi erkek oyuncu Engin Günaydın
Vavien
Mert Fırat
Başka Dilde Aşk
Mete Horozoğlu
Nefes: Vatan Sağolsun
Nadir Sarıbacak
Uzak İhtimal
Öner Erkan
Bornova Bornova
Yılmaz Erdoğan
Neşeli Hayat
En iyi yardımcı erkek oyuncu Cemal Toktaş
Güneşi Gördüm
Cezmi Baskın
Neşeli Hayat
Genco Erkal
Pazar: Bir Ticaret Masalı
Mustafa Uzunyılmaz
Mommo - Kız Kardeşim
Settar Tanrıöğen
Vavien
En iyi yardımcı kadın oyuncu Berrak Tüzünataç
Kıskanmak
Derya Alabora
Pandora'nın Kutusu
Hasibe Eren
Kıskanmak
Lale Mansur
Başka Dilde Aşk
Serra Yılmaz
Vavien
En iyi senaryo Engin Günaydın
Vavien
İnan Temelkuran
Bornova Bornova
Levent Semerci, M. İlkay Altınay, Hakan Evrensel
Nefes: Vatan Sağolsun
Yeşim Ustaoğlu
Pandora'nın Kutusu
Yılmaz Erdoğan
Neşeli Hayat
En iyi görüntü yönetmenleri Florent Henry
Hayat Var
Gökhan Tiryaki
Vavien
Hayk Kirakosyan
Başka Dilde Aşk
Levent Semerci, Vedat Özdemir
Nefes: Vatan Sağolsun
Soykut Turan
Güneşi Gördüm
En iyi müzik Atilla Özdemiroğlu
Vavien
Ender Akay, Sunay Özgür
7 Kocalı Hürmüz
Erkan Oğur
Mommo - Kız Kardeşim
Mazlum Çimen
Umut

Yıldıray Gürgen
Tevfik Akbaşlı
Mahsun Kırmızıgül
Güneşi Gördüm

Genç yetenek ödülü BKM Mutfak Oyuncuları
Neşeli Hayat
Damla Sönmez
Bornova Bornova
Elit İşcan
Hayat Var
Onur Ünsal
Pandora'nın Kutusu
Umut Kurt
Güz Sancısı
Turkcell ilk film ödülü Başka Dilde Aşkİki Dil Bir BavulMommo - Kız KardeşimNefes: Vatan SağolsunUzak İhtimal

Kaynakça

  1. ^ ". Yeşilçam Ödülleri Adayları Açıklandı". Erişim tarihi: 28 Şubat 2010. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilçam Ödülleri</span>

Yeşilçam Ödülleri, TÜRSAK Vakfı tarafından düzenlenmiş, alanında yetkin isimlerden oluşan bir jürinin belirlediği ödül törenidir. Ödül töreni, adını 1960'lı ve 1970'li yıllarda film şirketlerinin toplandığı Beyoğlu'ndaki Yeşilçam Sokağı'ndan alır.

1. Yeşilçam Ödülleri, Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ile Beyoğlu Belediyesince, Turkcell'in sponsorluğunda düzenlenen ödüllerdir.

14. Kral TV Video Müzik Ödülleri veya 14. Kral TV VMÖ; Kral TV tarafından 13 Mayıs 2008 tarihinde, İstanbul Gösteri Merkezi'nde, 2007 yılında yayınlanan şarkılara, şarkıcılara, gruplara ve yönetmenlere ait ödülleri vermek üzere yapılmıştır. Törenin sunuculuğunu Dolunay Soysert yapmıştır.

35. Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, 1998 yılında Antalya'da düzenlenen film festivalidir. 1 ve 5 Ekim tarihleri arasında gerçekleşmiştir.

2. Yeşilçam Ödülleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı'nın (TÜRSAK) organizasyonu ile düzenlenen ve 3 Mart 2009 tarihinde sahiplerini bulan Yeşilçam Ödülleri'nin ikincisidir. İki aşamalı bir seçici kurulun değerlendirmesi sonucu 11 dalda ödül verildi.

<span class="mw-page-title-main">29. Altın Ahududu Ödülleri</span>

29. Altın Ahududu Ödülleri, Altın Ahududu Ödülü Vakfı tarafından 2008 yılının en kötü filmlerini "onurlandırmak" amacıyla 21 Şubat 2009 tarihinde Hollywood, Kaliforniya'daki Barnsdall Gallery Salonu'nda düzenlenen törendir. Adaylar 21 Ocak 2009 tarihinde açıklandı ve The Love Guru yedi kategoride aday oldu. Ödül sonuçları 650 gazeteci, sinema izleyicisi ve Amerika Birleşik Devletleri ve başka 19 ülkeden daha 19 film uzmanının oyları dikkate alınarak açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">46. Altın Portakal Film Festivali</span>

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 10 Ekim ve 17 Ekim 2009 tarihleri arasında Antalya'da düzenlenen film festivalidir. 2005 öncesi kazananlara verilen Venüs heykeli ödülü bu festivalde yeniden verildi.

82. Akademi Ödülleri töreni, 7 Mart 2010 tarihinde Hollywood, Los Angeles'taki Kodak Theatre Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yapılmış, 2009 yılının en iyi filmlerini onurlandırmıştır. Tören 2010 Kış Olimpiyatlarının Şubat'ın sonlarına doğru sarkması nedeniyle bu tarihe ertelenmiştir.. Akademi Ödülleri töreni ABC tarafından yayını sağlanmış. Aktör Alec Baldwin ve Steve Martin tarafından sunulmuştur. Steve Martin daha önceden 73. ve 75. törenlerinde de sunuculuk yaparak üçüncüsünü gerçekleştirirken, Alec Baldwin ilk defa bu töreni sunmuştur. 59. törenden sonra ilk defa sunuculuğu iki kişi birden üstlenmiştir.

83. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafında 2010 yılının en iyi filmlerine verilen ödüllerdir. Ödül töreni 27 Şubat 2011'de Hollywood, Kaliforniya'da Kodak Theatre'da yapıldı. Törende AMPAS, 24 ayrı kategoride Oscarlar olarak bilinen Akademi ödüllerini verdi. Oyuncular James Franco ve Anne Hathaway törenin sunumunu üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">4. Yeşilçam Ödülleri</span>

4. Yeşilçam Ödülleri, Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ile Beyoğlu Belediyesince, Kültür ve Turizm Bakanlığı Turkcell'in ana sponsorluğunda düzenlenecek ödüllerdir. 16 Şubat 2011 tarihinde Rahmi M. Koç Müzesi'nde adayların açıklandığı gecenin sunuculuğunu Engin Altan Düzyatan ve Bergüzar Korel yapmıştır.

Donizetti Klasik Müzik Ödülleri, Andante Klasik Müzik Dergisi öncülüğünde ilki 2010 yılında organize edilen ve her yıl klasik müzik alanındaki çeşitli dallarda müzisyenlerin ödüllendirilmesini amaçlayan ulusal bir etkinliktir.

<span class="mw-page-title-main">50. Altın Portakal Film Festivali</span>

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 53.'südür. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen festival, 4-11 Ekim 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">28. Ankara Uluslararası Film Festivali</span>

28. Ankara Uluslararası Film Festivali, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından Halkbank ana sponsorluğunda, "Körleşme" temasıyla 20 - 30 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen film festivalidir. Festivalde, her yıl olduğu gibi ulusal uzun, ulusal kısa ve ulusal belgesel yarışmaları düzenlendi. Yönetmen, Onur Ünlü'nün başkanlığını gerçekleştirdiği jüride, yazar Emrah Serbes, oyuncu Nihal Yalçın, film yapımcısı Olena Yershova ve akademisyen Prof. Dr. Hasan Akbulut yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">50. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri</span>

50. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri, Sinema Yazarları Derneği tarafından 2017'de Türkiye'de gösterime giren filmlere 13 Mart 2018'de düzenlenen tören ile verilen ödüllerdir. Ödüler için yarışan adaylar 9 Ocak 2018'de açıklandı. Adaylardan Pelin Esmer'in yönettiği İşe Yarar Bir Şey filmi dokuz farklı dalda 10 adaylık ile en çok aday gösterilen film oldu. Ceylan Özgün Özçelik'in yönettiği Kaygı ile Reha Erdem'in Koca Dünya filmleri de sekiz farklı daldaki adaylık ile ikinci sırada yer aldılar.

<span class="mw-page-title-main">57. Antalya Altın Portakal Film Festivali</span>

57. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 3 Ekim-10 Ekim 2020 tarihlerinde gerçekleşen film festivalidir. Bu yıl festivale, Türkiye'de ilk gösterim koşulu getirildi. Ulusal yarışmalarda dağıtılan toplam ödül 860.000 TL'dir.

17. Akademi Ödülleri, 1944 yılının sinemadaki en iyi filmleri ödüllendirmek için verildi. O sene ödül töreninin tamamı ulusal olarak Blue Network'te ilk kez yayınlandı. Bob Hope, radyo izleyicileri için açıklama gerektiren film kliplerinin de yer aldığı 70 dakikalık yayına ev sahipliği yaptı.

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından sunulan 64. Akademi Ödülleri töreni, Amerika Birleşik Devletleri'nde 1991 yılının en iyi filmlerini onurlandırdı ve 30 Mart 1992'de Los Angeles'taki Dorothy Chandler Pavilion'da gerçekleşti. Tören sırasında Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 23 kategoride Akademi Ödülleri verdi. Amerika Birleşik Devletleri'nde ABC tarafından televizyonda yayınlanan törenin yapımcılığını Gil Cates, yönetmenliğini Jeff Margolis üstlendi. Aktör Billy Crystal, art arda üçüncü yıl gösteriye sunuculuk yaptı. Üç hafta önce, 7 Mart'ta Los Angeles'taki Century Plaza Hotel'de düzenlenen bir törenle, Teknik Başarı Akademi Ödülleri Tom Hanks tarafından takdim edildi.

39. Akademi Ödülleri, 1966'nın en iyi filmlerini ödüllendirmek amacıyla 10 Nisan 1967'de Santa Monica, California'daki Santa Monica Civic Oditoryumu'nda gerçekleştirildi. Bob Hope törenin ev sahipliğini yaptı.

16. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri, tiyatro ve sinema oyuncusu Sadri Alışık anısına verilen Sadri Alışık Ödülleri'nin 16. organizasyonudur. Adaylar, 7 Nisan 2011'de açıklanmış ve ödüller 25 Nisan 2011 tarihinde Mustafa Kemal Merkezi Attila İlhan Salonu'nda Kerem Alışık ve Hülya Avşar'ın sunuculuğunu yaptığı ödül töreninde dağıtılmıştır.