İçeriğe atla

3. Waffen-SS Panzer Tümeni Totenkopf

3. SS Panzer Tümeni "Totenkopf"
EtkinEkim 1939 - Mayıs 1945
Ülke Nazi Almanyası
Bağlılık Waffen-SS
TipiPanzer
BüyüklükTümen
SavaşlarıII. Dünya Savaşı
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Theodor Eicke
Matthias Kleinheisterkamp
Georg Keppler
Hermann Prieß
Heinz Lammerding
Max Simon
Hellmuth Becker

3. SS Panzer Tümeni "Totenkopf", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri.

16 Ekim - 1 Kasım 1939 tarihleri arasında SS-Heimwehr Danzig ve Nazi toplama kamplarının gardiyanlardan oluşan SS-Verfügungstruppe (SS-VT)'de görev yapmakta olan personelin bir araya getirilmesiyle kuruldu.

Fransa'nın işgalinin ilk aşamalarında yedek birlik olarak cephe gerisinde bekletilmekteydi. Daha sonra Belçika içinden Fransa'ya doğru yapılacak ilerlemeye katıldılar. 20 Mayıs 1940'ta Aras civarında BEF (British Expeditionary Force/"Britanya Seferi Gücü") tarafından yenilgiye uğratıldı. Ağır kayıplara rağmen ilerlemelerini başarıyla[] tamamladılar. Tümen Fransa Seferi'nde toplam 300 subayı öldürüldü. 3. SS Panzer Tümeni "Totenkopf" mensupları 27 Mayıs 1940'ta 97 Britanyalı esiri infaz etti. Bu katliam Le Paradis katliamı olarak tanınır. Mayıs 1940'tan itibaren 3. SS Panzer Tümeni teslim olan Avrupa kökenli olmayan Fransız askerlerini de infaz etti.[1] Bir katliamda 200 Müslüman Faslı asker 3. SS Panzer Tümeni mensubu Alman askeri tarafından esir alındıktan hemen sonra katledildi.[2]

Bu tümen asıl gücünü Sovyetler Birliği'ne karşı kanıtladı. Bu sırada tümen de mekanize piyade tümeni seviyesine çıkarılmıştı. Barbarossa Harekâtı'nda Kuzey Ordular Grubu'nda görev aldı ve 1942 Mart ayında olacak Sovyet karşı saldırısına kadar Leningrad çevresinde görev yaptı.

1944 Ekim ayına kadar da aynı mevzîde Sovyetlere karşı savaşmaya devam etti. Ayrıca tümen 1943 yılında artık tam bir panzer tümeni haline getirilmişti. 1944 Ekim'de yeniden güç toplaması ve organize olması için Fransa'ya gönderildi. Daha sonra yeniden doğu cephesine yollandı. Kursk Savaşı, Harkiv ve çevrelerindeki muharebelere katıldılar.

Aralık 1944'te de Macaristan'a, Budapeşte'yi yeniden almak için görevlendirilen 2. SS Panzer Kolordusu'na[] katılması için gönderildi. Fakat stratejik bir anlamı olmayan Budapeşte'deki bu harekât Kızıl Ordu'ya karşı kaybedildi. Son olarak Avusturya'da kısa süreliğine görev aldı ve burada Amerika Birleşik Devletleri Ordusuna teslim oldu ancak ABD ordusu tümeni Sovyetlere bıraktı. Personel sayısı 21.186'dan teslim olduğu tarih olan Mayıs 1945'te 15.400'e düşmüştü. Geriye kalan bu askerlerden sadece birkaçı evine dönebildi.

Komutanlar

Ayrıca bakınız

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Charles W. Sydnor, Soldaten des Todes. Die 3. SS-Division „Totenkopf“ 1933–1945, 4. Basım, Schöningh, Paderborn 2001, ISBN 3-506-79084-6, sayfa 100
  2. ^ Mann, Dr. Chris (2001). SS-Totenkopf. MBI Publishing Company. ISBN 0760310157. sayfa 76 (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Harkov Muharebesi</span>

Üçüncü Harkov Muharebesi,, Almanya'nın Güney Ordular Grubu tarafından Kızıl Ordu'ya karşı 19 Şubat ile 15 Mart 1943 tarihleri arasında, Harkiv çevresinde gerçekleştirilen bir dizi saldırı harekâtı. Almanlarca Donets Seferi olarak, Sovyetlerce Don Havzası ve Harkov Harekâtı olarak da bilinen harekâtta; Sovyetlerin 52 tümeni bozguna uğramış, Harkov ve Belgorod şehirleri Almanlar tarafından yeniden ele geçirilmiştir. Bu muharebede Erich von Manstein'in kullandığı taktik, "Rochade" (Rok), "Schlagen aus der Rückhand" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Prieß</span>

Hermann Prieß, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın SS. Panzer Tümeni "Totenkopf"un komutanı. Hermann Prieß 26 Şubat 1943'te Theodor Eicke'nin ölümünden sonra bu göreve getirilmişti. Hermann Prieß savaştan sonra savaş, suçu işlemekten suçlu bulunmuş ve 20 sene hapis cezasına çarptırılmıştı fakat 1954'te serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich</span>

2. SS Panzer Tümeni "Das Reich", Waffen-SS'e bağlı 38 tümenden biri. II. Dünya Savaşı'nda Nazi ordusunun en deneyimli ve zorlu şartlarda eğitilmiş, sert çatışmalara katılmış tümenlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">13. Waffen-SS Dağ Tümeni Handschar</span>

13. SS Waffen Dağ Tümeni "Handschar", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Tümenin ismi olan Handschar, tümenin amblemiydi. Adı Hançer Birliği olmasına rağmen birliğin sembolü aynı zamanda Bosna-Hersek'in sembolü olan pala'dır. Ülkede yaşayan Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlar'dan kurulmuştur. II. Dünya Savaşı sırasında Balkanlardaki komünist Partizanlara karşı savaşması için Kudüs Baş Müftüsü Emin el-Hüseyni'nin girişimi ile kuruldu. Himmler, Boşnakları etkilemek için Almanya'dan kaçan yahudilerin Orta Doğuda bir devlet kurmasından çekinen ve bu sebeple Nazilere sempati duyan Kudüs müftüsü Emin el-Hüseyni'den yararlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Matthias Kleinheisterkamp</span> Nazi Almanyasının Waffen SS generali

Matthias Kleinheisterkamp, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Waffen SS generali.

<span class="mw-page-title-main">12. Waffen-SS Panzer Tümeni Hitlerjugend</span> "Bebek Tümeni" olarak bilinen Waffen-SS tümeni

12. SS Panzer Tümeni "Hitlerjugend", 1943 yılının Şubat ayında Adolf Hitler'in oluşturulması için emir verdiği tümendir. Tümenin mensupları Hitlerjugend'den geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">5. Waffen-SS Panzer Tümeni Wiking</span>

5. SS Panzer Tümeni "Wiking", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Başlarda bir piyade tümeni olan birlik ileriki zamanlarda zırhlı tümen olmuştur. Tümen'in üyeleri Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya, Estonya, Hollanda, Belçika'dan gelen gönüllülerden oluşmaktadır. Tümen II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde savaşmıştır. Tümen Mayıs 1945'te Avusturya'da Amerikan birliklerine teslim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">10. Waffen-SS Panzer Tümeni Frundsberg</span>

10. SS Panzer Tümeni "Frundsberg", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. 1943 yılının başında müttefiklerin Fransa istilasına karşı yedek güç olarak oluşturuldu. Buna rağmen ilk askeri kampları 1944'te Ukrayna'da kuruldu. Ukrayna'da başarılı çatışmalardan sonra Fransa ve Arnhem'e müttefiklere karşı savaşmak için batıya gönderildiler. Tümen daha sonra savaşın sonunda Berlin'in güneyine Lausitz bölgesinde savaşmak için Pomeranya'ya gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">1. Panzer Ordusu</span>

1. Panzer Ordusu, II. Dünya Savaşı sırasında faaliyeti gösteren Nazi Almanyası'nın Wehrmacht'a bağlı ordularından biri.

<span class="mw-page-title-main">2. SS Panzer Kolordusu</span>

2. SS Panzer Kolordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Waffen-SS teşkilatına bağlı olarak faaliyet gösteren panzer kolordusu.

<span class="mw-page-title-main">SS-Totenkopfverbände</span> SS organizasyonu

SS-Totenkopfverbände, Nazi Almanyası'nda SS'e bağlı Nazi toplama kamplarının kurulumundan ve idaresinden sorumlu örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Walter Krüger (SS subayı)</span>

Walter Krüger, SS-Obergruppenführer und General der Waffen-SS. Friedrich-Wilhelm Krüger'in ağabeyi.

<span class="mw-page-title-main">Georg Keppler</span>

Georg Keppler, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nda hizmet etmiş SS-Obergruppenführer, ayrıca Polizei ve Heer generali.

<span class="mw-page-title-main">6. Waffen-SS Dağ Tümeni Nord</span>

6. SS Dağ Tümeni "Nord", II. Dünya Savaşı'nda Waffen-SS'e bağlı Alman askerî birliğiydi. 1941'de iki SS "Totenkopf" alayından kuruldu.

Karl Ullrich, II. Dünya Savaşı'nda Meşe Yaprağı ilaveli Şövalye Haçı ile ödüllendirilen Waffen-SS mensubu Oberführer idi.

<span class="mw-page-title-main">Karl Hanke</span> Alman politikacı

Karl August Hanke, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi üyesi Alman siyasetçi ve SS subayı.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Bayerlein</span>

Fritz Bayerlein, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Panzer generali.

<span class="mw-page-title-main">16. Waffen-SS Panzergrenadier Tümeni Reichsführer SS</span> SS tümeni

16. SS Panzergrenadier Tümeni "Reichsführer-SS", 38 Waffen-SS tümenleri'nden bir tanesidir. Tümen II. Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesi'nde Market Garden Harekât'yla ve İtalya Cephesi'nde 17 Ağustos 1944 yılında gerçekleşen ve 560 sivilin öldürülmesiyle sonuçlanan Sant'Anna di Stazzema Katliamı ile ünlendi. Savaşın bitmesiyle Avusturya'daki Klagenfurt kentindeki İngiliz kuvvetlerine teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">1. Panzer Tümeni (Wehrmacht)</span>

1. Panzer Tümeni II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu Wehrmacht'ta zırhlı bir birlikti.

<span class="mw-page-title-main">2. Panzer Tümeni (Wehrmacht)</span>

2. Panzer Tümeni II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu Heer'de zırhlı bir birlikti.