
Adalet ve Kalkınma Partisi, 14 Ağustos 2001 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "AK PARTİ" şeklindedir. Simgesi ampuldür. TBMM'de 265 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır.

Binali Yıldırım, Türk siyasetçi ve mühendis, Türkiye'nin 27. ve son başbakanı, 28. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı ve AK Parti'nin üçüncü Genel Başkanı. Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı görevine Mayıs 2016'da başladı. Başbakanlık görevinden önce 2002-2013 ve 2015-2016 yılları arasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak görevlendirildi. Ayrıca 2014 ve 2015 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yaptı.

Numan Kurtulmuş, Türk siyasetçi ve akademisyendir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 30. başkanıdır.

Bekir Bozdağ, Kürt asıllı Türk ilahiyatçı, avukat ve siyasetçidir.

Halkın Sesi Partisi, Türkiye'de 1 Kasım 2010 tarihinde kurulan, 19 Eylül 2012 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi ile birleşerek feshedilen bir siyasi partidir. Anayasa Mahkemesinin 2016/15 sayılı, 12 Ekim 2016 tarihli kararı ile dağılmış sayılarak hukuki varlığının sona erdiğine ve tüm mallarının Hazine Müsteşarlığına devredilmesine karar verildi.

Mehmet Müezzinoğlu, Türk hekim ve siyasetçi. Sağlık Bakanlığı görevini 2013–2016 yılları arasında sürdüren Müezzinoğlu, 2007, 2011, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili olarak meclise girmiştir.
Ali İhsan Arslan, Türk siyasetçi ve iş insanı. Daha çok Mücahit Arslan olarak tanınır.

64. Türkiye Hükûmeti veya III. Davutoğlu Hükûmeti, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu hükûmettir. Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde oluşan tek parti iktidarı olmasının ardından 17 Kasım 2015 tarihinde Ahmet Davutoğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hükûmeti kurması için görevlendirildi. Erdoğan ve Davutoğlu arasında hükûmetin yapısı konusunda yaşanan anlaşmazlıklara atfedilen resmi açılıştaki gecikmelerin ardından, hükûmet 24 Kasım 2015 tarihinde nihai halini aldı ve kabul edildi.

Davutoğlu'nun istifa süreci, Ahmet Davutoğlu ve Recep Tayyip Erdoğan arasında yaşanan gerginlik sonucunda Davutoğlu'nun başbakanlık ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanlığı görevlerini bırakması ile sonuçlanmış süreçtir. Bu süreç, arka planını sunduğunu iddia eden Pelikan adlı bir grubun blog sitesinin adı ile özdeşleştirilip Pelikan Dosyası olarak da adlandırılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir Başbakan; askerî darbe, gensoru ve seçim mağlubiyeti gibi sebepler dışında bir sebepten ötürü partisinin genel başkanlığını ve başbakanlığı bırakma kararı almıştır. Süreç, bazı yorumcular tarafından Saray Darbesi şeklinde de ifade edilmiştir.

65. Türkiye Hükûmeti veya Yıldırım Hükûmeti, AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım tarafından kurulan hükûmet. Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti genel başkanlığı ve başbakanlık görevinden istifa etmesinin ardından 22 Mayıs 2016 tarihinde Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hükûmeti kurması için görevlendirildi; 24 Mayıs'ta ise 65. Türkiye Hükûmeti'nin kabine üyeleri açıklandı. 65. Türkiye Hükûmeti, TBMM üyelerinden 315 oyla güvenoyu aldı.

2. Adalet ve Kalkınma Partisi Olağanüstü Kongresi, Ahmet Davutoğlu'nun istifa etmesinin ardından yapılan Adalet ve Kalkınma Partisi kongresi. Kongre kararı 4 Mayıs 2016 tarihinde açıklandı ve Davutoğlu aday olmayacağını bildirdi. AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın genel başkan adayı olduğunu 19 Mayıs 2016 tarihine açıkladı. Kongrede Yıldırım 1,405 delegenin oyunu alarak AK Parti'nin genel başkanı seçildi.
AK Parti genel başkan vekilleri listesi, 14 Ağustos 2001'te açılan Adalet ve Kalkınma Partisinin 21 Mayıs 2017 tarihinde tüzük değişikliği ile getirilen genel başkan vekilliği görevini yapmış kişilerin listesi.
Cumhur İttifakı, 20 Şubat 2018 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) arasında kurulan seçim ittifakıdır. Daha sonrasında Büyük Birlik Partisi ve Yeniden Refah Partisi de ittifaka katılmıştır. AK Parti listelerinden seçime gireceğini açıklayan Hür Dava Partisi ise Cumhur İttifakı'na dâhil olmadan dışarıdan destek vereceğini açıkladı. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, HÜDA PAR'ın Cumhur İttifakı'nda yer almadığını söyledi. Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, DSP'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceğini ve AK Parti listelerinden seçime gireceklerini ifade etti.

7. Adalet ve Kalkınma Partisi Olağan Kongresi, 24 Mart 2021 tarihinde düzenlenmiş olan AK Parti kongresidir.

3. Adalet ve Kalkınma Partisi Olağan Kongresi, iktidar partisi Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 3 Ekim 2009'da gerçekleşen kongresidir.

Adalet ve Kalkınma Partisi 2014 Olağanüstü Kongresi 27 Ağustos 2014 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yeni genel başkanını seçmek amacıyla yapıldı. Parti tarihinde, parti lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın 12. Cumhurbaşkanı seçilmesinin gerektirdiği ilk olağanüstü kongre oldu. Eski Dışişleri Bakanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu oybirliğiyle parti genel başkanlığına seçildi. Kongre, ertesi gün Cumhurbaşkanlığını devralan Recep Tayyip Erdoğan'ın son kez Başbakan olarak kamuoyuna çıkışı oldu. Kongre, Türk siyasetinde önemli bir değişiklik olduğu bir zamanda gerçekleşti ve muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi de 5-6 Eylül'de olağanüstü bir toplantı düzenledi.
İsmail Kaya, Türk iş insanı, siyasetçi ve TBMM 27. dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Osmaniye milletvekilidir.
4. Adalet ve Kalkınma Partisi Olağan Kongresi, iktidar partisi Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 30 Eylül 2012'de gerçekleşen kongresidir. Kongrede Türkiye-PKK çatışması ana mesele olarak ele alınmıştır.
5. Adalet ve Kalkınma Partisi Olağan Kongresi, iktidar partisi Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 12 Eylül 2015'te gerçekleşen kongresidir. Kongre, kasım ayındaki erken seçimlerden altı hafta önce düzenlenmiştir. Kongrede tartışılan konular arasında üç dönem kuralının haziran ayındaki seçimleri kapsayıp kapsamaması da vardır.

Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye'de cumhuriyet döneminde ardı ardına en fazla seçim kazanan siyasi partidir. Fazilet Partisi'nin kapatılmasının ardından partide bulunan Yenilikçiler olarak bilinen grup tarafından 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulmuş, 3 Kasım 2002 tarihinde düzenlenen genel seçimlerde, 1987 yılında Anavatan Partisi'nin iktidar olmasından sonra tek başına iktidara gelen ilk siyasi parti olmuştur. Seçimlerin ardından Abdullah Gül liderliğinde 58. Hükûmet kurulmuş, kısa bir süre sonra Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi yasağının kaldırılması ve milletvekili seçilmesiyle beraber liderliğinde 59. Hükûmet kurulmuştur.