İçeriğe atla

3-D Secure

3-D Secure, İnternet'ten yapılan kredi ve banka kartı işlemleri için ek bir güvenlik katmanı olarak tasarlanmış XML tabanlı bir protokoldur. Arcot Systems (şimdiki adı CA Technologies) tarafından geliştirilip, ilk kez Visa tarafından Internet'ten yapılan ödemelerin güvenliğini artırmak amacıyla Verified by Visa adıyla kullanımına başlandı[1]. Protokol üzerindeki servisler Mastercard tarafından MasterCard SecureCode adıyla, JC International tarafından J/Secure adıyla kullanıldı.

3D Güvenli çevrimiçi ödemeler için bir kimlik doğrulama adımı ekler.

Tanım ve Temel Özellikler

Bu protokolün temel konsepti çevrimiçi onaylama ile finansal onaylamanın birleştirilmesidir. Bu ilave güvenlik onayı 3 boyutlu model üzerine kurulmuştur. Bu boyutlar:

  • Alıcı Boyutu (paranın ödendiği banka ve tüccar)
  • İhraç eden boyutu (kartı çıkaran banka)
  • Karşılıklı çalışabilirlik boyutu (3D güvenliği desteklemek için kredi, banka kartı, ön ödemeli kart yapısının desteklenmesi) bu ayrıca internet, program yüklemeleri, ACS (geçiş kontrol sistemi) ve diğer yazılım desteğini de içerir.

Global ödeme onaylama standartları

E-ticarette sahtekarlık önleme ile mücadele 20 yıldır sürmektedir. Visa ve Mastercard e-ticarette kart sahibinin bulunmadığı transferler için onaylama ihtiyacını tanımlayan ilk kurumlardır ve genel bir ödeme onaylama standardı oluşturulma arayışına gidilmiştir.[2]

Ödeme onaylama standartları ödeme sırasında ilave onaylama boyutu sağlama suretiyle çalışmaktadır. 2016 öncesinde geliştirilen standartlar ile bu adım ödeyicinin ödeme sürecinden ayrılıp kartı veren banka ile diyaloğa geçmesi ve tek kullanımlık parola (one-time password (OTP)) şeklinde bir tek seferlik onaylama verisi istemesi şeklinde gerçekleşir.[2]

Visa ve Mastercard uygulamalarındaki temel fark UCAF (evrensel kart sahibi onaylama alanı) belirleme metodundadır. Mastercard AAV (hesap sahibi onaylama değeri) ve Visa CAVV (kart sahibi onayı geçerlilik değeri) kullanmaktadır.

Ocak 2015'ten bu yana, American ExpressDiscover, JCB, Mastercard, UnionPay ve Visa'nın sahibi olduğu EMVCo, EMV 3DS 2.0 11 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. belirlemesinden sorumludur.

3D GÜVENLİK 2.0

Kasım 2016'da EMVCo şirketi 3D güvenlik 2.0 ile ilgili özellikler hakkında açıklama yapmıştır:[3]

  • Onaylama için daha iyi karar verilmesini sağlayan ek bilgiler ile geliştirilmiş mesajlaşma
  • Ödemesiz kullanıcı onayı
  • Kart vericiler tarafından kullanılan ve band aralığı dışında onaylamayı içeren spesifik düzenlemeler ve gerekliliklere uymak amacıyla standart dışı uzantılar
  • Kullanıcıdan kullanıcıya mesaj iletiminde daha iyi performans
  • Risk tabanlı onay için geliştirilmiş bilgi setleri
  • Kart sahibinin kart numaraları çalınmış ya da kopyalanmış olsa bile onaylanmamış ödemelerin engellenmesi şeklindedir.

Kaynakça

  1. ^ "Visa USA tightens security with Arcot". ZDnet. 20 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2017. 
  2. ^ a b "Payment Authentication Protocols in 2017; GPayments:" (PDF). 26 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Mayıs 2017. 
  3. ^ "3D Güvenli 2.0 Hakkında". 11 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kredi kartı</span>

Kredi kartı, bankaların ve bazı finans kuruluşlarının müşterilerine verdiği, anlaşmalı POS cihazı bulunan alışveriş noktalarında ödeme amaçlı veya banka ATM'lerinden nakit avans çekmek amaçlı kullanılabilen, yapılan harcamaların aylık olarak bankaya tek seferde ya da taksitlerle ödenmek zorunda olunduğu, nakit paraya alternatif bir ödeme aracıdır. İki kredi kartı grubu vardır: tüketici kredi kartları ve ticari kredi kartları. Kartların çoğu plastiktir, ancak bazıları metal kartlardır. Birkaç değerli taş kaplı metal karttır. Kredi kartlarına alternatifler arasında banka kartları, mobil ödemeler, dijital cüzdanlar, temassız kart'lar, kripto para birimleri, elden ödeme, banka havaleleri ve hemen al, sonra öde sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet bankacılığı</span> İnternet Bankacılığı

Çevrimiçi bankacılık, web bankacılığı veya ev bankacılığı olarak da bilinen İnternet bankacılığı, banka müşterilerinin internet üzerinden bankacılık hizmetleri almasına verilen addır. E-ticaret ödeme sistemi'nde de kullanılmakdadır. Artan internet kullanımı ve alışveriş sebebiyle giderek daha çok kullanılmaya başlanmıştır. Son yıllarda özellikle dijital bankacılık ve mobil bankacılık hizmetleri yaygınlaşdı. İnternet bankacılığı, banka şubesine gitmeden, internet erişimi olan bir bilgisayar aracılığıyla yapılan bir uygulama olup birçok bankacılık işlemini kapsar. Çevrimiçi bankacılık sistemi tipik olarak ana bankacılık sistemine bağlanır veya onun bir parçası olur. Bazı bankalar tamamen internet veya telefon üzerinden faaliyet gösterdikleri "şubesiz banka" olarak faaliyet göstermektedir. Mevduat sigortası olmayan "neobank'lardan" farklıdırlar. Şubelerdeki kalabalık işlem yükünü azaltan ve personel artışından koruyan, maliyetleri düşüren bu yeni bankacılık anlayışı gittikçe gelişmektedir. Özellikle güvenlik konusunda alınan son önlemler ile hizmet oldukça güvenli hale getirilmiştir. Kredi kartı ve banka kartı gibi fakat sadece alışverişlerde tahsis edilen miktar kadar limite sahip sanal kart uygulaması da internet bankacılığı kapsamında verilen hizmetlerden bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mastercard</span> Amerikan çok uluslu finans hizmetleri şirketi

Mastercard, 1966 yılında ABD'de kurulmuş olan finans şirketidir. Kredi kartı gibi materyaller üzerine kurulmuştur. Mastercard bankalar ve tüketicilerinin kart ve kredi kartı ile ödeme sistemlerini sağlamaktadır. Birçok futbol organizasyonuna sponsor olmasıyla da tanınmaktadır. Merkezi, Purchase, New York'taki Mastercard International Global Genel Merkezi'ndedir. Mastercard Worldwide, 2006'dan beri halka açık bir şirkettir. İlk halka arzından önce Mastercard Worldwide, markalı kartlarını çıkaran 25.000'den fazla finans kuruluşunun sahip olduğu bir kooperatifti. Dünya çapında Discover Financial, American Express, Visa Inc. gibi rakipleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Visa Inc.</span> Amerikan çok uluslu finansal hizmetler şirketi

Visa Inc., merkezi Foster, Kaliforniya, ABD'de bulunan bir Amerikan çok uluslu finansal hizmetler şirketidir. Eylül 1958'de Bank of America (BofA) tarafından Fresno, Kaliforniya'da BankAmericard kredi kartı programı olarak başlatıldı. Amacı dünya genelinde, çoğunlukla Visa markalı banka kartı, kredi kartı ve ön ödemeli kartlar aracılığıyla elektronik fon transferlerini kolaylaştırmaktır. Dünya genelinde Çin gibi kapalı ekonomiye sahip ülkeler hariç, en yakın rakibi MasterCard ile bir Düapol oluşturmaktadır. Aynı zamanda Discover Financial ve American Express gibi rakipleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">American Express</span> Amerikan çok uluslu finansal hizmetler şirketi

American Express Company, genelde Amex, AmEx veya Amexco şeklinde kısaltılan dünya çapında bir kredi kartı şirketidir. Merkezi ABD'nin New York kentinde bulunur. Dünyanın en büyük şirketlerinin kullandığı American Express kredi kartları ve Turizm seyahat çekleri ile ünlüdür. Müşterileri arasında bankalar, seyahat ve sigorta şirketleri vardır. American Express, kart sayısı bakımından Visa ve Mastercard'ın ardından dünyanın en büyük üçüncü kredi kartı şirketidir. American Expres kredi kartları tüm dünyada "Amex Card" olarak bilinir. Türkiye'de American Express kredi kartı 1996 yılına kadar Egebank, 1996 - 2006 yılları arası Akbank ve 2006 yılından itibaren halen Garanti BBVA tarafından verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Banka kartı</span>

Banka kartı, plastik kart ve ödeme kartı türüdür. Kullanıcının banka hesabından para ödemesi yapmasını sağlar. Kullanıcı ödemeyi POS cihazından geçirerek, pos cihazının şifresi girilerek ve daha sonra kartın şifresi girilerek yapar. Kredi kartından farklı olarak, satın alma işlemi için para, satın alma sırasında kart sahibinin banka hesabında olmalıdır. Dünya çapında her yerde kullanımda olan sadece Visa ve MasterCard vardır. Her yapılan alışveriş bu iki şirket tarafından görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bankalararası Kart Merkezi</span> kâr amacı gütmeyen kuruluş

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Türkiye'de ödeme sistemleri içerisinde nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmek amacıyla çalışan, kâr amacı gütmeyen bir kurumdur. 1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Android Pay</span> dijital cüzdan platformu

Android Pay, Google tarafından geliştirilen, mobil cihazlarda uygulama içi ve dokunuşla ödeme alımlarını çalıştırmak için dijital cüzdan platformudur. 8 Ocak 2018 tarihinden itibaren, Google Wallet ile, Google Pay adı verilen tek bir ödeme sistemi haline getirilmiştir. Kullanıcılara Android telefonlar, tabletler veya saatler ile ödeme yapmalarını sağlar. Android Pay perakendeciye fon transferi kolaylaştıran kartı bilgilerini iletmek için yakın saha iletişimi (NFC) kullanır. Bu ödeme terminallerinde kredi kartı veya banka kartı EMV veya manyetik şeritli karta kullanıcıya bunları Android Pay cüzdanına yüklemeye olanak sağlayarak değiştirir. Çok faktörlü kimlik doğrulama ilavesi ile, zaten birçok ülkede kullanılan temassız ödemelerine benzer. Hizmet Android cihazlara bir yakın alan iletişimi (NFC) anteni, ana bilgisayar tabanlı kart emülasyonu (HCE) ve Android'in güvenliğini kullanarak kablosuz satış sistemleri noktası ile iletişim kurmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Enpara.com</span> Bankacılık Platformu

Enpara, Eylül 2012 tarihinde QNB Finansbank tarafından, temel bankacılık ihtiyaçlarının fiziksel şubeler olmadan yalnızca dijital kanallar üzerinden karşılanabileceği bir bireysel bankacılık uygulaması olarak kurulmuştur. Enpara.com resmi olarak bir QNB Finansbank şubesidir ve Enpara.com internet şubesi, Enpara.com cep şubesi, Enpara.com çözüm merkezi ve ATM kanalları üzerinden hizmet vermektedir. Mart 2020 itibarıyla 2 milyon müşteri sayısına ulaşmıştır. 2012 yılında bireysel kullanıcılara hizmet vermeye başlayan Enpara.com, Ekim 2016'dan itibaren de tüzel kullanıcılara hizmet vermektedir. Enpara.com 5 Ağustos 2023 tarihinde BDDK'nın onayının ardında Enpara Bank A.Ş. olarak ayrı bir bankacılık hizmeti verme çalışmalarına başladı.

<span class="mw-page-title-main">Temassız kart</span>

Temassız akıllı kart, temassız 13.56 MHz kimlik bilgisi olan standart kredi kartı boyutundaki bir karttır. Temassız kartlarla, temassız ödeme yapılabilen POS terminal'dan temas olmadan ödeme yapılabilir. Temassız akıllı kartlar, CSN veya UID olarak adlandırılan salt okunur RFID ve yeniden yazılabilir bir akıllı kart mikroçip içerir. MasterCard Contactless, Visa Contactless, ExpressPay, QuickPass, Discover Card, RuPay Contactless

<span class="mw-page-title-main">Mobil ödeme</span>

Mobil ödeme mobil bankacılık'da en yaygın ödeme şekilleri'nden biridir. Genel olarak finansal düzenlemeler altında işletilir. Dijital cüzdanın ana sınıfı olarak mobil cihazdan veya bir mobil cihaz aracılığıyla gerçekleştirilir. Nakit ödeme, çek ya da kredi kartları yerine, geniş bir hizmet yelpazesi, dijital ya da sabit mallar için akıllı telefon kullanabilir. Madeni para temelli para sistemleri kullanmanın konseptinin uzun bir geçmişi olmasına rağmen, sadece bu tür sistemleri destekleyen teknoloji yaygın olarak kullanılmaya başlanır.

Ana kart emulatörü (İngilizce: Host card emulation veya HCE), yalnızca çeşitli yazılımları kullanarak çeşitli elektronik kimliğin kartların tam sanal olarak temsil edilmesini sağlayan yazılım mimarisi. HCE mimarisi öncesinde, NFC işlemleri çoğunlukla güvenli öğeler kullanılarak gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı kart</span>

Akıllı kart, çipli kart veya tümleşik devre kartı (ICC), entegre devreler içeren herhangi bir mikroçip boyutunda karttır. Akıllı kartlar plastikten, genellikle polivinil klorürden, ancak bazen de polietilen tereftalat bazlı polyesterler, akrilonitril bütadien stiren veya polikarbonattan yapılır. Nisan 2009'dan bu yana, bir Japon şirketi, kâğıttan yapılmış yeniden kullanılabilir finansal akıllı kartlar üretti.

<span class="mw-page-title-main">TROY</span> ödeme şeması

TROY, Bankalararası Kart Merkezi tarafından 2015'te kurulan ve işletilen bir kartlı ödeme sistemidir. Türkiye'nin ilk ve tek yerli ödeme sistemidir. Kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kart hizmeti sunmaktadır. TROY'un açılımı "Türkiye’nin Ödeme Yöntemi"dir. Bu yerli ödeme sistemi, bankalar ve işletmeler arası para akışını sağlayan elektronik bankacılık yöntemi olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">POS terminal</span> ödeme kartı ile arayüzleşen bir bilgisayar terminali ve cihaz

POS terminal, Elektronik Fon Transferi yapmak için ödeme kartı ile arayüzleşen bir bilgisayar terminali ve cihazdır. POS, Point of Sale'in kısaltmasıdır. Bu cihazlar POS cihazı veya POS aleti olarak da bilinir. Banka kartı veya kredi kartlarının işlem yapabilmesi için bu cihazlara sokulması gerekir. Son zamanlarda temassız ödeme de yaygındır. Terminal tipik olarak PIN girmek için güvenli bir tuş takımı, ekran, ödeme kartlarından bilgi alma aracı ve yetkilendirme için ödeme ağına erişebilen bir ödeme sisteminden oluşur. Ingenico, Verifone, PAX Technology gibi üreticiler bununmakdadır. Ödeme zamanı MasterCard, VISA, American Express gibi sistemler kullanılır. Kredi kartı üreten her bankanın müşterilerine kolaylık olması amacıyla, üye iş yerleri aracılığıyla POS cihazı ile hizmet vermesi gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mobil bankacılık</span>

Mobil bankacılık, bir banka veya başka bir finans kurumu tarafından sunulan bir hizmettir. Akıllı telefon veya tablet bilgisayar gibi bir mobil cihazı kullanarak müşterilerinin uzaktan finansal işlem yapmalarını sağlar. İnternet bankacılığının aksine, bu amaç için finansal kurum tarafından sağlanan uygulama ve yazılım kullanır. Dijital bankacılık da bir mobil bankacılık türüdür. Mobil bankacılık genellikle 24 saat açıktır.

<span class="mw-page-title-main">AnkaraKart</span> Toplu taşımada kullanılan akıllı kart

AnkaraKart, Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, toplu taşıma araçlarında kullanılan şehir içi akıllı karttır. Kartlar Mayıs 2024'te yenilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Uluslararası Bankası</span>

Azerbaycan Uluslararası Bankası ya da kısa adıyla IBA, bir Azerbaycan bankası ve hisseleri Azerbaycan devletine ait olan anonim şirkettir.

Harcama kartı plastik kart ve ödeme kartı türüdür. Kart sahibine kartı veren kuruluş tarafından ödenen alışverişleri yapmasını sağlar. Kart hamili, kartı veren kuruluşa borcunu vadesinde, genellikle aylık olarak tam ödemelidir. Ücret kartları genellikle harcama limitleri olmadan verilir. Çoğu harcama kartları işletmeler, şirketler veya bunların yöneticileri tarafından kullanılır. Genellikle mükemmel veya iyi bir kredi notuna sahip müşterilere verilir.

Ödeme Kartı Sektörü Veri Güvenliği Standardı, büyük kart markalarının kredi kartlarını işlemeye yönelik kullanılan bir bilgi güvenliği standardıdır. Bu standart, Ödeme Kartı Sektörü Güvenlik Standartları Konseyi tarafından yönetilir ve kart markaları tarafından zorunlu kılınır. PCI DSS, kart sahibi verilerini daha iyi kontrol etmek ve kredi kartı dolandırıcılığını azaltmak amacıyla oluşturulmuştur.