İçeriğe atla

3,7 cm PaK 36

Panzerabwehrkanone 38
Genel Özellikler
Tipi Tanksavar
Çıkış ülkesi Nazi Almanyası
Kullanım Bilgileri
Kullanan Ülke(ler) Nazi Almanyası
Kullanıldığı Savaş(lar) II. Dünya Savaşı
Serviste Kaldığı Süre Aralık 1936 - 1945
Üretim Bilgileri
Geliştiren Rheinmetall
Üretici Rheinmetall
Toplam Üretimi 14.459
Diğer Model(ler)
Özellikleri
Ağırlığı çatışma 450 kg
Namlu Uzunluğu 3,4 m
Namlu Türü (L/45)
Geri Tepme Sistemi
Kalibresi 3,7 cm
Atış Aralığı -8° - 25°
Yanal Ateş Açısı 60°
Mermi Namlu Çıkış Hızı
Etkili Menzili
Azami Menzili 6.800 m
Doldurma sistemi

PaK 36 (Panzerabwehrkanone 36) Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında 3,7 sm kalibrelik mermi atma kapasitesine sahip bir tanksavar silahıydı. 1936 yılında Rheinmetall firması tarafından geliştirilen bu silah ilk olarak İspanya İç Savaşı sırasında kullanıldı. 3,7 cm KwK 36 topu da aslında bu silah ile aynı özellikleri taşıyordu. Tek farkı Panzer III tankı gibi bazı tankların ana silahını oluşturuyordu.

PaK 36 küçük kalibreli bir silahtı. Mayıs 1940 yılında başlayan harekâtlarda top mürettebatı silahın İngiliz Matilda ve Fransız Char B1 ve Somua S-35 gibi kalın zırha sahip tanklara karşı etkisiz olduğunu gördü. Grup halinde yapılan atışlarda bu silahın Char tankını etkisiz hale getirdiği söyleniyordu. Kalın zırhlı tanklara karşı alınan bu başarısız atışlar sonucunda bu silaha Door Knocker (TürkçesiKapıyı Çalan) takma adı konuldu.

PaK 36, 1940 yılının ortalarından itibaren yeni geliştirilen 5 cm PaK 38 topu ile yer değiştirdi. Tungsten başlık taşıyan mermilerin ortaya çıkması ile PaK 36 zırhları delme konusunda biraz üstünlük elde etti. Alman birliklerinin Sovyetler Birliği ni işgali sırasında karşılarına çıkan Sovyet yapımı T-34 karşısında PaK 36 tamamıyla etkisiz kaldı. Buna rağmen bu silah 1942 yılına kadar birçok birlikte standart tanksavar silahı olarak kullanıldı. PaK 36 mürettebatı düşman tanklarını yok etmek için bu tankların kendilerini geçmesini bekliyor ve tankın zayıf olduğu arka kısmından vurmaya çalışıyordu. Fakat ikinci bir atış şansları pek olmuyordu. Bu iş insanların çelik gibi sinirlerinin olması gerektiriyordu.

PaK 36 birçoğu servisten kaldırıldı ve sehpaları sökülerek hafif zırhlı araçlara karşı yarı paletli SdKfz 251 araçlarında kullanıldı. Birkaç PaK 36 Miğfer devletleri tarafından da kullanıldı. Finlandiya, Macaristan, Romanya ve Slovakya ordularıda bu silahı kullandı. 1943 yılında yeni geliştirilen Stielgranate 41 mermisi ile her türlü tankı etkisiz hale getirebiliyordu. Ancak bu iş için en az 300 metrelik bir atış mesafesi gerekiyordu. PaK 36 lar ve yeni mermileri Alman Fallschirmjäger (paraşütçü birlikleri) tarafından da kullanıldı. Hafif olması bu silahın elde kolayca taşınmasını da sağlıyordu.

Genel özellikleri

  • Kalibresi: 37 mm L/45
  • Sehpası ile uzunluğu: 3,40 m
  • Uzunluğu: 1,66 m
  • Genişliği: 1,65 m
  • Yüksekliği: 1,17 m
  • Atış sıklığı: Dakikada 13 mermi
  • Namlu ağzı çıkış hızı: 762 m/s
  • Menzili: 5484 m
  • Mermi ağırlığı: 0,68 kg
  • 500 m zırh delme özelliği: Kullandığı mermi başlığına göre 29 mm ila 31 mm zırhı 30 derecelik atışla geçebiliyordu.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Panzer III</span> Savaş Tankı

Panzerkampfwagen III, II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış olan Alman savaş tankıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Schwerer Panzerspähwagen</span> II. Dünya savaşında kullanılan Alman zırhlı araç

Schwere Panzerspähwagen, Nazi Almanyası döneminde Alman ordusu Wehrmacht'ın II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı 6 veya 8 tekerlekli zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm KwK 43</span> Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II tankının ana silahı olan tank topu

KwK 43 L/71 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan 8.8 sm çapında tank topudur. PaK 43 adıyla da bilinen uçaksavar topunun zırhlı araçlar için yeniden dizayn edilmiş modelidir. Bu top Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II tankının ana silahıydı. Ayrıca tank imha edici Jagdpanther, Nashorn ve SdKfz.184 Panzerjäger Tiger (P) Elefant/Ferdinand da bu topla donatıldı. İlk kez KwK/PaK 43 serisi Nashorn tank imha edicide kullanıldı. İlk kullanıldıklarında hala PaK 43 modeli olarak anılıyordu.İlk üretildiklerinde yekpare bir namlusu olan bu top daha sonra iki parçalı namluya geçildi. Namlunun iki parçalı olması topun etkisini azaltmadı.Bu top 6.4 m boyu ile Panzerkampfwagen VI Ausf. E Tiger I tankında kullanılan 8.8 cm KwK L/56 model topdan daha uzundu. Ve kullandığı 822 mm lik mermi ayrıca Tiger I e ait KwK 36 topunda kullanılan mermilere nazaran hatırı sayılır büyüklük ve ağırlıktaydı. Bu mühimmat PaK/KwK 43 serilerine ait bütün toplarda kullanılabiliyordu. Bu seri şu toplardan oluşuyordu: PaK 43, PaK 43/41, PaK 43/1 (Nashorn), PaK 43/2 (Ferdinand/Elefant), PaK 43/3 and 43/4 (Jagdpanther) and KwK 43.

<span class="mw-page-title-main">7,5 cm PaK 40</span> Alman Yapımı Tanksavar Topu

7,5 cm PaK 40, 7,5 sm çapında, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından, II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, en başarılı tanksavar toplarından biriydi. 1939-1941 yılları arasında Rheinmetall firması tarafından üretildi.

7.5 cm KwK 42 L/70 (7.5 cm Kampfwagenkanone 42 L/70)) 7.5 sm çapında Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanksavar toplarından biriydi. Unterlüß de bulunan Rheinmetall AG firması tarafından geliştirildi ve üretildi. Bu top orta sınıf SdKfz.171 Panther tankı ve SdKfz.162/1 Jagdpanzer IV/70(A)/(V) tank imha ediciye monte edildi. Tank imha edicilere takılan modele7.5 cm PaK 42 (7.5 cm Panzerabwehrkanone 42) denildi.

<span class="mw-page-title-main">7,62 cm PaK 36(r)</span> Alman Yapımı Tanksavar Topu

PaK 36(r) (7,62 cm Panzerabwehrkanone 36(russisch)) Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanksavar silahıydı. Silah aslında Sovyet yapımı 76-mm tümen topu M1936 (F-22)'nin değiştirilmiş modeliydi.

<span class="mw-page-title-main">7,5 cm PaK 97/38</span> Alman Yapımı Tanksavar Topu

PaK 97/38, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanksavar silahıydı. Silahın namlu kısmı Fransız yapımı Canon de 75 modèle 1897 topuna ve kundağı ise Alman 5 cm PaK 38 e aitti.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm FlaK 18/36/37/41</span> Alman Tanksavar Ve Uçaksavar Topu

8,8 cm FlaK ya da bilinen adıyla Alman "Seksensekizlik" topu, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hem tanksavar hem de uçaksavar olarak kullanılan meşhur bir silahtı. Aslında bu ad 8,8 sm FlaK 18, 36 ya da 37 ve FlaK 41 ve 43 modellerinin genelinde kullanılmıştır. FlaK kelimesi Almanca Fl(ieger)a(bwehr)k(anone) ya da Fl(ug)a(bwehr)K(anone) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyordu ve uçaksavar manasına geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Marder III</span>

Marder III Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. 1942 ile 1944 yılları arasında üretildi ve savaşın sonuna kadar kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Nashorn</span>

Nashorn, başlangıçta Hornisse Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tank imha edici araçtı. 1942 yılındaki geçici bir çözüm olarak düşünülen aracın delinmesi çok zor kalın bir zırhtan ve 88 mm'lik tanksavar topundan üretilmesi düşünüldü. Ancak sadece hafif zırhlı ve yüksek bir üst yapısı olan bir araç üretilebildi. Savaşın sonunda az da olsa başarılı bir tank imha aracı olarak tarihe geçti.

<span class="mw-page-title-main">Elefant</span>

Elefant, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir Panzerjäger serisi tank imha edici araçtı. Ferdinand adını aracı çizen Ferdinand Porsche'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">2,8 cm sPzB 41</span>

2,8 cm sPzB 41 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif kalibre uçaksavar tüfeğiydi. Resmi olarak ağır sınıf tanksavar tüfeği, ama ismini daha da açacak olursak hafif sınıf tanksavar topu diyebiliriz.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 2 pounder</span>

Ordnance QF 2-pounder 40 mm çapında Birleşik Krallık Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında araç üzerine monte edilerek kullanılan bir tanksavar topuydu. Fransa Seferi ve Kuzey Afrika Cephesinde etkili olarak kullanıldı. Düşman tank zırhlarının kalınlaşması üzerine yerini 1942 yılından itibaren kademeli olarak 6-pounder topuna bıraktı. Ama savaş sona erene kadar kullanıldı. Araç moteli top II. Dünya savaşının ilk yıllarında birçok tank için ana silah olmasının yanında, savaş boyunca orta ve ağır zırhlı arabaların üzerinde de kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">45-mm tanksavar topu M1937 (53-K)</span>

45-mm tanksavar topu model 1937 (53-K), SSCB tarafından geliştirilen II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında kullanılan hafif sınıf yarı otomatik tanksavar topuydu. Sovyet top tasarımcısı M.N. Loginov tarafından geliştirildi. Yerini ileride kendisinden daha güçlü 45-mm tanksavar topu M1942 (M-42) bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">45-mm tanksavar topu M1942 (M-42)</span>

M-42 SSCB tarafından geliştirilen II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından 1942 yılından Büyük Vatanseverlik Savaşının sonuna kadar kullanılan 45 mm lik hafif sınıf yarı otomatik tanksavar topuydu. Resmî adı 45-mm tanksavar topu model 1942 (M-42).

<span class="mw-page-title-main">QF 17 libre top</span>

QF 17 libre top, orijinal adıyla Ordnance QF 17 pounder II. Dünya Savaşı sırasında İngiltere tarafından geliştirilen 76,2 mm çapında toptur. Savaş sırasında çekili versiyonu tanksavar topu olarak kullanıldı, ayrıca bir dizi İngiliz tankında ana silah olarak yer aldı. APDS mermiyle kullanıldığında, en kalın zırhlı olanlar hariç tüm Alman tanklarını delebiliyordu. İngiliz hizmetine giren bazı yabancı yapım tankların orijinal toplarına kıyasla daha üstün toplara sahip olması için kullanıldı; özellikle ABD yapımı M4 Sherman tankının Sherman Firefly varyantını üretmek için kullanıldı. QF 17 libre, İngiliz tank birliklerinde modern Alman tanklarına karşı yeterli ateş gücü sağlamaktaydı. Savaştan sonra tanksavar rolünde yerini 120 mm BAT geri tepmesiz tüfek, tank silahı olarak ile 84 mm'lik QF 20 pounder aldı.