İçeriğe atla

3,7 cm FlaK 43

3,7 cm FlaK 43 İtalya'da askerler tarafından kullanılırken

3,7 cm FlaK 43, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan orta kalibre uçaksavar silahıydı. Diğer ülkelerden farklı olarak Almanlar 37 mm'lik bu silahları pek fazla kullanmadı.

İlk 37 mm'lik top 1935 yılında Rheinmetall tarafından 3,7 cm Flugzeugabwehrkanone 18 adıyla üretildi. Aslında bu silah 2 cm FlaK 30'un namlusu L/89 modeli değiştirilerek büyütülmüş ve 37 mm'lik mermi atabilen haliydi. Flak 30'da olduğu gibi bu silahta otomatik ateşleme sistemi kullanıyordu. Ancak bu sistem silahın ateşleme kabiliyetini pek de olumlu etkilemedi. Silah dakikada 160 mermi atma kapasitesine sahipti. Silahın toplam ağırlığı 1,175 kg buluyordu.

Flak 18 silahı 1936 yılına kadar çok az adette üretildi. Bunun sebebi 2 cm Flakvierling 38 topunun ve bunun dört namlulu modeli Flak 30 topunun üretilmesi idi. Üretim daha sonra iki namlulu 1544 kg ağırlığındaki tekerlekli 3.7 Flak 36 ile devam etti. Bir sene sonra yeni nişangah sistemli 3.7 Flak 37 modeli üretilmeye başlandı. Daha sonra bütün silahlar Flak 37 standartlarına yükseltilmeye başlandı. Yeni model 1942 yılında üretilmeye başlandı ve 1944'e kadar toplamda 1178 adet üretildi.

Müttefik hava kuvvetlerinin savaşın ortalarına doğru hava üstünlüğünü ele geçirmesi ile 20 mm'lik silahların güçsüz kalması üzerine bu silahlar 37 mm'lik silahlarla yer değiştirdi. Yeni üretilen silahların ateşleme sistemi gaz patlamalı ateşlemeye geçilerek dakikada 250 mermilik ateş gücüne ulaşıldı. Silahın toplam ağırlığı 1247 kg ya düştü. Bu değişiklikler sayesinde silahın üretimi de kolaylaştı. Bu yeni silaha 3.7 Flak 43 ve bunun iki namlunun modeline ise 3,7 cm Flakzwilling 43 denildi.

Flak 37 az sayıda da olsa SdKfz 7 ya da Schwere Wehrmachtschlepper adındaki yarı paletli araçlara monte edildi. Yeni Flak 43 modeli ise neredeyse tamamıyla motorlu araçlara monte edilerek kullanıldı. Bunlardan en ünlüsü Panzer IV tanklarından dönüştürülen Möbelwagen ve daha sonra Ostwind adlarındaki ölümcül uçaksavar araçlarıydı.

Müttefiklere ait 40 mm Bofors ile Flak 43 modelini kıyaslayacak olursak, Alman silahı iki kat daha fazla ateş gücüne sahipti. Ayrıca daha küçük ve hafifti. Eğer bu silah savaşın ilk yıllarında ortaya çıksaydı Müttefik hava kuvvetleri için gerçekten kötü sonuçlar doğuracaktı. Ancak bazı politik sebeplerden ötürü 1942 yılında geliştirilen silah ancak 1944 yılında üretilmeye başlandı ki bu çok geçti. Toplamda 928 tek ve 185 adet çift namlulu modeli üretildi.

Dış bağlantılar

1939-1945 arası Alman silah üretimi3 Nisan 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Panzer IV</span> Alman Orta Sınıf Tank

Panzerkampfwagen IV, yaygın olarak bilinen adıyla Panzer IV, Nazi Almanyası tarafından 1930'ların sonlarında geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında yaygın olarak kullanılan orta sınıf tank. Tankın ordu envanter numarası Sd.Kfz. 161'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 7</span>

SdKfz 7 Nazi Almanyası döneminde Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında askeri amaçlar için kullanılan yarı paletli bir araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Schwerer Panzerspähwagen</span> II. Dünya savaşında kullanılan Alman zırhlı araç

Schwere Panzerspähwagen, Nazi Almanyası döneminde Alman ordusu Wehrmacht'ın II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı 6 veya 8 tekerlekli zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Wirbelwind</span>

Flakpanzer IV "Wirbelwind" Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Panzer IV şasesi ile üretilmiş bir tür uçaksavar silahıydı. 1944 yılında üretimine başlandı. Möbelwagen modelindeki uçaksavar silahından daha başarılı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ostwind</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve kullanılan bir uçaksavar

Flakpanzer IV "Ostwind" Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Panzer IV şasesi ile üretilmiş bir tür uçaksavar silahıydı. 1944 yılında üretimine başlandı. Wirbelwind modelindeki uçaksavar silahından daha başarılı oldu. Panzer IV tankına ait taret çıkartılarak yerine üstü açık altıgen bir taret konmuş bunu içerisine bir adet 3.7 cm FlaK 43 topu takılmıştı. Her ne kadar uçaksavar olarak üretilmiş ise de hızlı ateş etme özelliğinden dolayı düşman piyade ve hafif zırhlı araçlarına karşıda epey etkili olmuştur. Üstü kapalı bir taret önce tercih edilmiş ancak silahın yarattığı duman yüzünden üstü açık taret kullanılmıştır. Araç Duisburg'da bulunan Deutsche Eisenwerke fabrikasında üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sturmtiger</span> Alman tankı

Sturmtiger, II. Dünya Savaşı'nda kullanılan ve Tiger I şasesi üzerine inşa edilen ve büyük bir roket fırlatıcısı ile donatılan Alman taarruz topudur. Resmi tanımlaması Sturmmörserwagen 606/4 mit 38 cm RW 61'dir. Piyade birliklerine kentsel alan çatışmalarında destek vermek amacıyla üretildi. Üretiminde cephede ağır hasar görmüş Tiger tankları kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya tank üretimi</span> Vikimedya madde listesi

Aşağıdaki tablolarda Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, seri üretilmiş modelleri ve varyantları da dahil olmak üzere tam paletli zırhlı savaş araçlarının üretim adetleri, Kasım 1939 başlangıç tarihi olmak üzere gösterilmektedir. 1943 Cassibile ateşkes antlaşması sonrası Wehrmacht için üretilen İtalyan zırhlı araçları ve prototipler dahil edilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm KwK 36</span> Pzkw VI Tiger I tankının ana silahı olan elektrik ateşlemeli tank topu

8.8 cm KwK 36 L/56 ya da 8.8 cm Kampfwagenkanone 36 L/56. Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan 8.8 cm çapında elektrik ateşlemeli tank topudur. Bu top Pzkw VI Tiger I tankının ana silahıydı. Krupp firması tarafından üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">7,5 cm leichtes Infanteriegeschütz 18</span>

7.5 cm leichte Infanteriegeschütz 18 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında piyade birliklerine destek amacıyla kullanılan bir toptu. İlk olarak 1927 yılında Rheinmetall firması tarafından üretildi. Top mürettebatı zırhlı bir kalkan ile düşman ateşinde korunmaktaydı. Bu topun dağ topu sınıfında 7.5 cm le.GebIG 18 adında bir modeli de bulunuyordu. Bu modelin en büyük özelliği 9 veya 10 parçaya bölünebilmesi ve en ağır parçasının 74.9 olmasıydı. Böylece her türlü araziye özellikle sarp yerlere bile hayvanlar yardımıyla taşınabilmekteydi. Alman ordusunda her dağ taburunda bu toplardan ikişer adet bulunuyordu. 7.5 cm le.IG 18F modeli ise 1939 yılında üretilmeye başlandı. Bu model hava birlikleri için üretilmişti. 140 kiloluk 4 parçaya bölünüyordu. Bu modelin küçük tekerlekleri bulunuyordu ancak zırhlı kalkanı yoktu. Ayrıca le.IG 18 nin 7.5 cm Infanteriegeschütz L/13 adında modifiye edilmiş bir modeli daha vardı.7.5/18 dağ obüsündeki 18 ibaresi namlu uzunluğunu hesaplamada kullanılmaktadır.Yani namlu uzunluğu, çapı 75 mm olan obusün 18 katı değerindedir.

<span class="mw-page-title-main">12,8 cm FlaK 40</span> Alman üretimi bir uçaksavar

12,8 cm FlaK 40 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan 88 mm topun başarısı üzerine üretilen uçaksavar silahıdır. 88 mm lik topun yerine üretilmiş olsa da hiçbir zaman onunla yer değiştirilmesi düşünülmedi. Çünkü 88 mm lik top çağının en etkili uçaksavar silahıydı. Aynen 88 lerde olduğu gibi ileride bu top, tamamıyla tanksavar topuna dönüştürülecek ve tank topu olarak hizmet verecekti.

<span class="mw-page-title-main">2 cm FlaK 30</span>

FlaK 30 (Fliegerabwehrkanone 30) ve bunun gelişmiş modeli FlaK 38 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif kalibre uçaksavar silahıydı. Bu silah, birçok çeşidi geliştirilen Almanların ana uçaksavar silahı idi. En dikkat çekici modeli dört adet Flakvierling 38 topunun bir arada olan FlaK 38 modeliydi. 1940 yılların başlarında 3.7 cm FlaK 43 modeliyle baş edemedi ve yerini bu silaha bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm FlaK 18/36/37/41</span> Alman Tanksavar Ve Uçaksavar Topu

8,8 cm FlaK ya da bilinen adıyla Alman "Seksensekizlik" topu, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hem tanksavar hem de uçaksavar olarak kullanılan meşhur bir silahtı. Aslında bu ad 8,8 sm FlaK 18, 36 ya da 37 ve FlaK 41 ve 43 modellerinin genelinde kullanılmıştır. FlaK kelimesi Almanca Fl(ieger)a(bwehr)k(anone) ya da Fl(ug)a(bwehr)K(anone) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyordu ve uçaksavar manasına geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Nashorn</span>

Nashorn, başlangıçta Hornisse Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tank imha edici araçtı. 1942 yılındaki geçici bir çözüm olarak düşünülen aracın delinmesi çok zor kalın bir zırhtan ve 88 mm'lik tanksavar topundan üretilmesi düşünüldü. Ancak sadece hafif zırhlı ve yüksek bir üst yapısı olan bir araç üretilebildi. Savaşın sonunda az da olsa başarılı bir tank imha aracı olarak tarihe geçti.

<span class="mw-page-title-main">2,8 cm sPzB 41</span>

2,8 cm sPzB 41 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif kalibre uçaksavar tüfeğiydi. Resmi olarak ağır sınıf tanksavar tüfeği, ama ismini daha da açacak olursak hafif sınıf tanksavar topu diyebiliriz.

<span class="mw-page-title-main">Möbelwagen</span>

3.7 cm FlaK auf Fahrgestell Panzerkampfwagen IV (sf), kısa adı Möbelwagen, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Panzer IV şasesi üzerine kurulu üstü açık kutu şeklinde taretli bir uçaksavar silahıydı. Wehrmacht bu silahı Avrupa Cephesi'nde kullandı.

<span class="mw-page-title-main">37-mm uçaksavar topu M1939 (61-K)</span> Sovyet topu

37-mm uçaksavar topu 1939 (61-K) SSCB tarafından geliştirilen, 1930 lu yılların sonlarına kadar üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından kullanılan 37 mm kalibrelik uçaksavar sınıfında bir toptu. Kara modeli 1950 li yıllarda yine Sovyet yapımı ZSU-57-2 ile yer değiştirdi. Bu top türleri II. Dünya Savaşı sırasında Ön Doğu cephesinde alçak ve orta yükseklikte uçan veya sorti yapan uçaklara karşı çok başarılı oldu. Ayrıca hafif zırhlı yer hedeflerine karşı da etkiliydi. 37-mm lik uçaksavar topu ile savaş boyunca 14,657 adet Mihver ülke uçağı düşürüldü. Bu da ortalama olarak her bir düşman uçağı için 905 adet 37-mm lik top mermisi kullanıldığını gösteriyor.

<span class="mw-page-title-main">152-mm top-obüs M1937 (ML-20)</span>

152-mm obüs-top model 1937 (ML-20), SSCB tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hem obüs ve hem de top olarak kullanılabilen bir silahtı. II. Dünya Savaşı boyunca kullanılan top savaşın ardından uzun süre Kızıl Ordu servisinde kaldı ve 20. yüzyılın ortaları ve sonlarına doğru birçok çatışmada kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Hava savunma savaşı</span> saldırgan hava araçlarının etkinliğini azaltmak ya da tamamen yok etmek için alınan tedbirler

Hava savunma savaşı, saldırgan hava araçlarının etkinliğini azaltmak ya da tamamen yok etmek için alınan tedbirler bütünü olarak tanımlanabilir. Bu tedbirler hem hava hem de kara silah sistemlerini, ilgili algılayıcı sistemleri, komuta ve kontrol düzenlemelerini ve pasif önlemleri içermektedir. Bulundukları yer neresi olursa olsun, Deniz, Kara ve Hava Kuvvetlerini korumak olarak algılanabileceği gibi, ana vatan'ın savunması için de birçok ülke tarafından kullanılmaktadır. NATO, hava araçları ile yapılan hava savunmayı, karşı hava savunma, deniz ya da yerden yapılanı ise hava savunma savaşı olarak isimlendirmiştir. Füze ile savunma hava savunmanın bir kolu olarak kabul edilmektedir.

Genelde Flakpanzer 1 olarak bilinen 2 cm Flak 38 auf Panzer 1 Ausf A, II. Dünya savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından kullanılan Panzer 1'den dönüştürülmüş kundağı motorlu bir uçaksavar silahıdır.