İçeriğe atla

3+Share

IPX/SPX
Protokol yığını Amaç LAN
Geliştirici(ler) 3Com
giriiş 1987 (1987 )
Dayalı XNS
Etkilenen LAN Yöneticisi
OSI katmanı 3 ile 6 arasında
Donanım Ethernet, diğerleri

3+ veya 3 Plus olarak da bilinen 3+Share, 3Com'un öncü dosya ve baskı paylaşım ürünüydü. 1980'lerin başında tanıtılan 3+Share, 1980'ler boyunca ağ sunucusu işinde Novell'in NetWare'i ile rekabet halindeydi. 1990'da ortak Microsoft -3Com LAN Manager ile değiştirildi, ancak 3Com 1991'de sunucu pazarından çıktı.[1][2]

Tarih

1984'te Microsoft, tek görevli MS-DOS'un üzerinde çalışan çok görevli ağ sunucuları oluşturmak için bir iskelet olan MS-Net'i duyurdu. MS-Net, yalnızca dosya ve baskı paylaşımı için temel hizmetleri uyguladı ve IBM'in NetBIOS'u biçimindeki sanal bir sistem lehine gerçek ağ protokolü yığınını dışarıda bıraktı. 3Com gibi satıcılar, MS-Net sistemini lisansladı ve ardından eksiksiz bir sunucu sistemi uygulamak için aygıt sürücülerini ve protokol yığınının diğer kısımlarını ekledi.

3+Share durumunda, 3Com ağ çözümlerini 3Com'un CEO'su Robert Metcalfe'nin tasarımına yardımcı olduğu yeni ufuklar açan Xerox Ağ Sistemlerine (XNS) dayandırdı. XNS, ağ protokolünün yanı sıra, Metcalf'ın tasarımına da yardımcı olduğu, üzerinde çalıştığı temel Ethernet donanımına bağlantılar sağladı. Ayrıca MS-Net'in sunucularını, MS-Net istemci yazılımının kurulu olduğu herhangi bir MS-DOS bilgisayarından erişilebilen EtherShare ve EtherPrint protokollerini üretecek şekilde değiştirdiler.

Dahili olarak, 3+Share bir ağ yığını, dosya ve yazıcı sunucusu modülleri, disk önbelleğe alma, kullanıcı yönetimi ve daha fazlasını içeriyordu ve bunların tümü DOS bellek alanı içinde aynı anda çalışıyordu. PC bellek haritasıyla sınırlı olmadıkları için, 3+Share bir megabayt kadar düz belleği destekleyebilir ve x86 PC'nin 640 kByte engelini aşabilir. Bu, o zamanlar için büyük miktarda RAM idi.

Daha sonra, ağ adreslerini insan tarafından okunabilir adlarla eşleyen ve kullanıcıların "3. kat yazıcı" gibi dizeleri arayarak aygıtları aramasına olanak tanıyan XNS Ad Hizmeti'ni eklediler. Ad hizmetleri, MS-Net'te IBM tarafından oluşturulan NetBIOS'un bir parçasıydı, ancak Microsoft bu komutları sunucunun dışında bırakmıştı ve 3+ gibi 3. taraf uygulamalarının bu tür hizmetleri tekrar eklemesi yaygındı. Bununla ilgili önemli bir sorun, ad hizmeti girişlerinin departman veya kurumsal dağıtımlar arasında senkronize edilememesiydi.

3Com kısa süre sonra 3+Share ile 3Server adı verilen özel sunucu donanımı ile ortaklık kurdu. Bu, ağa bağlı ilk depolama sistemi olarak görülebilecek bir kombinasyondur.

3Com ve Microsoft, 1990'da tanıtılan bir ürün olan 3+Share'in halefi olarak LAN Manager 2.0'ı ortaklaşa geliştirdi. 3Com yakında LAN Manager ürününü teslim ederek ağ yazılımı pazarına olan ilgisini kaybetti ve fikri mülkiyeti 1991'de Microsoft'a verildi. Bu çalışma, Microsoft ve IBM'in bugün hala kullanılan Sunucu İleti Bloğu protokolüne dahil edildi.

Teknik ayrıntılar

3+Share istemci sürücüleri, LAN Manager için karşılık gelen sürücülerden daha az bellek kullanır.

3+Share, istemcinin güvenlik düzeyi erişiminin istemcinin RAM'inde depolandığı ilkel bir güvenlik mekanizması kullanır. Sadece bir baytı değiştirerek, tüm sistemin tam kontrolü elde edilecektir. Güvenlik açığı, ürün piyasaya çıktığı sırada üretici tarafından biliniyordu, ancak düzeltilmedi.

İstemci yardımcı programlarından bazıları:

  • 3File (3F. EXE) - Dosya paylaşımını yönetme
  • 3Name (3N. EXE) - Ad alanını yönetme
  • 3Mail (3M. EXE) - E-posta yönetimi
  • 3NetConnect - Yönlendirme işlevselliği sağlama
  • 3Print (3S. EXE) - Baskı hizmetlerini yönetme

Kaynakça

  1. ^ Brown (14 Ocak 1991). "3Com bows out of LAN software mart". Network World. 8 (2). Erişim tarihi: 27 Ekim 2018. 
  2. ^ Shore (12 Nisan 2004). "The 3Com saga". 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sunucu (bilişim)</span> bilgisayar ağlarında, diğer ağ bileşenlerinin (kullanıcıların) erişebileceği, kullanımına ve/veya paylaşımına açık kaynakları barındıran bilgisayar birimi

Sunucu, bilişim alanında "istemci" denilen diğer program ve cihazlara çeşitli işlevler sunan bilgisayar donanımları veya yazılımlarıdır. Bu mimariye istemci-sunucu modeli denir. Sunucular, istemciler arasında veri veya kaynak paylaşımı, bir istemci için hesaplama yapma gibi çeşitli işlevleri yerine getirebilirler. Bu işlevlere genellikle "servis" veya "hizmet" denir. Tek bir sunucu çok sayıda istemciye hizmet verebilir, tek bir istemci de çok sayıda sunucudan hizmet alabilir. İstemci ve sunucu aynı cihaz üzerinde çalışabileceği gibi, istemci ağ üzerinden farklı bir cihazdaki sunucuya da bağlanabilir. Tipik sunucular arasında veritabanı sunucuları, dosya sunucuları, e-posta sunucuları, yazdırma sunucuları, web sunucuları, oyun sunucuları ve uygulama sunucuları sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">DOS</span> bilgisayarlar için ufak ve basit işletim sistemi

DOS, bilgisayarlar için ufak ve basit bir işletim sistemi türü olup, ana görevi disket ve sabit disk gibi saklama ortamlarının yönetimidir.

<span class="mw-page-title-main">Yerel alan ağı</span>

Yerel alan ağı, ev, okul, laboratuvar, iş binaları gibi sınırlı coğrafi alanda bilgisayarları ve araçları birbirine bağlayan bir bilgisayar ağıdır.

Windows NT, Microsoft tarafından geliştirilen ve ilk sürümü 27 Temmuz 1993'te yayımlanan bir işletim sistemi ailesidir. İşlemciden bağımsız, çoklu işlem ve çoklu kullanıcı desteği sunan bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Mikro çekirdek</span>

Bilgisayar biliminde, bir mikro çekirdek, bir işletim sistemini uygulamak için gereken mekanizmaları minimuma yakın sağlayan işletim sistemi çekirdeği türüdür. Ana çekirdek sadece birimler arası iletişim ve süreçleri sıralama işlerini yapar. Bellek yönetimi, kayıt ortamı yönetimi, sürücüler ve ağ ile ilgili çok sayıda sürec birbirleriyle iletişim kurarak haberleşir. Bu sayede; parçalardan oluşan yapı ve tasarımın sadeleştirilmesi, bir parçadaki hatanın diğer parçaları etkilememesi ve çalışma anında işletim sisteminin güncelleştirilebilmesi mümkün olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">MS-DOS</span> 1980li yıllarda kişisel bilgisayar işletim sistemi

MS-DOS, Microsoft firmasının geliştirdiği bir DOS sistemidir. 1980'li yıllarda PC uyumlu platformlar üzerinde kullanılan en yaygın işletim sistemiydi. 1990'lı yılların ortalarından 2000 yılına kadarki en popüler işletim sistemleri olan Windows 9x ailesinin temeli olarak kullanıldı. Masaüstü bilgisayarlardaki popülerliğini, zamanla Windows NT mimarisi kullanan yeni nesil Windows işletim sistemlerine bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar donanımı</span> bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adı

Bilgisayar donanımı, kasa, merkezi işlem birimi (CPU), monitör, fare, klavye, bilgisayar veri depolama, grafik kartı, ses kartı, hoparlörler ve anakart gibi bir bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">IBM PC-DOS</span> işletim sistemi

IBM PC DOS, IBM Personal Computer Operating Disc System 'in kısaltması, IBM PC ve ardılları/uyumlu sistemler için geliştirilmiş tarihi bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Önyükleme</span> CPUya ilk elektrik verildiğinde bilgisayarın çalışabilmesi için uygulamaya konulan işlemler bütünü ve çalışan uygulamalar

Bilgisayar biliminde önyükleme, bir donanım veya bir yazılım komutu ile elektrik verilen bilgisayarı başlatma işlemidir. Açıldıktan sonra, bir bilgisayarın merkezî işlem biriminin (CPU) ana belleğinde yazılım yoktur, bu nedenle bazı işlemlerin yürütülebilmesi için yazılımı belleğe yüklemesi gerekir. Bu, CPU'daki donanım veya bellenim veya bilgisayar sistemindeki ayrı bir işlemci tarafından yapılabilir. İşletim sistemi ve bazı uygulamalar elde başlatıldığında, önyükleme tamamlanır.

<span class="mw-page-title-main">SoftEther VPN</span> Baymuhammet

SoftEther VPN, Tsukuba Üniversitesi'nden Daiyuu Nobori'nin yüksek lisans tezi araştırması kapsamında geliştirilen ücretsiz bir açık kaynak kodlu, çapraz platform, çoklu protokol destekli VPN çözümüdür. SoftEther VPN, SSL VPN, L2TP/IPsec, OpenVPN ve Microsoft Güvenli Yuva Tünel Protokolü gibi VPN iletişim kurallarını tek bir VPN sunucusundan verilecek şekilde desteklemektedir. 4 Ocak 2014 tarihinde GPLv2 lisansını kullanarak yayınlanmıştır.

Windows Server Essentials, Microsoft'tan entegre edilen çalışma ağ altyapısı için tasarlanmış sunucu paketidir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler 25 kullanıcı veya 50 cihazlardan daha fazlasına sahip değil. Uygulama sunucusu teknolojileri sıkıca sağlamak için entegre edilmiştir ve örneğin, Uzak Web Çalışma ve tümleşik kurulum, gelişmiş izleme, birleşik Microsoft Management Console ve uzaktan erişim gibi teklif yönetiminden yararlanır. SBS 2003 sunulduğundan beri, Windows Server veya diğer sunucu ürünleri için aynı hizmet paketleri OS güncellemek için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">MacOS Server</span>

macOS Server, Apple tarafından üretilen ve ayrı piyasaya çıkarılan add-on bir işletim ve sunucu sistemidir, macOS işletim sistemi için ek sunucu programları, idaresi ve yönetimi araçları sağlar. Mac OS X Server İngilizce, Japonca, Fransızca, Almanca, Basitleştirilmiş Çince, Hollandaca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca ve Geleneksel Çince mevcuttur.

NetBIOS over TCP/IP eski bilgisayarlardaki NetBIOS API tabanlı uygulamaların modern TCP/IP ağlarında kullanılmalarını sağlayan ağ protokolü.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Mail</span>

Microsoft Mail Microsoft'un 1991 yılında sunduğu e-posta yazılımı idi. Yerel alan ağıları için birkaç eski Microsoft e-posta ürününe, başta iki mimari olarak verildi: bir tanesi Macintosh ağları için ve biri PC mimarisi tabanlı LAN'lar için. Hepsi sonunda Microsoft Exchange Server ve Outlook ürün gruplarıyla değiştirildi.

Windows Chat, Microsoftun 1993 yılında kullanıma verdiği Chat hizmeti idi. Windows NT 3.1, Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows XP ve Windows Server 2003 dahil olmak üzere işletim sistemlerinin Windows NT-satırı içerisindeki basit bir LAN tabanlı metin sohbet programıdır. Daha sonraki Windows sürümlerinde, Ağ DDE hizmetinin çağrıları almak için etkinleştirilmesi gerekebilir.

<span class="mw-page-title-main">Windows NT mimarisi</span>

Microsoft tarafından üretilen ve satılan bir işletim sistemi satırı olan Windows NT'nin mimarisi, kullanıcı modu ve çekirdek modu olmak üzere iki ana bileşenden oluşan katmanlı bir tasarımdır. Tek işlemcili ve simetrik çok işlemcili (SMP) tabanlı bilgisayarlarla çalışmak üzere tasarlanmış, önleyici, yeniden gelen bir işletim sistemidir. Giriş/çıkış isteklerini işlemek için, I / O istek paketlerini (IRP'ler) ve zaman uyumsuz G / Ç'yi kullanan paket odaklı G / Ç kullanırlar. Windows XP'den başlayarak, Microsoft Windows'un 64 bit sürümleri hazırlanmaya başladı; Bundan önce, bu işletim sistemleri yalnızca 32-bit sürümlerde mevcuttu.

Windows Server ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server Update Services</span>

Windows Server Update Services (WSUS), Microsoft Corporation tarafından geliştirilen ve yöneticilerin Microsoft ürünleri için yayımlanan güncelleştirmelerin ve düzeltmelerin şirket ortamındaki bilgisayarlara dağıtımını yönetmesini sağlayan bir bilgisayar programı ve ağ hizmetidir.. WSUS bu güncelleştirmeleri Microsoft Update web sitesinden indirir ve ardından bir ağdaki bilgisayarlara dağıtır. WSUS, Windows Server'ın ayrılmaz bir bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">IBM PC compatible</span>

IBM PC uyumlu bilgisayarlar, bilgisayar devi IBM'in orijinal IBM PC, XT ve AT bilgisayarlarına benzer ve aynı yazılımı ve genişleme kartı'larını kullanabilir. Bu tür bilgisayarlar PC klonları, IBM klonları veya IBM PC klonları olarak adlandırılmıştır. IBM 2005 yılında kişisel bilgisayar bölümünü Çinli teknoloji şirketi Lenovo'ya sattıktan sonra artık kişisel bilgisayar satmadığı için "IBM PC uyumlu" terimi artık yalnızca tarihsel bir tanımlamadır. "PC" tanımı, kişisel bilgisayar tarihi'nin çoğunda kullanıldığı gibi, genel olarak "kişisel bilgisayar" anlamına değil, çağdaş bir IBM PC'nin çalıştırabildiği aynı yazılımı çalıştırabilen bir x86 bilgisayar anlamına gelmektedir. Bu terim başlangıçta 1980'lerin başında mevcut olan Apple II, TRS-80 ve Commodore 64 gibi çeşitli ev bilgisayarı sistemlerinin aksine kullanılmıştır. Daha sonra bu terim öncelikle Apple'ın Macintosh bilgisayarlarına karşıt olarak kullanılmıştır.

AppleTalk, Apple tarafından Macintosh bilgisayarları için geliştirilen ve artık kullanılmayan tescilli bir ağ protokolü paketidir. AppleTalk, yerel alan ağlarının önceden kurulum yapılmadan veya herhangi bir merkezi yönlendirici veya sunucuya ihtiyaç duyulmadan bağlanmasına olanak tanıyan bir dizi özellik içerir. Bağlı AppleTalk donanımlı sistemler otomatik olarak adres atar, dağıtılmış ad alanını günceller ve gerekli ağlar arası yönlendirmeyi yapılandırır.