İçeriğe atla

2G

2G ikinci nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Aynı 1G gibi, hücresel bir ağ sistemi kullanır. 2G hücresel ağlar, 1991'de Radiolinja (şimdi Elisa Oyj'nin bir parçası) tarafından Finlandiya'da GSM standardında piyasaya sürüldü. Bu hizmet Türkiye'de Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom tarafından sağlanır. Daha sonra 2.5G (GPRS) ve 2.75G (EDGE) türleri geliştirildi.

2G'nin 1G'ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik, analog veri yerine sayısal veri kullanılmaya başlanmış olmasıdır. Bu geçişte ISDN'e benzer bir yapı kullanılmıştır:

  • Tüm cihazlar, bağlantı ve durum verilerini aynı kanal üzerinden yollarlar.
  • Bağlantı kurulunca, veri (veya ses) akışı bir kanal üzerinden yapılır. Her kullanıcı veri alıp verdiği sürece kanalı elinde tutar, paylaşmaz.

Avantajları

2G'nin getirmiş olduğu en büyük yenilik olan sayısal teknoloji, birçok yeniliği de beraberinde getirmiştir:

  • Daha yüksek ses kalitesi
  • Daha büyük kapasite
  • Sesi ve verileri şifreleme imkânı
  • Kısa veri iletimi (kısa ileti, hücre bilgisi, ...)

Gelişmeler

İlk olarak 850 - 900 Mhz bandını kullanmak üzere tasarlanan GSM, kullanıcı sayısının artmasıyla beraber 1800 - 1900 Mhz bandına taşınmıştır. Bazı şebekeler bu yeni banttan yayına DCS adı vermektedirler, Türkiye'de ise genelde GSM1800 denir.

İnternet'in yaygınlaşmasıyla birlikte GSM'in sunduğu 9.6 kbps veri taşıma kapasitesi yetersiz olmaya başlamıştır. Buna cevap olarak:

  • HSCSD standardı çıkartılmıştır. Bu standartta, bir cihaz birçok kanalı aynı anda kullanarak 43.2 kbps'ye kadar veri iletişimi yapabilmektedir.
  • Öte yandan, HSCSD de aynı GSM gibi veri iletilmediği zamanlarda bile hattı meşgul ettiği için şebekelere sorun çıkartmıştır. Buna cevap olarak bandın sadece veri iletilirken kullanıldığı GPRS standardı çıkartılmıştır. GPRS'in veri yollama şeklinden yararlanan BasKonuş gibi özellikler de kullanıcı bütçesine katkısı dolayısıyla ilgi görmüştür.
  • Son olarak, GPRS'in hızını artırmak için GSM modülasyon tipi değiştirilerek EDGE teknolojisi oluşturulmuştur.[1]

EDGE ile pratikte 380 kbps hızında veri transferi mümkündür.[1]

Sorunlar

2G standardı oluşturulduğu zaman çok bant genişliği ve az istemci vardı, dolayısıyla hattı kullanmazken bile meşgul eden bir teknoloji oluşturuldu. Öte yandan, bu seçimden dolayı birçok durumda karşımıza çıkan "şebeke meşgul" iletisinin önüne geçmek operatörler için gitgide daha zor hale gelmektedir.

Buna cevap olarak verilerin yollanmadığı zaman hattın kullanılmadığı, aynı Ethernet teknolojisinde olduğu gibi iki cihazın aynı anda veri yollayınca bunu fark edebildiği bir teknoloji olan 3G oluşturulmuştur. Özellikle Avrupa'da yaygınlaşan bu teknoloji, daha da yüksek bir frekans kullanmasından dolayı (2100 Mhz) kapsama alanı sorunları yaşamaktadır.

1800 Mhz GSM standardı ile görülmeye başlanan, 3G'de daha da belirgin olan kapsama alanı sorununu çözmek için 4G teknolojisine geçilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ a b "GPRS & EDGE". 3gpp.org. 18 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GPRS</span>

GPRS, mevcut 2G cep telefonu şebekesi üzerinden paket anahtarlamalı olarak veri iletimi sağlayan teknoloji. Genellikle cep telefonları ve internet arasında, küçük veri paketlerinin alışverişi amacıyla kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">DSL</span> Teknolojik araç

Digital Subscriber Line, sıradan bakır kablolar üzerinden evlere ve ofislere yüksek bant genişliği sağlayan bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">ISDN</span>

ISDN, Integrated Services Digital Network sözcüklerinin baş harflerinden oluşmuştur ve Bütünleştirilmiş sayısal ağ hizmetleri olarak Türkçeleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">GSM</span>

Global System for Mobile Communications veya kısaca GSM, bir cep telefonu iletişim protokolüdür. Önceleri Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi'nin Groupe Spéciale Mobile isimli alt kuruluşunun ismini taşıyan GSM, daha sonraları sistemin küresel bir çapa ulaşmasıyla yeni adıyla anılmaya başlandı. En yaygın olan cep telefonu standardı olarak 212 ülkede 2 milyardan fazla insan tarafından kullanılmaktadır. En kullanışlı özelliklerinden birisi kullanıcıların aynı hat ile değişik ülkelerden görüşme (roaming) yapabilmeleridir. Tüm GSM standartları, hücresel ağ kullanır ve dolaşım sırasında bile hücreler arası geçiş yapma kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla teoride, eğer kapsama alanından çıkmazsanız, cep telefonu ile tüm dünyayı telefon konuşmasını kesmeden dolaşmak mümkündür.

1G ilk nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Mobil telsiz telefon sistemlerinin yerini aldı. 1980'li yıllarda oluşturulan bu teknoloji, hücresel bir ağ sistemi kullanır.

Dolaşım özelliği, GSM ile birlikte ortaya çıkmış bir teknolojidir ve bir mobil ağın abonesi olan bir kullanıcının bu aboneliğini diğer ağlarda da kullanabilmesine olanak tanır.

Telemetri ya da uzölçüm, bir sistem ya da tesisin uzaktan kablo veya kablosuz olarak izlenmesi veya kontrol edilmesidir. Günümüzde telemetri denilince kablosuz (Wireless) haberleşme anlaşılmaktadır. Bunların en yoğun kullanılanları Radio modem cihazları, GSM GPRS, VSAT uydu sistemleridir.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">4G</span>

Telekomünikasyon'da 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. 3G ve 2G standartlarının devamıdır. Diğer telekomünikasyon standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir. Daha sonra 4G/4.5G ve 4.5G/4.9G türleri geliştirildi.

iPhone 5 Akıllı Telefon

iPhone 5, Apple'ın 2012 yılında çıkardığı, dokunmatik tabanlı iPhone serilı bir akıllı telefondur. iPhone 4S'in halefi, iPhone 5C ve iPhone 5S'in selefidir. 12 Eylül 2012 tarihinde tüm dünyaya ilan edildi.[kim?] Açılışta Apple, iPhone 5'i duyurdu ve ayrıca yeni iPod Nano ve iPod Touch modellerini tanıttı. 21 Eylül 2012 tarihinde bazı ülkelerde satışa sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Samsung SGH-i617</span>

Samsung SGH-i617 Samsung Electronics tarafından üretilen bir Windows Mobile telefonu. Windows Mobile 5.0 değil, Windows Mobile 6.0 Standard'ı çalıştırır. Windows Mobile 6.1 sürümüne güncelleştirilebilir. AKU ile güncellenir. ABD'de AT&T aracılığıyla kullanılabilir. Samsung SGH-i607 - Samsung BlackJack'ın devamı niteliğindedir. Kanada versiyonunda, SGH-i616, Rogers ve Fido tarafından "Samsung Jack" olarak pazarlanmaktadır. Telefonun yerine ise Samsung SGH-i907 geçti. Telefon siyah, bordo, mavi ve pembe renktedir.

<span class="mw-page-title-main">Samsung SGH-i600</span>

Samsung SGH-i600 2007'de Samsung Electronics tarafından üretilen bir Windows Mobile telefonu. Windows Mobile 5.0 ve Windows Mobile 6.0 Standard sürümlerini çalıştırıyor. AKU ile güncellenir. HSDPA, Wifi ve Bluetooth bağlantıları içerir.

HTC Touch 3G, HTC Corporation tarafından Kasım 2008 yılında tanıtılan bir Windows Mobile telefon modelidir. HTC Touch ailesi'ne dahildir ve HTC Touch'un halefidir. HTC tarafından geliştirilen tescilli TouchFLO 3D kullanıcı arabiriminin yanı sıra, dört bantlı GSM ve çift bant UMTS bağlantısı da bulunuyor. Windows Mobile 6.1 Professional sisteminde çalışır.

Palm Treo 750v Palm tarafından Eylül 2006 yılında tanıtılan, Palm Treo ailesine ait Windows Mobile telefon modelidir. Microsoft'un Windows Mobile 5.0 yazılımına dayanan dört bantlı bir akıllı telefondur. Avrupa'da Windows platformuna dayanan ilk Treo modeli oldu: önceki Treo ahizeleri Palm OS üzerine kurulmuştur.

HTC Touch Viva , HTC Corporation tarafından Eylül 2008 yılında tanıtılan bir Windows Mobile telefon modelidir. HTC Touch ailesi'ne dahildir. HTC tarafından geliştirilen tescilli TouchFLO 3D kullanıcı arabiriminin yanı sıra, dört bantlı GSM bağlantısı da bulunuyor. Windows Mobile 6.1 Professional sisteminde çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Palm Centro</span>

Palm Centro, 14 Ekim 2007'de piyasaya çıkan, Palm tarafından pazarlanan, daha büyük Palm Treo 755p'nin daha küçük bir boyuttaki işlevselliğini sunan Palm OS sistemli bir akıllı telefondu. Palm Treo ailesine aittir. Open webOS sistemli Palm Pixi modelinin öncülüdür. Ağustos 2008 itibarıyla, Palm Centro, Palm cihazlarındaki trafik oranının% 78'inden sorumludur ve internet trafiğine dayalı ikinci sırada yer alan ABD akıllı telefonudur; Şubat 2009'da dördüncü sıraya düşerek Palm trafiğinin% 86'sından sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 7710</span> Nokia tarafından 2 Kasım 2004 yılında piyasaya sunulan akıllı telefon

Nokia 7710 Nokia tarafından 2 Kasım 2004 yılında piyasaya sunulan akıllı telefon. Seri 90 sisteminde çalıştı. Dokunmatik ekranlı ilk Nokia cihazıydı. 7710, asla piyasaya sürülmeyen Nokia 7700'e dayanıyor. Symbian OS v7.0s sürümü üstünde Series 90 arabirimini çalıştıran Nokia'nın ilk ve tek akıllı cihazıydı. Nokia 770 ve Nokia N800 modelleri cihazın ardılı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 9500 Communicator</span> akıllı telefon

Nokia 9500 Communicator Nokia tarafından Şubat 2004 yılında piyasaya sunulan Nokia Communicator ailesine ait akıllı telefon. Seri 80 sisteminde çalıştı. Kapaklı telefon'dur. Nokia 9210 Communicator modelinin yerini aldı. 9500 modeli, 150 MHz Texas Instruments OMAP işlemci ve 64 megabayt SDRAM ile donatılmıştır. İki ekrana sahiptir - tamamen işlevsel bir iç ekran ve soyutlanmış 40 Serili kullanıcı arabiriminde çalışan kısıtlı fonksiyonlu harici ekran. Cihazın yerine ise Nokia E90 Communicator modeli geldi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 5300</span>

Nokia 5300 XpressMusic, Nokia'nın XpressMusic serisinin bir parçası olan kaydırmalı bir cep telefonudur. 26 Eylül 2006'da tanıtıldı ve o yılın sonunda piyasaya sürüldü. Seri 40 3. Versiyon Özellik Paketi 2 ile çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 7390</span>

Nokia 7390, Nokia'nın Series 40 kullanıcı arayüzü bulunan ve Nokia'nın L'Amour Collection serisinden bir cep telefonudur. Cihaz, ABD'de 2007'nin başında ve diğer ülkelerde 2006'nın sonunda satışa çıkarılmıştır. Cihaz, Nokia'nın 3G destekli ilk moda telefonudur. Cihazdaki kullanışlı özelliklerden birisi de, ekranı açmadan müzik dinleyebilmek veya fotoğraf çekebilmektir. Cihazın kamerasının en yüksek çözünürlüğü 3 megapikseldir. Cihazdaki dahili müzik çalar; MP3, AAC, eAAC+, WMA ve diğer uzantıları destekler. Cihaz için Bronz Siyah ve Pudra Pembesi renk seçenekleri bulunur.