İçeriğe atla

29. Waffen-SS Grenadiye Tümeni RONA

29. SS Grenadier Tümeni Galiçya "1. Rusya"
EtkinAğustos 1944 - Ekim 1944
Ülke Nazi Almanyası
BağlılıkAdolf Hitler
Sınıfı Waffen-SS
TipiPiyade
BüyüklükTümen
SavaşlarıII. Dünya Savaşı
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Bronislav Kaminski
Christoph Diehm
Heinrich Jürs
Nişanlar
Arma

29. SS Waffen Grenadier Tümeni (Almanca: Die 29. Waffen-Grenadier-Division der SS "RONA" (russische Nr. 1)), II. Dünya Savaşı sırasında Waffen SS bünyesinde Rus işbirlikçilerden oluşan Nazi Almanyasına bağlı silahlı kuvvet. 1944 yılında Rusya Halkının Özgürlük Ordusu (Rusça: Русская Освободительная Народная Армия) isminin kısaltması olan RONA ismini alır. Komutanları Bronislaw Kaminski Vladislavoviç'in ismine atfen Kaminski Tümeni olarak da çağrılmıştır. Tümen Hitler'in emriyle sadece Sovyet partizanlarına karşı kullanılmış ve birlik mensuplarının sadakatinden şüpheler olduğu için lağvedilmiştir.

Kaminski Tugayı

Kaminski Tugayı'nın (SS Sturmbrigade RONA) geçmişi 1941 yılına dayanır. Barbarossa Harekâtı ile Sovyetler Birliği'ne saldıran Nazilere bağlı Heinz Guderian komutasındaki 2. Panzer Ordusu Güney Rusya'daki Bryansk'taki Lokot kasabasını ele geçirir. Cephe gerisinde kalan çok sayıda Kızılordu askeri partizan savaşına başlayarak Alman ikmal hatlarını kesintiye uğratır. Bunun üzerine Naziler yerel halktan oluşturdukları 500 kişilik bir grubu silahlandırarak Sovyet partizanlarına karşı harekâta başlarlar. 2. Panzer Ordusu komutanının onayıyla grubun başına Kaminski getirilir ve birliğin asker sayısı artırılır. 1943 yılına gelindiğinde tugay mensubu 10 bin asker beş alaya bölünür, 36 adet sahra topuyla ve ele geçirilen 24 adet Sovyet yapımı T-34 muharebe tankıyla desteklenir. Birlikler cephe gerisindeki partizanlarla savaş için kullanılır. 1943 sonlarında ilerleyen Kızıl Ordu birlikleri karşısında çekilir.

RONA

1944 yılında birlik Rusya Halkının Özgürlük Ordusu adını alır ve ismin Rusça baş harflerinden oluşan RONA kısaltmasını üniformalara işlenir. Tümen resmi olarak 1 Ağustos 1944 tarihinde kurulur ve Varşova Ayaklanmasının bastırılmasından birkaç gün sonra burada göreve başlar. Birliğin yoğun olarak yağma ve yargısız infaz olaylarına karıştığı iddia edilmektedir. Kaminski'nin bu dönemdeki ölümüyle ilgili birbiriyle çelişen iddialar vardır. Partizanlarca Polonya’da pusuya düşürülüp öldürüldüğü iddia edilirken, Guderian ise savaştan sonra yazdığı anılarında Kaminski’nin Varşova’da yapılanların önemli bir şahidi olduğu için idam edildiğini öne sürer.[1] Varşova’dan sonra ilerleyen Kızılordu birlikleri yüzünden birlik Slovakya’ya kaydırılır ve Slovak Ulusal Ayaklanmasının bastırılmasında kullanılır. 1944 yılının Kasım ayında birliği güçlendirme planları askıya alınır.[2] Birlik bünyesindeki 3 bin asker Nazi saflarına geçmiş olan eski Sovyet generali Andrey Vlasov komutasındaki Rusya Kurtuluş Ordusuna dahil edilir. Tümenin 29 numarası 1945 yılı Mart ayında İtalyan Waffen SS birliğine verilir.

Komutanlar

  • Waffen-Brigadeführer Bronislaw Wladislawowitsch Kaminski (1 - 28 Ağustos 1944)
  • SS-Brigadeführer Christoph Diehm (28 Ağustos – 27 Eylül 1944)
  • SS-Gruppenführer Heinrich Jürs (27 Eylül – Ekim 1944)

Ayrıca bakınız

Konuyla ilgili yazılan eserler

  • Christopher Ailsby: Die Geschichte der Waffen-SS.
  • Reuben Ainsztein: Jüdischer Widerstand im deutschbesetzten Osteuropa während des Zweiten Weltkriegs. Oldenburg 1993, S.363ff.
  • J. Armstrong: Soviet Partisans in World War II. Madison 1969, S. 237, 544.
  • Alexander Dallin: The Kaminsky Brigade. A Case-Study of Soviet Disaffection. In: Revolution and Politics in Russia. Russian and East European Series, Vol. 41. Indiana University Press, 1972.
  • Erich Hesse: Der sowjetische Partisanenkampf 1941 - 1944. Göttingen 1969, S. 176.
  • Rolf Michaelis: Die Grenadier-Divisionen der Waffen-SS. Teil 2 Michaelis-Verlag, Erlangen 1995, ISBN 3-930849-06-2.
  • Die Brigade Kaminski. Partisanenbekämpfung in Rußland, Weißrußland, Warschau. Michaelis-Verlag, Berlin 1999, ISBN 3-930849-24-0.
  • Russen in der Waffen-SS : 29. Waffen-Grenadier-Division der SS „RONA“ (russische Nr. 1), 30. Waffen-Grenadier-Division der SS (russische Nr. 2), SS-Verband „Drushina“. Winkelried-Verlag, Dresden 2006, ISBN 978-3-938392-24-9.
  • Zenon Rudny, Kontrowersje wokol Brigadeführera Bronislawa Kaminskiego. Dzieje Najnowsze, Rocznik XXXVIII, 1996, 3-4.
  • Watili Wilenchik: Die Partisanenbewegung in Weißrußland 1941 - 1944. In: Forschungen zur osteuropäischen Geschichte, 34 (1984), hier S. 257 ff.
  • Gordon Williamson: Die SS - Hitlers Instrument der Macht.

Kaynakça

  1. ^ Heinz Guderian: Erinnerungen eines Soldaten (Otobiyografi), Motorbuch Verlag, Stuttgart 2003, ISBN 3-87943-693-2
  2. ^ Birliğin güçlendirilmeyip lağvedilmesinde birlikten yaşanan yoğun firarlar ve birlik bünyesindeki askerlerin saf değiştirmesi etkili olmuştur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">3. Waffen-SS Panzer Tümeni Totenkopf</span> Waffen SSe bağlı 38 tümenden biri.

3. SS Panzer Tümeni "Totenkopf", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri.

<span class="mw-page-title-main">Otto Kumm</span>

Otto Kumm, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda SS Tuğgenerali (SS-Brigadeführer) ve Waffen-SS Generali. Otto Kumm savaştan sonra Die Hilfsgemeinschaft auf Gegenseitigkeit der ehemaligen Angehörigen der Waffen-SS e.V. (HIAG) adlı Waffen SS gaziler yardımlaşma örgütlenmesinin başı ve ilk kurucusu oldu.

<span class="mw-page-title-main">13. Waffen-SS Dağ Tümeni Handschar</span>

13. SS Waffen Dağ Tümeni "Handschar", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Tümenin ismi olan Handschar, tümenin amblemiydi. Adı Hançer Birliği olmasına rağmen birliğin sembolü aynı zamanda Bosna-Hersek'in sembolü olan pala'dır. Ülkede yaşayan Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlar'dan kurulmuştur. II. Dünya Savaşı sırasında Balkanlardaki komünist Partizanlara karşı savaşması için Kudüs Baş Müftüsü Emin el-Hüseyni'nin girişimi ile kuruldu. Himmler, Boşnakları etkilemek için Almanya'dan kaçan yahudilerin Orta Doğuda bir devlet kurmasından çekinen ve bu sebeple Nazilere sempati duyan Kudüs müftüsü Emin el-Hüseyni'den yararlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">34. Waffen-SS Gönüllü Grenadiye Tümeni Landstorm Nederland</span>

34. SS Gönüllü Grenadier Tümeni "Landstorm Nederland", II. Dünya Savaşı'nda Waffen-SS tümenlerinden biri. SS Gönüllü Grenadier Tugayı "Landstorm Nederland"'ın tümene dönüştürülmesiyle oluşturulmuştu. Hollanda'da yaşayan Alman kökenli gönüllülerden oluşturulmuş ve batı cephesinde savaşmıştır. Fakat tümen hiçbir zaman gerçek bir tümen oluşturabilecek asker sayısına ulaşamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">14. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Galizien</span>

14. SS Waffen Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında çoğunlukla Galiçya bölgesinden gönüllülerden kurulan Nazi Almanyası silahlı birliği. Birlik bünyesinde Ukraynalıların yanı sıra Slovaklar ve Çekler, hatta Hollandalılar da yer almıştır. 1943 yılında kurulmuştur, Brodi Muharebesi'nde büyük kayıplarlar yaşamıştır. Yeniden kurulan birlik Slovakya, Yugoslavya ve Avusturya’da savaştı. Savaşın sona ermesiyle mensupları ABD ve İngiliz silahlı kuvvetlerine teslim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alfons Rebane</span> II. Dünya Savaşında en çok madalya alan Estonyalı asker,

Alfons Vilhelm Robert Rebane Estonyalı asker. II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası Waffen SS birlikleri bünyesinde Sovyetler Birliği'ne karşı savaşmıştır. Savaş sırasında en çok madalya alan Estonyalıdır. Savaştan sonra Rebane Birleşik Krallık haberalma örgütü MI6 ile beraber çalışmış, Estonya ve diğer Baltık ülkelerindeki Sovyet iktidarlarına karşı silahlı direniş örgütlemeye çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">36. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Dirlewanger</span>

36. SS Waffen Grenadier Tümeni "Dirlewanger", II. Dünya Savaşı sırasında Almanların işgal ettiği bölgelerde meydana gelen partizan eylemlerine karşı oluşturulmuş birliklerdir. Ceza taburu kapsamındadır. Savaşın sonlarına doğru kuşatılan 9. Ordu ile birlikte Kızıl Ordu'ya karşı savaşmıştır. Waffen-SS tümenlerine bağlı olan bu birlikler tecavüz, yağma ve toplu katliamlar gerçekleştirmiştir. Bu tümenin lideri ise sadist olarak nitelendirilen Oskar Dirlewanger'dir.

<span class="mw-page-title-main">29. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Italia</span>

29. SS Waffen Grenadier Tümeni "Italia", II. Dünya Savaşı sırasında İtalya kralı Benito Mussolini'nin görevine son verilerek hapse atılmasının ardından Nazi Almanyası'nın onu kurtararak kurmuş olduğu İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'nden devşirilen insanlardan oluşan tümendir. Kurulduktan sonra bu tümen Heinrich Himmler'in kontrölündeki Waffen-SS tümenleri'ndeki 38 tümenden bir tanesi oldu. Kuruluşunun ardından İtalya Cephesi'ndeki savaşlara girdi. 30 Nisan 1945 tarihinde Gorgonzola'daki Amerikan birliklerine teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">26. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Hungaria</span>

26. SS Waffen Grenadier Tümeni Division "Hungaria", Müttefik Devletler'e teslim olmaya çalışan Macaristan Krallığı'nı işgal ederek durduran Nazi Almanyası'nın kurmuş olduğu tümendir. 38 Waffen-SS tümeninden biridir. Tümenin bünyesinde 3.000'i sivil, 5.000'i ise Macar Ordusu'ndan olmak üzere toplam 8.000 asker vardır. Daha sonra bu sayı 13.000'ne varacaktır. Bazı kaynaklara göre 29 Ocak 1945 yılında tümen "Hungaria" unvanı almıştır. Kuruluşundan itibaren Kızıl Ordu'ya karşı savaşmıştır. Mayıs 1945 yılında ise Avusturya'da bulunan Amerikan Ordusu'na teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">15. Waffen-SS Grenadiye Tümeni</span>

15. SS Waffen Grenadier Tümeni "Lettische Nr. 1", II. Dünya Savaşı sırasında işgal edilen Letonya'daki yerli halktan oluşan 38 Waffen-SS tümeninden biridir. II. Dünya Savaşı'nın son bölümünde tümen bölünmüştü. Bir kısmı Berlin Muharebesi'nde savaştı. Başka bir kısmı Elbe nehri'ne yakın Güterglück'teki Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'na teslim oldu. Bir kısmı ise Nisan 1945'te güney Schwerin'de bulunan Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'na teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">20. Waffen-SS Grenadiye Tümeni</span>

20. SS Waffen Grenadier Tümeni "Estnische Nr. 1" Genellikle Estonyalı milliyetçilerden oluşturulan Waffen-SS tümenlerinden biridir. Tümen 1944 yılına kadar yerel isyanları bastırma görevini üstlendi. 1944 yılı sonrasında ise Kızıl Ordu ilerlemesini durdurmak için savaştı. Ancak Estonya'nın Sovyetler Birliği işgali altına girmesi nedeniyle başarılı olamadı. 1945 yılı ve savaşın sonuna kadar çeşitli bölgelerde Sovyet ilerlemesini durdurmak için çabaladıysa da sürekli geri çekilmek zorunda kaldı. Tümen, Savaş sonunda Müttefik cephelerine doğru geri çekilerek teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">21. Waffen-SS Dağ Tümeni Skanderbeg</span>

21. SS Waffen Dağ Tümeni "Skanderbeg", II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından işgal edilen bölgelerde meydana gelen partizanlara karşı oluşturulmuş 38 Waffen-SS tümeninden biridir. Bu tümenin dağ birliği olarak kurulmasının sebebi partizanların dağlarda olmasıdır. Tümenin adı Osmanlı'nın Arnavutluk'a işgaline karşı savaşan Skanderbeg, Türkçesi İskender Bey'den gelir. Tümen hiçbir zaman Wehrmacht'ın bir parçası olmamıştır. Nürnberg mahkemelerinde Waffen SS'e katılımı nedeniyle ve savaş suçları sebebiyle suç örgütü ilan edilmiştir. Sembolü ise Arnavutluk'un bayrağında da olan çift başlı kartaldır.

<span class="mw-page-title-main">Kārlis Aperāts</span>

Kārlis Aperāts ; II. Dünya Savaşı sırasında Waffen-SS içerisindeki 15. SS Waffen Grenadier Tümeni Letonya Nr. 1'de SS-Standartenführer olarak görev yapmış Letonyalı asker. Kendisine Nazi Almanyası tarafından askerî personele cesaret veya başarılı liderlik için verilen en üst ödül olan Şövalye Haçı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Roberts Gaigals</span>

Roberts Gaigals ; II. Dünya Savaşı sırasında Letonya Lejyonu'nda SS-Obersturmführer olarak görev yapmış Letonyalı asker. Kendisine Nazi Almanyası tarafından askerî personele cesaret veya başarılı liderlik için verilen en üst ödül olan Şövalye Haçı verildi.

Kārlis Sensbergs ; II. Dünya Savaşı sırasında Waffen-SS içerisindeki 19. SS Waffen Grenadier Tümeni Letonya Nr. 2'de SS-Unterscharführer olarak görev yapmış Letonyalı asker. Kendisine Nazi Almanyası tarafından askerî personele cesaret veya başarılı liderlik için verilen en üst ödül olan Şövalye Haçı verildi.

SS Waffen-Grenadier Alayı II. Dünya Savaşı'nda Bulgaristan'ın Mihver devletlerinden ayrılıp Eylül 1944'te Müttefiklere katılmasıyla kuruldu. Hitler, Nazi Almanyası'nın yanında savaşmak için Bulgarlar arasından iki tümen SS gönüllüsü yetiştirmeyi umuyordu, ancak Sovyetler'in Bulgaristan'a ilerlemesi, bunun asla gerçekleşmediği anlamına geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">23. Waffen-SS Dağ Tümeni Kama</span>

23. SS Waffen Dağ Tümeni ''Kama'' II.Dünya Savaşı sırasında Waffen SS'e hizmet etmiş 38 tümenden biridir ve Anti Partizan operasyonları yapmış bir tümendir. Hiçbir zaman Wehrmacht'ın bir parçası olmamıştır. Savaş sonrasın Nürnberg Mahkemelerinde Waffen SS, Savaş suçları ve insanlığa karşı büyük suçlara karışması nedeniyle bir suç örgütü ilan edildi. Tümen Alman subaylar ve Bosnalı Müslüman askerlerden oluşuyordu. Kama balkan çobanlar ve köylüler kullanılan küçük bir hançerdir. 19 Haziran 1944'te kurulan 13. SS Waffen Dağ Tümeni "Handschar" subayları etrafında kuruldu ancak tümen hiçbir zaman tam gücüne ulaşamadı ve eylemleri bir oluşum olarak görülmedi.

<span class="mw-page-title-main">23. Waffen-SS Gönüllü Panzergrenadier Tümeni Nederland</span>

23. SS Freiwilligen-Panzergrenadier "Nederland" Tümeni, II. Dünya Savaşı esnasında Nazi Almanyası ordusu Waffen SS'in parçası olan 1941 yılında kurulmuş bir panzergrenadier tümeni. Mayıs 1945 'te Amerikan Birliklerine teslim oldular.

<span class="mw-page-title-main">Bronislav Kaminski</span>

Bronislav Vladislavovich Stroganof Kaminski, bir Rus Nazi işbirlikçisi ve sözde Lokot Özerk Bölgesi'ndeki insanlardan oluşan partizan karşıtı ve arka güvenlik oluşumu Kaminski Tugayı'nın komutanıydı. Nazi Almanyası, daha sonra Waffen-SS'ye SS Sturmbrigade RONA olarak dahil edilen Sovyetler Birliği'nin bazı bölgelerini işgal etti. Daha eski kaynakla ilk adını yanlışlıkla Mieczyslaw olarak verir. Kaminski'nin komutası altındaki birim, Alman işgali altındaki Sovyetler Birliği ve Polonya'da çok sayıda savaş suçu ve zulüm işledi.

30. SS Waffen Grenadier Tümeni "Russische Nr. 2" olarak bilinen tümen 1944 Ağustosunda Belaruslu gönüllülerin katılımıyla 30. Tümen ismiyle kuruldu 9 Mart 1945'te şu anki ismini aldı Almanyanın kaybetmesiyle sağ kalabilenler Amerika ya teslim oldular ve birçoğu Sovyetler Birliğin'deki akrabalarının yanına gönderildi