İçeriğe atla

29. Tümen (Birleşik Krallık)

29. Tümen
29. Tümen'in kullandığı amblem
EtkinOcak 1915-1919
Ülke Birleşik Krallık
BağlılıkBritanya Ordusu
SınıfıPiyade
TipiTümen
Takma Adı"Incomparable Division" ("Benzersiz Tümen")
SavaşlarıI. Dünya Savaşı
Çanakkale Savaşı
Seddülbahir Cephesi
Birinci Kirte Muharebesi
İkinci Kirte Muharebesi
Üçüncü Kirte Muharebesi
Zığındere Muharebesi
Sarı Bayır Harekâtı
Kirte Bağları Muharebesi
Tekketepe Muharebesi
Batı Cephesi
Somme Muharebesi
Passchendaele Muharebesi
Cambrai Muharebesi
Komutanlar
Ünlü
komutanları
  • Aylmer Hunter-Weston (10 Mart-14 Mayıs 1915)
  • Henry de Beauvoir de Lisle (24 Mayıs 1915-Mart 1918)
  • Douglas Edward Cayley (Mart 1918-Mart 1919)

29. Tümen (İngilizce29th Division), Britanya Ordusu'nun piyade tümenlerinden biriydi. Ocak 1915'te, Britanya İmparatorluğu'nun çeşitli bölgelerindeki garnizonlarda bulunan düzenli ordu üyelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturuldu.[1] I. Dünya Savaşı'nda hizmet veren tümen, Tümgeneral Aylmer Hunter-Weston komutasında Çanakkale Savaşı'na katıldı. 1916'dan savaşın sonuna kadar ise Batı Cephesi'nde, Belçika ve Fransa'da mücadele verdi. 1919'da lağvedildi.

Kaynakça

  1. ^ Stacke, H. FitzM. (2013). Worcestershire Regiment in the Great War (İngilizce). I. Andrews UK Limited. s. 77. ISBN 178150847X. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Gillon, S. (2002) [1925]. The Story of 29th Division: A Record of Gallant Deeds. Naval & Military Press, Uckfield (İngilizce). Londra: Thos Nelson & Sons. ISBN 978-1-84342-265-5. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık</span> Kuzeybatı Avrupadaki devlet

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı veya yaygın adıyla Birleşik Krallık, Avrupa anakarasının kuzeybatı kıyılarında, Kuzeybatı Avrupa'da egemen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı</span> I. Dünya Savaşında, 1915–1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan savaş

Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya ile güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul'u zapt etmek suretiyle Almanya'nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletleri'ni zayıflatma amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yedi Yıl Savaşı</span> Büyük Britanya ve Fransanın Sömürgecilik Yarışı

Yedi Yıl Savaşı ya da Yedi Yıl Harbi, Avrupa'nın güçlü devletleri arasında, 1756-1763 yılları arası yaşanmış bir dizi askeri çatışmadır. Savaşın nedeni Büyük Britanya ve Fransa için aralarındaki sömürge yarışı, Avusturya ve Prusya içinse Orta Avrupa hegemonyasıdır. Yedi Yıl Savaşı, küresel çapta gerçekleşen ilk savaştır.

<i>Schutzstaffel</i> Koruma Timi

Schutzstaffel, Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) altında Nazi Almanyası'nda ve daha sonra Alman işgali altındaki Avrupa'da önemli bir paramiliter örgüttü. Örgüt, Münih'teki parti toplantılarına güvenlik sağlaması için NSDAP gönüllülerinden oluşan ve Saal-Schutz olarak bilinen küçük bir koruma birimi olarak başladı. 1925'te Heinrich Himmler birime katıldı, bu zamana kadar birim reforme edilmiş ve son adı verilmişti. Himmler'in yönetimi (1929-1945) altında örgüt Weimar Cumhuriyeti içerisinde küçük bir paramiliter kuruluştan Nazi Almanyası'ndaki en güçlü örgütlerden birine dönüştü. NSDAP'nin yükselmesinden 1945'te yönetimin çökmesine kadar, SS Almanya'nın ve Alman işgali altındaki Avrupa'nın en önemli güvenlik, gözetim ve terör organıydı.

<span class="mw-page-title-main">Britanya İmparatorluğu</span> Birleşik Krallık tarafından yönetilmiş devletler ve dominyonlardan oluşan imparatorluk

Britanya İmparatorluğu, Birleşik Krallık veya öncül devletleri tarafından yönetilen dominyonlar, sömürgeler, himayeler ve mandalar ile diğer bağımlı bölgelerden oluşmuş olan imparatorluktur. 16. ve 17. yüzyıllarda İngiltere Krallığı tarafından kurulan denizaşırı sömürgeler ve ticaret karakolları olarak başlamıştı. En güçlü döneminde tarihteki en geniş topraklara sahip devlet olmasının yanı sıra bir yüzyıldan fazla bir süre boyunca dünyanın en önde gelen küresel gücüydü. 1922'de 458 milyon kişi, yani dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri, Britanya İmparatorluğu'nun egemenliği altındaydı ve toprakları 33.000.000 km2'lik alanı kapsıyordu. Bu derece geniş bir coğrafyaya hükmettiği için siyasi, dilsel ve kültürel kalıtı hâlen yaygın olarak devam etmektedir. Gücünün doruklarındayken, dünya geneline yayılmış toprakları nedeniyle her zaman en az bir bölgesinde gün ışığı olmasından ötürü "üzerinde güneş batmayan imparatorluk" olarak da tanımlanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Gazze Muharebesi</span>

Birinci Gazze Muharebesi, I. Dünya Savaşı sırasında Filistin'in güneyinde gerçekleşmiş bir muharebedir. Büyük Britanya güçleri, sekiz aylık zorlu bir mücadelenin ardından; Osmanlı kuvvetlerini Sina Yarımadası'ndan püskürtmüşlerdi. Britanya'nın bir sonraki hedefi Filistin içlerine doğru ilerleyerek Mezopotamya ve Arap Yarımadası'ndaki Osmanlı güçlerinin arasındaki bağlantıyı kesmekti. Bunun için ilk adım Gazze'nin ele geçirilmesiydi.

<span class="mw-page-title-main">5. Ordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

5. Ordu, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 24 Mart 1915 tarihinde kuruldu ve 21 Kasım 1918 tarihinde lağvedildi. Bu orduya I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Boğazı'nı ve Gelibolu Yarımadası'nı savunma görevi verildi. Almanya'dan gelen askerî danışman General Otto Liman von Sanders bu ordunun ilk komutanı oldu.

8. Ordu, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1917 yılında kuruldu ve 13 Kasım 1918 tarihinde lağvedildi.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Tümen</span> II. Dünya Savaşında Alman saflarında savaşacak gönüllülerden oluşturulmuş İspanyol askerî birimi

Mavi Tümen, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Almanya birlikte Sovyetler Birliği'ne karşı savaşan İspanyol tümeni. Francisco Franco'nun kendisine İspanya İç Savaşı'nı kazanmasında yardımcı olan Adolf Hitler ile 23-24 Ekim 1940'ta bir araya geldi fakat İspanya Kuzey Afrika'da sömürge toprakları alacağı sözünü alamadı. Almanya'ya gönüllü göndermek için bir teklifte bulunuldu ve Alman elçisi teklifin kabul edildiğini bildirdi. 1941 yılında kurulan bu tümen genelde falanjist gönüllü askerlerden oluşan bir birimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kût'ül-Amâre Kuşatması</span> I. Dünya Savaşının Irak Cephesinde, Osmanlı Devleti ile Britanya İmparatorluğu arasında gerçekleşmiş bir kuşatma muharebesidir

Kût'ül-Amâre Kuşatması, I. Dünya Savaşı'nın Irak Cephesi'nde, Osmanlı Devleti ile Britanya İmparatorluğu arasında gerçekleşmiş bir kuşatma muharebesidir. 8.000 askerden oluşan Britanya-Hint garnizonu Bağdat'ın 160 kilometre güneyinde Kut kasabasında Osmanlı ordusu tarafından kuşatılır. 1915 yılında bu kasabanın nüfusu 6.500 civarıdır. 29 Nisan 1916'da garnizonun teslim olmasını takiben kuşatma esnasında sağ kalanlar esir olarak Halep'e götürüldü. Kuşatma tarihçiler tarafından Birleşik Krallık ve İtilaf Devletleri için önemli bir yenilgi olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Balck</span>

Hermann Balck, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Wehrmacht generali.

<span class="mw-page-title-main">13. Waffen-SS Dağ Tümeni Handschar</span>

13. SS Waffen Dağ Tümeni "Handschar", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Tümenin ismi olan Handschar, tümenin amblemiydi. Adı Hançer Birliği olmasına rağmen birliğin sembolü aynı zamanda Bosna-Hersek'in sembolü olan pala'dır. Ülkede yaşayan Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlar'dan kurulmuştur. II. Dünya Savaşı sırasında Balkanlardaki komünist Partizanlara karşı savaşması için Kudüs Baş Müftüsü Emin el-Hüseyni'nin girişimi ile kuruldu. Himmler, Boşnakları etkilemek için Almanya'dan kaçan yahudilerin Orta Doğuda bir devlet kurmasından çekinen ve bu sebeple Nazilere sempati duyan Kudüs müftüsü Emin el-Hüseyni'den yararlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">12. Waffen-SS Panzer Tümeni Hitlerjugend</span> "Bebek Tümeni" olarak bilinen Waffen-SS tümeni

12. SS Panzer Tümeni "Hitlerjugend", 1943 yılının Şubat ayında Adolf Hitler'in oluşturulması için emir verdiği tümendir. Tümenin mensupları Hitlerjugend'den geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">1. Kazak Süvari Tümeni</span>

1. Kazak Süvari Tümeni, II. Dünya Savaşında Alman ordusunun hizmetinde bulunmuş Rus Kazaklarından oluşturulan SS tümeniydi. Doğu cephesinde çoğunluğu sovyet savaş esiri ve Kızıl Ordu'nun ilerleyişinden kaçan Don kazaklarından oluşturulan tümenidir. Bazıları zaten Wehrmacht için çalışıyordu. 1945'te tümen Waffen-SS'ye transfer edildi. 1945 savaş sonunda birlik dağıldı.

<span class="mw-page-title-main">Caen Muharebesi</span>

Caen Muharebesi, Normandiya Çıkarması'nın ardından 1944 yılının Haziran - Ağustos aylarında Fransa'nın Caen şehri ve etrafında Müttefik Devletler ile Nazi Almanyası birlikleri arasında meydana gelen muharebe.

Şark Ordular Grubu Osmanlı Ordusu'nun ordu gruplarından biri olarak I. Dünya Savaşı Kafkasya Cephesi'nde kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">101. Hava İndirme Tümeni</span>

101. Hava İndirme Tümeni, ABD Kara Kuvvetleri'nin hava saldırı amaçlı hafif piyade tümenidir. Tümen, II. Dünya Savaşı sırasında Normandiya Çıkarması ve Ardenler Taarruzu ile ünlenmiş olup daha sonra Vietnam Savaşı ve yakın zamana kadar Afganistan ve Irak'ta görev almıştır. Tümenin karargahı Fort Campbell'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Carolina Kolonisi</span>

Carolina Kolonisi, Amerika'nın Britanya İmparatorluğu kontrolündeki bölümünde yer alan koloniydi.

<span class="mw-page-title-main">Miskito Sahili</span> günümüzde Honduras ile Nikaraguanın Karayip Denizine bakan doğu sahillerine denk gelen tarihsel bölgedir

Miskito Sahili, günümüzde Honduras ile Nikaragua'nın Karayip Denizi'ne bakan doğu sahillerine denk gelen tarihsel bölgedir. Adını, bölgede yaşayan Miskitolardan almaktadır.