İçeriğe atla

28 Temel İnanç (Yedinci Gün Adventist)

28 Temel İnanç, Yedinci Gün Adventist Kilisesi tarafından kabul edilen öz niteliğinde bir dizi teolojik inançtır. Adventistler geleneksel olarak amentülerin (iman açıklamalarının) oluşturulmasına karşı olmuşlardır. 28 Temel İnancın hüküm koyucu değil açıklayıcı olduğu ileri sürülmüştür; yani kilisenin resmî konumunu açıklarlar, ancak üyelik için kıstas değildirler. Bu inançlar 27 Temel Doktrin olarak bilinmekteydi ve ilk olarak 1980 yılında kilisenin Genel Konferansı tarafından kabul edilmişti, 2005 yılında da ilave bir inanç (11 numara) eklenmiştir.[1] Adventist vaftiz yemini bunları tamamlamaktadır.

Tanrı'ya, insanlığa, kurtuluşa, kiliseye, Hristiyan yaşam tarzına ve son günlerdeki olaylara dair doktrinler olarak gruplanabilirler. Yedinci Gün Adventist Kilisesi’nin resmî internet sitesinde okunabilirler.[2]

Önsöz

28 Temel İnancın önsözü Adventistlerin Kitabı Mukaddes’i tek amentüleri olarak kabul ettiklerini ve açıklamaların kilisenin Genel Konferans Oturumu’nda gözden geçirilip düzeltilebileceğini belirtir:[3]

Yedinci Gün Adventistleri Kutsal Kitap’ı tek iman açıklaması olarak kabul eder ve Kutsal Yazılar’ın öğretisi olarak bazı temel inançlara sahiptirler. Burada açıklanan bu inançlar, kilisenin Kutsal Yazılar’ın öğretisini anlayışını ve ifadesini meydana getirir. Kilise, Kutsal Ruh tarafından Kutsal Kitap gerçeğinin daha mükemmel bir anlayışına yöneltildiğinde, veya Allah’ın Kutsal Sözü’nün öğretilerini açıklamak için daha iyi bir dil bulduğunda, bu ifadelerin bir Genel Konferans Oturumu’nda gözden geçirilip yenilenmesi beklenebilir.

Ortak Protestan öğretisi

Yedinci Gün Adventistleri Protestan Hristiyanlığın temel doktrinlerini onaylar: Üçlübirlik, beden alış, bakireden doğuş, vekâleten kefaret, imanla aklanma, yaratılış, ikinci geliş, ölülerin dirilişi ve son yargı.

Seventh-day Adventists Answer Questions on Doctrine (Yedinci Gün Adventistleri Öğreti Hakkındaki Soruları Yanıtlıyor, 1957) adlı eserde, Adventistler Protestan Hristiyanlıkla paylaştıkları öz doktrinleri özetlemişlerdir. Ne var ki, bu kitap Yedinci Gün Adventist Kilisesi’nin resmî duruşu değildi, içeriği yayınlandığı günden yakın zamanlara dek Adventizm içinde son derece ihtilaflı olmuş ve 1963 yılında Adventist yayıncılar tarafından baskısı sonlandırılmıştır.[4]

Muhafazakâr Hristiyanlarla ve Tarihsel Protestan İman Açıklamalarıyla Ortak Olarak, İnanıyoruz:

1. Tanrı’nın evrenin Egemen Yaratıcısı, onu sürdüren ve yöneten Kişi olduğuna ve O’nun ezelî ve ebedî, her şeye kadir, her şeyi bilen ve her zaman her yerde mevcut olduğuna.
2. Tanrılığın, yani Üçlübirliğin, Baba Tanrı, Oğul Mesih ve Kutsal Ruh’tan meydana geldiğine.
3. Kutsal Yazılar’ın Tanrı’nın insanlara verdiği ilham edilmiş vahiy olduğuna; ve Kitabı Mukaddes’in tek iman ve uygulama kaynağı olduğuna.
4. İsa Mesih’in Tanrı’nın kendisi olduğuna ve O’nun ezelden beri Baba’yla birlikte var olduğuna.
5. Kutsal Ruh’un kişisel bir varlık olduğuna, Baba ve Oğul ile birlikte uluhiyetin niteliklerini paylaştığına.
6. Tanrı’nın Sözü olan Mesih’in mucizevî gebe kalışla ve bakireden doğarak beden aldığına; ve yeryüzünde tamamen günahsız bir hayat yaşadığına.
7. İsa Mesih’in vekâleten ve kefaret edici ölümünün, ilk ve son olarak, kayıp bir neslin kurtarılışı için tümüyle yeterli olduğuna.
8. İsa Mesih’in kelime anlamıyla ve bedenen mezardan dirildiğine.
9. O’nun kelime anlamıyla ve bedenen göğe yükseldiğine.
10. O’nun şu anda rahiplik hizmetinde ve aracılıkta Baba’nın önünde savunucumuz olarak görev yaptığına.
11. O’nun bin yıllık süreden önce, bizzat, yakın olan ikinci gelişte geri döneceğine.
12. İnsanın günahsız yaratıldığına, ancak sonradan düşüşü nedeniyle yabancılaşma ve ahlâki bozukluk durumuna girdiğini.
13. Mesih aracılığıyla kurtuluşun yalnızca lütuf yoluyla, O’nun kanına iman ederek olduğuna.
14. Mesih’te yeni hayata girişin yenilenme, veya yeniden doğuş yoluyla gerçekleştiğine.
15. İnsanın iman yoluyla aklandığına.
16. İnsanın Kutsal Ruh’un aracılığıyla içte yaşayan Mesih tarafından kutsal kılındığına.
17. Rab geri döndüğünde, kutsalların dirilişi veya dönüştürülmesi sırasında yüceltileceğine.
18. Tüm insanların yargılandığı bir yargı olacağına.
19. Müjdenin tüm dünyaya bir tanık olarak duyurulacağına.

Tüm bu doktrinler, 11. madde (Mesih’in bin yıllık süreden önce geri dönüşü hususunda) haricinde, muhafazakâr veya evanjelik Protestanlar arasında büyük ölçüde kabul görmektedir. (Farklı Protestan grupların bin yıllık süreye ilişkin kabul ettikleri görüşler çeşitlidir.)

Kurtuluşla ilgili olarak önemli bir açıklama, 1980 tarihli “Kurtuluşun Dinamikleri” idi.[5]

Tarihi

Adventistler tarihleri boyunca resmî bir inanç açıklaması oluşturmaya isteksiz olmuşlardır. 8 Ekim 1861 tarihli Review and Herald'da J. N. Loughborough şunları yazdı:[6]

Sapkınlığın ilk adımı, bize neye inanacağımızı söyleyen bir inanç açıklaması meydana getirmektir. İkincisi, o inanç açıklamasını bir birliktelik ölçütü haline getirmektir. Üçüncüsü üyeleri o inanç açıklamasıyla yargılamaktır. Dördüncüsü o inanç açıklamasına iman etmeyenleri heretik (kâfir) olarak kınamaktır. Beşincisi de, bunlara karşı zulüm başlatmaktır.

Bu isteksizliğe rağmen, çeşitli zamanlarda Adventist teolojisinin çeşitli özetleri sunulmuştur.

  • 1872'de “tekbiçimlilik sağlamak için değil” ancak “sorulara karşılık vermek” ve “yanlış ifadeleri düzeltmek” için yirmi beş Temel İlke'yi[7] sunan bir broşür hazırlandı.[8]
  • 1931'de 22 Temel İnançtan[9] oluşan bir liste hazırlanarak Adventist Yıllığı'nda, daha sonra da Adventist Kilise Yönetmeliği'nde yayınlandı.
  • 1980'de kilisenin Genel Konferansı tarafından 27 Temel İnanç belirlendi. Bunlar Seventh-day Adventists Believe: A Biblical Exposition of 27 Fundamental Doctrines (Yedinci Gün Adventistlerinin İnançları: 27 Temel Doktrinin Kutsal Kitap'a Göre İzahati) adlı kitapta ayrıntılı olarak açıklandı.[10] Bu ayrıntılı açıklamanın kilisenin “resmî” duruşunu meydana getirmediği unutulmamalıdır.

Fritz Guy 27 Temel İnancı hazırlayan ilk kurulun sekreteriydi. Bunlar 1980 Genel Konferans Oturumu'nda tartışılarak kabul edilmişti. Ron Graybill önsözü yazdı.[11]

  • 2005'te, gelişmekte olan uluslarda yaşayan Adventistlerin ruhsal savaş üzerine bir açıklama taleplerine karşılık olarak başka bir inanç, 11 numaralı temel inanç “Mesih’te Gelişme” eklendi. St. Louis, Missouri'de düzenlenen 2005 Adventist Genel Konferans Oturumu'unda oylandı, böylece halen var olan toplam 28 sayısına ulaşıldı.
  • Raymond Cottrell'in iddiasına göre, kendisine Wilcox'un 1930'larda bir inanç açıklaması yazdığı söylenmiştir, gerçekte bu F. D. Nichol tarafından isimsiz olarak yazılmıştır.

28 Temel İnanç

Tanrı doktrini

1. Kutsal Yazılar
Ayrıca bakınız: Kitabı Mukaddes
2. Üçlübirlik veya Tanrılık
3. Baba
4. Oğul
5. Kutsal Ruh

İnsanlık doktrini

6. Yaratılış
7. İnsanın Doğası

Kurtuluş doktrini

8. Büyük Mücadele
Yedinci Gün Adventist teolojisinde Büyük Mücadele teması İsa ile Şeytan arasındaki evrensel savaşa işaret eder, bu savaş yeryüzünde de sürmektedir. Kavram, yazarın almış olduğunu iddia ettiği pek çok görümden ve kutsal yazı göndermelerinden alınmıştır ve Yedinci Gün Adventist Kilisesi’nin kurucularından olan Ellen G. White’ın ilk olarak 1858 yılında yayınlanan Büyük Mücadele adlı eserinde tasvir edilmiştir. Kavram Adventist teolojisinde önemlidir, zira kötülüğün kökenine dair bir anlayış sağlamakta, ayrıca kötülüğün nihaî yok edilişini ve Tanrı’nın bu dünya için başlangıçtaki amacının yerine getirilişini açıklamaktadır. Kilisenin 28 Temel İnancında 8 numaralı inancı meydana getirir.
9. Mesih’in Yaşamı, Ölümü ve Dirilişi
10. Kurtuluş Deneyimi
11. Mesih’te Gelişme

Kilise doktrini

12. Kilise
13. Bakiye ve Görevi
14. Mesih’in Bedeninde Birlik
15. Vaftiz
16. Rabb’in Sofrası
17. Ruhsal Armağanlar ve Hizmetler
18. Peygamberlik Armağanı

Hristiyan Yaşam Tarzı doktrini

19. Tanrı’nın Yasası
Ayrıca bakınız: On Emir
20. Sebt Günü
Sebt yedinci gün Hristiyanlarının inanç ve uygulamalarının önemli bir parçasıdır. Bu imanlılar Sebt’i Hristiyanlığın büyük bir kesimi gibi Pazar günü yerine, Yahudiliktekine benzer bir şekilde, İbranilere göre haftanın yedinci gününde, Cuma günbatımından Cumartesi günbatımına dek tutarlar. Yedinci gün Sebti’ni haftalık ve fiziksel olarak tutmanın, Tanrı’yı Yaratıcı ve Kurtarıcı olarak şereflendirerek, On Emir’deki diğer tüm emirlere denk bir şekilde, ahlâki bir sorumluluk olduğuna inanırlar. Yedinci günü kutsal olarak tutma zorunluluğu, Çıkış kitabının 20. bölümünde Tanrı’nın Yasası’nın dördüncü emrinde bulunmaktadır.
21. Vekilharçlık
22. Hristiyan Davranışı
23. Evlilik ve Aile

Son Günlerdeki Olaylar doktrini

24. Mesih’in Göksel Tapınaktaki Hizmeti
Araştırıcı yargılama Yedinci Gün Adventistlerine özgü bir doktrindir, kendini Hristiyan kabul edenlerin ilahî yargılanışının 1844’ten beri sürmekte olduğunu belirtir. Yedinci Gün Adventist Kilisesi’nin tarihiyle yakından bağlantılıdır ve kilisenin peygamberi ve öncüsü Ellen G. White tarafından Adventist inancının temel direklerinden biri olarak tanımlanmıştır.[12][13] “Göksel tapınak”a ilişkin daha geniş Adventist anlayışının temel unsurlarından biridir ve iki kavram zaman zaman birbiri yerine kullanılır.
25. Mesih’in İkinci Gelişi
26. Ölüm ve Diriliş
27. Milenyum (Bin Yıllık Dönem) ve Günahın Sonu
28. Yeni Yeryüzü

Kaynakça

  1. ^ "Growing in Christ". Adventist News Network. 2005-07-04. Archived from the original on 2005-11-29. Retrieved 2006-05-26.
  2. ^ Seventh-day Adventist Church Fundamental Beliefs
  3. ^ "Fundamental Beliefs". Seventh-day Adventist Church. Archived from the original on 2 September 2006. Retrieved 2006-09-12.
  4. ^ Seventh-day Adventists Answer Questions on Doctrine, Review and Herald Publishing Association, Washington D.C., 1957. Chapter 1 "Doctrines We Share With Other Christians."
  5. ^ Adventistbiblicalresearch.org Adventist Review, July 31, 1980
  6. ^ "Doings of the Battle Creek Conference, Oct. 5 & 6, 1861" (DJVU). Review and Herald 18 (19): 148. 1861-10-08. Retrieved 2006-11-06.
  7. ^ Fundamental Beliefs
  8. ^ Schwarz, Richard W. (1979). Light Bearers to the Remnant. Boise, Idaho / Oshawa, Ontario, Canada: Pacific Press.
  9. ^ Online Research Center: Fundamental Beliefs of Seventh-day Adventists, 1931
  10. ^ Seventh-day Adventists Believe... FILE: index.htm
  11. ^ Scofield, Michael (May–June 2000). "How the 27 Fundamental Beliefs Came to Be". Adventist Today (Loma Linda, CA: Adventist Today Foundation) 8 (3): 11. ISSN 1079-5499. Retrieved 2008-09-23.
  12. ^ White, E.G., "Counsels to Writers and Editors," pp. 30, 31 (Old Landmarks)
  13. ^ Venden, Morris, 1982, "The Pillars", Pacific Press, p. 13-15

İlgili Araştırma Makaleleri

Cumartesi, haftanın cumadan sonra ve pazardan önce gelen günüdür. Cumartesi yaygın olarak kullanılan pek çok takvime göre haftanın yedinci ve dolayısıyla son günüdür, ancak ISO 8601 standardına göre haftanın sondan bir önceki (altıncı) günüdür. Latince adı dies Saturni Eski İngilizceye Saeternesdaeg olarak girmiştir. Cumartesi gününe, en geç 2. yüzyılda, Vettius Valens'e göre günün ilk saatini kontrol eden Satürn gezegeninin adı verilmiştir. Bundan önce Eski İngilizce adı sunnanæfen idi.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyanlık</span> tek tanrılı İbrahimî bir din

Hristiyanlık, Nasıralı İsa'nın yaşamına, öğretilerine ve vaazlarına dayanan, tek Tanrılı İbrahimî bir dindir. Günümüzde Hristiyanlık, dünya nüfusunun yaklaşık %30,1'ini oluşturmaktadır ve 2,4 milyarı aşkın takipçisi ile dünyanın en kalabalık dinidir. Takipçilerine, "Mesihçi" anlamına gelen Hristiyan veya Nasıralı İsa'ya ithafen İsevi veya Nasrani denir. Kitâb-ı Mukaddes'e inanan takipçileri, Yahudi metni olan Tanah'ta kehanet edilen İsa'nın Mesih olarak gelişinin bir Yeni Ahit olduğuna inanırlar.

İman, etimolojik olarak güvenmek ve samimiyetle inanmak anlamlarına gelir. Kur'an'da sadece bir olan Allah'a ve kendisinin mesajına güvenmek anlamına gelmektedir. Genel anlamda bir dine ya da yaşam tarzına gönülden bağlanmak anlamı taşır.

<span class="mw-page-title-main">Teslis</span> Baba, Oğul ve Kutsal Ruh üçlüsün­den oluşan Tanrı inancını ifâde eden kavram

Teslis, Kutsal Üçleme ya da Üçlü Birlik, tek olan Tanrı'nın Kutsal Kitap'ta kendisini bildirdiği her biri eşit yücelikte, özünde tek, ezeli ve ebedi olan üç benliğini konu edinen ve Hristiyan kiliselerinin çoğunluğu tarafından inanılan ana akım Hristiyan dininin merkezindeki inanç esasıdır. Baba Tanrı, Oğul Tanrı ve Kutsal Ruh üç farklı benlik (hipostaz) olarak aynı özü paylaşmaktadırlar (Homoousia). Tek öz Tanrı'nın birliğini üç benlik ise Tanrı'nın kimliğini anlatmaktadır ve benliklerin hem birbirinden farklılıklarını hem de özde çözülmez birliklerini ifade eder. Böylece tüm yaratım ve lütuf süreci Tanrı'nın üç ilahi benliğinin ortak eylemi olarak görülür. Her benlik, Üçlü Birlik'te kendilerine özgü nitelikleri tezahür ettirir ve böylece her şeyin "Baba'dan çıkıp gelmiş" "Oğul aracılığıyla" ve "Kutsal Ruh'un gücüyle" gerçekleştiğini kanıtlar.

<span class="mw-page-title-main">Paskalya</span> İsanın dirilişini anmak için Hristiyanlarca kutlanan bayram

Paskalya, Hristiyanlıktaki en eski ve en önemli yortu. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Diriliş Bayramı, Diriliş Pazarı ya da Kıyam Yortusu olarak da adlandırılır.

Mesih'te Kardeşler veya Kristadelfiyanlar, Üniteryen Hristiyanlık görüşünü benimseyen bir topluluktur. Restorasyoncu ve binyılcıdır. Hareket, İngiliz asıllı Amerikalı ilahiyatçı John Thomas'ın (1805-1871) tebliğ faaliyetleri ile 19. yüzyılda Birleşik Krallık ve Kuzey Amerika'da gelişmiştir. Amerikan İç Savaşı (1863) zamanında vicdani ve dinî inançlarına aykırı olduğunu ileri sürerek askerlik hizmetini ifa etmeyi reddeden kimse statüsünü alabilmek için bir gruba bağlılığın beyan edilmesi gerekmiştir. O dönem itibarıyla Christadelphian ismi kullanılmıştır. Bu isim John Thomas tarafından Grekçe Mesih (Kristos) ve kardeşler (adelfoi) kelimelerinin birleştirilmesiyle türetilmiş olup "Mesih inancında kardeşler" ya da "Mesih'te kardeşler" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Tertullianus</span> Yazar, filozof ve teolog

Tertullianus, MS 160-225 yılları arasında yaşamış olan Kilise Babası.

<span class="mw-page-title-main">Lütercilik</span>

Lütercilik, Lutheryanlık, Luteryenlik ya da Lutheranizm eski bir Augustinuscu keşiş olan Martin Luther'in, Katolik Kilisesinin endülijans vermesi ve Kutsal Kitap'a uygun olmadığına inandığı diğer uygulamalara karşı başlattığı reform hareketiyle ortaya çıkmış bir mezheptir. Protestan hareketinin çıkışına ve kilisenin bölünerek binlerce kola ayrılmasına sebebiyet vermiştir. Luteryenlik, Avrupa'da Almanya başta olmak üzere, özellikle Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkelerinde taraftar bulmuştur.

Anglikanizm, İngiltere'nin resmî kilisesi olan İngiltere Kilisesi'ne has ilke, doktrin ve kurumlar. İngiltere Kralı VIII. Henry'nin kurduğu bir Hristiyan mezhebidir. İngiliz Reformu, Katoliklik ve Protestanlık arasında bir orta yol olarak görüldüğü için Latince Via Media olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci İznik Konsili</span>

Birinci İznik Konsili, MS 325 yılında İmparator I. Konstantin tarafından Roma İmparatorluğu topraklarında Hristiyanlığın içerisinde tartışılan bazı konuları netleştirmek amacı ile toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi</span> Mormonluğun en büyük mezhebi

İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi, yaygın bilinen adıyla Mormonluk, 6 Nisan 1830 tarihinde Joseph Smith, Jr. aracılığıyla ABD'nin New York eyaletinde kurulmuştur. Sonrasında kilise üyeleri gördükleri baskılardan dolayı Batı'ya göç etmişler ve Utah eyaletine gelmişlerdir. 24 Temmuz 1847 tarihinden itibaren ise Brigham Young öncülüğünde, günümüzde halen eyaletin başkenti konumundaki Salt Lake City kurulmaya başlanır. Günümüzde de Kilise'nin merkezi bu şehirde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yedinci Gün Adventist Kilisesi'nde Sebt</span>

Ayrıca bakınız: Cumartesi

Millerciler olarak da bilinen Yedinci Gün Adventist Kilisesi öncüleri, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Büyük Hayal Kırıklığı’ndan sonra bir araya gelerek Yedinci Gün Adventist Kilisesini kuran kurucu üyelerdir. 1860 yılında yeni gelişmekte olan hareketin öncüleri kilisenin ayırt edici inançlarını temsil eden Yedinci Gün Adventist adında karar kıldılar. Üç yıl sonra, 21 Mayıs 1863 tarihinde Yedinci Gün Adventistleri Genel Konferansı kuruldu ve hareket resmi bir teşkilat halini aldı.

Sebt, haftalık bir dinlenme günü ya da ibadet zamanıdır. İbrahimî dinlerde farklı şekillerde tutulur ve birkaç farklı uygulamada benzer durumları haber verir. Bin yıllar içinde pek çok farklı bakış açıları ve tanımlar ortaya çıkmış olmasına rağmen bunların çoğu aynı yazılı gelenekten kaynaklanmaktadır. Kavram diğer bazı geleneklerin her birinde benzer bir haftalık uygulamayı tanımlamak için kullanılmıştır: yeni ay; Yahudilikte ve bazı Hristiyan geleneklerinde yılda yedi kez kutlanan bayramların her biri; pagan kültüründe yılda sekiz kez kutlanan bayramların her biri ; seküler kültürde yıllık bir tatil ve dinî veya seküler kullanımda orijinali yedi yılda bir olan bir dinlenme yılı.

<span class="mw-page-title-main">Yedinci Gün Adventist Kilisesi</span>

Yedinci Gün Adventist Kilisesi diğer mezheplerden Yahudi/Hristiyan haftasının orijinal yedinci günü olan Cumartesi gününün Sebt olarak tutulmasıyla ayrılan ve İsa Mesih’in çok yakında gerçekleşecek ikinci gelişine (advent) vurgu yapan bir Protestan Hristiyan mezhebidir. Mezhep, 19. yüzyıl ortalarında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Millerci hareketten doğmuş ve 1863 yılında resmî olarak kurulmuştur. Kurucuları arasında, kapsamlı yazıları zamanımızda kilise tarafından hâlen büyük saygı gören Ellen G. White da bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Millercilik</span>

Millercilik, ilk olarak 1833 yılında İsa Mesih’in ikinci gelişinin 1843 yılı dolayında gerçekleşeceği inancını kamuya duyuran William Miller’in öğretilerini izleyenlere verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Hayal Kırıklığı</span>

Büyük Hayal Kırıklığı, İkinci Büyük Uyanış döneminde ortaya çıkan bir 19. yüzyıl Amerikan Hristiyan mezhebi olan Millerciler hareketinin tarihinde meydana gelen önemli bir olaydır. Baptist bir vaiz olan William Miller, Daniel kitabındaki peygamberlik sözlerine verdiği yorumlara dayanarak İsa Mesih'in 1844 yılı içinde yeryüzüne döneceğini öngördü. Daha kesin olan 22 Ekim 1844 tarihi Samuel S. Snow tarafından duyuruluyordu. Bazıları tüm varlıklarını hibe etmiş olan binlerce izleyici umutla bekledi. İsa'nın ortaya çıkmadığı 22 Ekim 1844 tarihi Büyük Hayal Kırıklığı olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Üç Meleğin Mesajı</span>

Üç meleğin mesajı, Vahiy 14:6–12 ayetlerinde üç melek tarafından verildiği belirtilen mesajların bir yorumudur. Yedinci Gün Adventist Kilisesi bu mesajların dünyayı İsa Mesih’in ikinci gelişine hazırlamak için verildiğini öğretir ve bunları kendi misyonunun temel kısımlarından biri olarak görür.

Gün–yıl ilkesi, yıl–gün ilkesi veya bir güne bir yıl ilkesi, peygamberlik sözlerindeki gün sözcüğünün gerçek zamanla bir yıl anlamında simgesel olarak kullanıldığı bir Kitabı Mukaddes peygamberlik sözlerini yorumlama ilkesidir. Çoğunlukla peygamberlik sözü yorumlamada tarihsel yöntem okulu tarafından kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İman ikrarı</span>

İman ikrarı, inanç beyanı olarak da bilinen bir topluluğun ortak inançlarının, temel ilkelerini özetleyen konularla yapılandırılmış bir biçimde ifadesidir.