İçeriğe atla

28 Şubat katliamı

28 Şubat 1947 tarihinde Kuomintang rejimine bağlı tütün tekeli binasının önündeki protesto gösterileri

28 Şubat katliamı veya 228 katliamı Tayvan'da iktidarı zorla ele geçirerek adada Çin Cumhuriyetini ilan etmiş olan Kuomintang rejimine yönelik gösterilerin 28 Şubat 1947 tarihinden itibaren zorla bastırılmasını ve sonrasında düzenlenen katliamı anlatır. Vali Chen Yi ve Cumhurbaşkanı Çan Kay Şek tarafından örgütlenen katliamda binlerce sivil öldürülmüştür. Olay Tayvan'ın modern tarihindeki en önemli olaylar arasında sayılır ve Tayvan bağımsızlık hareketinin temellerinden birisidir.

Arka plan

Tayvan adası 1895-1945 yılları arasında Japonya İmparatorluğu sömürgesi olur. Ada Japonya ile Asya arasındaki tedarik zincirinde depo noktası olarak görev gördüğü için görece yüksek bir yaşan standardına kavuşmuş, Japonya tarafından özellikle Çin'de uygulanan vahşi sömürü koşullarına maruz kalmamıştır. II. Dünya Savaşı'nın Pasifik Cephesinde Japonya'nın mağlubiyetiyle sona ermesinin ardından 2 Eylül 1945 itibarıyla ada Japonya kontrolünden çıkmıştır. İmzalanan Japonya'nın teslimiyet belgesi uyarınca ada Çin Cumhuriyeti denetimine verilmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında Çin İç Savaşında birbirleriyle savaşan Çin Komünist Partisi ve Kuomintang savaş süresince ortak düşman olan Japonya'ya karşı mücadele etmek için ateşkes ilan etmişti. Uluslararası kamuoyunda Müttefik Devletler tarafından tanınan Çin Cumhuriyeti yönetimi ise Kuomintang'dan oluşmaktaydı. Tayvan'ı Çin'deki bölgesel yapıya dahil etmeyen Kuomintang temsilcisi He Yingqin adada özerk bir yönetimin altyapısını kurmuş, sonrasında adaya yönetici olarak da Chen Yi atanmıştı.

Chen Yi'nin adadaki yönetimi yolsuzluk ve kolluk güçlerinin disiplinsizliğiyle öne çıkıyordu. Yönetimde her kademede yaşanan yolsuzluklar nedeniyle Chen Yi yavaş yavaş tüm iktidarı elinde toplamaya başladı. Ada ekonomisi savaşın ardından patlak veren krizde durgunluğa düşmüş, ada halkı yoksullaşmaya başlamıştı. Ayrıca adadaki Kuomintang rejimi Japonların kurduğu ve ada kaynaklarını sömürme sistemini hiç değiştirmeden devam ettirdi. Bu kapsamda tütün, şeker, çay, kağıt, kimyasal ürünler, madencilik ve çimento endüstrisindeki sömürü mekanizmaları ada halkı aleyhine olacak şekilde korundu. Ayrıca Japonlara ait taşınmazlara el koyan Kuomintang liderleri bunları zimmetlerine geçirdi. Chen Yi rejiminin yürürlüğe koyduğu Japonlardan arındırma siyaseti adadaki göçmenlerle yerli halk arasındaki gerilimi artırmıştı. Yeni yönetim özel mülkiyete yönelik saldırılar, adam kayırma, siyasi yasaklamalar, polis şiddetiyle anılır hale geldi.

Olaylar 27 Şubat 1947 tarihinde Taipei'de yaşanan bir cinayetle patladı. Yoksul bir dul Tayvanlı kadının kaçak sigara sattığını tespit eden emniyet güçleri kadına şiddet uygulayınca çevredekilerden tepki alır. Biriken kalabalıktan çekinen emniyet güçleri kalabalıktan kurtulmak için ateşe açınca çok sayıda kişi yaralanmış, bir kişi de ölmüştür. Ertesi gün 28 Şubat günü olaylar büyüyerek devam eder. Taipei'de başta tütün tekel kurumu binası olmak üzere çok sayıda devlet kurumu yağmalanır ve kundaklanır. Göstericilere ateş eden güvenlik güçleri durumu kontrol edemez haldedir. Radyo binasını ele geçiren eylemcilerin yayınları sayesinde ayaklanma tüm adaya yayılır. Kuomintang temsilcisi yetkili Chen Yi ana karadan asker desteği ister ve gösteriler şiddetli şekilde bastırılır.

Katliam

28 Şubat günü yaşananların ardından Kuomintang rejimine karşı ayaklanan Tayvanlılar adanın bazı bölgelerinde duruma hakim olur. Kimi yerlerde eylemcilere silah bıraktıktan sonra adada kalmış olan işsiz Japon askerler de dahil olur. Komiteler oluşturan halk hükûmete çeşitli talepler iletmiş ve yönetimde iyileştirme istemiştir. Ayrıca talepler arasında adada bulunan Çin askerlerinin geri gönderilmesi, adaya özerklik verilmesi bulunuyordu. Hükûmet ana karada destek gelene kadar göstericileri oyaladıktan sonra 8 Mart günü takviye askerî birliklerin gelmesi üzerine saldırıya geçmiştir. Üç gün boyunca cadde ve sokaklarda ayrım yapılmaksızın sivil Tayvanlılar katledilmiş, evlere girilerek sorgusuz sualsiz tutuklamalar, yerinde infazlar gerçekleştirilmiştir. Görgü tanıklarına göre yollarda cesetlerden yürünememektedir. Mart ayının sonlarında Chen Yi özellikle bağımsızlık yanlısı Tayvanlı aydınları hedef almış ve siyasette aktif olan tüm isimler büyük oranda katledilmiştir.

Sonrası ve günümüze etkisi

Ayaklanmanın ardından ada halkı Kuomintang rejiminin Japon işgalinden hiçbir şekilde iyi olmadığını görmüştür. Kuomintang rejimi de ada halkını Japon etkisi altında dejenere olmuş, Çin ile bağı kalmamış ve sıkı bir şekilde yeniden eğitilmesi gereken ikinci sınıf bir toplum olarak görmüştür. Çin anakarasında 20 Temmuz 1946 tarihinde Çan Kay Şek önderliğinde Çin Komünist Partisine karşı başlatılan saldırı başarısız olur. 1949 yılında Çin İç Savaşı'nı kaybettiği ortaya çıkan Çan Kay Şek ve beraberindeki 300 bin kılıç artığı Tayvan'a çekilmek durumunda kalır. Çin Komünist Partisi'nin Tayvan'ı işgal etme girişimleri 25-27 Ekim 1949 tarihinde bugün Tayvan Boğazındaki Kinmen takımadaları civarındaki Guningtou Muharebesinde komünistlerin adayı almayı başaramaması Tayvan'daki rejimin ayakta kalmasını sağlar.

Katliamı iki yıl içinde tam 38 yıl sürecek olağanüstü hal uygulaması takip etmiş, 1987 yılına kadar süren[1] dikta rejimi sırasında en az 100 bin kişi siyasi görüşlerinden dolayı tutuklanmış, en az 1000 kişi de idam edilmiştir. Yıllar içinde baskılara rağmen Tayvanlılar yapılan katliamı unutmamış ve ölenleri anmıştır. 28 Şubat 2004 yılında Tayvanlılar tarafından örgütlenen 228 Elele Mitingi'ne katılan binlerce Tayvanlı elele tutarak 500 km uzunluğunda bir insan zinciri oluşturmuştur.[2]

Kaynakça

  1. ^ 15 Temmuz 1987 tarihli 8 Şubat 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The New York Times haberi (İngilizce) 3 Ağustos 2023 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ Eylemlere dair haber (Çince) 3 Ağustos 2023 tarihinde erişilmiştir

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mao Zedong</span> Çin komünist lideri (1893–1976)

Mao Zedong (Çince : 毛泽东; Çince : 毛澤東; pinyin: Máo Zédōng; Wade–Giles: Mao Tse-tung,

Çin Komünist Devrimi, Çin'in kurulması yolunda, 1934'te imparatorluk içinde başlayan ve Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nı da içine alarak sonuca ulaşan Maocu bir halk devrimidir.

Tayvan, Doğu Asya'da Çin'in ve Japonya'nın güneyinde, Filipinler'in kuzeyinde bir adadır. Günümüzde Tayvan adı, Tayvan (Formoza) adasıyla birlikte Büyük Okyanus'undaki Lanyu ve Lüdao adaları, Tayvan Boğazı'ndaki Penghu, Matzu ve Kinmen adaları gibi Çin Cumhuriyeti yönetimi altındaki topraklara işaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan</span> Doğu Asyada bir ülke

Tayvan ya da resmî adıyla Çin Cumhuriyeti, Tayvan Adası ile Penghu, Kinmen, Matsu ve bazı diğer adacıklarda yerleşik bir Doğu Asya ada ülkesi. Tayvan resmî olarak, Çin'i yöneten Çin Komünist Partisi'ni Çin anakarasında işgalci güç olarak kabul eder. 1949 yılından günümüze kadar sık sık Çin Halk Cumhuriyeti ile olan rekabetiyle gündeme gelen Tayvan yönetimi, Çin anakarasında kontrol ve yönetim hakkı iddia ederek kendini gerçek Çin olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Çin İç Savaşı</span> 1927-1950 yılları arasında Çinde süren iç savaş

Çin İç Savaşı, Çin'de Milliyetçi Parti (Kuomintang) ile Komünist Parti arasında yaşanmış bir savaştır. 1927 yılında Kuzey Seferi sonrasında, Çan Kay Şek tarafından yönetilen Çin Milliyetçi Partisi'nin sağ kanadının ÇMP-ÇKP ittifakındaki komünistleri temizlemesi ile başladı. Asıl çatışma 1950 yılında düşmanlığın bitmesi ile sona erdi. Komünistler şu anki Çin'i kontrolleri altına alırlarken, milliyetçilerin elinde ise şu anki Tayvan, Penghu ve birkaç ada kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Çan Kay Şek</span> Tayvanın ilk devlet başkanı

Çan Kay Şek, Çin doğumlu Tayvanlı asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">II. Tayvan Boğazı Krizi</span>

II. Tayvan Boğazı Krizi veya 1958 Tayvan Boğazı Krizi, Çin Halk Cumhuriyeti ve Çin Cumhuriyeti arasında 1958 yılında yaşanan kısa bir silahlı çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Çu Enlay</span>

Çu Enlay, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) önderlerinden. 1949-1976 arasında başbakanlık, 1949-1958 arasında dışişleri bakanlığı görevlerinde bulunmuştur. Çin Devrimi'nde büyük rol oynamış, daha sonra da Çin'in Afrika ve Asya ülkelerinin önderliğini üstlenmesine yönelik katkılarıyla da tanınmıştır. Müzakereciliği ve ayrıntıları kavramada gösterdiği sınırsız yetenekle 20. yüzyılın en büyük siyaset adamlarınan biri olarak sivrilmiş, parti içi temizliklerden her seferinde önderlik konumunu koruyarak çıkmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Çin-Japon Savaşı</span> 1937 ile 1945 yılları içerisinde Çin ve Japonya arasında süren savaş

İkinci Çin-Japon Savaşı (1937–1945) veya Direniş Savaşı, öncelikle Çin Cumhuriyeti ve Japon İmparatorluğu arasındaki askeri çatışmaydı. Savaş, II. Dünya Savaşı'nın daha geniş Pasifik Cephesi olan Çin Cephesini oluşturuyordu. Savaşın başlangıcı geleneksel olarak 7 Temmuz 1937'de Pekin'de Japon ve Çin birlikleri arasındaki bir anlaşmazlığın tam ölçekli istilaya dönüştüğü Marco Polo Köprüsü Olayı'na tarihlenir. Bazı Çinli tarihçiler, 18 Eylül 1931'deki Japonya'nın Mançurya'yı istilasının savaşın başlangıcı olduğuna inanır. Çinliler ile Japonya İmparatorluğu arasındaki bu geniş çaplı savaş, genellikle Asya'da II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Türkiye ilişkileri</span>

Çin-Türkiye ilişkileri, Çin ile Türkiye arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri içerir. Çin Komünist Partisi'nin Çin İç Savaşı'nı kazanması ve Çin Halk Cumhuriyeti devletinin 1 Ekim 1949 tarihinde kurulmasından sonra bile Türkiye, İç Savaş'ı kaybetmenin sonucu olarak Tayvan adasına çekilmeye zorunda kalmış Çin Cumhuriyeti devletini "Çin" ülkesinin tek meşru temsilcisi olarak tanımaya devam etti, ancak 4 Ağustos 1971 tarihinde Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'yle diplomatik ilişkiler kurup "Tek Çin politikası"na uyarınca Çin Cumhuriyeti'yle olan resmî ilişkilerini askıya aldı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tayvan dahil tüm Çin toprakları üzerindeki egemenliğini tanıdı. Buna rağmen, Türkiye, Çin Cumhuriyeti'yle (Tayvan) yine gayrıresmî, hükümet dışı seviyede ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan Boğazı</span>

Tayvan Boğazı, Çin kontrolü altındaki Çin anakarası ile Çin Cumhuriyeti kontrolü altındaki Tayvan adasını birbirinden ayıran 180 kilometrelik boğazdır. Boğaz Güney Çin Denizi'nin bir parçasıdır ve kuzeydoğusunda Doğu Çin Denizi bulunur. En dar yeri 130 kilometre genişliğindedir.

Tayvan tarihi, Tayvan adasının ve halkının tarihidir. Tayvan'da insan yerleşimine ait kanıtlar on binlerce yıl geriye uzanır. MÖ 3000 civarında bir tarım kültürünün aniden ortaya çıkmasının, günümüz Tayvan aborjinlerinin atalarının gelişini yansıttığına inanılır. Ada, 17. yüzyılda Hollandalılar tarafından sömürgeleştirildi. Bunu Çin anakarasının Fujian ve Guangdong bölgelerinden Tayvan Boğazı üzerinden gelen Hakka göçmenleri de dahil olmak üzere Han Çinlilerinin akını izledi. İspanyollar da kısa süreliğine kuzeyde bir yerleşim inşa ettiler, ancak 1642 yılında Hollandalılar tarafından sürüldüler. Adanın Çince adı, "臺灣" ("Tayvan"), bir aborjin terimden türemiştir. Geçmişte adaya batıda "Formosa" adı verilmiştir. 1644 yılında Çin anakarasında hakimiyetini kaybeden Ming Hanedanı'na sadık olan Koxinga, 1662 yılında Hollandalıları mağlup etti ve adada operasyonel bir üs kurdu. Zheng'in güçleri daha sonra 1683 yılında Qing Hanedanı tarafından yenilgiye uğratıldı. O zamanda itibaren, Tayvan'ın bazı kısımları Qing Hanedanı'na daha da entegre oldu. Ada, Birinci Çin-Japon Savaşı ardından 1895 yılında Penghu ile birlikte Japon İmparatorluğu'na dahil edildi. Tayvan, Japon İmparatorluğu'na ihraç edilecek pirinç ve şeker üretti. Aynı zamanda II. Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın Güneydoğu Asya ve Pasifik'te sömürgeci genişlemesi için bir üs olarak kullanıldı. Bu dönemde Tayvan'da Japon imparatorluk eğitimi uygulandı ve birçok Tayvanlı savaş sırasında Japonya için savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Çin anakarası</span>

Çin anakarası ya da Kıta Çini, Çin Halk Cumhuriyeti'nin doğrudan kontrolü altındaki toprakları ifade etmek için kullanılan jeopolitik bir terimdir. Bu tanım 1949 yılında Çin İç Savaşı'nın sonunda Çan Kay-şek önderliğindeki Kuomintang güçlerini Tayvan'a çekilmesi ve Çin Komünist Partisi'nin tüm anakarayı ele geçirmesinin ardından ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin tarihi</span> ulusal tarih

Çin tarihi, yazılı kaynaklara göre 3500 yıldan fazla geriye uzanmakta olup yazılı Çin tarihi ise MÖ 1500'lerde Shang Hanedanı döneminden başlamaktadır. Çin binlerce yıllık tarihi ile dünyanın en eski medeniyetlerinden biri ve uygarlığın beşiği olarak kabul edilmektedir. Çin uzun tarihi boyunca değişimli olarak birleşik bir devlet olarak veya birçok devlet halinde parçalanmış olarak varlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Japon yönetiminde Tayvan</span>

Japon yönetiminde Tayvan, 1895-1945 yılları arasında Tayvan'ın Japon İmparatorluğu yönetiminde olduğu dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Çin Cumhuriyeti Yeniden Düzenlenmiş Ulusal Hükûmeti</span>

Çin Cumhuriyeti Yeniden Düzenlenmiş Ulusal Hükûmeti veya Nankin rejimi, Çin'in doğusunda 1940-1945 yılları arasında var olan Japon İmparatorluğu iş birlikçisi bir hükûmetti. Hükûmetin başında eski Kuomintang üyesi Wang Jingwei bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Wang Jingwei</span>

Wang Jingwei, Çinli bir siyasetçi. Başlangıçta Kuomintang'ın (KMT) sol kanadı üyesiyken daha sonra Çin Komünist Partisi (ÇKP) ile iş birliği yapma çabaları başarısızlıkla sonuçlanması üzerine giderek antikomünist oldu. Siyasi yönelimi, Japonya ile iş birliği yapması ile kariyerini şekillendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bai Chongxi</span>

Bai Chongxi, Çinli Müslüman asker ve devlet adamı. 1920'lerin ortalarından 1949'a kadar, Bai ve yakın müttefiki Li Zongren, Guangxi eyaletini kendi birlikleri ve önemli siyasi özerklikleri ile bölgesel savaş ağaları olarak yönetti. Çan Kay Şek ile ilişkisi çeşitli zamanlarda düşmanca ve işbirliğine dayalıydı. Bai ve Li Zongren, 1930'da Merkez Ova Savaşı'nda Çan karşıtı savaş ağası ittifakını desteklediler, ardından İkinci Çin-Japon Savaşı ve Çin İç Savaşı'nda Çan yönetimini desteklediler. Bai, 1946-1948 yılları arasında Çin Cumhuriyeti'nin ilk savunma bakanı olarak görev yaptı. 1949'da Çin İç Savaşı'nı komünistlerin kazanmasından sonra Tayvan'a kaçtı.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan-Türkiye ilişkileri</span>

Tayvan-Türkiye ilişkileri, Tayvan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye, 1971'den beri Tayvan ile hükûmet dışı, çalışma düzeyinde ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çanizm</span>

Çanizm, Çan Kay Şek'in Siyasi Felsefesi veya Çan Kay Şek Düşüncesi olarak da bilinir, Başkan Generalissimo Çan Kay Şek'in, Kuomintang yönetimi altında Çin Cumhuriyetindeki yönetimi sırasında Anakara Çin ve Tayvan'ın her ikisinde de kullanılan siyasi felsefesidir.