İçeriğe atla

26 Şubat Olayı

Üsteğmen Niu Yoshitada ve birlikleri

26 Şubat Olayı (Japonca二・二六事件 Ni-niroku jiken), 26 Şubat 1936 tarihinde Japonya'da İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin genç subayları tarafından örgütlenen bir darbe girişimi idi. Darbenin amacı hükûmet ve askeriyedeki hizbi rakipleri ve ideolojik muhalifleri tasfiye etmekti.

Darbeciler iki eski başbakan da dahil olmak üzere hükûmetin önde gelen bazı yetkililerini öldürmeyi ve Tokyo'daki hükûmet merkezini ele geçirmeyi başarmalarına rağmen Başbakan Keisuke Okada'ya suikast düzenlemekte ve İmparatorluk Sarayı'nı ele geçirmekte başarısız oldular. Ordudaki destekçileri eylemlerinden yararlanmak için girişimlerde bulundu, ancak ordudaki bölünmeler darbeye karşı imparatorluk öfkesi ile birleşince hükûmet devrilemedi. Kendilerine karşı ezici muhalefetle karşı karşıya kalan darbeciler 29 Şubat'ta teslim oldular.[1]

Genç subayların önceki politik şiddet örneklerinden farklı olarak, bu darbe girişimi ciddi sonuçlar doğurdu. Bir dizi kapalı davadan sonra darbe girişiminin önderlerinden 19'u idam edildi ve 40 kişi hapis cezasına çarptırıldı. Radikal Kōdō-ha hizbi ordudaki nüfuzunu kaybetmesiyle "suikaste uğramış hükümet" dönemi sona erdi ve ordu sivil hükûmet üzerindeki kontrolünü artırdı.

Kaynakça

  1. ^ Jansen (2002), p. 598

Kaynakça

  • Chaen Yoshio (2001). Zusetsu Ni Niroku Jiken. Nihon Tosho Center.

İlgili Araştırma Makaleleri

22 Şubat Olayı; 1962'de, Kara Harp Okulu Komutanı Kurmay Albay Talat Aydemir ve arkadaşlarının, ordu içindeki 27 Mayısçılar'ın tasfiyesi için 20 Şubat günü başlatılan atama ve gözaltına almalara karşı direnişi olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hirohito</span> 124. Japonya imparatoru (1926–1989)

Hirohito, 1926'dan 1989'a kadar 63 yıl boyunca Japonya'yı yöneten 124. Japon imparatorudur. En uzun süre tahtta kalan imparatordur. Ayrıca kendisi Japonya'nın yabancı topraklara ayak basan ilk imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Kerenski</span> Rus siyasetçi

Aleksandr Fyodoroviç Kerenski, Rus siyasetçi. 1917 Şubat Devriminden sonra Rus hükûmetinin üyesi, Temmuz ayından itibaren de Geçici Hükûmetin Başbakanı. Sosyalist Devrimci Parti (SR) üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Albaylar Cuntası</span>

1967-1974 Yunanistan Askerî Cuntası, 1967 ile 1974 yılları arasında Yunanistan'da iktidarı ellerinde bulunduran bir dizi sağ-kanat askerî hükûmete verilen isimdir. Aynı zamanda Albaylar Rejimi, Albaylar Cuntası ya da sadece Cunta olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Said Paşa</span> Iraklı asker ve siyasetçi

Nuri Said Paşa, Uzun yıllar ülke yönetiminde etkili olmuş Iraklı asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Inukai Tsuyoshi</span> Japon politikacı ve Japonya başbakanı

Inukai Tsuyoshi , Japon politikacı ve başbakan. Suikast sonucu öldürülmesiyle II. Dünya Savaşı öncesi dönemde Japonya'da parlamentoya dayalı hükûmetler uygulaması son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Abdüsselam Arif</span> 2. Irak cumhurbaşkanı

Abdüsselam Arif, Iraklı asker ve siyasetçi. 1963-1966 yılları arasında Irak cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Bir Arap milliyetçisi olarak tek bir Arap devleti olabileceğini savundu.

20 Mayıs 1963 ayaklanması veya 20 Mayıs 1963 darbe teşebbüsü, Kara Harp Okulu Komutanı Kurmay Albay Talat Aydemir ve arkadaşlarının 27 Mayıs 1960 darbesinde yer alan subayların tasfiyesine karşı başlatılan ve Talat Aydemir'in geri adım atmasıyla sona eren 22 Şubat 1962 ayaklanmasının devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lavr Kornilov</span> Rus ordu komutanı

Lavr Georgiyeviç Kornilov Rus askerî istihbarat mensubu, I. Dünya Savaşı ve ardından yaşanan Rus İç Savaşında Rus İmparatorluk Orduları komutanı, kâşif, Sibirya asıllı kazak general. Tarihte en çok Kornilov Olayı olarak bilinen ve Ağustos-Eylül 1917 tarihinde yaptığı başarısız darbe girişimiyle hatırlanır. Girişim Aleksandr Kerenski’nin geçici hükûmetini devirmek amacıyla yapılmış, sonunda Kerenski hükûmeti ile geçici bir ittifak içinde yer alan Bolşevikler'in çabalarıyla başarısız olmuş ve Kornilov, Kerenski tarafından tutuklanmıştır. Bu olay Ekim Devrimi’ne giden yolda Bolşeviklerin elini güçlendiren bir öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Tejero</span>

Antonio Tejero Molina İspanyol yarbay, 23 Şubat 1981 günü gerçekleştirdiği başarısız darbe girişimiyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kingorō Hashimoto</span>

Kingorō Hashimoto , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin topçu albayı, emekli olduktan sonra Büyük Japonya Gençlik Partisi Başkanı ve milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Ekim Olayı</span> Darbe Girişimi

Ekim Olayı, Ekim 1931'de Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri subaylarından Kingorō Hashimoto, Isamu Chō gibi Sakura-kai üyeleri ve Shūmei Ōkawa, Ikki Kita gibi sağcılar tarafından planlanan darbe girişimi.

Mart Olayı, Mart 1931'de Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri subaylarından Kingorō Hashimoto, Isamu Chō gibi Sakura-kai üyelerinin planladıkları askerî darbe girişimi.

<span class="mw-page-title-main">Leopoldo Calvo-Sotelo</span> İspanyol siyasetçi, Eski Başbakan

Leopoldo Calvo-Sotelo y Bustelo İspanyol siyasetçi ve eski İspanya başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Edib Çiçekli</span> Suriyeli asker ve siyasetçi (1909-1964)

Edib el-Çiçekli Suriye askeri lideri ve 1953'ten 1954'e kadar Suriye Devlet Başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">1963 Suriye askerî darbesi</span> Baas Partisini Suriyede iktidara getiren askeri darbe

1963 Suriye askeri darbesi ya da Suriye hükûmetinin adlandırmasıyla 8 Mart Devrimi, Arap Sosyalist Baas Partisi'nin Suriye Bölgesel Şubesi Askerî Komitesi tarafından 8 Mart 1963'te gerçekleştirilen askerî bir darbeydi. Planlamada ve bu planın uygulanmasında, partinin Irak Bölgesel Şubesinin Şubat 1963'te gerçekleştirdiği askerî darbeden esinlenilmişti.

<span class="mw-page-title-main">1969 Libya askerî darbesi</span> 1 Eylül 1969da Libyada gerçekleşen askerî darbe

1969 Libya darbesi veya 1 Eylül Devrimi, Libya'da 1 Eylül 1969 tarihinde Albay Muammer Kaddafi önderliğindeki Hür Subaylar Hareketi tarafından Kral İdris'e karşı düzenlenen bir askerî darbeydi. Darbe sonucu Libya'da monarşi sona erdi ve yerine Libya Arap Cumhuriyeti kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Numeyri</span> Sudanlı asker, siyasetçi (1928-2009)

Cafer Muhammed en-Numeyri, 1969'dan 1985'e kadar Sudan Devlet Başkanı olarak görev yapmış Sudanlı politikacı.

1954 Suriye askerî darbesi, aynı yılın şubat ayında, Edib Çiçekli hükûmetini devirmek için gerçekleşti. Çiçekli karşıtı hareketin başında eski Devlet Başkanı Etâsî ve kıdemli Dürzi lider Sultan el-Atraş vardı.

<span class="mw-page-title-main">Lu'ay el-Etâsî</span> 2. Suriye devlet başkanı

Lu'ay el-Etâsî Suriye Ordusunda kıdemli bir komutandı ve daha sonra 9 Mart ile 27 Temmuz 1963 arasında Suriye devlet başkanıydı.