İçeriğe atla

269 Life

Buzağı 269, Mayıs 2012
269Life kurucusu Sasha Boojor ve Buzağı 269

269, İsrail 'de süt çifliğinde doğmuş bir buzağıdır. Kesime gitmeden önce aktivistler tarafından kurtarılmıştır. Kesim gününe yakın bir tarihte kurtarılan ve mezbahalarda ölüme gönderilen bu buzağılar için dünya genelinde bir protesto düzenlenilmesine karar verildi. Bu protestoların ismi ise 269 Life, oldu.

İsrail'in Telaviv şehrinde Sasha Boojor tarafından yapılan çağrı ile dünyanın dört bir yanından destek geldi. İçlerinde Türkiye'de olmak üzere onlarca ülke bu protestolara destek verdi. Tüm dünyada mezbahaların kapatılması adına gerçekleştirilen bu protestolar ile birlikte eylemciler sırtlarına 269 yazılı numaratörlerle dağlandılar.

İsrail Protestoları

2 Ekim 2012 yılında, Dünya Çiftlik Hayvanları Günü ile birlikte İsrail asıllı iki aktivist olan Zohar Gorelik, Sasha Boojor ve bir Rus aktivisti Oleg Ozerov, 269 yazılı numaratörleri kızgın ateşte kızartarak vücutlarını dağladı. Bu olay Tel Aviv'in Rabin meydanında gerçekleşti.

Sasha Boojer, bu eylemi ile birlikte web sitesi üzerinden bir buzağının söylemek istediklerini betimleyerek "Bu anonim erkek buzağı sonsuza dek bedenlerimizde ölümsüzleşecek ve umarım bu dayanışma mesajı bir şekilde insan olmayan hayvanlara yeni bir bakış açısı getirecektir." açıklamasını yaptı.

Protestolar, insan tüketimi için kesilen milyonlarca hayvanın anonimliğini sona erdirme girişimiydi.

İngiltere Protestoları

İsrail'de başlayan bu protestolara ilk desteği sunan İngiltere 'de ki eylemciler oldu. Leeds 'teki Kentucky Fried Chicken (KFC) zincir mağazasının önünde soluğu alan eylemciler dünyada eş zamanlı başlayan protestolara bir gün önce destek vererek eylemlerini gerçekleştirdiler. Kızgın numaratörler ile 269 vurulu damgaları kendilerine yapan protestoculardan birisi hapise atıldı.

Londra'da gerçekleşen 269 Life eylemlerini ise Becky Folkard organize etti. PETA Sözcüsü yapmış olduğu açıklamada ''İnekler, tavuklar veya domuzlar damgalandıklarında, testisleri, gagaları veya boynuzları kesildiğinde çektikleri acıların insanlardan az değildir'' şeklinde bildirdi.[1] Folkard'ın planladığı protestolar, endüstriyel süt hayvanlarına uygulanan barbarlığa karşı çıkan rahatsız edici bir topluluk ajitasyonu olarak tanımlandı.[2]

26 Eylül 2015 'te Folkard başka bir organizasyon ile kendisini Birmingham 'da yeniden gösterdi.

Türkiye Protestoları

269 Life protestolarına destek veren ülkelerden birisi de Türkiye oldu. İzmir başta olmak üzere İstanbul merkezli iki farklı protesto düzenlendi. Mizansenler ile süslenen protestolarda aktivistler omuzlarından dağlandı.

269 Life İzmir Protestoları 21 Mart 2013 tarihinde Konak ilçesinin Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde gerçekleştirildi. Bağımsız yaşam hakkı savunucuları platformu örgütünün kurucusu olan hayvan hakları aktivisti Emrah İlhan tarafından organize edilen protesto çevreden büyük ilgi gördü. 269 küpesi ile bir kafesin içerisinde mezbahalara giden hayvanları canlandıran aktivist gösterisinin sonunda 269 numaratörünü kullanıldığı kızgın demirler ile omuzundan dağlandı.[3][4][5] Türkiye tarihinde ilk defa böyle bir protesto gerçekleştirildi.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Animal Rights Activists to Brand Volunteers Like Cattle Using Red Hot Iron [PHOTOS]". 25 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2021. 
  2. ^ "Burning issue: Volunteers will be branded with a red hot iron to highlight animal rights abuses". 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2021. 
  3. ^ "Hayvan Hakları İçin Kafesli Yürüyüş". Aydın24haber.com. 21 Mart 2013. 13 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2013. 
  4. ^ "Hayvan Hakları İçin Kafesli Yürüyüş". Sondakika.com. 21 Mart 2013. 29 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2021. 
  5. ^ "İzmir'de 269 protestosu: "Hayvanlar için bütün insanlar Nazi'dir"". Yesilgazete.org. 22 Mart 2013. 29 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Desmond Tutu</span> Başpiskopos

Desmond Mpilo Tutu Cape Town, Güney Afrika Cumhuriyeti), apartheid karşıtı ve insan hakları aktivisti olarak yaptığı çalışmalarla tanınan Güney Afrika Anglikan Kilisesi başpiskoposu ve ilahiyatçı. 1984 yılında Nobel Barış Ödülünü kazandı. 1985'ten 1986'ya kadar Johannesburg Piskoposu ve ardından 1986'dan 1996'ya kadar Cape Town Başpiskoposu olup her iki durumda da bu mevkiye gelen ilk Siyah Afrikalı oldu. İlahiyat alanında Siyah ilahiyat kaynaklı fikirleri Afrika ilahiyatı ile birleştirmeye çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Hayvan Kurtuluş Cephesi</span> aktivist grup

Hayvan Kurtuluş Cephesi, 1976'da radikal hayvan hakları eylemcisi Ronnie Lee'nin kurduğu aktivist gruptur.

Evrensel Hayvan Refahı Bildirgesi (EHRB), hayvanların duyarlı olduğunu kabul etmek, zulmü önlemek, acıyı azaltmak ve çiftlik hayvanlarının, evcil hayvanların, bilimsel araştırmalarda kullanılan hayvanların, yük amaçlı kullanılan hayvanların, rekreasyondaki hayvanların ve yaban hayvanları vb. refahına ilişkin standartları teşvik etmek için önerilen bir hükûmetler arası taslak antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Joaquin Phoenix</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Joaquin Rafael Phoenix, Leaf Phoenix olarak da bilinir, Amerikalı oyuncu, müzik videosu yönetmeni, prodüktör, müzisyen ve aktivist. Ridley Scott'ın yönettiği Gladyatör filmindeki Commodus rolüyle dikkatleri üzerine çekmiştir. Bu rolle en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Oscar ödülüne aday olmuştur. 2005 yılında bir biyografi filmi olan Walk the Line'da müzisyen Johnny Cash'i canlandırarak bir kez daha Oscar'a aday olmuştur. 2012 yapımı The Master filmindeki Freddie Quell rolüyle En İyi Erkek Oyuncu dalında bu ödüle 3. kez aday olmuştur. Bunun yanında Phoenix, bir röportajında Oscar ödülleri için 'bullshit' yorumunu yapmaktan çekinmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tom Regan</span> Amerikalı filozof (1938 – 2017)

Tom Regan, Amerikalı ahlak felsefecisi ve önde gelen bir hayvan hakları aktivisti. Regan, Kuzey Karolina Üniversitesi'nin fahri profesörüdür. Üniversitede 1967 yılından 2001 yılında emekli oluncaya dek görev yaptı. Regan, The Case for Animal Rights (1983) gibi hayvan hakları konusunda daha pek çok kitap yazdı. Çalışmaları modern hayvan hakları hareketlerini önemli bir ölçüde etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları</span> 2013te İstanbulda başlayan protesto

Gezi Parkı olayları veya Gezi Parkı direnişi, 28 Mayıs 2013 tarihinde, ilk olarak İstanbul'daki Taksim Gezi Parkı için hazırlanan kentsel gelişim planına karşı çıkmak amacıyla düzenlenen, daha sonrasında ifade özgürlüğü, medya sansürü, otoriteryanizm gibi toplumsal sorunlara ve Erdoğan'ın görece baskıcı yönetimine karşı toplumsal bir harekete dönüşen protesto hareketleridir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Murphy</span> İrlandalı siyasetçi

Paul Murphy, İrlandalı siyasetçi ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Musa Mamut</span> Kendini yakan Kırım Tatarı

Musa Mahmut Kırım Tatarları üzerindeki Sovyet baskısını protesto etmek amacıyla kendisini yakan siyasi eylemci, Kırım millî hareketinin simgelerinden.

<span class="mw-page-title-main">İnsan Hakları Anıtı (Ankara)</span> Ankara, Türkiyede bir heykel

İnsan Hakları Anıtı veya İnsan Hakları Heykeli, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan bronz anıt.

Hristiyan sol, büyük ölçüde sosyal adalet görüşlerini benimseyen ve bir sosyal müjde uygulayan bir dizi orta-sol ve sol- Hristiyan siyasi ve sosyal hareketleridir. Uluslararası politik düşüncedeki doğal çeşitlilik göz önüne alındığında, terimin farklı ülkelerde farklı anlamları ve uygulamaları olabilir. Bazı örtüşmeler olmasına rağmen, Hristiyan solu liberal Hristiyanlıktan ayrıdır, yani bütün Hristiyan solcuları liberal Hristiyan değildir ve bunun tersi de geçerlidir. Bazı Hristiyan solcular sosyal meseleler hakkında sosyal olarak muhafazakâr görüşlere sahipken, ekonomik meseleler üzerine sol eğilimlidir.

<span class="mw-page-title-main">2021 Boğaziçi Üniversitesi protestoları</span> Melih Bulunun rektör olarak atanmasına karşı yapılan protestolar

Boğaziçi Üniversitesi protestoları, Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasına karşı 4 Ocak 2021'de başlayan ve 15 Temmuz 2021'e kadar devam eden gösterilerdir. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, Bulu'nun istifa etmesini ve rektörün seçimle belirlenmesini talep etti. Protestolar sırasında düzenlenen operasyonlarla birçok öğrencinin evi basıldı ve birçok öğrenci gözaltına alındı. Bu protestolar sürecinde üniversitenin polislerce kapatılması, kapısına kelepçe takılması, güvenlik görevlileriyle öğrenciler arasında arbede yaşanması, öğretim üyelerinin içeri alınmaması gibi birçok olay yaşandı. Protestoların başladığı tarihten itibaren hem öğrencilerin hem de öğretim üyelerinin protestoları, kampüs içerisindeki farklı eylemlerle devam etmektedir.

<i>Behind the Mask</i> (film)

Behind the Mask: The Story of the People Who Risk Everything to Save Animals, Hayvan Kurtuluş Cephesi (ALF) hakkında 2006 ABD yapımı bir belgesel film. Filmin hazırlanması, röportaj ve kurgu düzenlemeleri dahil üç yıl sürdü. Filmin yapımcısı ve yönetmeni, Uncaged Films ve ARME'nin sahibi ve aynı zamanda hayvan hakları avukatı olan Shannon Keith'tir.

<i>Dominion</i> (film, 2018)

Dominion, 2018'de yapımcı ve yönetmeni Chris Delforce olan Avustralya yapımı bir belgesel film. Film, hayvanların düzenli olarak birçok şekilde istismar edildiğini göstererek bu konuda duyarlılık oluşturmayı amaçlıyor. Toplam altı istismar biçimi aydınlatılmıştır: Çiftlik hayvanları, vahşi hayvanlar, evcil hayvanlar, eğlence hayvanları, kürk hayvanları ve hayvan deneyleri.

<i>The Ghosts in Our Machine</i>

The Ghosts in Our Machine, Liz Marshall'ın yazıp yönetmenliğini yaptığı 2013 yılı Kanada yapımı belgesel filmdir. Film, foto muhabiri ve hayvan hakları aktivisti Jo-Anne McArthur'un kürk çiftliklerindeki ve Farm Sanctuary'deki diğer yerlerin yanı sıra hayvanları fotoğraflamasını ve çalışmalarını yayınlamaya çalışmasını anlatmaktadır. Film bir bütün olarak hayvan hakları için bir savunma olarak tasarlanmıştır.

Hayvan hakları hareketi kavramı bazen hayvan özgürlüğü, hayvan kişiliği veya hayvan savunuculuğu hareketi olarak da adlandırılır. insan ve insan olmayan hayvanlar arasında çizilen katı ahlaki ve hukuki ayrıma son veren, hayvanların mülk statüsünde görülmelerine ve hayvan deneyleri gibi araştırmalarda, gıda, giyim ve sirk-yunus parkı gibi eğlence endüstrilerinde kullanılmalarına son vermeyi amaçlayan sosyal bir harekettir.

Fransa'da hayvan hakları ve refahı, Fransa'daki insan olmayan hayvanların tedavisi ve bu hayvanlarla ilgili yasalarla ilgilidir. Fransa, uluslararası standartlara göre orta düzeyde hayvan refahı korumasına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Gary Yourofsky</span>

Gary Yourofsky bir Amerikalı hayvan hakları aktivisti ve öğretim görevlisidir. Son yıllarda ise Veganlık üzerine yaptığı konuşmalarla öne çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Antrozooloji</span> insan ve insan olmayan hayvanlar arasındaki etkileşimlerin ve ilişkilerin incelenmesi

Antrozooloji, insan-insan-olmayan-hayvan çalışmaları (HAS) olarak da bilinen etnobiyolojinin insanlarla diğer hayvanlar arasındaki etkileşimlerle ilgilenen alt kümesidir. Antropoloji, etnoloji, tıp, psikoloji, sosyal hizmet, Veteriner tıp ve zooloji gibi diğer disiplinler ile örtüşen disiplinler arası bir alandır. Antrozoolojik araştırmaların ana odak noktalarından biri, insan-hayvan ilişkilerinin her iki taraf üzerindeki olumlu etkilerinin ölçülmesi ve bunların etkileşimlerinin incelenmesidir. Antropoloji, sosyoloji, biyoloji, tarih ve felsefe gibi alanlardan akademisyenleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Burak Özgüner</span>

Burak Özgüner, hayvan hakları aktivisti, veteriner teknikeri.

<span class="mw-page-title-main">Karen Davis</span> Amerikalı aktivist (1944 – 2023)

Karen Davis, Amerikalı aktivist ve yazar.