İçeriğe atla

24. Waffen-SS Dağ Tümeni Karstjäger

24. SS Waffen Dağ Tümeni "Karstjäger"
Karstjäger
Etkin1944-1945
Ülke Nazi Almanyası
BağlılıkAdolf Hitler
Sınıfı Waffen-SS
TipiGebirgsjäger
GöreviPartizanlara karşı savaş
BüyüklükTümen
Savaşları

24. SS Waffen Dağ Tümeni "Karstjäger", II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından işgal edilen bölgelerdeki partizan birliklerin dağlarda olmasından dolayı bunları engellemek için oluşturulan 38 Waffen-SS tümenlerinden biri olan dağ tümenidir. Bu dağ birliğinin en büyük mücadele verdiği bölge Yugoslavya'dır. Çünkü Yugoslav partizanların diğer partizanlardan üstün olduğu konu dağların burada yoğun olmasıydı. Almanların Balkanlar'dan çekilmesi üzerine bu dağ birliği de geri çekildi. Çekildikten sonra Avusturya'yı savunmaya çalıştı. 9 Mayıs 1945 tarihinde İngiliz 6. Zırhlı Tümeni'ne teslim oldu.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paul Hausser</span> Nazi SS subayı

Paul Hausser, Alman general. Nazi döneminde SA komutanı ve Uzun Bıçaklar Gecesinden sonra Waffen SS komutanı olarak görev yaptı. Özellikle II. Dünya Savaşında SS Panzer Kolordusunun komutanı olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">1. Waffen-SS Panzer Tümeni Leibstandarte SS Adolf Hitler</span>

1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri. Bu tümenin görevi Adolf Hitler'i korumaktı. Bu birlikteki bütün askerler Aryan felsefesine göre seçiliyorlardı. Nazi Partisine bağlılığını ispatlamış ve Hitler için ölmeyi göze alabilecek sadık ve cesur üyelerden oluşuyordu. Her birlikte olduğu gibi bu birlikte de Aryan felsefesinin yanı sıra güçlü bir fiziki yapı aranıyordu.

<span class="mw-page-title-main">13. Waffen-SS Dağ Tümeni Handschar</span>

13. SS Waffen Dağ Tümeni "Handschar", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Tümenin ismi olan Handschar, tümenin amblemiydi. Adı Hançer Birliği olmasına rağmen birliğin sembolü aynı zamanda Bosna-Hersek'in sembolü olan pala'dır. Ülkede yaşayan Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlar'dan kurulmuştur. II. Dünya Savaşı sırasında Balkanlardaki komünist Partizanlara karşı savaşması için Kudüs Baş Müftüsü Emin el-Hüseyni'nin girişimi ile kuruldu. Himmler, Boşnakları etkilemek için Almanya'dan kaçan yahudilerin Orta Doğuda bir devlet kurmasından çekinen ve bu sebeple Nazilere sempati duyan Kudüs müftüsü Emin el-Hüseyni'den yararlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">8. Waffen-SS Süvari Tümeni Florian Geyer</span> Waffen SSe bağlı 38 tümenden biri

8. SS Süvari Tümeni "Florian Geyer", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri.

<span class="mw-page-title-main">10. Waffen-SS Panzer Tümeni Frundsberg</span>

10. SS Panzer Tümeni "Frundsberg", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. 1943 yılının başında müttefiklerin Fransa istilasına karşı yedek güç olarak oluşturuldu. Buna rağmen ilk askeri kampları 1944'te Ukrayna'da kuruldu. Ukrayna'da başarılı çatışmalardan sonra Fransa ve Arnhem'e müttefiklere karşı savaşmak için batıya gönderildiler. Tümen daha sonra savaşın sonunda Berlin'in güneyine Lausitz bölgesinde savaşmak için Pomeranya'ya gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Bittrich</span>

Wilhelm Bittrich, II. Dünya Savaşı sırasında Alman SS Obergruppenführer ve Waffen-SS generali.

<span class="mw-page-title-main">7. Waffen-SS Gönüllü Dağ Tümeni Prinz Eugen</span>

7. SS Gönüllü Dağ Tümeni "Prinz Eugen", "Prinz Eugen" Tümeni 1942'de Hırvatistan, Sırbistan, Macaristan ve Romanya'da yaşayan etnik Alman (Volksdeutsche) gönüllülerden oluşturulmuştu. II. Dünya Savaşı'nda balkanlardaki anti-partizan operasyonlarıyla meşgul olmuşlardı.

<span class="mw-page-title-main">14. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Galizien</span>

14. SS Waffen Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında çoğunlukla Galiçya bölgesinden gönüllülerden kurulan Nazi Almanyası silahlı birliği. Birlik bünyesinde Ukraynalıların yanı sıra Slovaklar ve Çekler, hatta Hollandalılar da yer almıştır. 1943 yılında kurulmuştur, Brodi Muharebesi'nde büyük kayıplarlar yaşamıştır. Yeniden kurulan birlik Slovakya, Yugoslavya ve Avusturya’da savaştı. Savaşın sona ermesiyle mensupları ABD ve İngiliz silahlı kuvvetlerine teslim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">29. Waffen-SS Grenadiye Tümeni RONA</span>

29. SS Waffen Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında Waffen SS bünyesinde Rus işbirlikçilerden oluşan Nazi Almanyasına bağlı silahlı kuvvet. 1944 yılında Rusya Halkının Özgürlük Ordusu isminin kısaltması olan RONA ismini alır. Komutanları Bronislaw Kaminski Vladislavoviç'in ismine atfen Kaminski Tümeni olarak da çağrılmıştır. Tümen Hitler'in emriyle sadece Sovyet partizanlarına karşı kullanılmış ve birlik mensuplarının sadakatinden şüpheler olduğu için lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Prag Taarruzu</span> Kızıl Ordunun II. Dünya Savaşındaki son stratejik taarruz harekâtı

Prag Taarruzu, Kızıl Ordu'nun II. Dünya Savaşı'ndaki son stratejik taarruz harekâtıdır. Prag'a yönelen Kızıl Ordu taarruzu ve Prag Muharebesi, 5 - 11 Mayıs 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Ayrıca muharebe, Prag Ayaklanması ile birlikte sürmesi dolayısıyla da önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Artur Phleps</span>

Artur Gustav Martin Phleps, Avusturya-Macaristan, Rumen ve Alman ordularında subaydı. II. Dünya Savaşı sırasında Waffen-SS korgenerali, SS-Obergruppenführer rütbesine sahipti. I. Dünya Savaşı öncesi ve sırasında Avusturya-Macaristan ordusu subayı, dağ, savaş ve lojistik konusunda uzmanlaşmış ve savaşın sonuna Oberstleutnant (yarbay) rütbesine terfi olmuştu. Savaş arası dönemde, Rumen ordusuna katılarak Generalleutnant (tümgeneral) rütbesine ulaştı ve ayrıca Kral II. Carol'un danışmanı oldu. Phleps, hükûmet aleyhinde konuştuktan sonra kenara çekilerek zorla ordudan emekli oldu.

<span class="mw-page-title-main">36. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Dirlewanger</span>

36. SS Waffen Grenadier Tümeni "Dirlewanger", II. Dünya Savaşı sırasında Almanların işgal ettiği bölgelerde meydana gelen partizan eylemlerine karşı oluşturulmuş birliklerdir. Ceza taburu kapsamındadır. Savaşın sonlarına doğru kuşatılan 9. Ordu ile birlikte Kızıl Ordu'ya karşı savaşmıştır. Waffen-SS tümenlerine bağlı olan bu birlikler tecavüz, yağma ve toplu katliamlar gerçekleştirmiştir. Bu tümenin lideri ise sadist olarak nitelendirilen Oskar Dirlewanger'dir.

<span class="mw-page-title-main">4. Waffen-SS Panzergrenadier Tümeni Polizei</span>

4. SS Tümeni "Polizei", Waffen-SS tümenlerinden bir tanesidir. II. Dünya Savaşı öncesinde parti liderlerini korumak amacıyla kuruldu. Savaşın başlamasıyla işgal edilen bölgelerde partizanlara karşı savaştı. Mücadele edilen partizanlar; Fransız Partizanları, Polonya Partizanları, Sovyet Partizanları ve Yunan Partizanları olarak sıralanabilir. Hatta partizanları yıldırmak için Yunanistan'da yapılan katliamlardan bir tanesi olan Distomo katliamını gerçekleştirdi. Ancak bu tümen sadece partizanlara değil düzenli ordulara karşı da savaştı. Nazi Almanyası'nın teslim olduğu Mayıs 1945 yılında Amerikan birliklerine teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">18. Waffen-SS Gönüllü Panzergrenadier Tümeni Horst Wessel</span>

18. SS Gönüllü Panzergrenadier Tümeni "Horst Wessel", kurulan 38 Waffen-SS tümeninden bir tanesidir. Bu tümen kurulduktan sonra Kızıl Ordu'ya karşı savaşması için Doğu Cephesi'nde Galiçya bölgesine yollandı. Ancak bu tümen Kızıl Ordu'ya karşı ağır kayıplar verdi. Bunun üzerine artan partizan hareketlerini bastırabilmek için görevlendirildi. Tümen adını komünistler tarafından öldürüldüğü iddia edilen ve adına marş dahi yazılan Horst Wessel'den alır.

<span class="mw-page-title-main">19. Waffen-SS Grenadiye Tümeni</span>

19. SS Waffen Grenadier Tümeni "Letonya Nr. 2", II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından işgal edilen Letonyalı gönüllülerden oluşan 38 Waffen-SS tümeninden biridir. Bu tümen 15. SS Waffen Grenadier Tümeni'yle birlikte Letonyalılardan oluşan ikinci Waffen-SS tümenidir. Bu tümen Ocak ayında beri kuşatma altında oldukları Kurlandiya'da Almanya'nın teslim olmasıyla birlikte Kızıl Ordu'ya teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">20. Waffen-SS Grenadiye Tümeni</span>

20. SS Waffen Grenadier Tümeni "Estnische Nr. 1" Genellikle Estonyalı milliyetçilerden oluşturulan Waffen-SS tümenlerinden biridir. Tümen 1944 yılına kadar yerel isyanları bastırma görevini üstlendi. 1944 yılı sonrasında ise Kızıl Ordu ilerlemesini durdurmak için savaştı. Ancak Estonya'nın Sovyetler Birliği işgali altına girmesi nedeniyle başarılı olamadı. 1945 yılı ve savaşın sonuna kadar çeşitli bölgelerde Sovyet ilerlemesini durdurmak için çabaladıysa da sürekli geri çekilmek zorunda kaldı. Tümen, Savaş sonunda Müttefik cephelerine doğru geri çekilerek teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">21. Waffen-SS Dağ Tümeni Skanderbeg</span>

21. SS Waffen Dağ Tümeni "Skanderbeg", II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından işgal edilen bölgelerde meydana gelen partizanlara karşı oluşturulmuş 38 Waffen-SS tümeninden biridir. Bu tümenin dağ birliği olarak kurulmasının sebebi partizanların dağlarda olmasıdır. Tümenin adı Osmanlı'nın Arnavutluk'a işgaline karşı savaşan Skanderbeg, Türkçesi İskender Bey'den gelir. Tümen hiçbir zaman Wehrmacht'ın bir parçası olmamıştır. Nürnberg mahkemelerinde Waffen SS'e katılımı nedeniyle ve savaş suçları sebebiyle suç örgütü ilan edilmiştir. Sembolü ise Arnavutluk'un bayrağında da olan çift başlı kartaldır.

<span class="mw-page-title-main">23. Waffen-SS Dağ Tümeni Kama</span>

23. SS Waffen Dağ Tümeni ''Kama'' II.Dünya Savaşı sırasında Waffen SS'e hizmet etmiş 38 tümenden biridir ve Anti Partizan operasyonları yapmış bir tümendir. Hiçbir zaman Wehrmacht'ın bir parçası olmamıştır. Savaş sonrasın Nürnberg Mahkemelerinde Waffen SS, Savaş suçları ve insanlığa karşı büyük suçlara karışması nedeniyle bir suç örgütü ilan edildi. Tümen Alman subaylar ve Bosnalı Müslüman askerlerden oluşuyordu. Kama balkan çobanlar ve köylüler kullanılan küçük bir hançerdir. 19 Haziran 1944'te kurulan 13. SS Waffen Dağ Tümeni "Handschar" subayları etrafında kuruldu ancak tümen hiçbir zaman tam gücüne ulaşamadı ve eylemleri bir oluşum olarak görülmedi.

<span class="mw-page-title-main">August Schmidhuber</span>

August Schmidhuber, II. Dünya Savaşı'nın son aşamalarında işgal altındaki Yugoslavya ve Arnavutluk'ta iki Waffen-SS tümenine komuta eden bir SS-Brigadeführer'di ve savaş sonrası Yugoslav makamları tarafından savaş suçlarından idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Karl von Oberkamp</span>

Karl von Oberkamp, 2. Dünya Savaşı sırasında bir Waffen-SS generali ve savaş suçlusuydu. Waffen-SS kariyeri boyunca 7. Waffen-SS Gönüllü Dağ Tümeni Prinz Eugen, 38. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Nibelungen ve 5. Waffen-SS Dağ Kolordusu'na komuta etti.
2. Dünya Savaşı'nın ardından Oberkamp, Yugoslavya'ya iade edildi ve orada savaş suçlarından dolayı yargılandı. İdama mahkûm edildi ve 4 Mayıs 1947'de Belgrad'da asılarak idam edildi.