İçeriğe atla

20 Ocak Anıtı

Koordinatlar: 40°24′14″K 49°48′25″D / 40.40389°K 49.80694°D / 40.40389; 49.80694
20 Ocak Anıtı
20 Ocak Anıtı'nin ön yüzü
Harita
Genel bilgiler
DurumAnıt olarak kullanılmaktadır
Adres20 Ocak metrosu
ŞehirBakü, Azerbaycan
Koordinatlar40°24′14″K 49°48′25″D / 40.40389°K 49.80694°D / 40.40389; 49.80694
Başlama2010
Tamamlanma2010
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Javanshir Dadashov ve Azad Aliyev ve mimar Adalat Mamedov

20 Ocak Anıtı Azerbaycan'ın başkentinde, Bakü şehrinde, Kara Ocak trajik olayların kurbanlarının anısına dikilmiş bir anıt. 19-20 Ocak gecesi, Sovyet Kara Kuvvetleri birlikleri Bakü'de yüzlerce sivilin ölümüne yol açan siyasi muhalefeti bastırmasının anısına tanıtıldı. Anıt, “20 Ocak” çevre yolunun yakınında, Yasamal bölgesinde dikildi. Anıtın yazarları heykeltıraşlar Javanshir Dadashov, Azad Aliyev (Azad Əliyev) ve mimar Adalat Mammadov idi.[1]

Anıtın yapıldığı dairede, Sovyet döneminde, 18 Nisan 1980'de kurulan, Bakü'de, XI Kızıl Ordu'nun Azerbaycan'ı işgaline onur veren bir anıt vardı. 20 Ocak 1990 trajedisinden sonra bu anıt kaldırıldı. Anıt kompleksi "20 Ocak" Ekim 2009'da inşaat başladı. Anıtın açılması 20 Ocak 2010'da gerçekleşti. Törene Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, cumhurbaşkanlığı idaresi başkanı Ramiz Mehdiyev, Azerbaycan Ulusal Meclisi milletvekilleri, Yasamal ilçesi İbrahim Mehdiyev'in yönetici gücü başkanı ve trajedi mağdurlarının aileleri katıldı.[2]

Kompleksin toplam alanı 1500 km²'dir. Anıtın yüksekliği, kaideyle birlikte - 8 m-dir. Anıt, şehirlerindeki birlikleri kaçırmayacağına karar verilen bir grup insanı tasvir eder; bazıları çoktan düştü. Anıtın granit kaidesinde trajedinin kurbanlarının 147 ismi altın harflerle oyulmuştur. Ayrıca kaidede Haydar Aliyev'in sözleri de var.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reşid Behbudov</span> Azerbaycanlı şarkıcı ve aktör

Reşid Mecid oğlu Behbudov, Azerbaycanlı Sovyet şarkıcı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'ın idari bölümleri</span>

Azerbaycan, coğrafî durum, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurularak meydana getirilmiş olup Azerbaycan'daki en büyük idarî birim, özerk cumhuriyettir. Azerbaycan'ın sonraki idarî birimleri "şehirler” ve “rayonlar" olarak belirlenmiştir. Şehirler ve rayonlar, Türkiye'deki illere tekâbül eder. Azerbaycan'daki bazı şehirler direkt olarak merkezî yönetime bağlıdır. Bu şehirler, ekonomik ve kalkınma açısından daha gelişmiş olduğu için Türkiye'deki büyükşehirlere denk gelir. Şehirler de şehir rayonlarına bölünmüştür. Şehir rayonları, Türkiye'deki ilçelere tekâbül eder.

<span class="mw-page-title-main">Ebulfez Elçibey</span> 2. Azerbaycan cumhurbaşkanı

Ebulfez Elçibey veya Ebulfez Aliyev, akademisyen, 2. Azerbaycan cumhurbaşkanı, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi'nin kurucusu ve ilk genel başkanı.

Muhammed Fuzuli heykeli — Azerbaycan Devlet Akademik Milli Dram Tiyatrosunın önünde bulunan "Fuzûlî" abidesi. Ünlü Azerbaycanlı heykeltıraraşlar Ömer Eldarov ve Tokay Memmedov'un 1962 yılında birlikte yaptıkları plastik sanat eserlerindendir. Divan şairi Fuzûlînin anısına dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Ocak</span> Sovyetler Birliği tarafından gerçekleştirilen katliam

Kara Ocak, Kara Cumartesi veya 20 Ocak faciası, 1990 Ocağı’nda 19'unu 20'sine bağlayan gece Sovyet Ordusu'nun Azerbaycan SSC'nin başkenti Bakü'ye girmesiyle gerçekleştirilen katliamdır.

<span class="mw-page-title-main">Mirzaağa Aliyev</span>

Mirzaağa Aliyev, Azeri tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Yasamal Rayonu</span>

Yasamal, Azerbaycan'ın başkenti Bakü şehri içindeki bölge. 13 Nisan 2009 tarihinde nüfus sayısı 232.100 kişi olmuştur. Toplam alan sahası 20 km²dir. Eski ismi Oktyabr olmuştur. Şu anda başkanı İbrahim Mehdiyev'dir.

<span class="mw-page-title-main">İlk Kurşun Anıtı</span> İzmir, Türkiyede bir anıt

İlk Kurşun Anıtı, 15 Mayıs 1919'da İzmir'in İşgali sırasında öldürülen gazeteci Hasan Tahsin anısına İzmir'de Konak Meydanı'na 1974 yılında dikilmiş anıttır.

<span class="mw-page-title-main">26 Bakü Komiseri Anıtı</span>

26 Bakü Komiseri Anıtı, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde bulunan ve Bakü Sovyetine bağlı 26 Bakü Komiseri'ni anmak için inşa edilen anıt. Anıtın 1968 yılında açılmasının ardından komiserlerin naaşları anıtın bulunduğu yere nakledilmişdi. Anıtın bulunduğu meydanın merkezindeki heykelde sonsuz alev tutan bir insan heykeli yer alırdı. Kurşuna dizilerek idam edilen 26 komiserin adları anıtta yer alan büyük bir taş kaideye yazılıydı.

<span class="mw-page-title-main">Adil Aliyev</span>

Adil Aliyev, mevcut Azerbaycan Kickboks Federasyonu başkanı ve Azerbaycan Millî Meclisinin başkan yardımcısıdır.

Latife Adil kızı Memmedova — Azerbaycanlı bilim insanı, doktora, tarihçi, Azerbaycan Gazeteciler Birliği üyesi, Azerbaycan Kültür Bakanlığı Ana Kültür Dairesi Yasamal Merkezi Kütüphane Sistemi (MKS) başkanı, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Kütüphane Sektörü başkanı (2004-2018), UNESCO-nun "Herkes için Bilgi" Programının Azerbaycan Komitesi başkanı (2011–2018).

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk Anıtı (Bakü)</span> Azerbaycanda bir anıt

Mustafa Kemal Atatürk Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer alan bir anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Agarunov</span> Azerbaycanlı asker

Albert Agarunoviç Agarunov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde yüzbaşı olarak görev yapmış Azerbaycanlı asker. Dağ Yahudisi kökenli olan Agarunov, 1980'lerin sonlarında Sovyet ordusunda görev yapmış; askerliğini bitirince bir fabrikada çalışmak üzere Surahanı Rayonu'na dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ramiz Mehdiyev</span> Azerbaycanlı siyasetçi

Ramiz Mehdiyev, Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanlığı İdaresi başkanı; Azerbaycan Millî İlimler Akademisi üyesi ve eski Azerbaycan Millî İlimler Akademisi başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Zarife Aliyeva</span> Haydar Aliyevin eşi

Zarife Aliyeva, Azerbaycanlı göz doktoru, oftalmolog, Azerbaycan SSC'nin emekli bilim insanı, doktor (1976), profesör (1979) ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi asil üyesi (1983) idi.

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl Beyannamesi Anıtı</span>

İstiklâl Beyannamesi Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Milli İlimler Akademisi El Yazmaları Enstitüsü ile Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi binaları arasında yer alan bir anıttır. Azerbaycan Millî Şûrası tarafından 28 Mayıs 1918'de Tiflis'te ilan edilen Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti onuruna dikilmiştir. Bu gün, 28 Mayıs 1992'den beri Bağımsızlık Günü olarak kutlanmaktadır.

Bakü Türk Şehitliği ve Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir anıt mezardır. Şehitlik, 15 Eylül 1999 tarihinde açılmış olup Şehitler Hiyabanı'nda yer almaktadır ve Bakü Muharebesi'nde ölen Osmanlı askerlerini anmak için inşa edilmiştir. Şehitlerin isim levhalarının bulunduğu bir ara sokak, bir cami ve bir anıttan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Eldarov</span> Azeri heykeltıraş ve halk sanatçısı

Ömer Eldarov Azeri heykeltıraş, ressam, siyasetçi, halk sanatçısı ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi asil üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Puşkin Anıtı (Bakü)</span>

Aleksandr Puşkin Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Rus şair Aleksandr Puşkin'i tasvir eden anıt. Anıt, Puşkin ve Üzeyir Hacıbeyov caddelerinin kesiştiği noktada aynı adı taşıyan parkta yer almaktadır. Bronz anıtın muallifi, Rus Sanat Akademisi'nin heykeltıraş ve akademisyeni Yuri Orehov'dur. Bu anıt Orehov'un son eseridir.

Hocalı soykırımı anıtları ve eserleri, Dünyanın farklı bölgelerinde, 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında, Ermeni silahlı kuvvetleri ve BDT 366. alayı tarafından Hocalı katliamının Azerbaycanlı kurbanlarına adanan anıtlar bulunmaktadır.