İçeriğe atla

2024 İtalya-Afrika Zirvesi

2024 İtalya-Afrika Zirvesi
Roma'daki 2024 İtalya-Afrika Zirvesi'nde toplu fotoğraf
Ev sahibi ülke İtalya
Tarih28-29 Ocak 2024
KonumPalazzo Madama
ŞehirRoma

2024 İtalya-Afrika Zirvesi, 28-29 Ocak tarihlerinde Roma'da gerçekleştirildi. İtalya hükûmetinin ev sahipliğinde düzenlenen zirveye kırk beş Afrika ülkesinin yanı sıra Afrika Birliği temsilcileri de katıldı.

Arka planı

Zirve, özellikle Akdeniz'i geçmek için tekneleri kullanarak Kuzey Afrika'dan İtalya'ya göçün arttığı bir bağlamda gerçekleştirildi.[1][2] 2022 İtalya genel seçimlerinin ardından, yasadışı göçü engelleme ve yumuşak Avrupa şüpheciliği platformunda yarışan İtalya'nın Kardeşleri'nden Giorgia Meloni Başbakan oldu.[3] Zirvenin duyurulması, Meloni'nin İtalya'nın dış politikasının statüsünü yükseltmeye ve göçü engellemeye çalıştığı şeklinde değerlendirildi.[4]

Toplantı

Zirve, Roma'daki Palazzo Madama'da düzenlendi.[5] Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, 28 Ocak'ta Quirinal Sarayı'nda heyet başkanlarını kabul etti.[6]

Zirvenin ana odak noktalarından biri, İtalyan enerji devi Eni'nin kurucusu Enrico Mattei'nin adını taşıyan stratejik bir girişim olan Mattei Planı'nın açıklanmasıydı. Dört yıl boyunca yıllık 3 milyar avroluk bir bütçeye sahip olan plan, enerji işbirliğini, sağlık ve eğitim yatırımlarını ve kritik altyapı gelişimini vurgulayarak kitlesel göçün temel ekonomik nedenlerini ele almayı amaçlamaktadır. Ancak Mattei Planı, İtalya'nın mali kısıtlamaları ve Afrika'daki küresel oyuncularla rekabet gibi zorluklarla karşı karşıyadır. Eleştirmenler planın uygulanabilirliğini sorgulamakta ve daha net bir stratejiye ihtiyaç olduğunu öne sürmektedir.[7][8][9][10]

İtalya, plan için ilk etapta 5.5 milyar avroluk bir yatırım yapacağını açıkladı.[11]

Kaynakça

  1. ^ Harlan, Chico (28 Mart 2023). "Migration to Italy is soaring. And it's still the off-season". The Washington Post. 28 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  2. ^ "What's behind the surge in migrants arriving to Italy?". PBS NewsHour (İngilizce). 15 Eylül 2023. 14 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  3. ^ Harlan, Chico (26 Eylül 2022). "Right-wing victory in Italy expected to bring swift changes to migration". The Washington Post. 21 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  4. ^ "Giorgia Meloni's African ambition". Le Monde. 28 Ocak 2024. 28 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2024. 
  5. ^ Giuffrida, Angela; Tondo, Lorenzo (29 Ocak 2024). "African Union Commission calls for 'paradigm shift' at Italy-Africa summit". The Guardian (İngilizce). ISSN 0261-3077. 9 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  6. ^ "Italia-Africa. A bridge for common growth". www.governo.it (İngilizce). 28 Ocak 2024. 6 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  7. ^ "Italian PM reveals "Mattei Plan" for African development ahead of Italy-Africa Summit | Africanews". 28 Ocak 2024. 28 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2024. 
  8. ^ "Waiting for the Italy-Africa summit: the government will present the Mattei Plan tomorrow". 28 Ocak 2024. 28 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2024. 
  9. ^ Amante, Angelo (29 Ocak 2024). "Italy's Meloni pledges new partnership with Africa, funds limited". Reuters. 13 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  10. ^ Torkington, Simon (8 Şubat 2024). "A $6 billion investment in Africa's future and other key outcomes from the Italy-Africa summit". World Economic Forum. 29 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  11. ^ "What we know about the Italian development plan for Africa". Reuters. 29 Ocak 2024. 4 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afrika</span> kıta

Afrika, yüzölçümü ve nüfus yoğunluğu açısından dünyanın en büyük ikinci kıtasıdır. Kendisine bitişik kabul edilen adalar ile birlikte 30,8 milyon km²'lik alanı ile dünya yüzölçümünün %6'sını ve dünya üzerindeki toprakların %24,4'ünü kapsar. 1 milyar kişilik nüfusuyla dünya nüfusunun %15'ini barındırır. Afrika, kuzeyde Akdeniz, güneyde Hint Okyanusu, batıda Atlas Okyanusu, doğuda Sina Yarımadası, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı ile çevrelenmiştir. Madagaskar'ı ve çeşitli takımadaları bünyesinde barındırır. Kıtada 54 adet diplomatik olarak tanınmış bağımsız devlet, dokuz bölge ve 3 adet de sınırlı tanınmış devlet bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Afrika Birliği</span> Afrika ülkelerinin oluşturduğu siyasi birlik

Afrika Birliği, Afrika kıtasında yer alan Afrika ülkelerinin tek çatı altında toplandığı ve Afrika Birliği Örgütü'nün ardılı olarak 2002 yılında oluşturulan uluslararası kuruluştur. Afrika Birliği'nin en önemli kararları, üye devletlerin devlet ve hükûmet başkanlarının altı ayda bir yaptığı toplantı olan Afrika Birliği Meclisi tarafından alınır.

<span class="mw-page-title-main">Kavun</span> bitki türü

Kavun, kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir. Bir yıllık otsu bir bitkidir. Sürüngen gövdesi metrelerce uzayabilir. Yaprakları yürek biçiminde iridir. Bir eşeyli ve bir evcikli çiçekleri yaprakların koltuk altından çıkar. Türüne ve çeşidine göre kalın kabuklu iri meyvesinin içi etli, sulu ve bol çekirdeklidir. Anayurdu, Orta Asya, İran ve Anadolu'dur. Türkiye'de yetişen başlıca türleri Topatan, Hasanbey, Van kavunu, Altınbaş Kızılırmak, Ankara kavunu, Kırkağaç (Manisa) kavunu olmakla birlikte pek çok yerli ve yabancı hibrit çeşitleri de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika Birleşik Devletleri</span> Afrika kıtasındaki 55 ülkenin tamamını veya bir kısmını içermesi düşünülen bir federasyon önerisinin adıdır

Afrika Birleşik Devletleri, Afrika kıtasındaki 56 ülkenin tamamını veya bir kısmını içermesi düşünülen bir federasyon önerisinin adıdır.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin vize politikasına göre, vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Güney Afrika'ya gelen ziyaretçilerin vize alması gerekmektedir. Tüm ziyaretçilerin en az 1 ay geçerli ve en az iki boş sayfası bulunan pasaporta sahip olmaları gerekmektedir. Aralık 2016'da, Güney Afrika, vize politikasını mütekabiliyet ilkesine uygun olarak gözden geçireceği açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Afrika Birliği başkanı</span> Afrika Birliği Başkanı

Bu listede Afrika Birliği'nin başkanları yer alır.

<span class="mw-page-title-main">G7</span> Dünyanın ekonomisi en büyük yedi ülkesinin bulunduğu uluslararası organizasyon

G7, yedi ülkenin arasında uluslararası bir birliktir. Grup Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada olmak üzere yedi ülkeden oluşmakta olup Avrupa Birliği de G7 içinde temsil edilmektedir. Üye ülkeler net küresel zenginliğin %64'ünü oluşturmaktadırlar.

2017 Afrika Uluslar Kupası, sponsporluk anlaşmalarıyla Total Afrika Uluslar Kupası, Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) tarafından iki yılda bir düzenlenen Afrika Uluslar Kupası'nın 31.'si. İlk olarak Libya'ya verilen şampiyona ev sahipliği, Ağustos 2014'te ülkede devam eden iç savaş sebebiyle CAF tarafından iptal edildi. Ardından turnuvanın Gabon'da yapılması kararlaştırıldı.

Afrika Birliği Pasaportu, ulusal olarak çıkarılan Afrika Birliği'ne üye devlet pasaportlarının yerine geçen ve taşıyıcıların Afrika'daki 55 devlet için vize alma zorunluluğunu ortadan kaldıran ortak bir pasaport belgesidir. Ruanda, Kigali'de Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame ve Çad Cumhurbaşkanı Idriss Déby tarafından düzenlenen Afrika Birliği'nin 27. Olağan Oturumunda başlatıldı. Haziran 2018’den itibaren pasaportun çıkarılması ve 2020 yılına kadar dünya sınırlarında kullanıma hazır olması planlandı.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Cumhuriyeti'nde COVID-19 pandemisi</span> COVID-19 pandemisinin Güney Afrikadaki etkileri

Sağlık Bakanı Zweli Mkhize tarafından devam eden COVID-19 pandemisinin 5 Mart 2020'de Güney Afrika'ya ulaştığı doğrulandı ve bilinen ilk hasta İtalya'dan dönen bir Güney Afrikalı oldu.

<span class="mw-page-title-main">İtalya'nın Kardeşleri</span> Aşırı sağcı siyasi parti

İtalya'nın Kardeşleri, İtalya'da bir siyasi partidir. Parti, Silvio Berlusconi'nin eski bakanlarından Giorgia Meloni tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2014 BRICS zirvesi</span>

6. BRICS zirvesi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'yı içeren gelişmekte olan başlıca ekonomilerden oluşan bir grup olan BRICS'in altıncı yıllık diplomatik toplantısıydı. Mevcut beş yıllık zirve döngüsünün ilk ev sahibi ülke olan Brezilya bu zirveye ev sahipliği yaptı; zirve Fortaleza'da gerçekleştirildi. Brezilya daha önce Nisan 2010'da dört üyeli bir BRIC zirvesine ev sahipliği yapmış olsa da, 2014'te ilk tam BRICS zirvesini yapıldı; Brasília'da düzenlenmiş 2010 zirvesine o zaman tam üye olmayıp Aralık 2010'da tam üye olan Güney Afrika nezaketen misafir olarak davet edilmişti. Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Kirchner zirvenin özel bir konuğu oldu ve BRICS liderleri kısa bir süre sonra UNASUR mevkidaşları ile bir araya geldi. 6. BRICS zirvesi, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'na alternatif olması amaçlanan çok taraflı bir kalkınma bankası olan Yeni Kalkınma Bankası'nın resmi açılışıyla sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Giorgia Meloni</span> İtalya başbakanı

Giorgia Meloni, Ekim 2022'den bu yana İtalya başbakanı olarak görev yapan ve bu pozisyonda bulunan ilk kadın olan İtalyan siyasetçidir. 2006'dan beri Temsilciler Meclisi üyesi olan Meloni, 2014'ten beri İtalya'nın Kardeşleri (FdI) siyasi partisine liderlik etmekte ve 2020'den beri Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular Partisi'nin başkanlığını yürütmektedir.

İslam İşbirliği Teşkilatı-Türkiye ilişkileri, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kurulduğu dönem başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti, örgütün kurulduğu 21 Ağustos 1969 tarihinden beri üyedir. İstanbul 2016, 2017 ve 2018 senelerinde İslam Zirvesi Konferansına ev sahipliği yapmıştır. Ekmeleddin İhsanoğlu, 2004-2014 yılları arasında teşkilatın genel sekreterliği görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Levanten koridoru</span> Afrikayı Avrasyaya bağlayan coğrafi koridor

Levanten koridoru, kuzeybatıda Akdeniz ile güneydoğuda çöller arasında Afrika'yı Avrasya'ya bağlayan nispeten dar bir şerittir. Bu koridor, Avrasya ve Afrika arasındaki hayvanların göçlerinin kara yoludur. Özellikle erken homininilerin Afrika'dan Avrasya'ya Levanten koridoru ve Afrika Boynuzu yoluyla yayıldığına inanılıyor. Koridor adını Levant'tan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">2022 G20 Bali zirvesi</span>

2022 G20 Bali zirvesi, 20 Grubu'nun (G20) 15-16 Kasım 2022 tarihlerinde Endonezya'nın Bali şehrinde gerçekleşmiş on yedinci zirvesidir. Dönem başkanı olan Endonezya'nın devir teslim töreni, Roma zirvesinin kapanışında G20 Başkanlığı Gavel'in İtalya başbakanı Mario Draghi'den Endonezya devlet başkanı Joko Widodo'ya devredildiği bir etkinlik olarak düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Modern insanın yakın zamanlı Afrika kökeni</span>

Paleoantropolojide, "Afrika'dan Çıkış" teorisi, yeni tek köken hipotezi, yer değiştirme hipotezi veya yakın zamanlı Afrika kökeni modeli olarak da adlandırılan modern insanın yakın zamanlı Afrika kökeni, anatomik olarak modern insanların, coğrafi kökeni ve ilk göçlerinin bilim dünyasında yaygın kabul gören modelidir. Homo erectus ve daha sonra da Homo neanderthalensis'in, kısaca homininlerin Afrika dışına ilk yayılışlarının izini süren bir modeldir.

2023 G20 Yeni Delhi zirvesi, 9-10 Eylül 2023 tarihlerinde yapılan, G20 grubunun on sekizinci zirvesidir. Yeni Delhi, Pragati Maidan'daki Bharat Mandapam Uluslararası Sergi-Kongre Merkezi'nde düzenlenmektedir.

2024 G20 Brezilya zirvesi, 2024'te Brezilya'da yapılması planlanan bir zirve olan G20 yaklaşan on dokuzuncu toplantısıdır.[

<span class="mw-page-title-main">Meloni hükümeti</span> İtalya Cumhuriyeti 68. Kabinesi

Meloni hükûmeti, İtalyan Cumhuriyeti'nin 68. hükûmetidir ve ilk başkanlığını İtalya'nın Kardeşleri lideri Giorgia Meloni yapar ve aynı zamanda İtalya Başbakanı görevini yürüten ilk kadındır. Hükûmete 22 Ekim 2022'de yemin etti. Bu, İtalya Cumhuriyeti tarihindeki en hızlı hükûmet oluşumlarından biriydi. Çeşitli şekillerde siyasi sağa bir geçiş ve aynı zamanda İtalya'da II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk aşırı sağ koalisyon olarak tanımlandı.