
1976 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XXI. Olimpiyat Oyunları, 1976 yılında Kanada'nın Québec eyaletine bağlı Montreal şehrinde düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik. 1976 Olimpiyatları için yapılan oylamada Kanada'nın Montreal şehri Moskova ve Los Angeles şehirlerini geride bırakarak, organizasyonu düzenleme hakkını elde etti. Bu organizasyon, Kanada'da düzenlenen ilk ve şimdiye kadarki tek yaz olimpiyat oyunları oldu. Toronto, Montreal Olimpiyatları ile aynı yıl 1976 Yaz Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yaptı ve bu da hâlen Kanada'da düzenlenen tek yaz paralimpik olimpiyatları olmaya devam etmektedir. Calgary ve Vancouver daha sonra sırasıyla 1988 ve 2010 yıllarında kış olimpiyat finallerine ev sahipliği yapmıştır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Yeni Zelanda millî ragbi takımının 1976'da Birleşmiş Milletler'in spor ambargosu çağrılarına karşı gelerek Güney Afrika'yı turlayarak müsabakalar oynamasının ardından Yeni Zelanda'nın olimpiyatlardan ihraç talebinin reddedilmesi üzerine, çoğu Afrika'dan 29 ülke Montreal Olimpiyatlarını boykot etti. Sovyetler Birliği bu olimpiyatlarda en çok altın ve toplam madalya kazanan ülke oldu.

1932 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla X. Olimpiyat Oyunları, 1932 yılında ABD'nin Kaliforniya eyaletinde düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik. Oyunların ev sahipliği için başvuran başka ülke olmamıştır. Büyük Bunalım döneminde yapılan mücadelelere, mali sebeplerle birçok atlet katılamamıştır. Katılımcı sayısı 1928 Yaz Olimpiyatları'na katılan sporcu sayısının yarısının da altında kalmıştır. Amerikan başkanı Herbert Hoover oyunlara katılmayarak, ülkesinde düzenlenen Olimpiyat Oyunları'na katılım göstermeyen ilk ev sahibi ülke devlet başkanı olmuştur.

2004 Yaz Olimpiyat Oyunları, 13 - 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik. Bu oyunlara 201 ülkeden toplam 10.625 sporcu müsabakalara katılmış, 28 farklı spor dalında 301 yarışma gerçekleştirilmiştir. Hem antik hem de ilk modern olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış olan Yunanistan'da düzenlenen 2004 Yaz Olimpiyatları'nın mottosu "Evine Hoşgeldin" idi.

Atıcılık, bir mermiyi silah aracılığıyla mümkün olduğu ölçüde hedefe ulaştırmayı amaçlayan spor. Tabanca, havalı tabanca, el tabancası, menzilli silah, tüfek, av tüfeği, tatar yayı, ok ve yay gibi çeşitli silahlarla yapılır. Atış'da doğruluk, hassasiyet ve hız yeterlilik testlerini içeren Hedefler sabit veya hareketli olabilir.

1896'dan beri her dört yılda bir düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları'ndaki atletizm etkinliklerinde kırılan Olimpiyat rekorları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından kaydedilir. Oyunlarda yer alan atletizm yarışmaları; pist (koşular), saha, yol ve kombine olmak üzere dört gruba ayrılır. 24 kategori erkek ve kadınlar olmak üzere ikiye ayrılırken kadınlar heptatlona karşılık erkekler dekatlonda, kadınlar 100 metre engelliye karşılık erkekler 110 metre engellide mücadele verirler. İki etkinlik ise, eşit sayıda erkek ve kadından oluşan takımların mücadelesine sahne olan karma kategorilerdir.

İsviçre, Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na üç sporcuyla katıldı. Atıcılık ve jimnastik olmak üzere iki farklı sporda yarışan sporculardan Louis Zutter, kazandığı üç madalyayla ülkesinin oyunların madalya sıralamasında onuncu sırada yer almasını sağladı.
Olimpiyat rekoru, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları tarihinde herhangi bir branşta kaydedilmiş en iyi derece. Dört yılda bir düzenlenen oyunlardaki rekorlar her zaman dünya rekorları ile uyumlu olmasa da, rekortmen sporcuların kariyerlerindeki önemli başarılar olarak görülmektedir.

Azerbaycan ilk defa 1996 yılında bağımsız bir ülke olarak Olimpiyat Oyunları'na katıldı ve o günden beri her Olimpiyat Oyunları'na sporcu gönderdi.
Yusuf Dikeç, Türk emekli jandarma astsubayı ve atıcılık sporcusu.

2016 Yaz Olimpiyatları'nda atıcılık müsabakaları Ulusal Atıcılık Merkezi'nde 6-14 Ağustos tarihleri arasında düzenlemiştir. Müsabakalar 15 dalda yapılmıştır.
İsmail Keleş, Türk atıcı. Tabanca dalında yarışmaktadır.
2016 Yaz Olimpiyatları'nda kadınlar 10 metre havalı tüfek atıcılık müsabakaları, 6 Ağustos'ta Ulusal Atıcılık Merkezi'nde yapıldı. Bu mücadelede 2016 Yaz Olimpiyatları'nın ilk madalyaları sahiplerini buldu.

Pang Wei, Çinli atıcı. 2008 Yaz Olimpiyatları'nda 10 metre havalı tabancada altın, 2016 ve 2020 Yaz Olimpiyatları'nda ise aynı kategoride bronz madalya kazandı. 2008'deki madalyasıyla atıcılıkta Olimpiyat altını kazanan ilk Çinli oldu. 10 m havalı tabancada, 20 yaşındayken 2006 Dünya Şampiyonası'nı kazanmıştı.

Elif Kırklar, Türk atıcı, modern pentatlet, eskrim sporcusu, yüzücü, atlet ve Yüzme Antrenörüdür..

Olena Dmitrivna Kosteviç, Ukraynalı atıcı. Tabanca etkinliklerinde yarışan Kosteviç, 10 metre havalı tabanca etkinliğinde 2002 yılında dünya, 2004'te ise Olimpiyat şampiyonu olurken 2018 yılında 25 m tabanca etkinliğinde dünya şampiyonu oldu. Aynı zamanda üç kez Avrupa şampiyonluğu ve Avrupa şampiyonalarında birçok madalya sahibi olmasının yanı sıra Dünya Üniversite Oyunları'nda da şampiyonluk kazandı.
Ivana Maksimović Anđušić , Sırp atıcı.

Çin, Olimpiyat oyunlarında 237 altın, 195 gümüş 176 bronz olmak üzere toplamda 608 madalya kazanmıştır. Toplam Madalya sıralamasında 7. sırada yer alır.

2020 Paralimpik Yaz Oyunları, 24 Ağustos-5 Eylül 2021 tarihlerinde Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından Japonya'nın Tokyo kentinde düzenlenen uluslararası bir spor organizasyonudur. 22 spor dalında 4403 sporcu yarışmıştır. Para-badminton ve Para-tekvando dalları ilk defa 16.'sı yapılacak paralimpik oyunlarında yer almıştır. Normalde 2020'de yapılması planlanan yarışmalar COVID-19 pandemisi nedeni ile 1 yıl ertelenmiştir.
2024 Yaz Olimpiyatları'nda karma 10 metre havalı tüfek müsabakaları 27 Temmuz 2024 tarihinde Ulusal Atıcılık Merkezi'nde yapılmıştır.
2024 Yaz Olimpiyatları'nda Erkekler 10 metre havalı tabanca müsabakaları 27-28 Temmuz 2024 tarihlerinde Fransa'nın Paris kentindeki Ulusal Atıcılık Merkezi'nde düzenlenmiştir.