İçeriğe atla

2024 Ra'anana saldırısı

Koordinatlar: 32°11′K 34°52′D / 32.183°K 34.867°D / 32.183; 34.867
2024 Ra'anana saldırısı
İsrail-Filistin çatışması
BölgeRa'anana, İsrail
Koordinatlar32°11′K 34°52′D / 32.183°K 34.867°D / 32.183; 34.867
Tarih15 Ocak 2024 (2024-01-15)
13:30 – 15:30
Saldırı türü
Araçla saldırma, toplu bıçaklama
SilahBıçak, çeşitli arabalar
Ölü1 sivil
Yaralı18 (çocuklar dahil)
SaldırganlarMahmud & Ahmed Zidat
Sebepİsrail'in Gazze Şeridi'ni işgaline tepki

15 Ocak 2024'te, Hamas-İsrail Savaşı sırasında, Ra'anana'nın sanayi bölgesinde kombine araçla çarpma ve bıçaklama saldırısı gerçekleşti. Bir sivil öldü, on sekiz kişi de yaralandı. El Halil bölgesindeki Bani Na'im'in Filistinli sakinleri olan iki saldırgan tutuklandı.[1]

Saldırı

Saldırı, saat 13:30 civarında iki Filistinli'nin Bani Na'im'den Ra'anana'daki Ahuza Caddesi'ne yasadışı olarak girmesiyle başladı. İçlerinden biri sürücünün arabasının kontrolünü ele geçirdi, araca girdi ve onu bıçakladı. Daha sonra şehirde dolaştı, üç arabayı değiştirdi ve çok sayıda sivilin üzerinden geçti. Başka bir aracın kontrolünü ele geçirerek Haroşet Caddesi'ne doğru ilerledi ve sivillere çarptıktan sonra Weizmann Caddesi'ne ulaştı ve burada birkaç kişinin üzerinden geçerek olay yerini terk etti.[2]

Acil durum merkezlerine olayla ilgili ihbarın alınmasının ardından güvenlik güçleri teröristin takibine başladı. Hızlı bir polis takibi ve ek özel birimler, saldırıda kendisine yardım ettiği anlaşılan biriyle birlikte yakalanmasına yol açtı.

Çok kısa sürede, Polis Komiseri Kobi Şabtai ve Bölge Komutanı Avraham Biton da dahil olmak üzere büyük bir polis gücü olay yerine geldi.[3] Kurbanlar, doğrudan hastaneye nakledildi ve 70'li yaşlarında bir kadın canlandırma çabalarına rağmen öldü. Ayrıca, 16 yaşında bir oğlan çocuğu da dahil olmak üzere üç kişi ciddi şekilde yaralandı. Aralarında çocukların da bulunduğu 9 kişi orta, 6 kişi ise hafif yaralandı.[1]

İsrail Savunma Kuvvetleri saldırının ardından iki saldırganın yaşadığı yer olan El Halil bölgesindeki Bani Na'im köyüne girdi ve tutuklamalar gerçekleştirdi.[4]

Saldırganlar

Saldırganlar, El Halil bölgesindeki Bani Na'im'den gelip İsrail'de yasa dışı olarak kalan ve şehirdeki bir araba yıkama yerinde çalışan kardeşler Mahmud Zidat (44) ve Ahmed Zidat (25) idi.[5] İkisi de İsrail'de yasadışı olarak kalmak suçundan daha önce birkaç kez yakalanmıştı. Saldırıdan önceki mayıs ayında Mahmud Zidat yasa dışı kalmaktan dolayı yakalanmış ve daha önce aldığı 6 mahkûmiyete rağmen, kısmen kişisel ve ailevi durumunun dikkate alınması nedeniyle şartlı hapis cezasına ek olarak 20 günlük fiili hapis gibi nispeten kısa bir cezaya çarptırılmıştı.[6]

Tepkiler

Hamas

Hamas, yaptığı açıklamada: "Filistinli kahramanlarımız El-Murabitun'un gerçekleştirdiği 'Ra'anana' gerilla operasyonunun, Nazi işgalinin katliam eylemlerine doğal bir tepki olduğunu teyit ediyoruz... Devrimci gençliğimizi Batı Şeria ve Kudüs genelinde seferber ediyoruz, Nazi işgali yıkılıncaya kadar mücadeleyi ve devrimi yükseltmeye, topraklarımızı ve kutsallığımızı özgürleştirmeye, Allah'ın izniyle başkenti Kudüs olan Filistin devletimizi kurmaya çağırıyoruz." dedi.[7][8]

Kaynaklar

  1. ^ a b Ben-Zur, Raanan (15 Ocak 2024). "1 dead, at least 17 injured, in terror attacks in Ra'anana". Ynetnews (İngilizce). 15 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2024. 
  2. ^ "Second suspect from Hebron arrested in connection to Ra'anana attack". The Times of Israel. 15 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2024. 
  3. ^ "המפכ"ל בזירה: "הצלחנו לשים את ידינו גם על המפגע השני"". 15 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2024. 
  4. ^ "בעקבות הפיגוע: צה"ל נכנס לכפר בני נעים שבנפת חברון ומבצע מעצרים". inn.co.il. 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2024. 
  5. ^ "Woman killed, 17 wounded in car-ramming, stabbing spree by 2 terrorists in Ra'anana". The Times of Israel. 15 Ocak 2024. 25 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2024. 
  6. ^ ""נקמתי, אללה אכבר": ההתכתבויות של המחבלים בטלגרם מיד אחרי הפיגוע". 15 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2024. 
  7. ^ "الصور الأولى لمنفذي عملية رعنانا في تل أبيب". بوابة الوفد الإلكترونية (Arapça). 15 Ocak 2024. 16 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2024. 
  8. ^ "قتيل وجرحى في عمليات دهس وطعن بتل أبيب والاحتلال يقتحم منزل المنفذ بالخليل". الجزيرة نت (Arapça). 15 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İntifada</span> başkaldırma hareketleri

Birinci İntifada (ayaklanma) veya Birinci Filistinli İntifada, İsrail’in, aralık 1987’den 1993 Oslo Anlaşmasının imzalanmasına kadar süren, Filistin topraklarını ele geçirmesine karşı, Filistinlilerin ayaklanmasıdır. Ayaklanma 9 Aralık'ta Cebaliye mülteci kampında başladı. Gittikçe yükselen tansiyon, ölen Filistinli ve İsrailliler ve son olarak İsrail ordusuna ait bir aracın dört Filistinli’ye çarpıp öldürmesi, ayaklanmayı ateşledi. Aracın dört Filistinliye kasıtlı çarptığı söylentisi hızlı bir şekilde Gazze’de, Batı Şeria’da ve Doğu Kudüs’te yayıldı. Genel grev, Gazze ve Batı Şeria’daki İsrailli kurumları boykot, ordu emirlerine karşı sivil itaatsizlik, İsrail yerleşkelerinde çalışmamak, İsrail ürünlerini satın almamak, vergi vermemek, Filistinli araçları İsrail ehliyetleriyle kullanmayı reddetmek, grafitiler yapmak, barikatlar kurmak ve Filistin sınırları içindeki İsrail’e ait askeri binalara taş ve molotofkokteyli atmak, ayaklanma sürecinde gerçekleşen eylemlerdi. Buna cevaben, İsrail, ayaklanmaları durdurmak için 80.000 askeri mobilize etti. Çocuk haklarını dünya çapında savunan “Save the Children” raporuna göre ilk iki yıl boyunca, 18 yaş altı bütün Filistinlilerin 7% si ateşlenen silahlardan, dayaklardan veya göz yaşartıcı gazdan dolayı yaralandı. Filistinlilerin kendi arasında, İsraille iş birliği yapma suçlamarından dolayı gerçekleşen şiddet eylemleri de ayaklanmaların daimi özelliklerinden biriydi. İsrail güvenlik güçleri 1087 Filistinliyi öldürürken, Filistinliler, 100 İsrailli sivili ve 60 İsrail güvenlik personelini öldürdü, 1400 den fazla sivili ve 1700 askeri yaraladı. Filistinliler 822 Filistinliyi, İsraille iş birliği yapma suçlamalarıyla öldürdü, yarısından fazlasının sonralarda İsraille hiçbir alakalarının olmadığı kanıtlandı.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Ulusal Yönetimi</span> Batı Şeria ve Gazze Şeridini yöneten bir idari örgüt

Filistin Ulusal Yönetimi, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni yöneten bir idari örgüt ve devlet yapılanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Filistin çatışması</span> Levantta devam eden askerî çatışma

İsrail-Filistin çatışması, Filistin ile İsrail Silahlı Kuvvetleri arasında Filistin topraklarında devam eden silahlı çatışmadır. Başta 1897 Birinci Siyonist Kongresi ve 1917 Balfour Deklarasyonu olmak üzere, Filistin'deki bir Yahudi vatanına ilişkin iddiaların kamuoyuna duyurulması, bölgede erken gerilim yarattı. O zamanlar, Yahudi göçü önemli ölçüde artmasına rağmen, bölgedeki Yahudi nüfusu çok azdı. İngiliz hükûmetine "Filistin'de Yahudi halkı için ulusal bir yuva kurulması" için bağlayıcı bir yükümlülük içeren Filistin Mandası'nın kurulması ardından gerilim, Yahudiler ve Araplar arasında çatışmaya dönüştü. Erken çatışmayı çözme girişimleri, 1947 Birleşmiş Milletler Filistin Bölme Planı ve daha geniş Arap-İsrail çatışmasının başlangıcı olan 1947-1949 Filistin savaşıyla sonuçlandı. İsrail-Filistin süregelen durumu, 1967 Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesiyle başladı.

<span class="mw-page-title-main">Hamas</span> Filistinde Sünni İslamcı paramiliter örgüt

Hamas veya resmî adıyla İslamî Direniş Hareketi, Filistin Ulusal Yönetimi'nde seçimle belirlenmiş Filistin Parlamentosunda çoğunluğu elinde tutan Filistinli paramiliter örgüt ve sünni, İslamcı ve militarist siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Yasin</span> Hamasın kurucusu olan Filistinli lider (1937–2004)

Ahmed İsmail Hasan Yasin, doktor Abdülaziz El Rantisi ile birlikte Filistin'in bağımsızlığı için mücadele veren Hamas'ın kurucusudur. İsrail'in düzenlediği bir helikopter saldırısında yoldan geçen birçok sivil ile beraber öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip İsyanı (2002-günümüz)</span>

Mağrip İsyanı, 2002 yılından beri cihatçı Selefi silahlı grup Vaaz ve Savaş için Selefi Grup (GSPC) tarafından yönetilen isyanın konusudur. GSPC Cezayir hükûmetine karşı olan el-Kaide organizasyonu ile birliktir. Bu birlik kendi içinde Free Salafist Group u (GSL)'yi oluşturdu. Bu çatışma 2002 yılında son bulan Cezayir İç Savaşı'nın bir devamıdır.

İkinci İntifada veya El Aksa İntifadası , Eylül 2000'den 2005 yılına kadar devam eden ikinci Filistin ayaklanmasıdır. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar Şubat 2005 yılında Ariel Şaron ve Mahmud Abbas'ın katıldığı Sharm ek-Sheikh Zirvesi ile sona ermiş. Ayrıca Oslo Savaşı olarak da bilinir. Toplam ölü sayısı Filistin tarafında 3000 ve İsrail tarafında 1000 i buldu ve ayrıca 64 yabancı da hayatını ayaklanma sürecinde kaybetti. B’Tselem’in raporlarına göre, 30 Nisan 2008 tarihine kadar öldürülen Filistinlilerin 35.2% si ayaklanmalarda aktif bir şekilde rol aldı, 46.4% ü ayaklanmalara katılmadı ve 18.5% inin katılıp katılmadığı bilinmiyor. Yine B’Tselem raporlarına göre, İsrail tarafında ölenlerin 31.7% si güvenlik güçlerinden ve 68.3% ü sivillerdendi. Diğer yandan, İsrail Uluslararası Terörle Mücadele Enstitüsü’nün 2005 tarihli bir çalışmasına göre, Filistinliler arasında yaşamını kaybedenlerin çoğunluğu mücahitti. Enstitü, İsrailli şiddete başvuranların, 22% olduğu ve sivillerin, 78% olduğu sonucuna vardı. Bundan önceki Birinci İntifada 1987 ve 1993 yılları arasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Gazze Savaşı</span> İsrail askeri operasyonu

Gazze Savaşı, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin, Hanuka'nın devam ettiği 27 Aralık 2008 tarihinde yerel saatle 09:30 sıralarında Hamas'ın İsrailli sivillere ve askeri birimlere karşı kassam roketli saldırılar yaptığı gerekçesi ile başlattığı savaş. İsrail'in savaşta sadece 3 vatandaşı hayatını kaybederken yaptığı saldırılar nedeniyle Gazze'de 1133 insan ölmüş 4000'den fazla insan yaralanmış ve on binlerce insan evsiz kalmış ve yaşam alanını terk etmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2014 İsrail-Gazze çatışması</span> 2014 yılında silahlı siyasi temeller nedeniyle gerçekleşmiş çatışma

2014 İsrail-Gazze çatışması ya da İsrail hükûmetinin ifade ettiği adla Koruyucu Hat Operasyonu, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF)'nin 8 Temmuz 2014'te Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı kara, hava ve deniz operasyonlarını içeren askerî harekât.

Siyasi ve militan kollara sahip olan Filistinli İslami direniş örgütü olan Hamas'ın militan kolu, İsrail'e karşı yürüttüğü harekette birçok farklı taktik kullanmaktadır. Bunların arasında; bombalı intihar saldırıları, roket saldırıları, gerilla savaş taktikleri ve sivilleri kalkan olarak kullanmak vardır.

2008 Diyarbakır saldırısı, 3 Ocak 2008 tarihinde 16:50'de Diyarbakır şehir merkezi Dağkapı semtinde PKK tarafından askerî servis otobüsünün geçişi sırasında önceden patlayıcı yükleyip caddeye park edilen araç PKK'lılarca infilak ettirilmiş, patlamada aralarında sivillerin olduğu 2'si ağır 5 kişi yaşamını yitirmiş, 30'u asker 67 kişi yaralanmıştır. Daha sonra ölü sayısı 7'ye yükselmiştir. Saldırının gerçekleştirildiği yer özel bir dershanenin yakınında, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Adliye Sarayı binasının hemen arkasından geçen ve kentin en kalabalık yerlerinden biri olan Selahattin Yazıcıoğlu Caddesi olduğu için sivil ölümleri daha da artmıştır.

Gazze-İsrail çatışması, birinci ve ikinci intifadalar ile başlayan on yıllardır devam eden Gazze-İsrail çatışması.

1 Mayıs 2016'da, Gaziantep'in Şehitkamil ilçesindeki Demokrasi Meydanı'nın bulunduğu bölgede yer alan Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü binasının bulunduğu bölgede bir intihar saldırısı gerçekleştirildi. Irak ve Şam İslam Devleti mensubu İsmail Güneş'in gerçekleştirdiği tespit edilen saldırıda, tamamı polis olmak üzere saldırganla birlikte 4 kişi öldü, aralarında sivillerin de bulunduğu 23 kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">2017 Kudüs saldırısı</span>

8 Ocak 2017'de aracıyla Kudüs'teki bir otobüsten inen bir grup yolcuya kasıtlı olarak çarptı ve 4 kişi öldü ve 20 kişi yaralandı. Saldırı sırasında askerler hedef alındı.

<span class="mw-page-title-main">Ra'anana</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Ra'anana, İsrail'in Merkez bölgesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 2016 yılı itibarıyla 71,686'dır. 15 Ocak 2024'te gerçekleşen saldırıda, iki Filistinli saldırgan önce bir kadını bıçaklayarak arabasını ele geçirdi, ardından yayaları ezerek ilerledi ve bir kişinin ölmesine, 17 kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Bulut Sütunu Operasyonu, İsrail Güvenlik Güçlerinin (IDF), Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi’nde yaptığı, sekiz gün süren operasyondur. Operasyon 14 Kasım 2012 tarihinde, Hamas askeri kanadının baş amiri olan, Ahmed Jabari’nin, Gazze’de İsrailli bir hava saldırısı esnasında ölmesiyle başladı.

<span class="mw-page-title-main">2021 Filistin-İsrail çatışmaları</span> Mayıs 2021de İsrailliler ve Filistinliler arasında başlayan çatışma

2021 Filistin-İsrail çatışmaları, 6 Mayıs 2021'de İsrail Yüksek Mahkemesinin Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesinde oturan bazı Filistinli ailelerin evlerinden zorla çıkarılmasına ve başka bir yere yerleştirilmesine karar vermesi üzerine başlayan, ardından Mescid-i Aksa'daki Filistinlilere orantısız müdahale sonrası başlayan protestolarla büyüyen ve daha sonra karşılıklı saldırılara dönüşerek devam eden çatışmalar bütünü.

Muhammed Deyf, doğum adı Muhammed Diyab İbrahim el-Masri, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın Filistinli genelkurmay başkanı ve yüksek askeri komutanı. 1995'ten bu yana intihar saldırıları, adam kaçırmalar ve İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) askerlerini öldürmekten dolayı son 26 yıldır İsrail'in en çok aranan adamı oldu. İsrail'in Deif'i öldürmeye yönelik en son girişimi, Mayıs 2021'deki Duvarların Muhafızı Operasyonu sırasında oldu. Deif'in karısı, bebeği ve kızı 2014 yılındaki bir saldırıda öldürüldüler.

<span class="mw-page-title-main">Re'im müzik festivali katliamı</span>

Re'im Müzik Festivali Katliamı, 7 Ekim 2023'te Filistinli Paramiliter Örgüt Hamas'ın İsrail'e saldırmasıyla başlayan Hamas-İsrail Savaşının erken saatlerinde gerçekleşmiştir. Bir Yahudi Bayramı olan Shemini Atzeret sırasında Supernova Açık Hava Konser Alanında gerçekleştirilen saldırı sonucunda 364 sivil öldürülmüş, yüzlercesi yaralanmış ve en az 40 sivil rehin alınmıştır. Saldırı İsrail Tarihindeki en büyük terör saldırısı ve en büyük İsrailli sivil katliamıdır.

7 Ekim 2023 tarihinde Hamas militanları, İsrail'e yönelik sürpriz bir saldırının parçası olarak Gazze Şeridi ile sınır çitine yakın bir İsrail moşavı olan Netiv HaAsara'ya saldırdı. Militanlar, bazı durumlarda aynı ailenin üyeleri de dahil olmak üzere en az 20 kişiyi öldürdü. Kasaba yaklaşık 900 kişiye ev sahipliği yapmaktadır.