İçeriğe atla

2023 Titan denizaltı olayı

Titan denizaltı olayı
Harita
Tarih18 Haziran 2023 (15 ay önce) (2023-06-18)
TürDeniz felaketi
Nedenİç patlama
Katılanlarİçinde bulunan Turistler ve Mürettebat
Can kaybı5

18 Haziran 2023 tarihinde, OceanGate tarafından işletilen bir denizaltı olan Titan, Kanada'ya ait Newfoundland topraklarından yaklaşık 400 deniz mili (≌ 740 kilometre) açıklarında Kuzey Atlantik Okyanusu'ndaki uluslararası sularda kayboldu. Titan, Titanic enkazını gözlemlemek amacıyla düzenlenen bir turist gezisine katılan beş kişiyi taşıyordu. Titan ile iletişim, enkaz alanına dalışının 1 saat 45 dakika sonra kesildi.[1] Yetkililer, denizaltı içerisindekilerin planlanan zamanda yüzeye çıkmadığında olaydan haberdar edildi. İçinde 5 kişinin bulunduğu denizaltının 4 günlük bir oksijen kapasitesinin açıklandığı söylendi[2] ve kaybolmasından 4 gün sonra enkazı parçalanmış halde bulundu. Olayda 5 kişinin tamamı hayatını kaybetti.[3]

Enkazı bulunan denizaltısının 5 büyük parçası, Titanic'in yaklaşık 500 metre ötesinde bulundu. Yetkililer bunun büyük bir patlamadan ötürü olmuş olabileceğini iddia etti.[4] Şirketin ürettiği denizaltılarıyla ilgili eski denizcilik operasyonları direktörü David Lochridge 2018'deki bir davaya göre, geliştirilmekte olan denizaltının daha fazla test edilmesi gerektiğini ve "aşırı derinliğe" ulaştığında yolcuların tehlikeye girebileceğini belirten bir rapor yazmıştı. OceanGate ise gizlilik anlaşmasının ihmali iddiası ile raporu yazan Lochridge'yi işten çıkardı.[5]

Arka plan

OceanGate

OceanGate, Stockton Rush ve Guillermo Söhnlein tarafından 2009 yılında kurulmuş özel bir şirkettir. 2010 yılından bu yana Kaliforniya açıklarında, Meksika Körfezi'nde ve Atlantik Okyanusu'nda ücretli müşterileri ticari denizaltılarla taşımaktadır. Şirketin merkezi Everett, Washington, ABD'de bulunuyordu.

Rush, gemi enkazı bölgelerini ziyaret etmenin medyanın ilgisini çekmenin bir yolu olduğunu fark etti ve 2016'da şirket, bir enkaz bölgesini ziyaret etmek için Cyclops 1 adlı denizaltını kullanarak müşterileri ilk kez bir gemi enkazına taşıdı.

Titan Denizaltı

Titan, OceanGate, Inc. tarafından işletilen beş kişilik bir denizaltıydı. 6,7 metre uzunluğundaki (22 ft), 10.432 kg (23.000 lb) ağırlığındaki gemi, karbon fiber ve titanyumdan yapılmıştır. Tüm basınçlı kap, iki titanyum yarım küre, iki eşleşen titanyum arayüz halkası ve 142 cm (56 inç) iç çaplı, 2,4 metre uzunluğunda (7,9 ft) karbon fiber sargılı silindirden oluşuyordu. Titanyum yarım küre uç kapaklarından birine 380 mm çapında (15 inç) bir akrilik pencere takılmıştır. 2020'de Rush, döngüsel yorgunluk belirtileri gösterdikten sonra gövdenin derinlik derecesinin 3.000 m'ye (9.800 ft) düşürüldüğünü belirtti. 2020 ve 2021'de Titan yeniden inşa edildi.

Titan'ın direksiyon kontrolleri, değiştirilmiş analog çubuklara sahip bir Logitech F710 kablosuz oyun kumandasından oluşuyordu. İkisi yatay ve ikisi dikey olarak dizilmiş dört elektrikli itici kullanarak 3 deniz miline (5,6 km / sa; 3,5 mph) kadar hareket ederdi.

OceanGate, 2023 itibarıyla web sitesinde Titan'ın "OceanGate Inc. tarafından NASA, Boeing ve Washington Üniversitesi uzmanlarıyla [ile] işbirliği içinde tasarlandığını ve tasarlandığını" (UW) iddia etti. Cyclops 2 basınçlı kabın 1⁄3 ölçekli bir modeli yapıldı ve UW'deki Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'nda (APL) test edildi; model, yaklaşık 3.000 m (9.800 ft) derinliğe karşılık gelen 4.285 psi (29.54 MPa; 291.6 atm) basıncı sürdürebildi. 2023'te Titan'ın ortadan kaybolmasının ardından UW, APL'nin "Titan dalgıç aracının tasarımı, mühendisliği veya testi" ile hiçbir ilgisi olmadığını iddia etti. Bir Boeing sözcüsü ayrıca Boeing'in "Titan'ın ortağı olmadığını ve onu tasarlamadığını veya inşa etmediğini" iddia etti. Bir NASA sözcüsü, NASA'nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi'nin OceanGate ile bir Uzay Yasası Anlaşması olduğunu, ancak "iş gücü veya tesisleri aracılığıyla test ve üretim yapmadığını" söyledi.

OceanGate'e göre gemi, gövdenin gücünü sürekli olarak izlemek için izleme sistemleri içeriyordu. Gemi, beş mürettebat üyesi için 96 saat boyunca yaşam desteğine sahipti. Yerleşik navigasyon sistemi yoktu; Titan'ın hedefine göre konumunu izleyen destek gemisi, Titan'a mesafeler ve yönler sağlayan metin mesajları gönderdi.

OceanGate'e göre Titan, acil bir durumda gemiyi yüzeye döndürmeyi amaçlayan, düşürülebilen balastlar, bir balon ve iticiler dahil olmak üzere yedi yedek sisteme sahipti. Yedekleme sistemlerinden bazıları, dalgıçtaki herkes bilinçsiz olsa bile çalışacak şekilde tasarlandı; ideal olarak geminin yüzeye çıkmasına izin vererek, kum torbalarını serbest bırakmak için suda belirli bir saat sonra çözülen kancalarla tutulan kum torbaları vardı. Bir OceanGate yatırımcısı, gemi geçen süre sonunda otomatik olarak yükselmezse, geminin içindekilerin ya gemiyi ileri geri eğerek ya da ağırlıkları gevşetmek için pnömatik bir pompa kullanarak safranın salınmasına yardımcı olabileceğini açıkladı.

Olay

16 Haziran 2023'te Titanik keşif gezisi, araştırma ve keşif gemisi MV Polar Prince ile Newfoundland'dan ayrıldı. 17 Haziran'da gemi dalış yerine geldi ve ertesi gün 18 Haziran Pazar günü sabah 09:30'da dalış operasyonu başladı. Newfoundland Yaz Saati (NDT; UTC-02:30) (12:00 UTC). İnişin ilk bir buçuk saatinde Titan, her 15 dakikada bir Kutup Prensi ile iletişim kurdu, ancak saat 11:15'te kaydedilen bir iletişimin ardından iletişim kesildi. Geminin 16:30'da yeniden yüzeye çıkması bekleniyordu. 19:10'da ABD Sahil Güvenliğine kayıp gemi bildirildi. Titan, yola çıktığında beş yolcusu için 96 saate kadar solunabilir hava kaynağına sahipti.

Askeri denizaltıların yerini tespit etmek için tasarlanmış bir ABD Donanması akustik algılama sistemi, Titan'ın suya batmasından saatler sonra meydana gelen bir patlamayla uyumlu bir akustik imza saptadı. Bu, denizaltının kayıp olduğu bildirildikten sonra keşfedildi ve bu da donanmanın o döneme ait akustik verilerini gözden geçirmesine neden oldu. Donanma, bilgiyi Sahil Güvenlik'e iletti.

Mürettebat ve yolcular

  • Stockton Rush, Amerikan denizaltı pilotu ve iş adamı. OceanGate'in CEO'su ve kurucu üyesiydi.
  • Şehzade Davut, Pakistanlı-İngiliz bir işadamı (Dawood Hercules Corporation'dan). Pakistan'ın en zenginlerinden biriydi.
  • Süleyman Davut, Şehzade Davut'un 19 yaşındaki oğlu.
  • Hamish Harding, İngiliz işadamı, havacı ve uzay turisti. Daha önce Mariana Çukuru'na inmiş, Dünya'nın çevresini dolaşmak için Guinness Dünya Rekorunu kırmış ve 2022'de Blue Origin NS-21 ile uzaya uçmuştu.
  • Paul-Henri Nargeolet, eski bir Fransız Donanması komutanı, dalgıç, denizaltı pilotu.

Kaynakça

  1. ^ "Titan denizaltı bulundu mu, son durum nedir?". Habertürk. 22 Haziran 2023. 22 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  2. ^ Türkçe, Hurriyet com tr/DIŞ HABERLER-BBC (22 Haziran 2023). "Süre sona erdi! Titan'ın oksijeni tamamen bitti". Hürriyet. 22 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  3. ^ Online, CHIP (22 Haziran 2023). "Titan'ın enkazı Titanik yakınlarında bulundu: 'Bir felaketin izleri...'". 22 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  4. ^ "Titanik enkazını arayan denizaltındakiler öldü mü, oksijenleri tükendi mi? Titanik enkazını arayan OceanGate Titan denizaltındaki 5 kişi yaşıyor mu, sağ mı?". Sabah. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  5. ^ Online, CHIP (22 Haziran 2023). "30 dolarlık bir Logitech oyun kontrol cihazı... Titan'ın İçi böyle görünüyormuş". 22 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

TCG <i>Atılay</i> (1939)

Atılay denizaltısı, 17 Temmuz 1942 tarihinde batan Türk hücum denizaltısı. 80 metre boyunda ve 52 mürettebat kapasiteli idi. Taşkızak Tersanesi'nde inşa edilerek 1939 yılında hizmete girdi. Gövdesindeki 1,5 metre çapındaki delik nedeniyle, denizaltının, II. Dünya Savaşı'ndan kalan bir mayına çarparak battığı görüşü hakimdir.

<span class="mw-page-title-main">Okyanus</span> büyük miktarda tuzlu su

Okyanus, bir gezegenin hidrosferinin çoğunu oluşturan bir su kütlesidir. Dünya üzerinde bir okyanus, Dünya Okyanusunun ana geleneksel bölümlerinden biridir. Bunlar, bölgeye göre azalan sırada, Pasifik, Atlantik, Hint, Güney (Antarktika) ve Kuzey Kutbu Okyanuslarıdır. Spesifikasyon olmadan kullanılan "okyanus" veya "deniz" ifadeleri, Dünya yüzeyinin çoğunu kapsayan birbirine bağlı tuzlu su kütlesini ifade eder. Genel bir terim olarak, "okyanus" çoğunlukla Amerikan İngilizcesinde "deniz" ile değiştirilebilir; ancak İngiliz İngilizcesinde değil. Açıkça söylemek gerekirse, deniz kısmen veya tamamen karayla çevrili bir su kütlesidir.

<i>Titanik</i> (film, 1997) 1997 yapımı Amerikan filmi

Titanik, James Cameron'ın yönetmenlik, senaristlik, ortak yapımcılık ve ortak kurgu yönetmenliğini yaptığı, 1997 yılı Amerikan yapımı epik, felaket ve romantizm temalı sinema filmi. Titanic'in batışı üzerine kurgulanan filmin başrollerini, geminin felaketle sonuçlanan ilk seyahati sırasında birbirine âşık olan farklı toplumsal sınıflara mensup iki genci canlandıran Leonardo DiCaprio ve Kate Winslet paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mariana Çukuru</span> Dünyanın bilinen en derin noktası

Mariana Çukuru , Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır. Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 metredir. Uzunluğu 2.542 kilometre genişliği ise 69 kilometredir.

RMS <i>Titanic</i> 1912de batan İngiliz gemisi

RMS Titanic, 15 Nisan 1912 tarihinde Southampton, İngiltere'den New York City, Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptığı ilk seferinde bir buzdağına çarpması sonucu batan bir İngiliz okyanus gemisiydi. Gemideki tahmini 2.224 yolcu ve mürettebattan yaklaşık 1.500 kişi hayatını kaybetti ve bu olay barış zamanında tek bir geminin battığı en ölümcül olaylardan biri oldu. White Star Line tarafından işletilen Titanic, dünyanın en zengin insanlarından bazılarının yanı sıra, Britanya Adaları, İskandinavya ve Avrupa'nın başka yerlerinden Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da yeni bir hayat arayan yüzlerce göçmeni taşıyordu. Felaket, kamuoyunun dikkatini çekerek deniz güvenliği düzenlemelerinde önemli değişikliklere yol açtı ve popüler kültürde kalıcı bir mirasa ilham verdi.

<span class="mw-page-title-main">İmroz Deniz Muharebesi (1918)</span> İmroz Deniz Muharebesi ve Osmanlı

İmroz Deniz Muharebesi, I. Dünya Savaşı sırasında, 20 Ocak 1918'de Ege Denizi'nde gerçekleşen bir deniz muharebesidir. Osmanlı donanmasının Gökçeada'da yığınak yapmış olan Kraliyet Donanması'na taarruzu ile meydana gelmişti. İtilaf kuvvetlerinin ağır zırhlı yoksunluğu, Yavuz muharebe kruvazörü ile Midilli hafif kruvazörünün bölgeye taarruz etmesine fırsat sağlamıştı. Saldırı sonucunda Birleşik Krallık'a ait monitör olarak sınıflandırılan iki küçük savaş gemisi battı, bir uçak düşürüldü ve birçok personel öldü. Muharebe sırasında önemli hasar almayan Osmanlı gemileri, dönüş esnasında adayı saldırılardan korumak üzere İtilaf güçlerince döşenmiş olan deniz mayınlarına çarptı. Yavuz hasar aldı, Midilli ise battı ve mürettebatının bir kısmı öldü, bir kısmı ise esir düştü. Yavuz, Birleşik Krallık uçaklarının saldırıları altında Çanakkale Boğazı'na ulaşmayı başardı; buraya vardığında karaya oturdu ve altı gün sonra kurtarılana dek sürekli hava saldırısına maruz kaldı. Gerçekleşen muharebe sonrası Osmanlı Devleti'nin en modern iki savaş gemisinden birinin hasar alması, diğerinin ise batması donanmanın gelecekteki hareketlerini son derecede kısıtlamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri</span>

Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri, I. Dünya Savaşı'nın bir parçası olan Çanakkale Savaşı çerçevesinde, çeşitli devletlerin denizaltıları tarafından Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde sürdürülen faaliyetlerdir. Esas savaştan önce, Aralık 1914'te başlamış ve Aralık 1915'te sonlanmıştı. İtilaf Devletleri'ne bağlı denizaltıların Çanakkale Boğazı'nı geçerek Marmara Denizi'nde denizaltı operasyonları yapmalarının amacı, Gelibolu'yu savunan Osmanlı kuvvetlerinin lojistik durumunu sarsmak olarak görülür. Bununla birlikte İttifak Devletleri'nin bir üyesi olan Alman İmparatorluğu da Osmanlı'yı desteklemek amacıyla savaş sırasında birtakım denizaltı faaliyetleri yürütmüştü.

HMAS <i>AE2</i>

HMAS AE2, E sınıfı denizaltılara mensup, Avustralya Kraliyet Donanması'na ait bir denizaltı. Vickers Armstrong tarafından inşasına 18 Haziran 1913'te, Barrow-in-Furness'nde başlanıldı ve 28 Şubat 1914 tarihinde inşası tamamlandı. İnşasının ardından kardeş denizaltı AE1 ile birlikte Avustralya'ya hareket eden denizaltı, o tarihe kadarki en uzun mesafeli denizaltı yolculuğunu da gerçekleştirmiş oldu.

HMS <i>E7</i> Birleşik Krallıka ait E sınıf bir denizaltı

HMS E7, E sınıfına mensup, Birleşik Krallık'a ait bir denizaltı. Kraliyet Donanması tarafından inşasına 2 Ekim 1913'te, Chatham Tersanesi'nde başlanıldı ve 14 Mart 1914 tarihinde inşası tamamlandı.

SM <i>UB-14</i> Alman UB I tipi bir denizaltı

SM UB-14, Alman İmparatorluğu'na ait UB I tipi bir denizaltıdır. Bir dönem Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nda da görev yapan denizaltı, bu dönemde SM U-26 adını taşımıştı.

<span class="mw-page-title-main">SM U-21</span> Alman U-19 tipindeki U-bot

SM U-21, Alman İmparatorluğu deniz kuvvetleri olan Kaiserliche Marine'e ait, I. Dünya Savaşı yıllarında kullanılan U-19 tipindeki U-bot'tur. İki İngiliz zırhlısı Triumph ve Majestic'i Gelibolu Yarımadası batı sahillerinde torpilleyip batırmakla ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Heino von Heimburg</span> I. Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu Donanmasında U-Bot komutanı olarak görev yapmış olan bir deniz subayı

Heino von Heimburg, I. Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu Donanması'nda U-Bot komutanı olarak görev yapmış olan bir deniz subayıdır. II. Dünya Savaşı'nda ise Nazi Almanyası Donanması'nda (Kriegsmarine) Koramiral olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik Savaşı</span> Deniz Savaşı

Atlantik Savaşı, tarihteki en uzun, en büyük ve en karmaşık deniz savaşı olarak bilinir. Mücadele, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle başlamış, Mayıs 1945'teki Alman teslimine kadar sürmüştür. II. Dünya Savaşı'nın ilerleyişine göre savaşa dahil olan ülkeler, deniz muharebelerinden geriye çekilmek durumunda kalan ülkeler olmuştur. Atlantik Savaşı'nın ilk dönemlerinde İngiltere, alman denizaltıları (U-bot) karşısında zorluk yaşamıştır, savaşa ABD'nin katılmasıyla ve teknolojik gelişmelerin muharebe sahasına uygulanmasıyla beraber U-bot saldırıları geriletilmiştir.

<i>İntibah</i> (mayın gemisi) mayın gemisi

İntibah, Osmanlı İmparatorluğu tarafından I. Dünya Savaşı'nda römorkör ve mayın dökücü olarak kullanılan gemidir. 1886'da Glasgow'da sivil bir römorkör olarak inşa edilen gemi 1912'de Osmanlılar tarafından satın alındı. 1914'te Tersane-i Amire'de mayın dökücüye dönüştürüldü. Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı'nda başta Çanakkale Boğazı'nın mayınlanması olmak üzere mayın dökme, mayın taşıma, kurtarma ve nakliye görevlerinde bulundu. Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi'nden sonra İstanbul'da filonun geri kalanıyla beraber enterne edildi. Kasım 1922'de İstanbul'dan kaçırılarak İzmit'e getirildi ve Ankara Hükûmeti emrine girdi. Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti hizmetine girdi ve adı Uyanık olarak değiştirildi. 1933-34'te Gölcük'te yeniden donatıldı ve adı yeniden İntibah yapıldı. 1936'ya dek İzmir'de, daha sonra yeniden Çanakkale'de mayın gemisi olarak görevlendirildi. 1956'da donanma hizmetinden çıkan gemi Gölcük'e çekildi ve 1958'de sivil kullanım için satıldı. 1959-1964 yılları arasında kargo gemisine dönüştürüldü ve Ararat M Okan adını aldı. 1997 sonunda İtalya'ya kaçak göçmen taşırken yakalanmış, İtalyan hükûmeti tarafından el konulmuş ve Kasım 1998'de açık arttırma ile satılmıştır. Haziran 1999'da Crotone'da söküldü.

Kara Deniz, Kevin Macdonald'ın yönettiği, Dennis Kelly'nin senaristliğini yaptığı ve Jude Law, Scoot McNairy, Ben Mendelsohn ve David Threlfall'ın başrollerini paylaştığı 2014 tarihli felaket ve gerilim filmidir. Film, 5 Aralık 2014'te Birleşik Krallık'ta ve 23 Ocak 2015'te Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi.

SM UB-65, Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluk Donanması'nın Tip UB III U-botuydu. 20 Mayıs 1916'da sipariş edilen U-bot, Hamburg'daki Vulkan Werke tersanesinde inşa edildi. 26 Haziran 1917'de denize indirildi ve Kapitänleutnant Martin Schelle komutasında 18 Ağustos 1917'de hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Malezya Hava Yollarının 370 sefer sayılı uçuşu için yapılan araştırmalar</span>

Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'ndan Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı'na tarifeli bir uluslararası yolcu uçuşu olan Malaysia Airlines 370 sefer sayılı uçuş'un Mart 2014'te kaybolması, Asya'da ve Güney Hint Okyanusu'nda havacılık tarihinin en masraflı araştıması olan büyük, çok uluslu bir araştırmaya neden oldu. Uçak ve Inmarsat arasındaki iletişimin birden fazla kurum tarafından analizi, uçuşun Güney Hint Okyanusu'nda sona erdiği sonucuna vardı.

<span class="mw-page-title-main">OceanGate</span> Su altı araçları üreticisi

OceanGate Inc., Everett, Washington'da faaliyet gösteren özel bir ABD şirketidir. Şirket 2009 yılında Stockton Rush tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Stockton Rush</span>

Stockton Rush, Amerikalı iş adamıdır. OceanGate kurucu ortağı ve CEO'suydu. 18 Haziran 2023'te Titan denizaltısının patlaması sırasında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Paul-Henri Nargeolet</span>

Paul-Henri Nargeolet, bir Fransız derin deniz kaşifi ve Titanik uzmanıydı. "Bay Titanik" olarak bilinen Nargeolet, 18 Haziran 2023'te Titanik'in enkazının yakınında su altında patlayan Titan dalgıç (batiskaf) gemisinde ölenlerden beş kişiden biriydi.