İçeriğe atla

2023 Bangladeş cumhurbaşkanlığı seçimi

2023 Bangladeş cumhurbaşkanlığı seçimi
Bangladeş
← 201813 Şubat 2023[a]2028 →
 
Aday Muhammed Şahabuddin
Parti Bangladeş Avami Birliği

Önceki Cumhurbaşkanı

Muhammed Abdülhamid
Bangladeş Avami Birliği

Seçilen Cumhurbaşkanı

Muhammed Şahabuddin
Bangladeş Avami Birliği

2023 Bangladeş cumhurbaşkanlığı seçiminin, Bangladeş'in 22. Başkanını seçmek için 19 Şubat 2023 Pazar günü yapılması planlandı. Ancak adaylıklar 12 Şubat öğle saatlerinde kapandı ve Anayasa hükümlerine göre aday gösteren Avami Birliği siyasetçisi Muhammed Şahabuddin aday gösterilen tek aday oldu. 13 Şubat 2023'te Şahabuddin, rakipsiz olduğu için resmi olarak ülkenin 22. cumhurbaşkanı seçildi.[1][2][3][4]

Muhammed Şahabuddin, 24 Nisan 2023 Pazartesi günü beş yıllık bir dönem için göreve başladı.[5]

Arka plan

İktidar partisi Bangladeş Avami Birliği Jatiya Sangsad'daki sandalyelerin çoğuna sahip olduğundan ve anayasa çapraz oylamayı kısıtladığından, partinin aday gösterdiği adayın seçimi kazanması bekleniyor. Ayrıca muhalefet partileri aday göstermeyeceğini zaten açıklamıştı. Böylece AL'nin adayı olan Muhammed Şahabuddin seçimi rakipsiz kazandı.[6]

Seçim sistemi

Başkan, Anayasa'nın 48. Maddesi uyarınca parlamento üyeleri tarafından İki dereceli seçim ile seçilir.[7] Bununla birlikte, Bangladeş'te parlamenter hükûmet sisteminin yeniden tesis edildiği 1991 yılından bu yana, hükûmet partisi adaylarının tümü tartışmasız olarak seçilmiştir.[4][8]

Sonrası

Tepkiler

Ulusal

Siyasi partiler

Bangladeş Milliyetçi Partisi-BNP, Hasina liderliğindeki hükûmetin istifasını protesto ettikleri için seçimle ilgilenmediklerini zaten ifade etmişti.

Seçimden önce parlamentodaki ana muhalefet partisi Jatiya Party-JaPa (Ershad) seçim için aday göstermeyeceğini açıklamıştı.[9]

Muhammed Şahabuddin seçime aday gösterilirken, JaPa'nın başkanı Ghulam Muhammed Quader onu karşıladı ve "ülkenin ve milletin iyiliği için görevi samimiyetle yerine getireceğini" umdu. Başkalarının tepkileri üzerine ise "Seçimle ilgili soru soran partiler anayasayı görmediler mi? Çoğunluğu elinde bulunduran partinin cumhurbaşkanı seçebileceği anayasada açıkça belirtiliyor. Avami Birliği, Parlamentoda çoğunluğa sahip. Anayasal olarak cumhurbaşkanını seçebilirler."

Ancak sol siyasi partilerden karışık tepkiler geldi.[10]

Resmen işe başlama

Bangladeş cumhurbaşkanının göreve başlama töreni, Bangladeş cumhurbaşkanının beş yıllık yeni döneminin başlangıcını kutlamak için düzenlenen bir törendir. Açılış, bir önceki cumhurbaşkanının görev süresinin sona ermesini takip eden gün yapılır. Anayasada yer belirtilmemiştir, ancak tüm açılışlar Bangabhaban sarayındaki Darbar Salonunda yapılmıştır. Tören, ulusal yayıncı BTV tarafından ana televizyon ve radyo kanallarında, tipik olarak sabah 11.00'den itibaren canlı olarak yayınlanır.[11] Etkinliğin önemini vurgulamak için, yürütme (Bangladeş Hükûmeti), yasama (Sangsad) ve yargıdaki tüm kilit figürler, diplomatik birlik üyeleri ve diğer davetli konuklar katılır.[12]

Notlar

  1. ^ İlk başta 19 Şubat olarak planlanmıştı, ancak Chuppu'nun 13 Şubat 2023'te rakipsiz seçildiği ilan edildi.

Kaynakça

  1. ^ "সংবাদ বিজ্ঞপ্তি" (PDF). www.ecs.gov.bd (Bengali). Bangladesh Election Commission. 13 Şubat 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 
  2. ^ Staff Correspondent. "Mohammad Shahabuddin elected 22nd president of Bangladesh". Prothomalo (İngilizce). 13 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 
  3. ^ "Shahabuddin declared president-elect of Bangladesh". 13 Şubat 2023. 13 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 
  4. ^ a b "Mohammad Shahbuddin to be elected president uncontested". 12 Şubat 2023. 12 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 
  5. ^ "রাষ্ট্রপতির মেয়াদ শেষে আবদুল হামিদ যেসব সরকারি সুবিধা পাবেন" [The government benefits that Abdul Hamid will get at the end of the term of the President] (Bengali). 12 Şubat 2023. 12 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 
  6. ^ "PM greets AL presidential candidate Shahabuddin". 12 Şubat 2023. 12 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 
  7. ^ "Article 48 of Bangladesh Constitution - bdlaws.minlaw.gov.bd". bdlaws.minlaw.gov.bd (İngilizce). 10 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2018. 
  8. ^ "Abdul Hamid elected President uncontested". 13 Şubat 2023. 13 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 
  9. ^ "রাষ্ট্রপতি নির্বাচনের মনোনয়ন ফরম জমার শেষ দিন রোববার" [Sunday is the last day to submit nomination form for the presidential election]. Dhaka Post (Bengali). 11 Şubat 2023. 11 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2023. 
  10. ^ "রাষ্ট্রপতি নির্বাচনে বিএনপি চুপ, জাতীয় পার্টি খুশি, মিশ্র প্রতিক্রিয়া বামদের" [BNP silent on presidential election, Jatiya Party expresses joy, mixed reactions from leftists]. www.latestbdnews.com (İngilizce). 13 Şubat 2023. 14 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2023. 
  11. ^ "Md Sahabuddin to take oath as 22nd president of Bangladesh today". 24 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Mohammed Shahabuddin takes oath as 22nd president of Bangladesh". 24 Nisan 2023. 24 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş</span> Asyada bir ülke

Bangladeş, resmî olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmî dili Bengalcedir. Nüfusun %91'i Müslüman, resmî dini İslam'dır. Geri kalan kısmı çoğunlukla Hindu'dur. Budizm ve Hrıstiyanlık ülkedeki diğer yaygın dinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Hasina Vecid</span> 10. Bangladeş başbakanı

Şeyh Hasina Vecid, Bangladeşli siyasetçi. Vecid, Asya ülkesi Bangladeş'in kurucu cumhurbaşkanı olan Mucibur Rahman'ın kızı olarak iki farklı dönemde başbakanlık makamında bulunmuştur. 2006-2008 siyasi krizi sırasında Hasina gasp suçlamasıyla gözaltına alındı. Hapisten çıktıktan sonra 2008 seçimlerini kazanarak 6 Ocak 2009'da Bangladeş Başbakanı oldu. 2014'te Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) tarafından boykot edilen ve uluslararası gözlemciler tarafından eleştirilen bir seçimde üçüncü dönem için yeniden seçildi. 2017'de Myanmar'daki soykırımdan kaçarak ülkeye giren yaklaşık bir milyon Rohingyalı'nın ardından Hasina onlara sığınma ve yardım sağladığı için takdir ve övgü aldı. 2018 ve 2024 seçimlerinin ardından dördüncü ve beşinci dönemlerini kazandı; bu seçimler şiddete bulandı ve hileli olduğu yönünde yaygın bir şekilde eleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Begüm Halide Ziya</span> 9. Bangladeş başbakanı

Begüm Halide Ziya Bangladeş'in Mart 1991-Mart 1996 ve Haziran 2001-Ekim 2006 tarihleri arasında görev yapan ilk kadın başbakanıdır. Ayrıca Benazir Butto'dan sonra islam dünyasındaki ikinci kadın başbakandı. Bangladeş'in eski cumhurbaşkanı Ziaur Rahman'ın dul eşidir. 1978'de merhum kocası tarafından kurulan Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin (BNP) 1984'ten beri başkanı ve lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Zillurrahman</span> 14. Bangladeş cumhurbaşkanı

Muhammed Zillurrahman, eski Bangladeş devlet başkanı ve Avami üst düzey Başkanlık heyeti üyesi. Bangladeş Seçim Komisyonu tarafından 11 Şubat 2009'da Avami parlamento seçimlerinde sandalyelerin büyük çoğunluğu kazanmasından bu yana cumhurbaşkanlığı seçimlerinde on dokuzuncu devlet başkanı ilan edildi ve 12 Şubat 2009 tarihinde göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş Avami Birliği</span> Bangladeşteki bir siyasi parti

Bangladeş Avami Birliği, Bangladeş'in iki büyük siyasi partisinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş cumhurbaşkanı</span> Bangladeşin devlet başkanı

Bangladeş Cumhurbaşkanı, Bangladeş devletinin başı.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya cumhurbaşkanı</span> Slovakyanın devlet başkanı

Slovakya cumhurbaşkanı, Slovakya devletinin başı ve Silahlı Kuvvetler'in başkomutanı. Cumhurbaşkanı, beş yıl boyunca doğrudan halk tarafından seçilir ve art arda iki dönem için seçilebilir. Cumhurbaşkanlığı büyük ölçüde sembolik görev görüyor, ancak cumhurbaşkanı mutlak takdir yetkisi ile belirli sınırlı yetkileri kullanıyor. Cumhurbaşkanının resmi ikametgâhı Bratislava'daki Grassalkovich Sarayı'dır. 15 Haziran 2024'ten bu yana görevdeki başkan Peter Pellegrini'dir.

<span class="mw-page-title-main">İsmet Ara Sadique</span>

İsmet Ara Sadique, Bangladeşli siyasetçi ve bakan.

<span class="mw-page-title-main">Nurul Islam Babul</span>

Nurul Islam Babul, Bangladeşli iş uzmanı. İşletme konglomerası Jamuna Group'un başkanıydı.

Azizur Rahman, Bangladeş Avami Birliği politikacısı ve Maulvibazar-3 Parlamentosu'nun eski üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir cumhurbaşkanı</span> Cezayirin devlet başkanı

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Cezayir'in devlet başkanıdır ve aynı zamanda Cezayir Halk Ulusal Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır.

Meraj Uddin Mollah, Bangladeşli siyasetçi. Bangladeş Avami Birliği'nden Rajshahi-3 seçim bölgesi'nden Bangladeş Ulusal Meclisi'ne delege olarak girdi.

<span class="mw-page-title-main">Syeda Sacide Chowdhury</span>

Syeda Sacide Chowdhury, Bangladeşli kadın siyasetçi. Faridpur-2 seçim bölgesini temsilen 2008, 2014 ve 2018'deki seçimlerde üç dönem Bangladeş Ulusal Meclisi'ne girdi. Üst üste üç dönem meclise girmesi nedeniyle 12 Şubat 2019'da Bangladeş Parlamentosu Meclis Başkan Yardımcısı oldu. Öncesinde Bangladeş Çevre ve Orman Bakanı olarak görev yapmıştı. Hizmetlerinden ötürü 2010 Yılında Bangladeş Hükûmeti tarafından Bağımsızlık Günü Ödülü'ne layık görüldü.

Şah Muazzam Hüseyin, Bangladeşli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Nur-i-Elam Sıddıkui</span>

Nur-i-Elam Sıddıkui, Bangladeşli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Şehabeddin</span> 16. Bangladeş cumhurbaşkanı

Muhammed Şehabeddin, Bangladeş'in 22. ve şu anki cumhurbaşkanı olarak görev yapan Bangladeşli bir hukukçu, politikacı ve özgürlük savaşçısıdır. İktidardaki Bangladeş Awami Ligi tarafından 2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday gösterildi. 2011'den 2016'ya kadar bölge ve oturum hakimi ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu komiserliği dahil olmak üzere çok sayıda görevde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">2018 Bangladeş cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

2018 Bangladeş cumhurbaşkanlığı seçimi 18 Şubat 2018'de gerçekleşmiştir. On İkinci Değişikliğin başkanın seçilme şeklini değiştirmesinden bu yana yapılan yedinci cumhurbaşkanlığı seçimidir. Görevdeki başkanın görev süresi 23 Nisan 2018'de sona erecekti. Daha önce 25 Ocak 2018'de Seçim Komisyonu seçim takvimini açıklamıştı. Görevdeki Cumhurbaşkanı Muhammed Abdülhamid, iktidar partisi tarafından ikinci kez seçime aday adayı olarak gösterildi. Hamid, Seçim Komisyonu tarafından başka hiçbir adayın komisyona adaylık belgesi vermemesi nedeniyle başkan ilan edilmiştir. 24 Nisan 2018'de Jatiya Sangsad Shirin Chaudhury'nin başkanı tarafından yemin ettirilmiştir. Seçim sonucu Hamid, Bangladeş tarihinde yeniden seçilen ilk görevdeki cumhurbaşkanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2013 Bangladeş cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

2013 Bangladeş cumhurbaşkanlığı seçimi, Zillur Rahman'ın 20 Mart 2013'te hayatını kaybetmesinin ardından 22 Nisan 2013'te Bangladeş'te yapılan dolaylı cumhurbaşkanlığı seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">Chowdhury Khurshid Alam</span>

Chowdhury Khurshid Alam, Bangladeşli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ebubekir Sıddık</span>

Ebubekir Sıddık, Bangladeşli yazar, şair, eleştirmen ve eğitimci.