
Hong Kong (Çince: 香港, Kantonca telaffuzu:

Doğu Asya, Asya kıtasının doğu bölgesidir. Çin, Tayvan, Japonya, Kore, Uzak Doğu Rusya ve Moğolistan ülkelerini kapsar.

Leung Kwok-hung, takma adıyla da bilinir "Uzun saç" Hong Konglu bir politik eylemcidir. Hong Kong Yasama Konseyi'nde görev yapmaktadır. 2006 yılında Sosyal Demokratlar Birliği'ne katılmıştır. Her zaman üzerinde Che Guevara resmi olan bir kırmızı tişört giymesi ile bilinir. 2001 yılında Hong Kong Bayrağı üzerine yazı yazıp slogan attığı için bayrağa muhalefet yasası gereğince hakkında yasal işlem yapılmıştır. 3000 Hong Kong doları tutarındaki parayı ödemek zorunda kalan Kwok-hung, bayrağa yazı yazarak eylem yapmasının nedenini, Hong Kong için sahip olduğu umutlarını dile getirmek amacıyla kullandığını yazmıştır. Hong Kong'da birçok siyasi eylemde yer almış ve medya aracılığı ile çok tanınan bir yüz hâline gelmiştir.

Hong Kong Özel İdari Bölgesi pasaportu Çin vatandaşı olan Hong Kong'un daimi sakinlerine verilir. Hong Kong Özel İdari Bölgesi Temel Kanunu uyarınca, 1 Temmuz 1997 tarihinde egemenliğe geçişten bu yana Çin Halk Cumhuriyeti Merkezi Halk hükûmetinin yetkisi altında pasaport Hong Kong Hükûmeti Göçmenlik Departmanı tarafından verilmektedir. Hong Kong'un resmi dilleri Çince ve İngilizce olduğu için pasaport, Çince ve İngilizce olarak iki dilde basılmıştır. Pasaport genellikle 10 yıllık bir süre için geçerlidir. 16 yaşın altındaki çocuklar için pasaport 5 yıl için geçerlidir.

Şi Cinping veya Xi Jinping, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Başkanı ve Merkez Askeri Komisyon (MAK) başkanı olarak görev yapan Çinli bir siyasetçidir. Çin’in 2012’den bu yana “en üst düzey lideri” olup ÇKP’den 2016’da resmen “ana lider” unvanını aldı. Genel sekreter olarak Şi, Çin'in en üst karar organı olan Çin Komünist Partisi'nin Politbüro Daimi Komitesi'nde eski bir başkanlık görevinde bulundu.

Çin Rüyası, Çin siyasetinde 2013 yılından sonra popüler olan, Çin değerleri ile sosyalizmin hedefleri doğrultusunda Çin Komünist Partisi'nin görüşlerini yansıtan terim. Çin siyaseti kapsamında bu ifade gazeteciler, resmi hükûmet yetkilileri, çeşitli aktivistler gibi toplumum çeşitli katmanlarından kişilerce kullanılmaktadır ve "Çin ulusunun hedeflerini" tanımlamaktadır.

ABD-Çin ilişkileri, genelde Amerika-Çin ilişkileri, Çin-Amerika ilişkileri ya da Sino-Amerikan ilişkiler olarak da bilinir, Çin ile Amerika Birleşik Devletleri'nin sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

Britanya Hong Kongu, 1941 ile 1945 yılları arası Japon işgali altında olduğu dönem haricinde Hong Kong'un 1841 ile 1997 yılları arası Britanya Kraliyet egemenliği altında olduğu dönem. Kraliyet kolonisi olarak kurulup, sonradan 1981 yılında Britanya Denizaşırı Toprağı olarak ilan edildi. Hong Kong Adası, Birinci Afyon Savaşı (1839-42) sonrasında Çin'deki Çing Hanedanı tarafından Britanya'ya devredildi. Kowloon Yarımadası da İkinci Afyon Savaşı (1856-60) sonrasında Britanya'nın Hong Kong kolonisine eklendi. Son olarak, 99 yıllık bir kira sözleşmesi altında Yeni Bölgeler de Britanya'ya verildi. Hong Kong Adası ile Kowloon Yarımadası'nın kalıcı olarak Britanya'ya ait olmasına rağmen Hong Kong topraklarının %90'dan fazlasını oluşturan Yeni Bölgeler, Hong Kong ekonomisi için o kadar çok önemliydi ki Britanya, kira sözleşmesinin sona ermesiyle Hong Kong üzerindeki egemenliği tümüyle Çin'e devretmeye karar verdi. Bu devir süreci, bazı kaynaklarca Britanya İmparatorluğu'nun sonunu işaretler. Hong Kong bugün dahi koloni döneminin etkisini sürdüren özelliklere sahiptir.

Hong Kong mutfağı, Hong Kong'un eski Britanya kolonisi olması ve uzun zaman uluslararası bir ticaret limanı olarak işlev göstermesi nedeniyle çok çeşitli unsurların etkisi altında olmuş bir mutfaktır; Hong Kong mutfağının ana etki kaynakları Kanton mutfağı, Britanya mutfağı, diğer Batı mutfakları, diğer Çin mutfakları, Japon mutfağı ve Güneydoğu Asya mutfakları. Hong Kong; yol kenarı tezgahlarından en lüks restoranlara kadar, her sınıfta sınırsız çeşitlilikte yiyecekler sunmaktadır. Hong Kong'un dünyaca ünlü bir yemek kültürü var ve Hong Kong şehri, 2017 yılı itibarıyla en az bir Michelin yıldızına layık görülmüş 50'den fazla restoran barındırmaktadır.
Şi Mingze veya Xi Mingze, takma ismi Xiao Muzi, Çinli lider Şi Cinping ve halk şarkıcısı Peng Liyuan'ın tek çocuğudur.

Yüce lider, bazen ise ulu lider olarak bilinir, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki (ÇHC) en önemli siyasi figür için kullanılan gayriresmî bir terimdir. Yüce lider tipik olarak Çin Komünist Partisi'ni (ÇKP) ve Halk Kurtuluş Ordusu'nu (PLA) kontrol eder ve genellikle ÇKP Genel Sekreteri ve Merkezi Askeri Komisyon (MAK) Başkanı unvanlarına sahiptir. Devlet başkanı (başkan) veya hükümet başkanı (prömiyer/başbakan) muhakkak yüce liderdir denilemez – Çin'in parti-devleti sisteminde, ÇKP'nin rolleri siyasi olarak devlet unvanlarından daha önemlidir.

Çin-Estonya ilişkileri, Çin ile Estonya arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve Estonya Cumhuriyeti devletleri oluşturmaktadır.

Çin-Polonya ilişkileri, Çin ile Polonya arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve Polonya Cumhuriyeti devletleri oluşturmaktadır. ÇHC'nin Varşova'da bir büyükelçiliği ve Gdańsk'ta bir başkonsolosluğu, Polonya'nın ise Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay, Çengdu, Guangzhou ve Hong Kong şehirlerinde başkonsoloslukları var.

Avusturya-Çin ilişkileri, Avusturya ile Çin arasında hem tarihî olarak sürdürülmüş hem de günümüzde sürdürülmeye devam eden ikili ilişkileri içerir. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Avusturya Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) devletleri oluşturmaktadır.

Çin-Kuzey Kore ilişkileri, Kuzey Kore'nin nükleer programı nedeniyle son yıllarda bazen gergin olmasına rağmen genel olarak dostane olmuştur. Yakın bir ilişkileri vardır ve Çin genellikle Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki olarak kabul edilir. Çin ve Kuzey Kore'nin karşılıklı yardım ve işbirliği anlaşması vardır, bu şu anda her iki ülkenin herhangi bir ulusla sahip olduğu tek savunma anlaşmasıdır. Çin'in Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir büyükelçiliği ve Chongjin'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Çin'deki Kuzey Kore büyükelçiliği Pekin'in Chaoyang Bölgesi'nde, bir başkonsolosluk ise Şenyang'da bulunuyor.

Çin-Letonya ilişkileri, Çin ile Letonya arasında farklı alanlarda sürdürülen ikili ilişkileri içerir. Pekin'de Letonya, Riga'da Çin büyükelçilikleri bulunmaktadır.

Çin-Macaristan ilişkileri, Çin ile Macaristan arasında farklı alanlarda sürdürülen ikili ilişkileri içerir. Çin'in Budapeşte'de bir büyükelçiliği, Macaristan'ın ise Pekin'de bir büyükelçiliği ve Çongçing, Hong Kong ve Şanghay şehirlerinde başkonsoloslukları var.
Makao-Türkiye ilişkileri, Makao ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Makao'da bir diplomatik misyonu olmamakla birlikte, Türkiye'nin Hong Kong başkonsolosluğu üzerinden Makao ile ilgili işlemleri gerçekleştirmektedir.

Savaşçı kurt diplomasisi Xi Jinping liderliğindeki Çinli diplomatlar tarafından kullanılan agresif ve mücadeleci bir diplomasi yaklaşımıdır. Çin hükûmetine, ÇKP'ye ve politikalarına yönelik her türlü eleştiriyi şiddetle kınamanın yanı sıra protestoculara ve muhaliflere karşı şiddet kullanmayı da içerir. Bu yaklaşım Xi Jinping'in Çin'e küresel sahnede daha aktif ve etkili bir rol vermeyi amaçlayan ve Batı dünyası ile ideolojik çatışmaya girmeyi de içeren "Büyük Ülke Diplomasisi "nin bir parçasıdır. Çin'in çıkarlarına uymayan ülkelere ticari yaptırımlar uygulamak gibi ekonomik baskıları da içerebilir. Bu yaklaşım birkaç yıldır mevcut olmakla birlikte COVID-19 salgını sırasında belirginlik kazanmıştır. Bu yaklaşımın Batı'dan algılanan düşmanlık, Çin diplomatik bürokrasisindeki değişimler ve Xi Jinping'in dış politika hedefleri tarafından yönlendirildiği düşünülmektedir. Çin, bu yaklaşımın bir parçası olarak 2008-2022 yılları arasında 16 ülkeyi ekonomik olarak zorlamıştır.

Pekin Sitong Köprüsü protestosu, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi'nin başlangıcında Çin'de düzenlenen bir protestodur. 13 Ekim 2022 sabahı, bir protestocu, ÇKP genel sekreteri Xi Jinping'in kişilik kültü, diktatörlük, insan hakları ihlalleri, sansürün güçlendirilmesi, ömür boyu liderlik arayışı ve sıfır COVID-19 politikasının uygulanmasına karşı pankartlar asarak ve Pekin, Haidian Bölgesi'ndeki Sitong Köprüsü'nde lastik yakarak gösteri yaptı.