İçeriğe atla

2022 Güney Kore Hava Kuvvetleri F-35A Lightning kazası

2022 Güney Kore Hava Kuvvetleri F-35A Lightning kazası
Özet
Tarih4 Ocak 2022 (2022-01-04)
BölgeSeosan Hava Üssü, Güney Kore
Hava taşıtı
DestinasyonSeul, Güney Kore
Yaralı sayısı-
Ölü sayısı-[1]
Hava taşıtı modeliF-35A Lightning
İşletmeciGüney Kore Hava Kuvvetleri

4 Ocak 2022'de, Seul'ün güneyindeki Seosan Hava Üssü'nde yerel saat ile saat 12: 51'de (03:51 GMT), Güney Kore Hava Kuvvetleri'ne ait bir F-35A Lightning, uçuş kontrol sisteminin ve motorun normal çalışmasına rağmen, uçaktaki diğer elektronik sistemler çökmesi sonucu iniş takımı açılmadı,[2] ardından acil bir gövde üstü iniş yapan pilot kazadan yara almadan kurtuldu.

Kaza

Eğitim uçuşu sonrasında Seul'ün 151 kilometre güneyindeki Seosan Hava Üssü'ne inmek üzereyken pilotu uçaktaki uçuş kontrol sisteminin ve motorun normal çalışması dışında kalan diğer tüm elektronik sistemlerin arızalandığını tespit etti.[2] Kuleye haber vermesinin ardından iniş öncesi bir itfaiye aracı piste özel köpük sıktı ve bu da gövde üstü iniş yapan jetin gövdesinin ciddi hasar görmesini engelledi.[1][3]

Kaynakça

  1. ^ a b Brad Lendon; Gawon Bae (5 Ocak 2022). "South Korean stealth fighter makes emergency 'belly landing'". CNN (İngilizce). Seul, Güney Kore. 8 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2022. 
  2. ^ a b 聯合新聞網 (5 Ocak 2022). "F-35A傳全球首起機腹迫降事件 南韓宣布停飛調查 - 聯合新聞網:最懂你的新聞網站" [F-35A'nın dünyada ilk gövde üstü iniş kazası olduğu söylentileri, Güney Kore iniş soruşturmasını açıkladı] (Çince). 25 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2022. 
  3. ^ Yoon-seung, Kang; Sang-ho, Song (4 Ocak 2022). "(2nd LD) F-35A fighter makes emergency landing due to 'avionic system issues': Air Force" (İngilizce). 31 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uçak</span> Motorlu hava taşıtı

Uçak veya tayyare; hava akımının başta kanatlar olmak üzere kanat profilli parçaların alt ve üst yüzeyleri arasında basınç farkı oluşturması sayesinde havada tutunarak yükselebilen, uçma özellikli motorlu bir hava gemisi ve hava taşıtıdır. Pistonlu ya da jet motorlu, sabit kanatlı ve havadan ağır pek çok hava taşıtı uçak kategorisine dahildir. Günümüzde en temel uçak tipleri, yolcu uçağı, savaş uçağı, kargo uçağı olarak bilinirken, farklı coğrafi şartlara göre özelleştirmiş uçaklar da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">General Dynamics F-16 Fighting Falcon</span> Amerikan Üretimi Tek Motorlu 4.Nesil Savaş Jeti

F-16 Fighting Falcon, çok amaçlı, tek jet motorlu, 4. nesil savaş uçağı. General Dynamics şirketi tarafından, ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilmiştir. Hafif avcı uçağı olarak tasarlanmış olmasına rağmen birçok başka amaç için de kullanılmakta olan avcı uçağıdır. Geniş kullanım alanı ve yüksek manevra kabiliyeti sayesinde birçok ülkeye ihraç edilmiştir. Faal olarak çeşitli ülkeler tarafından kullanılmaktadır. II. Dünya Savaşı sonrası üretilen uçaklar içinde, MiG-21'den (10,000+) ve F-4 Phantom-II'den (5.195) sonra en çok üretilen 3'üncü savaş uçağıdır. Temmuz 2016 itibarıyla 4.573 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin F-22 Raptor</span> ABD yapımı beşinci kuşak savaş uçağı

Lockheed Martin F-22 Raptor, Lockheed Martin kuruluşu tarafından, hava üstünlüğü odaklı, düşük radar izi ile yüksek görünmezlik sağlamaya yönelik üretilen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) için geliştirilmiş tek koltuklu, çift motorlu, her türlü hava koşuluna uygun taktik savaş uçağıdır. USAF'ın Gelişmiş Taktik Avcı programının bir sonucu olarak, uçak bir hava üstünlüğü savaşçısı olarak tasarlanmış, ancak aynı zamanda kara saldırısı, elektronik harp ve sinyal istihbarat yeteneklerine de sahiptir. Ana yüklenici Lockheed Martin, F-22'nin gövde ve silah sistemlerinin çoğunu üretip son montajı gerçekleştirirken, Boeing kanatları, arka gövdeyi, aviyonik entegrasyonunu ve eğitim sistemlerini sağlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne (USAF) bağlı F-22 uçakları, Birleşik Devletler Küresel Saldırı Görev Gücü'nün (US-GSTF) önemli bileşenlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin F-35 Lightning II</span> ABD yapımı 5. nesil savaş uçağı

Lockheed Martin F-35 Lightning II, hem hava üstünlük hem de saldırı görevlerini yerine getirmek ve savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi amacıyla tasarlanan ve üretilen, 5. nesil, tek kişilik ve tek motorlu, tüm hava koşullarına uygun çok görevli bir Amerikan savaş uçağı ailesidir. Aynı zamanda elektronik harp ve istihbarat, gözetleme, hedef tespit ve keşif (ISTAR) yeteneklerini etkili bir şekilde sağlayabilir. Lockheed Martin, ana ortakları Northrop Grumman ve BAE Systems ile birlikte ana F-35 yüklenicisidir. Uçağın üç ana çeşidi vardır: geleneksel kalkış ve iniş modeli olan F-35A (CTOL), kısa kalkış ve dikey iniş özellikli olan F-35B (STOVL) ve gemiye konuşlu F-35C (CV/CATOBAR).

<span class="mw-page-title-main">Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II</span> Amerikan yapımı ilk yakın hava desteği sağlayan hava platformu

A-10 Thunderbolt II, Amerikan Fairchild Republic şirketi tarafından üretilen; kara birliklerine yakın hava desteği sağlama görevi için ABD Hava Kuvvetleri için özel olarak geliştirilmiş bir saldırı uçağıdır. Orijinal takma adı "Warthog" olmasına rağmen II. Dünya Savaşı'nda kara birliklerine yakın hava desteği sağlamış olan P-47 Thunderbolt'a izafeten aynı isimle anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aletli iniş sistemi</span>

Aletli İniş Sistemi, pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan bir hassas yaklaşma sistemi. ILS, uçağın pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan bir seyrüsefer yardımcı sistemidir. Bulut tavanının alçak, görüş faktörlerinin kötü olduğu hava koşullarında, uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlar. Pilota istikamet ve süzülüş hattı bilgisi verir.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ Hürkuş</span> Türk yapımı temel eğitim uçağı

TUSAŞ Hürkuş, TUSAŞ tarafından tasarlanan ve geliştirilen, temel eğitim ve hafif kara saldırı uçağı olan iki kişilik, alçak kanatlı, tek motorlu turboprop bir uçaktır. Adı Birinci Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı gazisi, ilk Türk uçak üreticisi Vecihi Hürkuş'tan esinlenerek verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Acil iniş</span>

Acil iniş, bir uçağın, işleyişiyle ilgili bir sorundan ya da en yakın havaalanına inmeyi gerektiren ani bir tıbbi nedenden dolayı yaptığı planlanmamış iniştir.

<span class="mw-page-title-main">Kore Halk Ordusu</span> Kuzey Korenin askeri gücü

Kore Halk Ordusu Kuzey Kore'nin askeri gücünün oluşturan kurumdur. Kim Jong-un ise Yüce Kore Halk Ordusu komutanı ve Ulusal Savunma Komisyonu Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava gücü

Türk Hava Kuvvetleri, Türkiye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3. kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri, barışta hava sahasını korumak ve gözetlemek, savaşta ise kara ve deniz kuvvetlerine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetleri'nin karargâhı Ankara'da bulunmaktadır. 2024 sayımlarına göre envanterinde 537 uçak ve 78 helikopter ile birlikte çok sayıda insansız hava aracı bulundurmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında en kalabalık insansız hava aracı filosuna sahiptir. Göktürk-1 ve Göktürk-2 isimli uydular da hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Göktürk-3 ise geliştirme aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi F-2</span> Japon savaş uçağı

Mitsubishi F-2, General Dynamics F-16 Fighting Falcon’dan türetilen, Amerika Birleşik Devletleri’nin %60; Japonya’nın %40 katkısıyla Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri için Mitsubishi Heavy Industries ve Lockheed Martin tarafından üretilmiş çok rollü bir savaş uçağıdır.

Güney Kore'nin vize politikası, belirli ülkelerin vatandaşlarının vizesiz giriş yapmasına izin vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı</span> Türk Hava Kuvvetlerinin ana muharip unsurlarını tek bir çatı altında toplayan ordu büyüklüğündeki askerî birlik

Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı, tüm muharip unsurları bünyesinde toplayarak Türkiye hava sahasını korumak ve savaş şartlarında gereken hava operasyonlarını gerçekleştirmekle görevli kuvvettir. Karargâhı Eskişehir'dedir. Türk Hava Kuvvetleri'nin ana hava kuvvetidir. Bünyesinde 8 Ana Jet Üssü, 1 Tanker Üssü, 1 Füze Üssü ve 1 İnsansız Uçak Sistemleri (İUS) bulunmaktadır, bu üslere bağlı 6 Av-Önleme Filosu, 7 Av-Bombardıman Filosu, 2 Foto/Keşif Filosu, 1 Havada Yakıt İkmal Filosu, 1 F-16 Eğitim Filosu, 1 Jet Muharebe Eğitim Filosu, 1 Silah ve Taktikler Filosu, 1 Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Filosu, 1 Akrotim Filosu ve kuvvet komutanlığına doğrudan bağlı 2 İrtibat ve Arama-Kurtarma Filosu bulunmaktadır. Ayrıca, NATO/CAOC-6 karargahına ev sahipliği yapan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığına bağlı yedek hava meydanları, radar mevzi komutanlıkları, üslere bağlı hava savunma birlikleri ve arama-kurtarma kolları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed YF-22</span> ABD Hava Kuvvetleri için tasarlanmış tek kişilik, çift motorlu avcı uçağı ve teknoloji göstericisi

Lockheed/Boeing/General Dynamics YF-22, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için tasarlanmış tek kişilik, çift motorlu avcı uçağı ve teknoloji göstericisidir. Hava kuvvetlerinin düzenlediği Gelişmiş Taktik Avcı yarışmasının gösterim/doğrulama aşaması için iki prototipi üretilen tasarım, yarışmada finalist oldu. YF-22, Northrop YF-23'e karşı yarışmayı kazanarak Lockheed Martin F-22 Raptor adıyla üretime girdi. YF-22, üretim modeli olan F-22 ile benzer aerodinamik tasarıma ve düzene sahip olsa da; kokpit, dikey stabilizeleri, kanatların konumu ve tasarımı ile gövde iç yapısında birtakım farklılıklara sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Edward Higgins White</span> Amerikalı uzay adamı (1930 – 1967)

Edward Higgins "Ed" White II Amerikan havacılık mühendisi, ABD Hava Kuvvetleri subayı, test pilotu ve NASA astronotu.

<span class="mw-page-title-main">2022 Tayvan Hava kuvvetleri F-16 Fighting Falcon kazası</span>

2022 Tayvan Hava kuvvetleri F-16 Fighting Falcon kazası 11 Ocak 2022'de kalkıştan yarım saat sonra Çin Cumhuriyeti Hava Kuvvetlerine ait bir F-16V'nin denize düşmesidir. Güney Tayvan'daki Çiayi Üssü'nün Dördüncü Taktik Avcı Kanadı pilotu Chen Yi'nin yönetiminde 14.25'te kalkan F-16V Fighting Falcon avcı uçağı atış eğitimi için havalandıktan yarım saat sonra radardan kayboldu.

24 Ocak 2022'de, Güney Çin Denizi'ndeki tatbikat sırasında USS Carl Vinson (CVN-35) uçak gemisinin güvertesine iniş yaparken Amerika Birleşik Devletleri Donanması'na ait F-35C düştü ve pilotun dışında gemide görevli 6 mürettebat yaralandı. Pilot kokpitten fırlatma koltuğu sayesinde güvenle çıktı ve kısa bir süre sonra denizden kurtarıldı. Uçağın enkazı kısa bir süre sonra suya gömüldü.

<span class="mw-page-title-main">Gus Grissom</span> Amerikalı uzay adamı (1926 – 1967)

Virgil Ivan "Gus" Grissom, Amerikalı bir mühendis, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri'nde pilot ve Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Proje olarak seçilen Merkür 7'lisi grubunun bir üyesiydi. Merkür astronotları, uzaya çıkan ilk Amerikalılar olacaktı. Gemini Projesi ve Apollo programı astronotuydu. NASA Astronot Birliği'nin bir üyesi olarak, 1961'de uzayda uçan ikinci Amerikalı oldu. Ayrıca uzayda uçan 3.insan ve uzayda iki kez uçan ikinci Amerikalıydı, ondan önce yalnızca X-15 alt yörüngesel uçuşlarıyla Joe Walker vardı.

<span class="mw-page-title-main">LOT Polish Airlines'ın 16 sefer sayılı uçuşu</span>

LOT Polish Airlines'ın 16 sefer sayılı uçuşu, 1 Kasım 2011'de Newark'dan Varşova'ya yapılan tarifeli uçuş için havalanmış olan Boeing 767'in iniş takımları açılamayınca Varşova Chopin Havalimanı'na gövde üzerine acil iniş yapan tarifeli bir transatlantik uçuşudur. Uçaktaki 231 kişinin tamamı ciddi bir şekilde yaralanmadan kurtuldu. Kalkıştan kısa bir süre sonra, uçaktaki hidrolik sistemde oluşan bir sızıntı nedeniyle ana iniş takımının kontrolünü sağlayan bütün hidrolik sıvısı baybolmuştu.

<span class="mw-page-title-main">James P. Hagerstrom</span>

James Philo Hagerstrom İkinci Dünya Savaşı'nda Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Hava Kuvvetleri'nde (USAAF) ve Kore Savaşı'nda ABD Hava Kuvvetleri'nde (USAF) savaş pilotu olarak görev yapmıştır. Kariyerindeki toplam 14,5 zaferle, iki farklı savaşta as statüsüne ulaşan yedi Amerikalı pilottan biridir.