İçeriğe atla

2022 Fransa yasama seçimleri

Fransa'da 12 ve 19 Haziran 2022 tarihlerinde yasama organı Ulusal Meclis temsilcilerini seçmek için düzenlenen seçimlerdir.[1] Beşinci Cumhuriyet olarak bilinen 1958 sonrasındaki Fransa'nın 16. Ulusal Meclisi'nin 577 üyesini seçmek üzere gerçekleştirilmiştir.

Seçimler, Nisan 2022'de yapılan ve Emmanuel Macron'un kazandığı 2022 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından gerçekleşmiştir. Seçim sonucunda iktidardaki Ensemble koalisyonu, Ulusal Meclis'teki en büyük blok olmaya devam etmiş ancak çoğunluğunu büyük ölçüde kaybederek 1993'ten bu yana ülkenin ilk azınlık hükûmeti kurulmuştur. Ayrıca 1997'den bu yana ilk kez Fransa'nın görevdeki cumhurbaşkanı Parlamentoda mutlak çoğunluğa sahip olmamıştır.

İlk turda, sol ittifak NUPES ve sağ ittifak Ensemble başa baş bir sonuçla yaklaşık %26'şar oy almıştır. Onları yaklaşık %19 ile RN ve yaklaşık %11 ile UDC takip etmiştir. İlk tura katılım oranı %47,5 ile rekor düzeyde düşük olmuştur.[2] Katılımın 2017'ye kıyasla daha yüksek olduğu ikinci turda Macron'un Ensemble koalisyonu yüzde 38 ile en fazla sandalyeyi (245) elde etti ancak mutlak çoğunluğun 44 sandalye gerisinde kaldı. NUPES yüzde 31 ile 131 vekil, RN ise yüzde 17 ile 89 vekil kazandı. NUPES bloğundaki partiler Meclis'te ayrı grup kurdukları için RN ana muhalefet partisi haline geldi. Bu sonuç Beşinci Cumhuriyet Fransa'sında aşırı-sağın en büyük başarısıydı.

Seçim sistemi

Fransa'da Ulusal Meclis'in 577 üyesi, tek üyeli seçim bölgelerinde iki turlu bir sistemle beş yıllığına seçilmektedir. İlk turda geçerli oyların salt çoğunluğunu ve kayıtlı seçmenlerin %25'inden fazlasının oyunu alan aday seçilir. Hiçbir adayın bu eşiğe ulaşamaması halinde, ilk iki aday ile kayıtlı seçmenlerin %12,5'inden daha fazla oy alan diğer adaylar arasında ikinci tur seçim yapılır. İkinci turda en çok oyu alan aday seçilir.

Yarışan gruplar

Seçimler dört ana blok arasında geçmiştir: Macron'un Rönesans hareketi, Demokratik Hareket, Horizons gruplarından oluşan merkez sağ Ensemble koalisyonu; La France Insoumise, Sosyalist Parti, Ekolojist Kutup ve Fransız Komünist Partisi'ni kapsayan Mélenchon liderliğindeki solcu Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği (NUPES); Cumhuriyetçiler, Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği ve bunların müttefiklerini içeren Merkez Birliği (UDC) ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN). NUPES ittifakı, sol oyların parçalandığı cumhurbaşkanlığı seçimlerini takip eden iki ay içinde kurulmuş 1997'den sonraki ilk Fransız Sol ittifakıydı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "France National Assembly". IPU Parline. 1 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2024. 
  2. ^ "French election: Left surge threatens Macron majority in France" (İngilizce). BBC. 12 Haziran 2022. 15 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">François Mitterrand</span> 21. Fransa cumhurbaşkanı

François Maurice Adrien Marie Mitterrand Fransız siyasetçi, 1981-1995 yılları arasında iki dönem görev yapan Fransa cumhurbaşkanı. Beşinci Cumhuriyet'in kuruluşundan (1958) sonra Sosyalist Parti'den seçilen ilk cumhurbaşkanıdır.

Sosyalist Parti, Fransa'nın günümüzde ağırlıklı olarak merkez sol ve sol görüşlü siyasi partisi, 1969'da İşçi Enternasyonali Fransa Bölümü'nün Sosyalist Parti adını almasıyla kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Folketing</span>

Folketing, Danimarka Parlamentosu olarak da bilinen Folketing, Faroe Adaları ve Grönland ile birlikte, Danimarka Krallığı'nın tek meclisli ulusal yasama organıdır. 1849'da kurulan Folketing 1953'e kadar, iki meclisli bir parlamentonun alt meclisiydi. Üst yasama organı Landstinget'tı. Kopenhag'ın merkezindeki Slotsholmen adasındaki Christiansborg Sarayı'nda bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Irak Temsilciler Meclisi</span> Irakın yasama organı

Temsilciler Meclisi, genellikle basitçe Parlamento olarak anılır, Irak Cumhuriyeti'nin tek meclisli yasama organıdır. 2020 itibarıyla 329 sandalyeden oluşuyor ve Bağdat'ta Yeşil Bölge'de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Demokrasisi için Birlik</span>

Fransız Demokrasisi için Birlik Fransa'da eski merkez siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Parlamentosu</span>

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

Çoğul Sol, 1997-2002 yıllarında Fransız Solu'nun oluşturduğu ittifaktır. Bu ittifakın teorisyeni Jean-Christophe Cambadélis'dir ve Lionel Jospin Hükümeti'nde bu ittifak görülmektedir. Çoğul Sol'u oluşturan partiler:

<span class="mw-page-title-main">2012 Fransa yasama seçimleri</span> 2012 Fransa Ulusal Meclisi Seçimleri

2012 Fransa yasama seçimleri, Birinci turu 10 Haziran ve ikinci turu 17 Haziran 2012 tarihlerinde yapılan Fransa Ulusal Meclisi seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">Rönesans (siyasi parti, Fransa)</span>

Rönesans, 6 Nisan 2016 tarihinde Fransa'da kurulan liberal siyasi parti. Emmanuel Macron'un 2017 Fransa cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması için kuruldu. Sosyal liberalizm, ekonomik liberalizm, Pro-Avrupacılık ve ilerlemecilik ideolojilerini savunmaktadır. 2016-2017 yıllarında Yürüyüş, 2017-2022 döneminde ise Cumhuriyet Yürüyüşü olarak bilinmekteydi.

Ermenistan Halk Partisi Ermenistan'da bir sosyalist siyasi partidir.

Çoğunluk ikramiye sistemi (ÇİS), bazı Avrupa ülkelerinde kullanılan bir yarı nispi temsil şeklidir. Özelliği, hükûmet istikrarını sağlamak amacıyla en çok oyu alan parti veya partilere seçilmiş bir organda fazladan sandalye veya temsil sağlayan çoğunluk ikramiyesidir.

<span class="mw-page-title-main">2022 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimi</span> 2022de Fransada bir cumhurbaşkanlığı seçimi

2022 Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimi, Fransa'da, ilk turu 10 Nisan 2022 tarihinde gerçekleşen seçimdir. Seçimin önde gelen iki adayından biri olan Emmanuel Macron %27,84 diğer aday olan Marine Le Pen %23,15 oy almıştır. İlk turda yüzde elli seviyesinden daha fazla oy alan aday olmadığı için seçim ikinci tura kalmıştır. Seçimin ikinci turu 24 Nisan 2022 tarihinde yapılmıştır ve Emmanuel Macron %58,5 oyla yeniden seçilirken, Marine Le Pen oyların %41,4'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">2022 Kolombiya başkanlık seçimleri</span>

2022 Kolombiya başkanlık seçimleri, Kolombiya'da ilk turu 19 Mayıs 2022 tarihinde, ikinci turu 19 Haziran 2022 tarihinde yapılan ve devlet başkanının belirlendiği seçim. 2018'de başkanlığa seçilen Iván Duque Anayasa'ya göre tekrar aday olamadı. Seçimlerin ikinci turunda, iş insanı ve Bucaramanga eski belediye başkanı Rodolfo Hernández'i yenilgiye uğratan senatör ve Bogotá eski belediye başkanı Gustavo Petro seçimlerin galibi oldu. Bu sonuçla Gustavo Petro Kolombiya'nın ilk solcu devlet başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">2019 Finlandiya parlamento seçimleri</span>

Finlandiya'da 14 Nisan 2019'da parlamento seçimleri yapıldı. İlk kez hiçbir parti oyların yüzde 20'sinden fazlasını elde edemedi. 2015 seçimlerinde birinci parti olan Merkez Parti, 18 sandalye kaybederek 1917'deki seçimden sonraki en düşük oy oranını elde etti ve dördüncü sıraya geriledi. Sosyal Demokrat Parti ise bir önceki seçime göre altı sandalye daha kazanarak az bir oy farkla birinci parti ünvanını eline aldı, bu 1999'dan sonra parti adına bir ilkti. Aynı zamanda bu seçimde bir önceki seçime göre Yeşiller 5 sandalye ve Sol İttifak ise 4 sandalye daha fazla kazandı.

<span class="mw-page-title-main">2015 Finlandiya parlamento seçimleri</span>

Finlandiya'da 19 Nisan 2015'te parlamento seçimleri yapıldı. Eduskunta'nın 200 üyesi, D'Hondt yöntemine göre ayrılan sandalyelerle 13 çok üyeli seçim bölgesinde orantılı temsil yolu kullanılarak seçilir.

Finlandiya'dan Avrupa Parlamentosu'na temsilci seçilmesi için 7 Haziran 2009'da Avrupa Parlamentosu seçimleri gerçekleşti.

Seçim ittifakı, yalnızca seçimlere katılmak için var olan bir siyasi parti veya bireyler birliğidir.

Fransa'da yasama organını belirlemek için ilk turu 30 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşen erken seçimlerdir. 2024 Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrasında Başkan Macron tarafından erken seçim kararı alınmıştı. Beşinci Cumhuriyet olarak bilinen 1958 sonrası Fransa'nın 17. Ulusal Meclisi'nin 577 üyesinin tamamını seçmek üzere, ilk turu 30 Haziran ikinci turu 7 Temmuz'da yapılacak olan bir erken yasama seçimi düzenlendi. Seçimin ilk turunda aşırı-sağ olarak nitelendirilen Le Pen'in partisi Ulusal Birlik (RN) zafer kazandı. 7 Temmuz'da gerçekleştirilen ikinci turda ise görünüm değişti ve sol ittifak en çok sandalyeyi kazanan grup oldu; RN üçüncü sıraya geriledi ve hiçbir parti çoğunluğu elde edemedi.

Yeni Halk Cephesi, 10 Haziran 2024'te Fransa'da yapılan 2024 yasama seçimlerine katılmak amacıyla kurulan geniş kapsamlı bir sol kanat seçim ittifakıdır. Bu cephe, La France Insoumise, Sosyalist Parti, Ekologlar, Fransız Komünist Partisi, Génération.s, Place Publique gibi merkez sol ve sol kanat siyasi partileri bir araya getirirken, derneklerin, örgütlü işçilerin ve sivil toplumun katılımını da sağlamaktadır. Aşırı sağcı Ulusal Birlik'e karşı birleşme amacı taşıyan bu cephe, adıyla savaşlar arası dönemdeki anti-faşist ittifak olan Halk Cephesi'ni çağrıştırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2019 Guatemala genel seçimleri</span>

2019 Guatemala genel seçimleri, 16 Haziran 2019 tarihinde düzenlenen ve devlet başkanını, başkan yardımcısını, Kongre'deki 160 sandalyenin