İçeriğe atla

2022 Diyala Katliamı

2022 Diyala katliamı, 21 Ocak 2022'de, birkaç IŞİD militanı, Diyala Valiliği'nin kırsal el-Azim semtindeki bir Irak Ordusu üssüne baskın düzenlemesi sonucu meydana gelen katliamdır.[1][2] Katliam esnasında en az 11 Irak askeri uykusunda öldürüldü.[2][3][4][5][6][7]

Katliam Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri hükûmetleri tarafından kınandı.[8][9][10]

Kaynakça

  1. ^ "Iraq: Armed attack in Al-Azim District, Diyala Province, early Jan. 21". Crisis24. 21 Ocak 2022. 21 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2022. 
  2. ^ a b Hummel, Kristina, (Ed.) (7 Ocak 2022). "The Islamic State at Low Ebb in Iraq: The Insurgent Tide Recedes Again" (PDF). CTC Sentinel. West Point, New York: Combating Terrorism Center. 15 (1): 1-23. 10 Şubat 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2022.  r eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "Eleven Iraqi soldiers killed in overnight attack on army base by IS group". France 24. 21 Ocak 2022. 1 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2022. 
  4. ^ "Suspected ISIL fighters kill 11 Iraqi soldiers 'in their sleep'". www.aljazeera.com (İngilizce). 23 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2022. 
  5. ^ "ISIS jailbreak, attacks in Syria, Iraq raise alarm; scores die". CTVNews (İngilizce). 21 Ocak 2022. 22 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2022. 
  6. ^ "Iraq: Armed attack in Al-Azim District, Diyala Province, early Jan. 21". Iraq: Armed attack in Al-Azim District, Diyala Province, early Jan. 21 | Crisis24 (İngilizce). 21 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2022. 
  7. ^ "Dozens killed as Islamic State attacks in Syria and Iraq". euronews (İngilizce). 22 Ocak 2022. 23 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2022. 
  8. ^ "From Rep. of Türkiye Ministry of Foreign Affairs". Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs. 23 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2022. 
  9. ^ "UAE strongly condemns terrorist attack in Diyala, Iraq". Khaleej Times (İngilizce). 23 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2022. 
  10. ^ "Eleven Iraqi soldiers killed in suspected ISIS attack". Rudaw. 21 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

2011 Irak protestoları, Irak'ta Irak Savaşı'nın başladığı 2003 yılından beridir süren şiddetin ortasında gerçekleşen 2010-2011 Arap dünyası protestolarının bir parçası olan protesto gösterileri. Gösterilerde 6 kişi öldü, 140 kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Irak ve Şam İslam Devleti</span> Irak, Suriye ve Afrikada faaliyet gösteren Selefi cihatçı silahlı örgüt

Irak ve Şam İslam Devleti veya 2014'ten beri kullandığı resmî isimle İslam Devleti, ağırlıklı olarak Afrika'da, ayrıca Irak ve Suriye'de de etkinlik gösteren, bu bölgede hilâfet devleti kurmak amacıyla güvenlik güçlerine ve sivillere karşı eylemler yapan yasa dışı, silahlı ve ele geçirdiği topraklardaki meşruluğu hiçbir ülke tarafından devlet olarak tanınmayan Selefi cihatçı örgüttür. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ile aralarında ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Kanada'nın da bulunduğu pek çok ülke ve kuruluş tarafından terör örgütü olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Irak İç Savaşı (2013-2017)</span>

Irak İç Savaşı (2013-2017), IŞİD'in Musul'a saldırmasıyla başlayan iç çatışmaları kapsamaktadır. IŞİD ve IŞİD'e destek veren eski Baas partisi mensupları, Sünni Arap aşiretleri ve diğer radikal örgütler ile Irak Ordusu, Peşmerge, İran destekli Şii milisler, Süryani/Asuri/Yezidi azınlık savaşçıları ve merkezi hükûmete destek veren Sünni ve Şii Arap, Kürt ve Türkmen aşiretleri arasındaki çatışmalar günümüzde de devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Felluce Kuşatması</span>

Felluce Kuşatması, Irak Ordusu'nun IŞİD'i Felluce şehir merkezinde kuşattığı çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Irak el-Kaidesi</span> İslamcı terör örgütü

Irak el-Kaidesi veya diğer kullanımıyla Tanzim Kaide el-Cihad fi Bilad er-Rafideyn, el-Kaide'ye bağlı olarak Irak'ta faaliyet gösteren yasa dışı silahlı cihatçı Selefi grup.

<span class="mw-page-title-main">Irak İslam Devleti</span> silahlı cihatçı Selefi örgüt (2006-2013)

Irak İslam Devleti, el-Kaide'ye bağlı olarak Irak'ta faaliyet gösteren silahlı cihatçı Selefi örgüttür.

<span class="mw-page-title-main">2016 Tohar hava saldırısı</span>

Tohar hava saldırısı, 18-19 Temmuz 2016 tarihlerinde Menbic yakınlarındaki Tohar köyünde meydana gelen Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri tarafından yapılan hava saldırısı. Saldırı sonrasında 56 ila 212 arasında sivilin öldüğü ifade edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tel Abyad Muharebesi</span>

Tel Abyad Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında Irak ve Şam İslam Devleti'nin 27 Şubat 2016 günü Tel Abyad'a saldırması sonucu çıkan ve 1 Mart'a kadar süren çatışmalar bütünü.

<span class="mw-page-title-main">Amiriyah Felluce</span>

El-Amiriyah veya Amiriyah Felluce ya da Ameriyah, Amiriyyah, Ameriya, Amiriyat, Ameriyat ve benzeri, Irak'ın Felluce kentinin yaklaşık 30 km güneyinde olan Anbar bölgesinin Felluce Sınırlarında yer alan bir semttir. Ameriyah sakinleri, Dulaim aşiretine bağlı bilhassa Albu Issa alt-aşiretindendirler.

<span class="mw-page-title-main">Irak'ta turizm</span>

Irak'taki turizm, Batı Asya ülkesi Irak'taki turizmi ifade eder. Başkent Bağdat, Kahire'den sonra Arap dünyasının en büyük ikinci şehridir. Irak'ın Şii İslamı ile ilgili birçok İslami hac yeri bulunmaktadır. Irak, ekoturizm için potansiyel bir yer olarak görülüyor. Erbil, 2014 yılında Arap Turizm Komitesi tarafından "Arap Turizm Sermayesi" seçildi. Oysa Kerbela ve Necef kentleri, ülkedeki dini alanların konumu nedeniyle Irak'taki en popüler turistik yerlerdir.

Kataib Hizbullah veya Hizbullah Tugayları, İran tarafından desteklenen Haşdi Şabi'nin bir parçası olan bir Irak Şii paramiliter grubudur. Irak İç Savaşı ve Suriye İç Savaşı'nda aktif bir yapıdır. Irak Savaşı sırasında, grup koalisyon işgal güçlerine karşı çatıştı. Silahlı grup, 3 Ocak 2020'de Bağdat'taki bir ABD hava saldırısı sonucunda öldürülünceye kadar Abu Mehdi El-Mühendis tarafından komuta edildi.

<span class="mw-page-title-main">Musul Muharebesi (2014)</span>

Musul Muharebesi veya Musul'un düşüşü, IŞİD militanlarının 4 Haziran 2014'te Musul'a saldırmasıyla gerçekleşmiştir. Irak güvenlik güçleri 30 bin asker ve 30 bin polisten oluşmasına karşın sayısı 800 ile 1500 arasında değişen IŞİD militanlarına karşı şehri tutamamıştır. 6 gün süren çatışmalar sonucunda 10 Haziran 2014'te Musul'un tümü, Musul Havalimanı, Musul'daki bankalar ve petrol yönetimi IŞİD'e geçmiştir. 500 bin sivil çatışmalardan kaçmak için Musul'dan göç etmiştir.

Beyci Muharebesi , Irak Silahlı Kuvvetlerinin 29 Ekim 2014'te Beyci'yi geri almak için taarruz gerçekleştirmesiyle başlayan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Bayraklar</span> Kürt Selefi isyancı grup

Beyaz Bayraklar, ve ya Süfyaniyyün, Kuzey Irak'ta Irak hükümetine karşı savaşan militan bir Kürt-İslam sentezci grubudur. Görünüşleri ilk kez, federal hükümetin Kürt Bölgesel Hükümeti tarafından kontrol edilen tartışmalı bölgelerin kontrolünü yeniden ele geçirmesiyle, Jambur petrol tesisi Ekim 2017'de Irak güçleri tarafından güvenlik altına alındığında fark edildi.

2 Ocak 2021'de Nijer'in Mali ile olan batı sınırında çok sayıda saldırı düzenlendi. Saldırılarda 100 kişi öldü, 75 kişi ise yaralandı.

Zaho saldırısı, 20 Temmuz 2022 tarihinde Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Duhok vilayetinin Zaho ilçesinde, bölgeyi gezmeye gelen Arap turistlere yapılan saldırıdır. Saldırıda ikisi çocuk olmak üzere en az dokuz sivil öldü ve 33'ten fazla kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Ermenistan sınır krizi</span>

2021-2023 Azerbaycan-Ermenistan sınır krizi, 12 Mayıs 2021 tarihinden bu yana Azerbaycan ve Ermenistan arasında meydana gelen sınır çatışmalarıdır. Çatışmalarda Azerbaycan ordusu Sünik ve Geğarkunik illerinden yaklaşık 41 kilometrekarelik Ermenistan topraklarını ele geçirdi. AGİT Minsk Grubu'nun üç eş başkanından ikisi olan Avrupa Parlamentosu, ABD ve Fransa'nın çağrılarına rağmen Azerbaycan, Ermenistan topraklarından askerlerini çekmedi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Şiya es-Sudani</span> Iraklı siyasetçi

Muhammed Şiya Sabbar es-Sudani 27 Ekim 2022'den beri Irak başbakanı olarak görev yapan Iraklı bir siyasetçidir. Başbakanlık görevinden önce sanayi ve madenler bakanı, çalışma ve sosyal işler bakanı, ticaret bakanı vekili, maliye bakanı vekili, göç ve yerinden rdilenler bakanı vekili, tarım bakanı vekili ve insan hakları bakanı olarak çeşitli bakanlık görevlerinde bulunmuştur. 2009-2010 yıllarında Meysan valisi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Devam eden silahlı çatışmalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, dünya çapında devam etmekte olan silahlı çatışmaların bir listesini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Irak Türkmen Soykırımı</span> IŞİDin Türkmenlere uyguladığı zulüm

Irak Türkmen Soykırımı, Irak Türkmenlerinin Irak ve Şam İslam Devleti tarafından bir dizi katliam, tecavüz, infaz, sürgün ve zorla cinsel köle haline getirilmesini içermektedir. IŞİD'in 2014 yılında Iraklı Türkmenlerin topraklarını ele geçirmesiyle başladı ve IŞİD Irak'taki tüm topraklarını kaybedene kadar devam etti. 2017 yılında IŞİD'in Iraklı Türkmenlere uyguladığı zulüm Irak Parlamentosu tarafından resmen soykırım olarak tanındı. 2018 yılında ise Iraklı Türkmen kızların ve kadınların cinsel köleliğe maruz kalması Birleşmiş Milletler tarafından resmen tanındı.