İçeriğe atla

2022 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri

2022 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri
Birleşmiş Milletler
← 20219 Haziran 20222023 →

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki daimi olmayan koltuklar

Seçimlerin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri
  Daimi üyeler
  Daimi olmayan üyeler

Önceki seçilen üyeler


 Kenya
 Hindistan
 Meksika
 İrlanda
 Norveç

Yeni seçilen üyeler


 Mozambik
 Japonya
 Ekvador
 Malta
  İsviçre

2022 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda düzenlenen 76. oturumda yapılmıştır.[1] BM Güvenlik Konseyi'nde daimi olmayan beş ülke için yapılan seçimler, 1 Ocak 2023 tarihinde göreve başlamış olan iki yıllık daimi olmayan ülkeleri belirlemiştir. BM Güvenlik Konseyi rotasyon kuralları, BM üye devletlerinin oylama ve temsil için geleneksel olarak kendilerini böldükleri bölgesel gruplara daimi olmayan on sandalyeyi aşağıdaki şekilde dağıtmıştır:

Seçilen beş üye ülke, 2023–2024 döneminde Güvenlik Konseyi'nde görev yapmıştır.

Adaylar

Afrika Grubu

Asya-Pasifik Grubu

Batı Avrupa ve Diğer Devletler Grubu

Latin Amerika ve Karayipler Grubu

Seçim sonuçları

Afrika ve Asya-Pasifik Grupları

Afrika ve Asya-Pasifik Grupları seçim sonuçları [9]
Aday ülke Birinci tur
 Mozambik192
 Japonya184
 Moğolistan3
Çekimser oy 0
Gereken oy128

Latin Amerika ve Karayipler Grubu

Latin Amerika ve Karayipler Grubu seçim sonuçları [9]
Aday ülke Birinci tur
 Ekvador190
Çekimser oy 2
Gereken oy127

Batı Avrupa ve Diğer Devletler Grubu

Batı Avrupa ve Diğer Devletler Grubu seçim sonuçları [9]
Aday ülke Birinci tur
  İsviçre187
 Malta185
Çekimser oy 2
Gereken oy127

Seçim sonuçlarına göre 2023 yılında Mozambik ve İsviçre ilk kez Güvenlik Konseyi'nde yer aldı. Japonya 12. kez, Ekvator 4. kez, Malta ise 2. kez Güvenlik Konseyi'nde yer aldı.[9]

Kaynakça

  1. ^ a b "Security Council Elections 2022". Security Council Report. 31 Mayıs 2022. 30 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Asian group of nations at UN changes its name to Asia-Pacific group" 20 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Radio New Zealand International, 2011-08-31.
  3. ^ "Decisions of the Thirty-Eight Ordinary Session of the African Union Executive Council" (PDF). African Union. 4 Şubat 2021. 11 Mart 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  4. ^ "Prime Minister Abe Attends the 74th Session of the United Nations General Assembly". Japonya Dışişleri Bakanlığı. 23 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2020. 
  5. ^ "Secretary-General, Opening Annual General Debate, Urges World Leaders to Tackle Global Challenges Decisively for Sake of Future Generations". United Nations. 21 Eylül 2011. 19 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2013. 
  6. ^ "Swiss aim for UN Security Council in 2023–24. – swissinfo". Swissinfo.ch. 12 Ocak 2011. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2024. 
  7. ^ "Switzerland - Candidature to the UN Security Council 2023-2024". 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Malta UNSC Candidate 2023-24" (PDF). 29 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Mayıs 2022. 
  9. ^ a b c d "UN elects five new members to serve on the Security Council". United Nations. 9 Haziran 2022. 10 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Model Birleşmiş Milletler</span>

Model Birleşmiş Milletler, eğitim kurumlarının öğrenci delegeler çıkararak belli ülkeleri ve Birleşmiş Milletler kurumlarını temsil ettikleri eğitsel bir simulasyondur. MUN, eleştirel düşünme, takım çalışması ve liderlik yeteneklerine ek olarak katılımcıların araştırma, konuşma, tartışma ve yazma becerilerini kullanmalarını ister ve geliştirir. Programda, öğrencilerin ilgisini çekmek ve onların güncel dünya meseleleri hakkında daha derin bir anlayış geliştirmelerine izin vermek amaçlanmıştır. Genelde konferans, panel, çalıştay veya forum usulüyle yürütülen toplantıları içerir. Birleşmiş Milletler'in kendisi tarafından tanınan en büyük Model Birleşmiş Milletler organizasyonu Lahey Uluslararası Model Birleşmiş Milletler'dir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1873 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1873 sayılı kararı, BM Genel Sekreteri'nin Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü'nün 6 aylık bir süre daha ada üzerinde konuşlandırılması hakkında önerisi ve Kıbrıs Cumhuriyeti hükûmetî'nin 15 Aralık 1983'ten sonra Barış Gücü'nün ada üzerinde var olması gerektiği düşüncesi yüzünden BM Barış Gücü'nün 15 Aralık 2009 tarihine kadar ada üzerinde faaliyetlerde bulunma süresi uzatılmıştır. Karar Türkiye'nin karşı, diğer 14 üyenin kabul oyu ile alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Raimonda Murmokaitė</span>

Raimonda Murmokaitė, Litvan diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Uzlaşma için Birlik</span>

Uniting for Consensus (UfC) veya Kahve kulübü, 1990'larda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üye sayısının artması olasılığına karşı gelişen bir harekettir. Grup İtalya'nın liderliğinde altında olup G4 ülkeleri tarafından önerilen daimi üyelik tekliflerine karşı çıkmakta ve üyeliklerin bölgesel temelde temsil esasına göre belirlenmesini savunmaktadır. Birliğin üyeleri İtalya, Arjantin, Kanada, Kolombiya, Güney Kore, Kosta Rika, İspanya, Malta, Meksika, Pakistan, San Marino, Türkiye ve Endonezya'dır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu</span>

Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu Birleşmiş Milletler'in Kosova'daki geçici misyonudur. Misyonun amacı, Kosova vatandaşlarının barışçıl ve normal yaşam şartlarında yaşaması ve Balkanlar'ın batısında bölgesel istikrarın geliştirmesine yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler-Afrika Birliği Darfur Misyonu</span> kuruluş

Afrika Birliği/Birleşmiş Milletler Darfur Hibrit Operasyonu (İng:African Union/United Nations Hybrid operation in Darfur) (UNAMID) Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği'nin Sudan'ın Darfur eyaletinde sürdürdüğü ortak barışı destekleme harekâtıdır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1769 sayılı kararıyla Darfur savaşı sonrasında gerçekleştirilen barış görüşmeleri ve sonrasında bölgede stabilizasyonu sağlamak ve barış anlaşmasının yürürlükte kalmasını temin etmek maksadıyla 31 Temmuz 2007 tarihinde kurulmuştur. Kuruluşunda belirtilen 12 aylık süre sonunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1881 sayılı kararı ile görev süresi 31 Temmuz 2010 tarihine dek uzatılmıştır. 2008 yılı için aylık bütçesi 106 milyon Amerikan Doları olarak belirlenmiştir. 2007 yılının ekim ayından itibaren 26,000 personel bölgeye atanmış, 9,000 kişilik Afrika Birliği Sudan Kuvveti (AMIS) 31 Aralık 2007 itibarıyla görevini tamamen UNAMID kuvvetlerine devretmiştir. UNAMID Darfur'daki görevini 19,555 askerî personel ve 3.772 polis ve her biri 140'ın üzerinde personeli olan 19 silahlı polis birliğiyle icra etmektedir. Barışı Koruma Görevlileri (İng:Peacekeepers) sivilleri koruma ve insancıl görevleri açısından güç kullanmaya yetkilendirilmiştir. UNAMID Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliğinin ortak görev yaptığı ilk ve en geniş barış korunma misyonudur. Aralık 2008'de 12.194 askerî personel, 175 askeri gözlemci ve 2.767 polis olmak üzere 15.136 üniformalı; 768 uluslararası, 1.405 Sudanlı ve 266 Birleşmiş Milletler gönüllüsü olmak üzere 2.439 sivil görevli istihdam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2018 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimi</span>

2018 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimi, 8 Haziran 2018'de New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde, genel kurulun 72. oturumunda düzenlenen seçim. Seçim, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 10 geçici üyesinden 5'ini belirlemek üzere düzenlendi. Oylama sonucunda Almanya, Belçika, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya ve Güney Afrika, konseyin beş yeni geçici üyesi olarak seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Reformu</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Reformu beş temel konuyu kapsamaktadır: üyelik kategorileri, beş daimi üyenin sahip olduğu veto sorunu, bölgesel temsil, genişletilmiş bir Konseyin büyüklüğü ve çalışma yöntemleri ve Güvenlik Konseyi-Genel Kurul ilişkisi. Üye Devletler, bölgesel gruplar ve diğer Üye Devlet çıkar grupları, bu tartışmalı konuda nasıl ilerleneceği konusunda farklı pozisyonlar ve öneriler geliştirmiştir.

Avrupa Birliği Deniz Kuvvetleri Akdeniz, IRINI Operasyonu Birleşmiş Milletler'in Libya'ya silah kısıtlaması uygulaması amacıyla 31 Mart 2020'de başlatıldı. IRINI Operasyonu, Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (CSDP) çatısı altında bulunan bir Avrupa Birliği askerî operasyonudur. Operasyonda hava, deniz ve uydu unsurlarının kullanılması bekleniyor. Bu silah ambargosu sürekli olarak çiğneniyor ve son zamanlarda BM'nin Libya özel elçisi Stephanie Williams tarafından şaka olarak tanımlanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Bölgesel Grupları</span>

Birleşmiş Milletler Bölgesel Grupları, Birleşmiş Milletler'e üye devletlerin jeopolitik sınıflandırmasıdır. İlk yıllarda BM üye ülkeleri gayriresmî olarak 5 coğrafi bölgeye ayrıldı. Genel Kurul komiteleri için görev dağılımını paylaşmanın bir yolu olarak başlayan bu gayriresmî sınıflandırma, çok daha geniş roller üstlenmiştir. Birçok BM organı coğrafi temsil temelinde özgülenmiştir. Genel Sekreterlik ve Genel Kurul Başkanlığı da dahil olmak üzere üst düzey liderlik pozisyonları bölge grupları arasından dönüşümlü olarak seçilir. Gruplar ayrıca somut politikayı eşgüdümler ve müzakereler ve oylama için ortak cepheler oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri</span> Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri, BM 1945 Sözleşmesinin BM Güvenlik Konseyinde kalıcı bir koltuk verdiği beş egemen devlettir

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri, BM 1945 Sözleşmesinin BM Güvenlik Konseyi'nde kalıcı bir koltuk verdiği beş egemen devlettir: Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı ve Amerika Birleşik Devletleri.

<span class="mw-page-title-main">Besiana Kadare</span>

Besiana Kadare, Arnavut diplomat. Arnavutluk'un Birleşmiş Milletler nezdinde olağanüstü ve Tam Yetkili Daimi Temsilcisidir. Birleşmiş Milletler 75. Dönem Genel Kurulu Başkan Yardımcısı ve Arnavutluk'un Küba Büyükelçisi olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler ve Kazakistan</span>

Kazakistan Cumhuriyeti 2 Mart 1992'de Birleşmiş Milletler'e üye oldu. Kazakistan, 2017-2018 dönemi için BM Güvenlik Konseyi'nde görev yapmak üzere seçildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, BMGK'ye yaptığı konuşmada, Kazakistan'ın dünyayı kitle imha silahlarından ve nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarından kurtarma çalışmalarını tanıdı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği</span> Türkiyenin BM Daimi Temsilciliği

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, Türkiye'nin New York'taki Birleşmiş Milletler nezdindeki diplomatik temsilciliğidir. Temsilcilik, Daimi Temsilci tarafından temsil edilir. Türkiye'nin şu anki Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Ahmet Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun ES-11/1 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun ES-11/1 sayılı kararı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 2 Mart 2022'de kabul edilen on birinci acil özel oturumunun kararıdır. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin kınandığı belirtmekte ve Rus kuvvetlerinin tamamen geri çekilmesini, Rusya'nın tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararını geri almasını talep etmektedir. 2 Mart 2022 tarihli Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Kararının onuncu paragrafı, Belarus'un Ukrayna'ya karşı yasadışı güç kullanımına karıştığını doğrulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Nairobi Ofisi</span>

Birleşmiş Milletler Nairobi Ofisi Kenya'nın başkenti Nairobi'de bulunan, çok sayıda farklı BM kuruluşunun bulunduğu dört büyük Birleşmiş Milletler ofis sahasından birisidir. 1996 yılında kurulmuştur ve BM'nin Afrika'daki resmi merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">2024 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri</span> Güvenlik Konseyinde daimi olmayan beş üyeyi belirleyecek olan seçim

2024 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri, 6 Haziran 2024 tarihinde New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda düzenlecek olan 78. oturumda yapılacaktır. BM Güvenlik Konseyi'nde daimi olmayan beş ülke için yapılacak olan seçimler, 1 Ocak 2025 tarihinde başlayacak iki yıllık görevli olan üye ülkeleri belirleyecektir. BM Güvenlik Konseyi rotasyon kuralları, BM üye devletlerinin oylama ve temsil için geleneksel olarak kendilerini böldükleri bölgesel gruplara daimi olmayan on sandalyeyi aşağıdaki şekilde dağıtmıştır:

<span class="mw-page-title-main">2023 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri</span> Güvenlik Konseyinde daimi olmayan beş üyeyi belirleyen seçim

2023 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri, 6 Haziran 2023 tarihinde New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda düzenlenen 77. oturumda yapılmıştır. BM Güvenlik Konseyi'nde daimi olmayan beş ülke için yapılan seçimler, 1 Ocak 2024 tarihinde göreve başlamış olan iki yıllık daimi olmayan ülkeleri belirlemiştir. BM Güvenlik Konseyi rotasyon kuralları, BM üye devletlerinin oylama ve temsil için geleneksel olarak kendilerini böldükleri bölgesel gruplara daimi olmayan on sandalyeyi aşağıdaki şekilde dağıtmıştır:

<span class="mw-page-title-main">2021 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri</span> Güvenlik Konseyinde daimi olmayan beş üyeyi belirleyen seçim

2021 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimi, 11 Haziran 2021'de New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda düzenlenen 75. oturumda yapılmıştır. BM Güvenlik Konseyi'nde daimi olmayan beş ülke için yapılan seçimler, 1 Ocak 2022 tarihinde göreve başlamış olan iki yıllık daimi olmayan ülkeleri belirlemiştir. BM Güvenlik Konseyi rotasyon kuralları, BM üye devletlerinin oylama ve temsil için geleneksel olarak kendilerini böldükleri bölgesel gruplara daimi olmayan on sandalyeyi aşağıdaki şekilde dağıtmıştır:

<span class="mw-page-title-main">2020 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri</span> Güvenlik Konseyinde daimi olmayan beş üyeyi belirleyen seçim

2020 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi seçimleri, 17 ve 18 Haziran 2020 tarihlerinde New York City'deki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 74. oturumunda yapılmıştır. 1 Ocak 2021 tarihinde göreve başlamış olan iki yıllık daimi olmayan ülkeleri belirlemiştir.